blog
30.05.2021 ⦁ Výber matraca

Pružinové a taštičkové matrace: aký je medzi nimi rozdiel?

Iste nám dáte za pravdu, že výber kvalitného matraca je absolútne kľúčový pre zdravý spánok bez bolestí chrbta. Ako si však vybrať ten pravý, keď je na trhu hneď niekoľko druhov matracov? V tomto článku vám objasníme, aký je rozdiel medzi pružinovým a taštičkovým matracom, aké sú ich výhody a pre koho sú dané matrace vhodné.

Rozdiel medzi pružinovým a taštičkovým matracom

Pojmy pružinový a taštičkový matrac sú pomerne mätúce. Prečo? Kým taštičkový matrac je v podstate špeciálny pružinový matrac, pružinový matrac nemusí byť vždy taštičkovým matracom. Ako to teda vlastne s tými matracmi je, vám prezradíme v nasledujúcich riadkoch.

Pružinové matrace zažívajú comeback

Pružinové matrace majú možno niektorí z nás spojené s nepríjemným vŕzganím. Moderné pružinové matrace síce rovnako ako ich predchodcovia obsahujú pružiny, ale vzhľadom k vysokej kvalite použitých materiálov a hrúbke pružín sa vôbec nemusíte obávať toho, že by pružiny vŕzgali či dokonca praskali. 

Jadrá moderných pružinových a taštičkových matracov sú tvorené pružinami, pričom v prípade taštičkových matracov sú pružiny schované v obaloch, tzv. taštičkách. Vonkajšia strana jadra matracov môže byť tvorená rôznymi materiálmi, najčastejšie v podobe studenej peny alebo kokosovej dosky či latexu. Pružinové jadro zaisťuje vysokú stabilitu a odolnosť, vonkajšia vrstva zase komfort.

Pružinové matrace sú dostupné v dvoch variantoch, stretnúť sa môžete s klasickým pružinovým matracom, nazývaným tiež bonell, alebo s už spomínaným taštičkovým matracom. Medzi týmito matracmi je hneď niekoľko rozdielov a každý z nich má svoje výhody aj nevýhody. Poďme sa teda týmto matracom pozrieť na zúbok, alebo skôr na drôtik?

 

Taštičkový matrac s vrstvou antibakteriálnej peny ALOE VERA.

Klasický pružinový matrac

V prípade klasických pružinových matracov, známych tiež ako bonellové matrace, sú jednotlivé pružiny vyrobené zo vzájomne prepojených tenkých oceľových drôtikov, vďaka čomu sa pružiny pri používaní matraca neuvoľňujú a držia svoj tvar. Vo chvíli, keď si na takýto matrac ľahnete, tlak sa rozloží hneď na niekoľko pružín.

Aké sú výhody klasických pružinových matracov?

Medzi kľúčové výhody klasických pružinových matracov patrí bezpochyby skutočnosť, že sú priedušné, vzduch počas spánku cirkuluje a matrac tak môže dýchať. Ďalšou výhodou je, že dokážu reagovať na telo aj na pevnom podklade. V neposlednom rade vás poteší ich priaznivá cena a dlhá životnosť.

Aké sú ich nevýhody?

Nevýhodou matracov z bonellových pružín je vyššia hmotnosť, obmedzená možnosť kombinovať matrac s polohovacím roštom a tiež nižšia nosnosť matraca.

Pre koho sú vhodné klasické pružinové matrace?

Klasické pružinové matrace ocenia tí, ktorí dávajú prednosť stredne tuhému až extra tvrdému matracu, pričom mäkšie pružinové matrace obsahujú mäkšie peny a tvrdšie obsahujú tvrdšie peny. Ide o dobrú voľbu aj do priestorov s vyššou vlhkosťou, keďže tieto matrace sú oveľa priedušnejšie než penové.

Pre koho nie sú vhodné klasické pružinové matrace?

Tomuto typu matracov by ste sa mali vyhnúť v prípade, že chcete spať s partnerom na jednom veľkom dvojmatraci. Ak sa totiž bude v noci jeden z partnerov na svojej polovici prevaľovať, pohyb sa prenesie aj na druhú polovicu matraca. Pružinové matrace nie sú vhodné ani pre dlhodobo ležiacich pacientov, seniorov a ľudí s ortopedickými problémami.

TIP: Spite lepšie ako kedykoľvek predtým

K lepšiemu spánku vám pomôže nielen kvalitný matrac, ale tiež 8 tipov pre kvalitnejší spánok, o ktorých ste možno ešte nepočuli.

Taštičkové matrace

Rozdiel medzi klasickými pružinovými matracmi a taštičkovými matracmi spočíva v tom, že taštičkové matrace nemajú pružiny spojené dohromady pomocou drôtov. Názov taštičkový je totiž odvodený od toho, že sú pružiny uložené v malých textilných taštičkách. Vďaka tomu sa každá pružina stláča samostatne a ostatné zostávajú bez pohnutia. Ak si teda na matrac ľahnete, dôjde k stlačeniu iba tých pružín, na ktoré sa vyvíja tlak. Oproti klasickým pružinovým matracom majú taštičkové podstatne viac pružín.

Luxusný taštičkový matrac Primátor Bio-ex T4.

Aké sú výhody taštičkových matracov?

Aj taštičkové matrace sú obľúbené preto, že sú veľmi vzdušné. Ďalšou výhodou je, že majú vysokú bodovú elasticitu a dokonale sa prispôsobia vášmu telu. Majú vyššiu nosnosť, sú vhodné pre ľudí až do 150 kg. Tieto matrace môžu mať v rôznych zónach pružinky s rozdielnou hrúbkou drôtu.

A nevýhody?

Hlavnou nevýhodou taštičkových matracov je vyššia hmotnosť oproti penovým matracom. Nemožno ich použiť na polohovacie rošty.

Pre koho sú vhodné taštičkové matrace?

Taštičkové matrace sú vhodné pre všetkých bez rozdielu veku, teda ako pre deti a dospelých tak aj pre seniorov. Rovnako ako klasické pružinové matrace, aj taštičkové sú vhodné do miest s vyššou vlhkosťou, teda napríklad na chaty, chalupy alebo do karavanov.
 

Publikované 30.05.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace