blog
13.10.2022

Poradíme vám, ako zariadiť spálňu v štýle francúzskeho vidieka

Francúzsky vidiek sa do interiérového dizajnu zapísal pod názvom Provence. Zamilujú si ho všetci, ktorí ctia romantiku, útulnosť a tak trochu staré časy. Provence v človeku prebúdza pozitívne pocity a emócie, preto niet divu, že je obľúbeným štýlom práve pri zariaďovaní spální. Aké pravidlá by ste mali dodržiavať, aby ste sa cítili ako v prímorskej Provence?

Dnešný vidiecky štýl bol pôvodne reakciou na honosné francúzske paláce

Provensálsko je historická krajina, ktorú nájdete v juhovýchodnom Francúzsku. Je súčasťou administratívneho celku Provence-Alpes-Côte d´Azur. Z hľadiska dizajnu sa v provensálskom štýle odrážajú kúzelné oblasti s vinicami zaliatymi slnkom, olivové háje a nekonečné levanduľové polia.

Provence štýl dnes pripomína skôr dedinský dizajn, a to preto, že od dedinčanov skutočne pochádza. Pôvodne sa však nevyznačoval patinou a dnes tak obľúbeným opotrebovaným vzhľadom. Vznikol na vidieku, kde si dedinčania chceli svoje sídla zdobiť tak, ako to diktoval Paríž. Bývanie teda malo napodobňovať zámky a paláce francúzskej šľachty.

Dedinčania si začali svojpomocne zhotovovať nábytok a doplnky, ktoré sa mali podobať honosnému šľachtickému vybaveniu. Je samozrejmé, že ich kvalita bola oveľa nižšia ako na sídlach vrchnosti, a tak sa časom na najviac exponovaných miestach začalo objavovať opotrebenie, ktoré nábytku a dekoráciám vdýchlo nádych patiny. A práve tá sa stala neodmysliteľným prvkom Provence štýlu. Dedinčania si patinu obľúbili kvôli tomu, že do domova vnášala útulnosť a navyše vystihovala atmosféru okolitej krajiny.

Farebné kombinácie a materiály

Pre spálňu v štýle Provence sú typické prírodné prvky. Najčastejšie sa stretnete s drevom, z ktorého je vyrobený nielen nábytok. V spálni by ste mali mať drevenú podlahu v dekore bieleného duba. Drevo sa môže opakovať aj na priznaných trámoch a objaviť sa môže aj vo forme obkladu. Na obklad sa volia tiež kamene, ale len v príjemných hrejivých farbách.

Z hľadiska farebnej palety je najlepšie sa držať kombinácie hlavnej a doplnkovej farby.

  • Hlavná farba – biela, šedá, krémová, béžová, maslová.
  • Doplnková farba – modrá, žltá, ružová alebo fialová, ale vždy v pastelových tónoch.

Vyhnúť by ste sa mali snehovo bielej, ktorá zbytočne razí do očí a pôsobí sterilným, až nemocničným dojmom.


Obrázok: Pre Provence štýl je typická fialová farba a levanduľa.

Nevyhýbajte sa vzorom

Vzhľadom na inšpiráciu v honosných palácoch nechýbajú Provence štýlu vzory. Najlepšie sa pracuje s kvetinovými či zvieracími vzormi, prípadne dekormi, ktoré evokujú noblesu. Úchvatne vyzerá levanduľa, kvety ruží alebo motívy vtáčikov.

Steny môžete doplniť obrázkami v rámčekoch. Najlepšie vyzerajú vidiecke motívy alebo rodinné fotografie.

Nábytok, na ktorom je patina najväčšou ozdobou

Pre provensálsky nábytok je charakteristická biela farba alebo pastelové odtiene. Charakteristickým rysom je patina, ktorá o nábytku prezrádza, že už má niečo za sebou. Typické sú ladné krivky a zdobenie ornamentálnymi prvkami alebo frézovaním. Nechýbajú ani kovové doplnky, najčastejšie v kontrastnej farbe.

Dominantným kusom nábytku je, samozrejme, posteľ, pre ktorú je typický baldachýn. Baldachýn do spálne vnesie vzdušnosť, ľahkosť a honosnosť. Z oboch strán postele stoja nočné stolíky. Útulnosť izbe dodajú kreslá, lehátka alebo čalúnené stoličky. Dámam nesmie chýbať toaletný stolík so zásuvkou a okrúhlym zrkadlom.


Obrázok: Provence posteľ nemusí byť len biela. Zvoliť môžete aj pastelové odtiene farieb.

Posteľ sa najčastejšie vyrába z dreva, ale môžete uprednostniť aj celočalúnené prevedenie. Chýbať nesmie pohodlné čelo. V Materasso vyrábame postele na zákazku, a tak si môžete vybrať nielen farbu čalúnenia, ale aj štruktúru látky, prevedenie čela alebo typ nožičiek. S provensálskym štýlom si budú najlepšie rozumieť drevené nožičky. Široká paleta farieb, ktorá má viac ako 150 odtieňov, zaručuje, že si s istotou vyberiete takú, ktorá bude k celkovému konceptu spálne dokonale ladiť. O tom, aké postele vyrábame, sa môžete prísť presvedčiť sami na vlastné oči k niektorému z predajcov Materasso.

Mäkučké látky a textílie

Útulnosť spálni dodávajú nielen farby a vzory, ale aj textílie. A tých je v provensálskej spálni viac ako dosť. Na posteli nechýbajú okrem klasických perín a vankúšov dekoračné vankúšiky a prikrývky. Obliečky sú najčastejšie z prírodných materiálov, medzi ktoré sa radí:

  • bavlna
  • ľan
  • bavlnený satén

Prikrývky, ale aj obliečky vankúšov alebo závesy, môžu byť zdobené výšivkou, čipkou alebo volánmi. Prikrývky na posteľ sú často vyrobené metódou patchwork. Aby do spálne cez deň prenikalo prirodzené svetlo, sú záclony vyrobené z tenkej látky s trochou čipky, prípadne ľanového tylu. Najčastejšie sa stretnete so závesmi zdobenými potlačou drobných kvietkov. Chybu neurobíte ani s jednofarebnými závesmi. Závesy a záclony obvykle visia na drevených alebo kovových garnižiach. Na nočné tienenie sa používajú drevené okenice či rímske rolety.

Atmosféru doladia doplnky

Dokonale romantickú a domácku atmosféru podčiarknete doplnkami.

  • Svietidlá - vo vidiecky zariadených spálňach si svoje miesto nájdu nástenné lampy, ale aj lampy na nočný stolík. Typické sú látkové tienidlá a nôžky z obrábaného dreva. Zvoliť však môžete aj kovové tienidlá. Zo stropu by mal visieť drevený alebo sklenený luster. Na komodách, parapetoch alebo poličkách môžu stáť lampáše a svietniky.
  • Kvetiny – v keramických vázach alebo džbánikoch môžete mať živé aj suché kvety. Chýbať rozhodne nesmie levanduľa, a to ako sušená, tak živá. Levanduľu môžete jednoducho pestovať v kvetináči. Krásne budú vyzerať aj suché aranžmány z pampovej trávy, obilia, ruží alebo hortenzií.
  • Vôňa – nejedná sa o hmatateľný doplnok, ale atmosféru dokáže naladiť dokonale. Do spálne v štýle francúzskeho vidieka sa najlepšie hodia nevtieravé vône. Ide predovšetkým o levanduľu a jej odrody, šalviu a tymián.
  • Prútené doplnky – medzi ďalšie prírodné materiály patrí prútie, preto deky a prikrývky môžete poukladať do prútených košíkov. Otvory regálov zas môžete vyplniť prútenými úložnými boxami a knihami a časopisy si môžete odkladať do prúteného držiaka. Skvele budú vyzerať aj prútené tienidlá lámp.

Ak túžite po spálni, v ktorej vás obklopí domácka pohoda s nádychom romantiky, mali by ste si ju zariadiť v štýle Provence.

Publikované 13.10.2022
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace