blog
12.08.2022

Vyberáme posteľ pre školáka

September sa už začal a do školských lavíc zasadlo zhruba 60 000 prváčikov. Šlo aj vaše dieťa tento rok prvýkrát do školy? Zaistite mu kvalitný spánok, ktorý má obrovský vplyv na to, ako sa dieťa v škole sústredí. Poradíme vám, ako vybrať vhodnú posteľ aj ako vybaviť detskú izbičku.

Ako prispôsobiť izbičku potrebám školáka

S prechodom detí zo škôlky do školy sa menia aj požiadavky na vybavenie detskej izby. V prvom rade je nutné vytvoriť priestor, kde sa budú deti môcť učiť a písať domáce úlohy.

Hľadáte inšpiráciu pre zariadenie detskej izby? Bytoví dizajnéri radia, nepreháňať to v detskej izbe s farbami a extravagantnými prvkami, ktoré by mohli odvádzať pozornosť detí pri učení. Okrem farieb je potrebné zamerať sa na nábytok a zvoliť písací stôl podľa výšky dieťaťa a kvalitnú stoličku. Pri písacom stole by malo byť ideálne okno. Ak nie je možné zaistiť prirodzený zdroj svetla, nepodceňte výber lampičky. Vhodnou voľbou sú napríklad tie, ktoré nenamáhajú oči. Pri navrhovaní izby sa zamerajte aj na dostatok úložného priestoru pre knižky, zošity a ďalšie školské pomôcky.

Zamerané na kvalitný spánok školáka

Teraz sa dostávame k ďalšej dôležitej časti detskej izby, ktorou je posteľ. Vzhľadom na to, že deti veľmi rýchlo rastú, stavte na univerzálnosť a zvoľte posteľ dospelých rozmerov. Ak investujete do kvalitnej postele s masívnou konštrukciou, môže deťom vydržať až do dospelosti.

Vybrať si môžete napríklad z našej ponuky postelí Materasso, ktoré vyrábame aj vo variante jednolôžko od šírky 90 cm. Pokiaľ spia v izbičke dve deti, môžete zvoliť dizajnovú poschodovú posteľ.

Dizajnová poschodová posteľ Twins.

Nepodceňte výber matraca

Kľúčovou časťou postele je matrac. Kvalitný detský matrac je pre fyzický aj psychický vývoj detí absolútne zásadný. Má totiž významný vplyv na to, ako sa dieťa v noci vyspí a či sa bude ráno prebúdzať oddýchnuté.

Matrac musí predovšetkým poskytovať chrbtici správnu oporu. Zvoliť môžete napríklad detské matrace vyrobené z kvalitných pien, ktoré spĺňajú požiadavky na pružnosť, komfort aj hygienu.

TIP: Matrac Klasik Lux

Zdravý spánok deťom a študentom zaisťuje napríklad komfortný matrac Klasik Lux, ktorý je vyrobený z PUR peny. Matrac s výškou 18 cm je vďaka poťahu ANTIALERGIC vhodný aj pre astmatikov a alergikov.

Zaujímavosti o spánku školopovinných detí

Ako je to so spánkom školopovinných detí? Podľa odborníkov by mali deti od šiestich do dvanástich rokov spať v priemere deväť až dvanásť hodín. Z prieskumu Univerzity Palackého v Olomouci však vyšlo, že deti spia vo všedné dni v priemere iba 8 hodín a 8 minút a počas sviatkov a víkendov 9 hodín a 36 minút.

Nedostatok spánku, ktorý je často zapríčinený tým, že sa deti v noci pozerajú na televíziu alebo hrajú počítačové hry, môže viesť k podráždenosti, únave a bolestiam hlavy. Treba dodať, že ani malým deťom sa nevyhýbajú poruchy spánku. K tým najčastejším patrí nespavosť, námesačnosť a denné spanie.

Tipy, ako podporiť kvalitný spánok detí

Čo urobiť preto, aby sa deti dobre vyspali a boli v škole plné energie? Izbičku by ste mali vždy pred spaním dostatočne vyvetrať a zaistiť, aby v nej bolo ticho a tma. V izbe by tiež mala byť správna teplota, ktorá sa pohybuje medzi 18 a 21 stupňami Celzia.

Deti by sa mali hodinu až dve predtým, než si ľahnú do postele, vyhnúť elektronickým prístrojom, ako je televízor, počítač alebo mobilný telefón. Používanie elektroniky pred spaním totiž preukázateľne predlžuje dobu zaspávania a môže viesť k poruchám spánku.


Kvalitný spánok detí preukázateľne zlepšuje ich školské výsledky.

Ako nastaviť správny režim pre školopovinné deti?

Vedecké štúdie preukázali, že deti, ktoré spia dlhšie, v škole dosahujú lepšie výsledky. Nedostatok spánku môže naopak viesť až k rozvoju depresie. Preto je potrebné deťom nastaviť správny režim

Odborníci sa zhodujú na tom, že je najlepšie dodržiavať večerné rituály a ukladať deti do postele a budiť ich vždy v rovnaký čas. A to bez ohľadu na pracovné dni alebo víkendy. Aký je ideálny čas, kedy by mali ísť školáci do postele? Podľa mnohých štúdií ide o ôsmu hodinu večernú.

Podľa lekárov sa deti, ktoré počas noci dostatočne dlho spia, v škole lepšie správajú, viac im ide učenie, dosahujú lepšie výsledky a sú v lepšom fyzickom aj psychickom rozpoložení. Zaistite svojim deťom kvalitný spánok aj vy.

Publikované 12.08.2022
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace