blog
01.02.2021 ⦁ Výber matraca

Vyberáme matrac z pamäťovej peny

Ak hľadáte matrac, ktorý sa dokonale prispôsobí vášmu telu a zaistí vám zdravý a ničím nerušený spánok, zamerajte svoj výber na matrac z lenivej, čiže pamäťovej peny. Tento materiál vám zabezpečí maximálny komfort, prinesie úľavu vašim kĺbom a podporí regeneráciu organizmu.
 

Pamäťová pena: cenovo dostupný materiál pre náročných

Pamäťovú penu možno poznáte pod názvom lenivá pena či viskoelastická pena. Nenechajte sa zmiasť, všetky názvy označujú rovnaký materiál. Dôvod, prečo si lenivá pena získala takú obľubu, je jednoduchý - tento technologicky vyspelý materiál sa totiž najlepšie dokáže prispôsobiť každému telu a vy si tak môžete užívať maximálny komfort.

Pamäťovú penu pôvodne vyvinuli vedci z NASA ako pomôcku, ktorá mala astronautom pomôcť vyrovnávať sa s rôzne sa meniacimi a pre telo nezvyčajnými tlakmi. Neskôr našiel tento materiál využitie vo výrobe matracov pre dlhodobo ležiacich pacientov. Výnimočné ortopedické vlastnosti však čoskoro lenivú penu dostali aj do povedomia širokej verejnosti a dnes na týchto matracoch spia milióny ľudí po celom svete.

Ak čakáte, že tak kvalitné matrace budú aj patrične drahé, nemusíte sa báť. Matrace z lenivej peny sa pohybujú v cenovom priemere a vďaka naozaj dlhej životnosti oproti lacnejším modelom dokonca ušetríte. Ide teda o finančne rozumný výber.

Ako je vôbec možné, že jeden materiál dokáže skombinovať také množstvo benefitov?
 


Pamäťová pena je v súčasnosti najobľúbenejším materiálom na výrobu matracov.
 

Technológia pamäťovej peny

Tajomstvom matracov z pamäťovej peny je technológia, ktorá reaguje na tlak a teplo. Zjednodušene povedané, telesné teplo pamäťovú penu zmäkčuje. Tam, kde je zaťaženie vyššie, matrac z pamäťovej peny optimalizuje svoju tuhosť a rovnomerne rozloží telesnú váhu. Nikde tak nedochádza k nadmernému tlaku na vaše telo.

Vďaka tomu tento šikovný materiál presne kopíruje obrysy vášho tela, vytvára ideálny protitlak v každom mieste a doslova vás objíme. Po vstaní z postele a uvoľnení zaťaženia pamäťový matrac pomaly chladne a tým sa vracia do pôvodného tvaru, takže sa nemusíte báť preležaných miest.

Druhou významnou vlastnosťou pamäťovej peny je fakt, že je vyrobená z tzv. otvorených buniek a je teda veľmi priedušná. Vďaka tomu efektívne absorbuje a odvádza nadbytočnú telesnú teplotu a odparuje vlhkosť, ktorá môže vzniknúť nadmerným potením. Výsledkom je vysoký hygienický štandard matraca a odolnosť voči roztočom a baktériám, ktorým sa v tak čistom a vzdušnom prostredí nedarí.

Matrace z pamäťovej peny majú navyše dlhú životnosť, a to aj v prípade, že na nich spia rôzni ľudia - napríklad v ubytovacích zariadeniach. Táto pena je totiž veľmi pružná, odolná a priedušná, preto sa nemusíte obávať preležania matraca alebo vzniku plesní. Matrac z pamäťovej peny vám bude slúžiť dlhú dobu bez straty svojich vlastností.

Dokonalá relaxácia

Technológia pamäťovej peny poskytuje vhodnú oporu pre každého - či už ste športovec, senior, alebo máte vyššiu telesnú hmotnosť, matrac z pamäťovej peny vás nebude nikde tlačiť. Rozloženie váhy prináša maximálne uvoľnenie svalstva, vďaka čomu sa preukázateľne predlžuje doba hlbokého spánku.

Pamäťová pena navyše neprenáša pohyby, a tak vás nepokojný spánok vášho partnera či partnerky nebude budiť. Výsledkom je dokonalá regenerácia vášho tela i mysle.

Vaše telo sa vám poďakuje

Vďaka tomu, že sa matrac z lenivej peny perfektne prispôsobí vášmu telu, je aj veľkým benefitom pre vaše zdravie. Nevytvára totiž nežiaduci tlak na exponované miesta, akými sú predovšetkým chrbtica a bedrá. Práve tie môžu na nevhodnom matraci trpieť prílišným tlakom, ktorý sa prejavuje chronickou bolesťou a zníženou pohyblivosťou týchto partií.

Matrace s pamäťovou penou navyše podporujú dobrý krvný obeh. Vďaka tomu tento materiál zabraňuje vzniku preležanín a zabezpečuje prekrvenie všetkých partií. Nie je preto prekvapením, že z tohto materiálu sa vyrábajú aj špeciálne zdravotné a ortopedické matrace.
 

Pre koho sú matrace z lenivej peny vhodné?

Matrace z lenivej peny sú najuniverzálnejším riešením pohodlného a zdravého spánku, a preto sú vhodné pre každého. Obzvlášť prínosné sú však pre:

  • Ľudí s ortopedickými problémami, najmä pre ľudí trpiacich bolesťami chrbta a bedier,
  • seniorov a ľudí so zníženou pohyblivosťou, ktorí na lôžku trávia veľa času s rizikom vzniku preležanín,
  • partnerov spiacich na jednom matraci, pretože pamäťová pena neprenáša pohyby,
  • alergikov a astmatikov, ktorí ocenia, že v týchto matracoch nevznikajú plesne a nemnožia sa v nich ani baktérie, roztoče a alergény.
     




Matrace z lenivej peny sú vhodné aj pre seniorov a ľudí so zníženou pohyblivosťou. 
 

Sprievodca výberom matraca z lenivej peny

Matrace z lenivej peny sú tzv. sendvičové, čo znamená, že sa skladajú z viacerých vrstiev, z ktorých nie všetky musia byť z tohto materiálu. Výnimkou nie sú ani kombinácie lenivej peny a pružinového jadra. Výber vhodného matraca preto ovplyvňuje nielen výber vhodnej lenivej peny, no najmä výber doplňujúcich vrstiev, ktoré ovplyvňujú vlastnosti matraca.

Pri výbere sa zamerajte aj na tuhosť pamäťového matraca. Lenivá pena je všeobecne mäkší materiál, preto by ste mali zvoliť o jeden stupeň tuhší matrac. Bežná stupnica rozlišuje tvrdosti T1-T4, pričom matrace s tvrdosťou T1 by mali používať výhradne dospelé osoby s váhou do 60 kg a T4 sú určené pre ľudí nad 100 kg. Pri niektorých matracoch sa uvádza špeciálny stupeň T5 pre zaťaženie nad 140 kg.

Samozrejmosťou je aj zónovanie, ktoré poskytuje optimálnu tuhosť pre každú časť vášho tela. Všeobecne platí - čím viac zón, tým ideálnejšie sú podmienky pre váš spánok.

Ak hľadáte matrac z lenivej peny pre svoje ratolesti, musíme vás sklamať. Tieto matrace nie sú vhodné pre deti, pretože ich chrbtica je stále vo vývoji a potrebuje oveľa pevnejšiu podporu, ktorá nebráni prirodzenému a zdravému rastu. Poddajný materiál, akým je lenivá pena, by im mohol spôsobiť ortopedické problémy. Vhodné matrace pre deti nájdete tu.

Matrace s ideálnymi ortopedickými vlastnosťami

Matrace z lenivej peny ľudia najčastejšie vyhľadávajú kvôli ich ortopedickým vlastnostiam. Ak vás trápia bolesti chrbtice či kĺbov, odporúčame napríklad matrace z peny Viscogreen. Tieto prírodné termoelastické peny na báze ricínového oleja sa dokonale prispôsobujú telu a rôznym polohám v dobe spánku. Tieto peny sú navyše šetrné k životnému prostrediu a majú antibakteriálne vlastnosti.

Matrace pre dokonalý odpočinok

Mnohé matrace z lenivej peny využívajú prírodné materiály pre ešte lepšie antibakteriálne vlastnosti. Od fyzického i psychického napätia vám prinesie úľavu matrac, ktorý obsahuje aj aromaterapeutickú vrstvu, napríklad penu NEROLI, ktorá je obohatená o olej z horkého pomarančovníka. Ten je známy pre svoje upokojujúce účinky a pri použití v matraci podporuje správny krvný obeh. Vďaka tomu sa môžete tešiť na dokonalú relaxáciu a regeneráciu po náročnom dni a ničím nerušený spánok, aj keď trpíte nespavosťou.

Matrace pre alergikov a astmatikov

Pre alergikov a astmatikov sú vhodné všetky lenivé peny, keďže sa vyznačujú prirodzene vysokou priedušnosťou, ktorá zabraňuje zachytávaniu a množeniu alergénov. Ak chcete túto vlastnosť vo svojom matraci podporiť, vyberte si taký, ktorý má špeciálnu antialergickú vrstvu, napríklad matrac PREZIDENT Antibacterial. Jadro tohto matraca je vystužené antibakteriálnou penou s úpravou SANITIZED. K tomuto matracu sú navyše v ponuke dva varianty poťahov. Poťah OLIVA spomaľuje proces starnutia pokožky a poťah SilkTouch vás prekvapí svojou hodvábnou jemnosťou.

Matrace pre svieži spánok

Lenivá pena poteší aj ľudí, ktorých trápi zvýšené potenie počas spánku, prípadne bojujú s vyššou vlhkosťou vo svojej spálni. Pre nich je vhodný napríklad matrac Magnifico Polargel, ktorý je vyrobený z peny Polargel.

Štruktúru tohto materiálu tvoria malé guľôčky, medzi ktorými je priestor naplnený vzduchom. Vďaka tomu pena prepúšťa vzduch a zabezpečuje cirkuláciu tepla.

Dokonale sa prispôsobuje telu, chrbticu udržiava v správnej polohe a pokožke nebráni dýchať. Vďaka ľahkému prúdeniu vzduchu sa na ňom telo menej potí a vlhkosť sa rýchlo odparuje. Perfektná termoregulácia vám zaistí osviežujúci spánok v akýchkoľvek klimatických podmienkach.

Matrac pre vysoké zaťaženie

Ak je vašou prioritou vysoká odolnosť a dlhá životnosť, odporúčame matrace obsahujúce penu EvoPoreHRC. Tento vysokoelastický materiál je mimoriadne stabilný a pružný. Matrace vyrobené z tohto materiálu si dlho zachovávajú svoje pôvodné vlastnosti a môžu ich používať rozliční ľudia. V kombinácii s kvalitným taštičkovým jadrom je tento matrac výnimočný dlhou životnosťou, ktorú garantujeme predĺženou 8-ročnou zárukou.
 



Lenivú penu možno kombinovať aj s taštičkovým jadrom.
 

Matracom to nekončí

Nezabúdajte však, že výberom vhodného matraca vaša snaha o dokonalý spánok nekončí. Matrac z lenivej peny je potrebné mať na pružnom lamelovom rošte. Úplne nevhodné sú pevné dosky a latkové rošty, ktoré pamäťovú penu ochudobňujú o jej vlastnosti a navyše zabraňujú cirkulácii vzduchu. Sú vhodné aj na polohovateľný rošt, výnimkou sú matrace z lenivej peny v kombinácii s taštičkovým jadrom.

Ak ste si vybrali matrac z lenivej peny kvôli ortopedickým vlastnostiam, nezabúdajte tiež na výber vhodného anatomického vankúša, ktorý zaistí oporu krčnej chrbtici. Seniorom a ľuďom so zníženou pohyblivosťou tiež odporúčame posteľ s vyššou ložnou plochou pre jednoduchšie vstávanie. Ak vás zaujala hlavne priedušnosť lenivej peny, zamerajte sa na výber vhodného poťahu.
 

Publikované 01.02.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace

Taktiež sa Vam môže páčiť

blog 07.10.2024 ⦁ Tvrdosť matraca ⦁ Výber matraca ⦁ Porovnanie matracov Ako vybrať správny matrac