blog
28.12.2021

Vplyv čistého vzduchu na organizmus a zdravý spánok

Vedeli ste, že v priebehu dňa sa človek nadýchne zhruba 20 000-krát? Každý deň tak človek spotrebuje približne 15 kg vzduchu. Tušíte však, aký vzduch doma dýchate? V tomto článku sa dozviete, aké sú dôsledky dýchania zlého vzduchu a tiež ako dosiahnuť čistý vzduch v spálni a ďalších miestnostiach.

Dôsledky dýchania zlého vzduchu

Dýchanie zlého vzduchu môže viesť k únave a dlhodobým chronickým zdravotným problémom. Výskumy preukázali, že aj malá koncentrácia škodlivých látok vo vzduchu môže mať vplyv na vznik alebo zhoršenie niektorých civilizačných ochorení, ku ktorým patria respiračné problémy, pálenie očí, nervozita, únava, ale aj závažné ochorenia, ako je napríklad rakovina.

Čerstvý vzduch naopak zlepšuje koncentráciu, pomáha bojovať s únavou a taktiež posilňuje našu imunitu.

Aký vplyv má znečistený vzduch na spánok?

Dýchanie znečisteného vzduchu má vplyv aj na kvalitu spánku a spôsobuje množstvo problémov so spaním. Ak totiž vdýchneme škodlivé látky, ktoré sa usadia v tele, môže dôjsť k zhoršeniu dýchania a spomaleniu regeneračných procesov. V dôsledku toho sa môžete každé ráno prebúdzať unavení s bolesťami hlavy a podráždením sliznice.


Ste neustále unavení a zle spíte? Možno máte v domácnosti nekvalitný vzduch.

Meranie kvality vzduchu v domácnosti

V prvom rade je dôležité sledovať prostredníctvom senzorov hladinu koncentrácie CO2. Vysoká hladina totiž znižuje sústredenie a zvyšuje únavu. Bezpečná a zdravá hladina CO2 je do 700 ppm.

Treba povedať, že koncentrácia škodlivých látok je vo vnútorných priestoroch dvakrát až päťkrát väčšia ako vonku. Okrem prítomnosti škodlivín vo vzduchu by ste mali merať aj teplotu a vlhkosť a na pracovisku aj možnú prítomnosť plynov.

Aká je optimálna vlhkosť vzduchu v spálni?

Iste nám dáte za pravdu, že pre kvalitný a hlboký spánok je dôležitá správna teplota v spálni. Nemenej dôležitá je však aj vlhkosť vzduchu. Tá by sa v zime mala pohybovať od 45 do 60 % a v lete od 40 do 55 %. Príliš nízka a príliš vysoká vlhkosť totiž nie je prospešná pre naše zdravie.

Ako dosiahnuť čistý vzduch?

Odpoveďou je správne vetranie v izbe a taktiež zvlhčovanie vzduchu. V niektorých lokalitách je však ovzdušie znečistené, takže ak budete vetrať, znečistený vzduch vpustíte do spálne.

V Slovenskej republike znečistené ovzdušie predstavuje dlhodobý problém a je príčinou mnohých ochorení. Bohužiaľ, v súčasnosti väčšina ľudí žije v nevyhovujúcom prostredí. Aj tak však môžu doma dýchať čerstvý vzduch, pokiaľ si prizvú na pomoc čističku vzduchu alebo zvlhčovač vzduchu.


Vetraním si do domácnosti vpúšťate čerstvý vzduch, ale aj množstvo škodlivín.

Čistička vzduchu pre zdravý spánok

Možnosťou, ako ľahko a rýchlo dosiahnuť ideálne ovzdušie v spálni, sú čističky vzduchu. Tie by mali byť neoddeliteľnou súčasťou domácností, v ktorých žijú ľudia s alergiami alebo respiračnými ochoreniami. Vhodné sú však pre všetkých, ktorí chcú dýchať čistý vzduch. Správne zvolená čistička vzduchu dokáže zachytiť takmer 100% lietajúcich nečistôt v podobe prachu, peľu, roztočov a plesní, dymu, baktérií, alergénov a vírusov.

TIP: Čistička vzduchu Philips 4000 Series

Vhodnou voľbou je napríklad čistička vzduchu Philips 4000i Series, ktorá dokáže zachytiť a odstrániť až 99,97% nežiaducich pevných častíc a plynov. Táto čistička dokáže vyčistiť vzduch v spálni s rozlohou 20 m2 už za 6 minút. Ak potrebujete v noci absolútne ticho, poteší vás, že v noci čistička vzduchu zníži hlučnosť a vyžarované svetlo na minimum.

Zvlhčovače vzduchu

V prípade, že chcete mať v spálni optimálnu vlhkosť vzduchu, prídu vám vhod zvlhčovače vzduchu, ktoré vďaka odparovacej technológii zabraňujú šíreniu baktérií a bieleho prachu z minerálov, ktoré obsahuje voda. Okrem toho môžete zvoliť aj kombinované prístroje. Tie sa postarajú ako o vyčistenie vzduchu, tak aj o jeho zvlhčenie.

Čističky vzduchu nielen do spálne

Vzhľadom na to, že čistý vzduch ovplyvňuje kvalitu spánku, je veľmi dôležité, aby bol v spálni, v ktorej trávime zhruba tretinu svojho života. Čistička vzduchu by vám v spálni nemala chýbať vzhľadom na sťaženú možnosť vetrania počas noci.

Ďalšou izbou, do ktorej by ste mali vpustiť čistý vzduch, je obývacia izba. Aj v nej totiž ľudia trávia dosť času. Aj keď obývačka oproti spálni ponúka obvykle viac možností vetrania, pravidelné vetranie môže dovnútra vpustiť viaceré škodliviny zvonku.

Čistý vzduch do pracovne aj na pracovisko

Pracujete z domu vo svojej pracovni? Asi už správne tušíte, že je dôležité počas dňa dýchať čerstvý vzduch, ktorý ovplyvňuje našu pozornosť aj zdravie.

Čistý vzduch by mal byť, samozrejme, aj na pracovisku. Prácou totiž strávime zhruba tretinu dňa a čerstvý vzduch má vplyv na kvalitu práce. Jednoducho by sa dalo povedať, že čistý vzduch by sme ideálne mali dýchať všade tam, kde pravidelne trávime svoj čas.

Čo ďalšie ovplyvňuje kvalitu spánku?

Okrem čistého vzduchu kvalitu spánku ovplyvňuje aj celý rad ďalších vecí. Ide najmä o kvalitný matrac, ktorý telu poskytuje dostatočnú oporu, a tiež o dostatočne veľkú a komfortnú posteľ pre zdravý spánok. Zaspávať a spať sa vám bude lepšie, ak zvolíte vhodný vankúš.

A aké sú ďalšie odporúčania pre ľudí, ktorí v noci zle spia a trápi ich nedostatok spánku? Aspoň hodinu pred spaním by ste sa mali vyhnúť modrému svetlu vyžarujúcemu z obrazoviek a nepiť alkohol a nápoje s kofeínom. Dopomôcť k lepšiemu spánku vám môže aj zdravá strava a dostatok pohybu.

Pár tipov na záver

Cirkuláciu vzduchu v miestnosti môže ovplyvniť aj zle umiestnený nábytok alebo záclony. Ak teda budete vetrať, zaistite voľný priestor na prúdenie vzduchu. Myslite na to, že nábytok by nemal byť príliš blízko stien, v týchto miestach by potom mohli vznikať plesne. Vzdialenosť medzi stenou a nábytkom by mala byť cca 10 cm.

V prípade, že si zaobstaráte čističku vzduchu, nemajte počas čistenia vzduchu otvorené okná. Proces je totiž účinný iba v uzavretých priestoroch.

Publikované 28.12.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace