blog
15.02.2021

Spánok detí: z postieľky pre bábätko do veľkej postele pre staršie deti

Sťahovanie dieťaťa z detskej postieľky do veľkej postele je pre mnohých rodičov veľkou témou. Kedy je tá správna doba? Akú posteľ a matrac zvoliť a aké lôžkoviny budú najvhodnejšie? Vždy sa spoliehajte na to, že kvalitné materiály sú kľúčom k zdravému spánku a dlhej životnosti výrobkov.

Kedy je najvhodnejší čas zaobstarať dieťaťu vlastnú veľkú posteľ?

V minulom článku sme sa podrobnejšie pozreli na tému ako vybrať matrac pre dieťa do postieľky. V tomto článku sa zameriame na staršie deti a všetko, čo potrebujú ku kvalitnému spánku.

Mnoho rodičov premýšľa nad otázkou, kedy a akým spôsobom svojho potomka presunúť do klasickej postele tak, aby to pre neho nebolo zbytočne stresujúce. Otázka načasovania je sporná. Zvyčajne sa odporúča doba okolo 2. až 3. roku, ale nie je to pravidlom. Záleží na mnohých faktoroch. Preto sa nechajte viesť vlastnou intuíciou. Ak váhate, odpovedzte si na niekoľko zásadných otázok:

  • Spí vaše dieťa celú noc?
  • Je pre neho postieľka nebezpečná, pretože už dokáže preliezť bočnice?
  • Vyrástlo vaše bábätko z postieľky?
  • Keď dieťa z postele vylezie, je schopné sa do nej samo vrátiť?

Pokiaľ si na všetky otázky odpoviete áno, nemusíte váhať a do sťahovania sa pustite. Dodržujte však niekoľko pravidiel.

Zbytočne sa neponáhľajte

Väčšina detí si veľkú posteľ zamiluje, pretože ju môžu kedykoľvek slobodne opustiť. Niektoré sa však so zmenou vyrovnávajú horšie. Ak čakáte druhého potomka a plánujete postieľku využívať preňho, začnite s postupným sťahovaním staršieho dieťaťa do jeho vlastnej postele čo najskôr. Malo by mať dostatok času si na posteľ zvyknúť. Mladší súrodenec totiž môže u staršieho vyvolať žiarlivosť a pocit, že je odstrčený, ak mu bábätko "zoberie" jeho postieľku.


Obrázok: Netlačte na deti, ktoré sa so zmenami vyrovnávajú horšie.
 

Ak už teraz viete, že presun do detské postieľky nestihnete uskutočniť pred tým, než si domov z pôrodnice priveziete bábätko, radšej chvíľu počkajte, kým sa celá rodina spolu zžijete. Novorodenec môže zatiaľ spať v kolíske. Staršiemu môžete k detskej postieľke pristaviť veľkú posteľ a nechať mu možnosť voľby. Ak nemáte dostatok priestoru, postavte posteľ na miesto, kde stávala postieľka a skúste dieťa nalákať napríklad na krásne obliečky alebo mäkučké plyšáky.

Na čo sa zamerať pri výbere postele pre dieťa

Pri výbere postele máte dve možnosti. Buď siahnete po špeciálnej posteli pre batoľatá, ktorá je menšia ako klasická posteľ, alebo rovno zaobstaráte posteľ ako pre dospeláka. Či tak alebo onak, posteľ musí byť bezpečná a zdravotne nezávadná. Zdravotnú nezávadnosť si overte u výrobcu. Spočiatku by posteľ mala byť vybavená bočnými zábranami, aby dieťa nespadlo. Ďalej sa zamerajte na to, aby posteľ nemala ostré hrany a netrčali z nej skrutky.

Postele pre deti by mali byť vyrobené z takého materiálu, ktorý sa ľahko udržuje. Najčastejšie sa stretnete s posteľami z:

  • Masívu - pýšia sa dlhou životnosťou, sú 100% nezávadné a vhodné aj pre alergikov. Materiál je však náchylný na poškriabanie a jeho obstarávacia cena je vyššia. Ak uvažujete nad zaujímavým variantom, zvoľte posteľ v tvare domčeka a vaše dieťa sa bude cítiť ako v rozprávke.
  • Drevotrieska a lamino - výhodou je vysoká tvrdosť, ľahká údržba a príjemná obstarávacia cena. Nevýhodou nižšia odolnosť a kratšia životnosť.

Do detských izbičiek sa nehodia kovové postele, ktoré sú studené a ani čalúnené postele, ktoré sú náročné na údržbu a nevhodné pre alergikov.
 


Obrázok: Materiál postele sa podpíše na životnosti a údržbe.
 

Ako vybrať rošt a matrac pre dieťa

Hoci vás pri výbere postele na prvý pohľad zaujme jej vzhľad, oveľa dôležitejší bude matrac a rošt. Rošt môže byť drevený, lamelový alebo polohovací. Dôležité je, aby dobre rozkladal tlak vyvíjaný na matrac a zaistil jeho dobré odvetrávanie.

Pri výbere matraca sa nenechajte zmiasť tým, že ho vyberáte do dospeláckej postele, spať na nej totiž bude dieťa, ktorého oporná sústava sa ešte stále vyvíja. Neinvestujte preto do matracov so zónovaním, ale siahnite po matraci jednej tvrdosti. Najlepšie sú matrace so strednou až vyššou tvrdosťou vyrobené z priedušných pien.

Pri matraci myslite aj na údržbu. Môže sa stať, že sa dieťa v noci pomočí alebo povracia. Preto je vhodné siahnuť po matraci so snímateľným poťahom vhodným na pranie, alebo zakúpiť matracový chránič. Poťah matraca by sa mal dať prať minimálne na 60 ° C.

Zavŕtať sa do perín

Keď už ste si vybrali posteľ, rošt a vhodný matrac, chýbajú len lôžkoviny a krásne obliečky. Vankúš sa deťom do postele dáva až zhruba od 3 rokov. Dovtedy do postele nepatrí. Chrbtica sa totiž lepšie vyvíja, keď je v jednej rovine. Akonáhle dieťa presťahujete do postele a plánujete mu zaobstarať vankúš, siahnite po detskom. Klasické vankúše pre dospelých sú príliš vysoké, čo nie je vhodné pre vývoj detskej chrbtice. Zvoľte teda nižší vankúš alebo taký, pri ktorom môžete regulovať výplň. Veľkosť prikrývky by mala zodpovedať veľkosti postele.
 


Obrázok: Obliečky vyberajte podľa záujmu potomka.
 

Výplň lôžkovín

Posteľná bielizeň sa od seba líši nielen materiálom poťahu, ale aj typom výplne a jej gramážou.

  • Duté vlákno - používa sa predovšetkým pre letné lôžkoviny, pretože ľahšie odvádza pot.
  • Lyocellové vlákno - jedná sa o prírodný priedušný materiál, ktorý sa vyrába z drevenej buničiny. Dobre odvádza pot a je prirodzene antibakteriálny.
  • Perie - v súčasnosti nie je tak rozšírené. Obľúbené je predovšetkým v zimnom období, pretože výborne izoluje. Jeho nevýhodou je komplikovaná údržba. Perie nie je vhodné pre alergikov.

Ak doma máte alergika, dbajte na to, aby sa lôžkoviny dali prať aspoň na 60°C. Posteľ neustieľajte ihneď po prebudení, ale nechajte periny dobre vyvetrať. Zamedzíte tak množeniu roztočov a mikroorganizmov.

Obliečky, ktoré bavia

Aby si dieťa veľkú posteľ zamilovalo, kúpte mu obliečky s motívmi z jeho obľúbenej rozprávky. Chybu neurobíte ani s obrázkami zvierat alebo najobľúbenejšej hračky. Vzhľad bude zaujímať predovšetkým vášho drobca, vy ako rodičia by ste sa mali zamerať na kvalitný materiál. Ten by mal byť predovšetkým maximálne savý a priedušný.

Najlepšie je siahnuť po prírodných materiáloch. Vo väčšine prípadov sa stretnete s ľanom a klasickou bavlnou. Tá je k detskej pokožke príjemná, nespôsobuje alergické reakcie a je možné ju prať aj na vyšších teplotách.
 

Publikované 15.02.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace