blog
23.09.2022

Ako zistíte, že spíte na nevyhovujúcom matraci?

Budíte sa ráno celí dolámaní a neodpočinutí? Môže ísť o prejav väčšej fyzickej aktivity, ktorej ste sa venovali predchádzajúci deň, prípadne o dôsledok väčšieho stresu, ktorému ste vystavení. Viete ale, že na vine môže byť aj zlý matrac? Ako spoznáte, že vám súčasný matrac nevyhovuje?

Nekvalitný spánok a boľavý chrbát? Príčinou môže byť nevhodný matrac

Mnohí ľudia žijú v omyle a myslia si, že matrac sa kupuje na celý život. Lenže životnosť matraca je obmedzená. Hoci vám výrobca garantuje záruku na 10 alebo 20 rokov, zhruba po 8 rokoch by ste mali matrac vymeniť za nový. Nemusí byť pritom výraznejšie opotrebovaný, no pena časom stráca svoje ortopedické vlastnosti, pričom na vine je okrem iného aj vlhkosť z potu. Okrem toho sa odporúča matrac po 8 rokoch vymeniť z hygienického hľadiska.

Každú noc totiž vypotíme medzi 0,5-1 l potu, pričom sa časť odparí a časť vsiakne do matraca. Na matraci sa tiež zachytávajú čiastočky prachu, nečistôt, vlasov i kože. Dohromady vytvoria ideálne prostredie na vznik plesní a množenie baktérií, ktoré môžu spôsobovať respiračné ochorenia. Aj keď sa o matrac správne staráte (obraciate ho, vetráte, vysávate), je zhruba po ôsmich rokoch najvyšší čas na jeho výmenu.

Ako spoznať, že mi matrac nevyhovuje?

Nevyhovujúci matrac môže byť príčinou celého radu zdravotných komplikácií. Ľudia zvyčajne bolesť hlavy a chrbtice riešia pomocou liekov proti bolesti. Komplikácií sa pritom môžu zbaviť správne vybraným lôžkom. Dôležitý je nielen matrac, ale aj vankúš.

Samotní lekári potvrdzujú, že zlý výber matraca a vankúša hrá pri rozvoji problémov s oporným aparátom nezanedbateľnú úlohu. Kvalitné výrobky pritom môžu byť skvelou prevenciou pred bolesťami:

  • hlavy
  • krčnej chrbtice
  • bedier
  • platničiek atď.

Pokiaľ trpíte bolesťou hlavy, odporúča sa nemať vysoký vankúš pod hlavou a nespať na nekvalitných molitánoch a preležaných matracoch. Človek je totiž dlhú dobu v neprirodzenej polohe, ktorá sa prejaví bolesťou. Preležaný matrac zas nedokáže poskytnúť dostatočnú oporu chrbtici a kĺbom.

Medzi ďalšie komplikácie spojené s nevhodným matracom patrí zlé zakrivenie chrbtice počas spánku, ktoré spôsobuje blokády, útlak nervov, nespavosť alebo depresie.


Obrázok: Z nevhodného matraca vás môže bolieť chrbtica.

Komplikácie spojené s nekvalitným spánkom

Ak budete nekvalitný spánok dlhodobo podceňovať, môžu sa objaviť nepríjemné komplikácie.

  • Nesústredenosť – kvôli nedostatočnému odpočinku ste nesústredení a nemôžete robiť viac vecí naraz.
  • Nedostatok kreativity – chýbajú vám svieže nápady, nie ste schopní improvizovať a problémy riešiť efektívne.
  • Komplikácie so srdcom – počas fáz REM spánku sa zníži krvný tlak. Ak sú tieto fázy narušené, nedochádza k znižovaniu tlaku, čo sa môže prejaviť srdcovými komplikáciami.
  • Stres – počas spánku sa vyplavujú hormóny, ktoré znižujú stres. Pokiaľ je váš spánok nekvalitný, žijete v permanentnom strese, ktorý vedie k nebezpečnému vysokému krvnému tlaku.
  • Priberanie – pri zlom spánku sa spomaľuje metabolizmus. Nedochádza k efektívnemu spaľovaniu tukov, čo sa prejaví priberaním na váhe.

Ako spoznať, že to má matrac za sebou?

Okrem toho, že vás môže ráno bolieť celé telo alebo sa budete cítiť neodpočinutí, existujú aj ďalšie znamenia, ktoré vám odhalia, že je na čase sa poobzerať po novom výrobku.

  • Preležané časti – matrac má priehlbiny na miestach, ktoré sú vystavené najväčšej záťaži (typicky bedrá a ramená).
  • Zápach – ak sa z vášho matraca šíri nevábny zápach, nie je s výmenou na čo čakať.

Ako na výber vhodného matraca?

Jedným z veľkých mýtov je presvedčenie, že tvrdý matrac je najzdravší, ale nie je to tak. Každý človek má totiž iné nároky na spánok. Každé telo reaguje na tuhosť matraca inak. Ak siahnete po príliš tvrdom matraci, dočkáte sa nezdravých protitlakov, napríklad na bedrovom kĺbe alebo ramenách. Tvrdosť je potrebné zvoliť s ohľadom na váš pocit pohodlia, hmotnosť a spánkovú polohu.


Obrázok: Nový matrac vyberajte aj s ohľadom na rošt.

Akých parametrov sa pri výbere matraca držať?

  • Dĺžka – matrac by mal vašu výšku presahovať o 20–25 cm.
  • Výška – čím vyšší matrac, tým lepšie sa vám na ňom bude spať. Okrem toho sa na vyššie matrace lepšie líha, a zároveň sa z nich jednoducho vstáva. Optimálna výška sa pohybuje medzi 17 a 22 cm.
  • Nosnosť – pri výbere matraca nepodceňujte svoju hmotnosť. Nosnosť matraca by mala byť aspoň o 10–20 % vyššia než je vaša váha. Tak budete mať istotu, že sa matrac len tak nepreleží.
  • Tvrdosť – vyberajte podľa veku, spánkovej polohy, hmotnosti, ale aj zdravotných problémov. Veľmi mäkký matrac je vhodný pre osoby spiace na boku a vážiace najviac 70 kg. Na mäkkých spia ľudia striedajúci polohy a spiaci na boku s hmotnosťou od 70 do 100 kg. Tvrdý matrac je pre ľudí do 120 kg, ktorí striedajú polohy a spia na bruchu. Veľmi tvrdý je pre ľudí spiacich na chrbte a vážiacich do 150 kg.

Zabúdať nesmiete ani na správnu kombináciu matraca a roštu. Nie každý rošt je vhodný pre každý matrac.

  • Pevný rošt – pre pružinové matrace a penové matrace so vzduchovými kanálikmi.
  • Pružný lamelový rošt – pre penové a latexové matrace alebo matrace s kokosovou doskou.
  • Polohovacie rošty – pre latexové matrace alebo matrace z lenivej, studenej a iných elastických pien.

S voľbou vhodného matraca vám môže pomôcť unikátna meracia deka X-SENSOR. Jej súčasťou sú tlakové senzory, ktoré zmapujú tlak vášho tela vyvíjaný na matrac, a tak pomôžu určiť, ktorý matrac pre vás bude najvhodnejší.

Nepodceňuje kvalitu matraca. Spite na takom, z ktorého ráno vstanete svieži a odpočinutí.

Publikované 23.09.2022
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace

Taktiež sa Vam môže páčiť

blog 07.10.2024 ⦁ Tvrdosť matraca ⦁ Výber matraca ⦁ Porovnanie matracov Ako vybrať správny matrac