blog
07.04.2021 ⦁ Výber matraca

Aký matrac je najlepší pre osoby s nadváhou

Nadváha a obezita sú najčastejšie civilizačné choroby súčasnosti. Ľudí s vyššou telesnou váhou zvyčajne trápia rôzne ťažkosti, ktoré môžu byť umocnené spaním na nevhodnom matraci. Je dôležité pamätať na to, že iné nároky na matrac má človek vážiaci 70 kg a úplne iné osoba s váhou pohybujúcou sa okolo 150 kg.

Ťažkosti a komplikácie spôsobené vyššou hmotnosťou

Podľa štatistík trpí na Slovensku obezitou asi 16% žien a 17% mužov. Nadváha všeobecne je problémom, ktorý rieši asi 50% populácie stredného veku. Vyššiu telesnú váhu zvyčajne sprevádzajú ďalšie komplikácie, ktoré môže umocniť aj spánok na nevyhovujúcom matraci.

Akými problémami trpia obézne osoby najčastejšie?

  • bolesti chrbta
  • bolesti krčnej chrbtice
  • ťažkosti s dýchaním
  • zvýšená miera potenia

Ťažkostí je samozrejme viac, ale vyššie vymenované sa spájajú s nevhodným matracom. Výberom matraca s dostatočnou nosnosťou však môžete tieto problémy do veľkej miery ovplyvniť. Na trhu sú modely špeciálne navrhnuté pre osoby s vyššou hmotnosťou. Ich nosnosť sa pohybuje od 150 kg až do 200 kg.


Obrázok: Kvôli poteniu je dôležitá dostatočná priedušnosť matraca.

Ako vybrať matrac pre ľudí s obezitou či nadváhou?

Matrace pre osoby trpiace týmto ochorením sa vyrábajú z moderných materiálov, ktoré chrbticu i hlavu udržujú v odporúčanej polohe. Tým zabraňujú deformáciám chrbtice a minimalizujú vznik bolesti, prípadne bolesť úplne odstránia. Nesmiete zabudnúť ani na kvalitný rošt, ktorý pomáha rozložiť tlak vyvíjaný na matrac. V kombinácii s anatomicky tvarovaným vankúšom navyše môže dôjsť k odstráneniu nepríjemného chrápania.

Nosnosť a vyšší stupeň tvrdosti

Pri výbere sú najdôležitejšími parametrami nosnosť a stupeň tvrdosti. Pri každom matraci nájdete informáciu o jeho nosnosti, ktorá udáva, pre ako "ťažké" osoby je vhodný. Všeobecne sa odporúča zvoliť matrac s nosnosťou, ktorá vašu telesnú hmotnosť presahuje najmenej o 5 kg. Ak by ste siahli po matraci s nosnosťou, ktorá presne zodpovedá vašej váhe alebo po výrobku, ktorý má dokonca nižšiu nosnosť, nebude vášmu telu poskytovaná dostatočná opora a matrac sa čoskoro preleží. Určite nechcete každú chvíľu investovať do nákupu nového matraca, že?

Tuhosť čiže tvrdosť matraca sa rozdeľuje celkovo do 4 stupňov:

  1. T1 (veľmi mäkké) – pre osoby do 70 kg,
  2. T2 (mäkké) – pre osoby medzi 70 kg a 100 kg,
  3. T3 (tvrdé) – pre osoby do 120 kg,
  4. T4 (veľmi tvrdé) – pre osoby do 150 kg.

Podľa tohto rozdelenia budete vedieť, že osoby s nižšou hmotnosťou môžu siahnuť po mäkších matracoch, ale ľudia s vyššou hmotnosťou a nadváhou by mali voliť tvrdé matrace, ktoré chrbtici poskytnú dostatočnú oporu. V našej ponuke nájdete aj špeciálne matrace a rošty s označením T5, ktoré majú nosnosť až 150 kg.

Dobrá rada: Urobte si malý test. Sadnite si na posteľ a ak sa matrac stlačí o viac ako 1/3, budete vedieť, že je pre vás príliš mäkký, a teda nevyhovujúci.

Výrobný materiál

Tvrdé a veľmi tvrdé matrace sa najčastejšie vyrábajú v sendvičovom penovom prevedení s kombináciou pien a bonellových pružín či pružinových taštičiek. Súčasťou môžu byť aj prírodné materiály, ktoré sa starajú o dostatočný odvod potu, pretože zvýšené potenie môže byť jednou z ťažkostí, ktorá sa spája s vyššou hmotnosťou.

Obrázok: Taštičkový matrac so 7 zónami tuhosti.

Prednosťou taštičkových pružín je dlhá životnosť a vysoká nosnosť. Spať na nich môžu osoby s hmotnosťou dosahujúcou až 150 kg. Aby bol spánok na taštičkovom matraci čo najpohodlnejší, nachádzajú sa v jadre ešte ďalšie vrstvy, ktoré bránia pretláčaniu pružín. Ak preferujete mäkšie spanie, malo by byť taštičkové jadro kombinované s penovými vrstvami, pre tvrdšie spanie je vhodnejšia napríklad kokosová doska.

Siahnuť môžete aj po penových matracoch s vysokou hustotou. Penové matrace sú obvykle tvorené z niekoľkých typov pien s rôznymi vlastnosťami a výškou. Pri týchto matracoch platí, že čím sú vyššie, tým lepšiu oporu poskytujú. Samozrejme, je potrebné sledovať aj ich nosnosť a priedušnosť.

Obrázok: Penový matrac s latexom a nosnosťou až 190 kg.

Počet zón

Na kvalitu odpočinku má vplyv zónovanie matraca, pričom zón môže byť hneď niekoľko. Najvyšší počet je sedem. Zónovanie znamená, že každá časť matraca má inú tvrdosť v závislosti na časti tela. Napríklad zóna v oblasti ramien je odľahčená, oblasť bedier naopak vystužená. Mäkká je zvyčajne časť určená pre lýtka. Zónové matrace môžu byť vyrobené ako z pien, tak z taštičkových pružín.

Všeobecné rady pre výber nového matraca

Nosnosť a tuhosť sú najdôležitejšími parametrami pri výbere matraca pre osoby s nadváhou. Nie sú však jedinými, ktoré je potrebné pri nákupe sledovať. Medzi ďalšie patria:

  • Dĺžka a šírka – matrac by mal svojou dĺžkou presahovať vašu výšku o 20-25 cm. Šírka by mala zodpovedať šírke lôžka. Všeobecne majú štandardné matrace na jednolôžko šírku 90 cm.
  • Výška matraca – optimálne by sa mala pohybovať medzi 17-22 cm, ale siahnuť môžete aj po vyššom. Čím vyšší matrac, tým lepšie sa z neho vstáva alebo naň líha.
  • Tvrdosť a nosnosť – vyberajte podľa svojej hmotnosti a spánkovej polohy.
  • Materiál – pre osoby s vyššou hmotnosťou sú ideálne taštičkové pružiny či peny s vysokou hustotou.

Dostatočná nosnosť a tuhosť matraca sa na kvalite spánku ľudí s vyššou hmotnosťou odrazí najviac. Pomôžu od bolesti a po prebudení sa budete cítiť ako znovuzrodení.

Publikované 07.04.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace