blog
26.08.2021 ⦁ Výber matraca

Viete, na čo sa zamerať pri výbere matraca pre bábätko a staršie deti?

Výber matraca pre deti býva obvykle podceňovaný. Pritom sa však jedná o zásadný krok, ktorý ovplyvňuje zdravý vývoj detskej chrbtice. Deti rýchlo rastú, a preto potrebujú kvalitný matrac, ktorý sa prispôsobí ich rýchlemu vývoju. Pri správne zvolenom modeli môžete zabrániť skolióze chrbtice a ďalším ortopedickým problémom, ktoré v dospelosti vedia narobiť veľkú neplechu.

Matrace pre deti: výber prispôsobte ich veku

Pri výbere vhodného detského matraca hrá dôležitú úlohu vek. Napríklad bábätká a novorodenci majú iné nároky než dospievajúce deti. Vhodnejšie sú tvrdšie matrace s jednou tvrdosťou. Zónové matrace sú vhodné až pre dospelých, ktorých telo je už vyvinuté. Pamätajte tiež na to, že do žiadnej detskej postele nepatrí matrac z pamäťovej peny. Pamäťová pena totiž vytvorí "formu" odtlačku tela a telo sa do peny "ponorí", čo je v rozpore s požiadavkami na rýchly rast. Kvôli tomu by mohlo pri rozvoji detského tela dôjsť k rôznym rastovým deformáciám.

Ako postupovať pri výbere matraca pre bábätká

Vedeli ste, že malé deti ročne prespia až 4 000 hodín, čo je viac ako 40% ich života? Počas spánku deti rastú a tiež regenerujú. Naberajú silu a energiu na ďalší deň. Preto je potrebné dopriať im všetko pre kvalitný spánok.

Základné požiadavky na matrac do postieľky

Matrac do postieľky by mal spĺňať tieto požiadavky:

  • Tvrdosť – do postieľky patrí skôr tvrdý matrac, ktorý nielen podporuje správny vývoj detskej chrbtice, ale tiež znižuje riziko náhleho úmrtia kojenca - SIDS. Do mäkkého matraca by sa telíčko mohlo zaboriť a spôsobiť problémy s dýchaním.
  • Hrúbka – detský matrac sa v žiadnom prípade nesmie prehýbať. Pri položení dieťaťa do postieľky nesmie dôjsť k "preliačeniu" matraca. Preto je potrebné, aby mal hrúbku aspoň 7 cm, najlepšie 10 cm.
  • Priedušnosť – detský matrac musí byť dostatočne priedušný a mať schopnosť odvádzať vlhkosť. Inak hrozí vznik plesní, ktoré sú pre zdravie dieťaťa škodlivé.
  • Teplotná regulácia – matrac v postieľke by nemal zapríčiňovať zbytočné prehrievanie bábätka. Vďaka teplotnej regulácii sa bude bábätku pohodlne zaspávať aj spať.

Dôležitá je predovšetkým bezpečnosť

Z bezpečnostného hľadiska je dôležité, aby matrac úplne vypĺňal plochu postieľky. Medzi matracom a zábradlím detskej postieľky nesmie byť voľný priestor, do ktorého by si bábätko mohlo zaseknúť rúčku či nôžku. Vzhľadom na to, že bábätko v prvej fáze svojho života neskutočne rýchlo rastie, oblúkom sa vyhnite matracu z pamäťovej peny, ktorá je pre vývoj dieťaťa úplne nevhodná. Pre novorodenca sa odporúča tvrdý matrac.


Obrázok: Matrac z prírodnej bio peny.

Výber matraca pre bábätká podľa materiálu

Rovnako ako matrace pre dospelých, aj matrace pre bábätká sa vyrábajú z rôznych materiálov, ktoré podporujú priedušnosť, ale aj zdravý vývoj detskej chrbtice.

  • Studená alebo HR pena – poskytuje optimálnu podporu chrbtice a nevytvára žiadne prekážky pre správny rast počas spánku. Matrace z tohto materiálu majú dlhú životnosť, sú pružné a zároveň vzdušné.
  • PUR pena – matrace z PUR peny sú pevné a ľahké. Vďaka dobrej vzdušnosti nimi dostatočne cirkuluje vzduch. Tvrdé jadro zaistí optimálnu podporu pre chrbtové svalstvo bábätka.
  • Kokosové vlákno – matrace s kokosovou doskou sú obľúbené pre skvelé ortopedické vlastnosti, dostatočnú tvrdosť a predovšetkým skvelú priedušnosť.
  • Biogreen – matrac z prírodnej peny Biogreen je vyrobený na báze ricínového oleja a obsahuje aj prídavok aloe vera. Vďaka tomu sa zvyšuje hygiena matraca. Samozrejmosťou je dostatočná priedušnosť, dlhá životnosť, vysoká elasticita a tvarová stálosť.

Výber matraca pre staršie deti, ktoré už vyrástli z postieľok

Zhruba vo veku 3 až 4 rokov už bude mať dieťa veľkú posteľ, do ktorej bude pasovať klasický matrac pre jednolôžka s veľkosťou 90 × 200 cm, v prípade dvojlôžka 180 × 200 cm. Ani u týchto detí sa neoplatí výber matraca podceňovať. Ešte stále rastú a potrebujú kvalitný výrobok, ktorý im umožní správny a zdravý vývoj opornej sústavy.

Pre deti od 3 rokov sú najvhodnejšie matrace vyrobené z:

  • latexu
  • kokosových vlákien
  • konských vlasov a všeobecne z prírodných materiálov, ktoré matracu zaistia priedušnosť

Samozrejme, deťom môžete posteľ doplniť penovými matracmi strednej tuhosti. U bábätiek a menších detí nie je od veci použiť chránič matraca, ktorý má nepriepustnú vrstvu, takže v prípade pomočenia sa tekutina nevsiakne do matraca. Matracový chránič sa vďaka 4 gumičkám na matrac ľahko nasadzuje aj jednoducho dáva dole. Je možné ho prať v práčke pri vyšších teplotách, takže z neho spoľahlivo odstránite všetky baktérie a alergény. Z hygienických dôvodov je vhodné detský matrac po 5 rokoch vymeniť za nový. Poradíme ako najlepšie čistiť matrace.

Pre menšie deti nie sú vhodné zónové matrace. Deti rýchlo rastú a navyše sa v spánku často otáčajú, takže by pre nich matrac so zónami bol zbytočný. Pre deti do 12 rokov nie je vhodný ani matrac z pamäťovej peny. Deti staršie ako 12 rokov môžu mať matrac s maximálne 2cm vrstvou pamäťovej peny. Matrac pre školákov by mal byť tvrdší alebo stredne tvrdý a výška matraca by sa mala pohybovať okolo 15 cm.


Obrázok: Študentský matrac so 7 zónami.

Matrac pre teenagerov

Správny matrac pre mládež by mal byť priedušný a elastický. Samozrejme, musí poskytovať dostatočnú oporu vyvíjajúcemu sa telu. V tomto veku im rodičia najčastejšie kupujú poschodové postele. Ideálne sú preto materiály ako pena, latex a pružiny. Penové matrace patria medzi najobľúbenejšie, pretože sú:

  • vzdušné
  • pružné
  • odolné
  • jednoduché na údržbu
  • majú skvelé ortopedické vlastnosti

Matrace pre študentov

V dospievajúcom veku je výber matraca podobný ako u dospelákov. Je potrebné prihliadnuť k tomu, či doma máte športovca alebo skôr počítačového experta. Matrace pre starších študentov (od 18 let) už môžu mať zónovanie alebo dvojakú tvrdosť. Teenagerom do 18 rokov sa odporúča skôr tvrdší matrac.

Výber vhodného matraca by mal zohľadňovať hmotnosť človeka. Dôležité je, aby sa chrbtica pri spánku na boku alebo na chrbte, predovšetkým v oblasti bedrovej chrbtice, neprehýbala. Celková výška postele vrátane matraca by mala byť zhruba 50 cm.

So správnym matracom si užijete kvalitný spánok, a zároveň urobíte niečo pre zdravie svojej rodiny.

Viete ako správne vybrať perinu a vankúš pre dieťa?

Publikované 26.08.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace