blog
03.05.2021

Ako prať obliečky a čistiť vankúše a matrace

Hovorí sa, že čistota je pol života. V prípade postelí a detských postieľok to platí dvojnásobne. Vzhľadom k tomu, že v posteli strávime zhruba tretinu života, je dôležité ju udržiavať v čistote. Zistite, ako sa starať o posteľnú bielizeň, paplóny, vankúše a matrace tak, aby boli stále čisté a voňavé.

Čo sa v tomto článku dozviete?

  • aké sú výhody a nevýhody najobľúbenejších materiálov posteľnej bielizne
  • ako vyprať obliečky
  • ako často prať obliečky
  • ako často prať paplóny a vankúše
  • ako vyčistiť perový vankúš a vankúš z pamäťovej peny
  • prečo sú matracové chrániče dôležité
  • ako dezinfikovať matrace a ako sa starať o poťah na matraci

Posteľná bielizeň musí byť nielen pekná, ale hlavne funkčná

Na kvalite spánku sa podieľa celý rad aspektov a jedným z nich je aj výber posteľnej bielizne. Príjemný materiál obliečky a prestieradla, ktorý má skvelé vlastnosti, je zárukou toho, že sa budete do postele tešiť.

Aký materiál posteľnej bielizne zvoliť?

V súčasnosti je na trhu k dispozícii široká ponuka posteľnej bielizne v najrôznejších farbách a vzoroch. Pri výbere by ste sa však nemali zamerať len na jej vzhľad, ale predovšetkým na materiál, z ktorého je vyrobená. Aké sú rozdiely medzi jednotlivými materiálmi posteľnej bielizne a aké výhody a nevýhody prinášajú prírodné a syntetické materiály?

Bavlna

Bavlna je nepochybne najobľúbenejším materiálom posteľnej bielizne. Tento prírodný materiál je vhodný pre alergikov aj ľudí s citlivou pokožkou. 100% bavlna je tiež vhodným materiálom posteľnej bielizne pre deti. Jej výhodou je, že je ľahká, savá a priedušná a bavlnenú posteľnú bielizeň môžete prať aj na vyšších teplotách. Nevýhodou je snáď len vyššia krčivosť.

Krep

Krepová posteľná bielizeň sa vyrába zo 100% bavlny a obľúbená je najmä pre svoju ľahkú údržbu, nevyžaduje totiž žehlenie. Naviac má skvelé termoregulačné vlastnosti, čo znamená, že v lete príjemne chladí a v zime naopak hreje. Jej výrazná povrchová úprava však nemusí byť všetkým príjemná.

Flanel

Ak hľadáte hrejivý a mäkký materiál, ktorý si obľúbite najmä v zimných mesiacoch, určite vás zaujme flanel. Jedná sa o husto tkanú bavlnenú látku s vysokou gramážou. Vďaka tejto úprave majú obliečky na povrchu krátky vlas a materiál je tak veľmi príjemný na dotyk. Nevýhodou ale je, že môže púšťať drobné vlákna. Pri praní posteľnej bielizne z flanelu je vhodné používať prostriedky na jemnú bielizeň, ktoré chránia jej povrch.

Froté

Ďalším hrejivým materiálom je froté, ktoré kombinuje prírodné bavlnené vlákno s umelým vláknom. Froté prestieradlá sú mäkké a príjemné na dotyk, väčšie oká tohto materiálu sú však náchylnejšie k natrhnutiu.

Mikroplyš

Mikroplyš patrí k syntetickým materiálom. Posteľná bielizeň z mikroplyšu je hrejivá a ľahko sa udržiava. Niekomu však môže vadiť, že je zvyčajne vyrobená zo 100% polyesteru.

Prírodné vs. syntetické materiály

Váhate nad tým, či zvoliť posteľnú bielizeň z prírodných materiálov, alebo sa rozhodnúť pre syntetické materiály? Obliečky z prírodných materiálov sú stále najčastejšou voľbou slovenských domácností. Prírodné materiály sú obnoviteľné, sú príjemné na dotyk a sú tiež priedušné. Medzi najobľúbenejšie umelé materiály obliečok patrí mikrovlákno, mikroplyš, mikroflanel a mikrosatén. Výhodou týchto syntetických materiálov je ľahká údržba a dlhá životnosť. Ich nevýhoda spočíva v tom, že neabsorbujú pot a sú klzké.


Bavlna je najobľúbenejším materiálom obliečok.

Ako prať posteľnú bielizeň?

O tom, aké dôležité je pravidelne prať posteľnú bielizeň, nemôže byť pochýb. Dôkazom je aj štúdia, ktorá ukázala, že neprané obliečky na vankúš mali po jednom týždni 17000 krát viac baktérií ako záchodová doska. V posteli sa zhromažďujú nielen baktérie a vírusy, ale aj odumreté kožné bunky. Nevyprané obliečky sú tak učineným rajom aj pre roztoče.

Ako často teda prať posteľnú bielizeň? Podľa prieskumov perú Slováci posteľnú bielizeň raz za štyri až päť týždňov. Je to však dostatočné? Odborníci sa zhodujú na tom, že by sa mala posteľná bielizeň meniť ideálne raz za dva týždne. V prípade, že ste chorí alebo sa v lete veľmi potíte, mali by ste ju prať ešte častejšie.

Ak ste si kúpili novú posteľnú bielizeň, mali by ste ju pred prvým použitím vyprať. Starostlivosť o bielizeň a prestieradlá závisí od materiálu, z ktorého sú vyrobené. To, na akom programe a na koľkých stupňoch prať obliečky, by sa malo odvíjať od pokynov výrobcu na štítku. Všeobecne sa odporúča pri praní voliť teplotu maximálne 40 ° C. Vyššie teploty totiž môžu viesť k vyblednutiu farieb a zníženiu životnosti posteľnej bielizne. V prípade ľahkých letných materiálov, ako je mikrovlákno alebo satén, znížte teplotu na 30 ° C. Obliečky perte zapnuté a prevrátené naruby.

Starostlivosť o vankúš a paplón sa odvíja od výplne

Prať posteľnú bielizeň je nepochybne dôležité, je však nutné prať aj paplón a vankúš? Áno, aj vo vankúši a paplóne sa totiž hromadí pot, roztoče a prach. Praním sa nielen zbavíte nečistôt, ale predĺžite aj životnosť svojich perín a vankúšov.

Ako vyprať vankúš?

Údržba vankúša by sa mala opäť odvíjať od toho, z akého materiálu je vankúš vyrobený. Ako teda vyprať vankúš z pamäťovej peny a ako prať vankúš z peria? Anatomické vankúše vyrobené z pamäťovej peny nepatria do práčky ani sušičky. Musíte ich teda vyprať ručne. Vankúš dajte do vane s teplou vodou a pridajte jednu lyžicu tekutého pracieho prostriedku. Po vypraní prášok dôkladne opláchnite vodou a nechajte vankúš voľne usušiť.

Perové vankúše a prikrývky perte na čo najnižšej teplote, ideálne na 30 ° C. Niektoré práčky ponúkajú aj špeciálne programy. Na perové vankúše tak môžete zvoliť program pre pranie lôžkovín alebo tiež program pre jemné prádlo či vlnu. Pri praní nepoužívajte bežné pracie prostriedky, ktoré by mohli perie odmastiť, ale zvoľte špeciálne prostriedky na perie. Lôžkoviny s perím môžete sušiť voľne na vzduchu alebo v sušičke.

Neviete, ako často prať paplón a vankúš? Vankúše a prikrývky by ste mali prať raz až dvakrát ročne a pri silnejšom znečistení aj častejšie. Myslite však na to, že niektoré materiály by ste nemali prať v práčke. Ľahko to zistíte vďaka symbolom na etikete. Ak paplóny a vankúše nie sú určené na pranie v práčke, mali by ste ich pravidelne vetrať a prášiť.

TIP: Ak do sušičky spolu s vankúšom pridáte dve čisté tenisové loptičky, perie vo vankúši bude rovnomerne našuchorené.


Vankúše z pamäťovej peny sa musia prať ručne.

Aj matrace si vyžadujú pravidelnú údržbu

Na tom, či sa ráno budete prebúdzať oddýchnutí, alebo vás naopak bude bolieť celé telo a budete dolámaní, sa významnou mierou podieľa matrac. Preto je absolútne kľúčový správny výber kvalitného matraca a tiež jeho pravidelná údržba.

Ako čistiť a dezinfikovať matrace

Dezinfekcia matraca je v prípade starostlivosti o posteľ často skloňovanou témou. Aj v matraci sa totiž môže držať veľa nečistôt, či už v podobe prachu, peľu alebo napríklad plesní. Dezinfekcia matracov by mala prebiehať tak, že matrac najskôr povysávate. Špeciálnu pozornosť venujte záhybom a švom. Následne ho osviežte jedlou sódou, ktorá matrac zbaví prípadného zápachu od potu. Matrac posypte jedlou sódou a kefou ho drhnite tak, aby sa sóda dostala aj pod povrch. Sódu nechajte pôsobiť ideálne celý deň a následne matrac opäť povysávajte. V prípade, že sú na matraci škvrny, očistite ich pomocou dezinfekcie na matrace. Tieto prípravky môžu mať formu suchých pien alebo prášku.

Matrac by ste mali pravidelne vetrať a otáčať. Vysávať by ste ho mali ideálne pri každej výmene posteľnej bielizne. Najlepšie je použiť vysávač s HEPA filtrom, pretože tieto filtre dokážu zachytiť aj najmenšie častice, ako sú roztoče. V prípade, že máte matrac 7 rokov a viac, mali by ste začať uvažovať nad kúpou nového. Bez ohľadu na to, že sa budete o matrac správne a pravidelne starať, nedostanete z neho všetky roztoče. Zhruba po 7 rokoch matracom končí hygienická bezpečnosť. Je dôležité vykonať test vysávačov pred nákupom a vybrať ten, ktorý má HEPA filter. Ak teda chcete udržať matrac v dobrej kondícii čo najdlhšie, musíte mať aj správne nástroje. Nie je teda čas kúpiť nový vysávač? Pozrite sa na test vysávačov a porovnajte, či ten váš nie je už za vrcholom.


Majitelia domácich miláčikov by mali dbať na hygienu v posteli.

Nezabudnite na poťah na matrac

Pokiaľ má matrac snímateľný poťah, mali by ste ho minimálne dvakrát do roka vyprať v práčke, a to minimálne na 40 ° C. Väčšina moderných poťahov sa však môže prať aj na 60 ° C, čo je teplota, ktorá dokáže zahubiť roztoče. Niektoré antialergénne poťahy môžete dokonca prať aj na 90 ° C. Vždy sa však riaďte pokynmi výrobcu.

Matracové chrániče vám ušetria veľa práce

Ako už názov napovedá, chránič sa kladie na matrac a predlžuje jeho životnosť. Ideálne by mal mať svoje miesto v každej posteli. Úplne nevyhnutný je matracový chránič v prípade, že máte doma chorého pacienta, ktorý má problém s udržaním moču. To isté platí pre rodičov spávajúcich s malými deťmi, ktoré sa v noci pomočujú. Aby ste zabránili znečisteniu matraca, mali by ste mať 2 až 3 vodeodolné chrániče, ktoré sa dajú meniť a čistiť. Matracové chrániče oceníte aj v prípade, že v posteli radi jete, alebo s vami v posteli trávia čas vaši štvornohí miláčikovia. Matracové chrániče sú vhodné aj pre alergikov a ľudí, ktorí sa nadmerne potia.

Teraz už viete, ako prať obliečky, vankúš aj poťah na matrac a ako ho dezinfikovať. Keď budete dodržiavať vyššie uvedené rady a odporúčania odborníkov, môžete sa spoľahnúť na to, že bude vaša posteľ aj detská postieľka perfektne čistá a hygienická.

Publikované 03.05.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace