blog
18.01.2021 ⦁ Výber matraca

Ako dopriať deťom kvalitný spánok?

Pre kvalitný spánok dieťaťa sú rodičia schopní mnohé obetovať. A niet sa čomu diviť, nevyspaté a unavené dieťa potrápi aj tých najsilnejších z nás. Ako sa vyhnúť plačlivým dňom, ktoré spôsobil práve neuspokojivý spánok?
 

Prečo je spánok dôležitý pre správny vývoj dieťaťa

Nekvalitný spánok u detí neznamená len krátkodobo mrzuté dieťa a diskomfort rodičov. Dlhodobé problémy so spánkom môžu negatívne ovplyvniť celkový vývoj dieťaťa.

Výskum College University v Londýne sledoval hneď niekoľko aspektov spánku dieťaťa a priniesol zaujímavé poznatky. Časté prebúdzanie vedie u detí k poruche cirkadiánneho rytmu, čo sa môže v dospelosti prejaviť insomniou. Ak sú deti príliš dlho bdelé, zvyšuje sa riziko obezity. Nepravidelný spánok vedie k spomaľovaniu vývoja poznávacích schopností a k znižovaniu hladiny rastového hormónu v organizme.

To, že sa vám dieťa pravidelne prebúdza nevyspaté, prípadne máte problém ho vôbec uspať, nemusí byť vôbec dané vašimi znalosťami a skúsenosťami. Rodičia sa často zamerajú na návyky a spánkovú hygienu dieťaťa a zabudnú skontrolovať to hlavné - na čom dieťa vlastne spí.
 

Nepodceňujte výber matraca

Koniec koncov, vybrať matrac pre niekoho iného je pomerne ťažké. Pokiaľ nakupujete pre vlastné potreby, dokážete posúdiť, v akej polohe spíte, aká tvrdosť matraca vám vyhovuje a ďalšie parametre. Pri výbere matraca vhodného pre deti je situácia horšia, pretože vám tieto informácie dieťa len tak neoznámi.

Podľa čoho teda vybrať matrac pre bábätko do detskej postieľky a akými parametrami sa pri výbere riadiť?
 

Ako vybrať matrac do detskej postieľky

Detský matrac do postieľky by mal byť úplne nový. Neoplatí sa ho v rodine dediť, pretože aj miernu deformáciu môže batoľa vnímať nepríjemne. Chrbtica tak nemusí mať potrebnú oporu, čo môže viesť k fixácii nesprávneho postoja, ktorý sa bude veľmi ťažko naprávať. Rizikom sú aj roztoče a iné drobné živočíchy, ktoré sa v starých matracoch radi udomácňujú.

Pri samotnom výbere typu matraca pre deti sa nepúšťajte do prílišných extrémov a radšej siahnite po stredne tvrdom matraci, ktorý rovnomerne podoprie chrbticu. Extrémne tvrdý či mäkký matrac môže dieťaťu skôr uškodiť, buďto veľkým tlakom na telo, alebo neposkytnutím dostatočnej opory. Príliš mäkké matrace môžu dokonca zvyšovať pravdepodobnosť výskytu skoliózy.

Matrac musí byť tiež pružný, tj. prispôsobovať sa telu, a zároveň sa ľahko vracať do pôvodného stavu, vzdušný a dobre odvádzať vlhkosť. Správna cirkulácia vzduchu ochráni dieťa pred potením počas spánku a zvyšuje jeho pohodlie. Skvelou vychytávkou je matrac s odvetrávacím systémom poťahu, ktorý zaisťuje spánok bez prehrievania a ochladzovania.


Obrázok: Matrac so všitou odvetrávacou látkou PressLess. Zdroj: materasso.cz
 

Ponuka materiálov detských matracov je veľmi bohatá, vaše možnosti sú tak rozsiahle. Nech už si zvolíte akýkoľvek, vždy si postrážte, aby súčasťou matraca nebola nepriepustná vrstva, ktorá by zamedzovala priedušnosť a aby matrac ideálne vôbec neobsahoval lepidlo, prípadne aby bolo použité iba špeciálne ekologické lepidlo na vodnej báze. Bežné lepidlo vyrobené na báze rozpúšťadiel môže byť zdraviu škodlivé.


Obrázok: Najlepšie je zvoliť matrac vyrobený z monobloku peny, vďaka čomu sa lepidlu úplne vyhnete. Zdroj: materasso.cz
 

Všeobecne sú v súčasnej dobe veľmi obľúbené detské kokosové matrace a matrace zo studenej peny. Kokosová vrstva v matraci zaisťuje vhodnú oporu chrbtice, navyše je veľmi vhodná pre alergikov či astmatikov.
 


Obrázok: Kokosový matrac do detskej postieľky je v súčasnej dobe jedným z najobľúbenejších na trhu. Zdroj: materasso.cz
 

Matrace zo studenej peny pre deti sa vyznačujú dlhou životnosťou, sú pružné a zároveň veľmi vzdušné. Poskytujú tiež vynikajúce ortopedické vlastnosti, čo je u vyvíjajúceho sa dieťaťa viac než žiaduce.
 


Obrázok: Matrac z monobloku studenej peny sa jednak správne prispôsobí telu dieťaťa, a zároveň neobsahuje žiadne škodlivé lepidlo. Zdroj: materasso.cz
 

Na trhu však nájdete aj rôzne špeciálne matrace, napríklad matrac z prírodnej peny Biogreen, ktorá obsahuje prírodné zložky, ako sú ricínový olej či výťažky z aloe vera, prípadne si môžete nechať zostaviť detský matrac na mieru.
 


Obrázok: Pokiaľ si potrpíte na luxusný tovar, v ponuke sú aj špeciálne matrace z prírodnej peny. Zdroj: materasso.cz
 

Ako vybrať matrac do detskej postele

Veľkou výhodou starších detí je fakt, že sa ich už môžete opýtať na názor, preto ich určite zapojte do výberu. Pri prechode dieťaťa z postieľky do postele sa už poobzerajte po štandardnej veľkosti postele. Nebudete tak musieť riešiť tzv. prechodné matrace a rovno investujete do takého, ktorý dieťaťu vydrží približne 7 rokov.

Pri štandardnej veľkosti postele sa vám rozšíria aj možnosti výberu, pamätajte však na to, že stále vyberáte matrac pre dieťa, u ktorého až do dospelosti prebieha osifikácia kostí. Vyhýbajte sa preto zónovým matracom, ktoré sú vhodné predovšetkým pre dospelých, a stále dodržujte strednú tvrdosť matraca.
 

Prechod z postieľky neuponáhľajte

Kedy vlastne k prechodu pristúpiť? Najčastejšie sa uvádza doba okolo dvoch rokov, avšak podľa odborníkov je veľmi dôležité nepremiestňovať dieťa, kým samo nedokáže z postieľky vyliezť.

K samotnému prechodu do veľkej postele môžete pristupovať dvoma spôsobmi: dieťa jednorázovo presuniete do novej postele, alebo zvolíte postupnú metódou. V druhom prípade najprv začnete novú posteľ využívať na čítanie rozprávok či krátke zdriemnutie a postupne prejdete k spánku na celú noc.
 

4 tipy pre zdravý spánok dieťaťa

Na čo ešte si okrem výberu správneho matraca dať pozor? Tieto 4 tipy si dobre zapamätajte, môžu totiž výrazne ovplyvniť kvalitu spánku vášho potomka:

  1. V detskej izbe udržiavajte optimálnu teplotu cca 18 ° C. Dajte si tiež pozor na hluk a svetlo pri zaspávaní dieťaťa. Pamätajte, že bábätká sú viac citlivé, preto môžu negatívne reagovať aj na zvuky, ktoré vám prídu bežné.
  2. Dieťa v postieľke príliš neobliekajte. Zvoľte napríklad košieľku s dupačkami, nočnú kombinézu, spací vak či zavinovačku. Ako prikrývku používajte iba ľahkú deku, prípadne spací vak.
  3. Až do jedného roka dieťaťa neumiestňujte do postieľky vankúšiky. Postieľku môžete doplniť napr. mantinelmi do postieľky, ktoré chránia dieťatko a poskytujú mu pocit bezpečia.
  4. Pod prestieradlo nikdy nedávajte igelit, môže dôjsť k prehriatiu dieťaťa.

 

Publikované 18.01.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace