blog
26.10.2021

Matrac a rošt spolu musia perfektne ladiť. Ako ich správne vybrať?

Ak si chcete užiť kvalitný regeneračný spánok, je dôležité zvoliť nielen vhodný matrac, ale aj rošt, ktorý podporí jeho správne fungovanie. Matrac totiž nie je možné položiť len tak na hocijaký rošt. Správny rošt pomáha rozložiť tlak, ktorý je na matrac vyvíjaný, a podporuje aj jeho prevetrávanie. Čo je dobré vedieť pri kombinovaní roštu a matraca?

V kocke: vyberáme matrac a rošt

Pri výbere matraca a roštu je potrebné držať sa určitých základných pravidiel, ktoré vám pomôžu vybrať ten najvhodnejší výrobok.

Výber matraca

Ak uvažujete nad kúpou nového matraca, berte do úvahy:

  • Rozmery – matrac by mal byť o 20–25 cm dlhší, než je vaša výška.
  • Nosnosť – nosnosť by mala byť vždy zhruba o 10 až 20 % vyššia, než vaša hmotnosť.
  • Tvrdosť – mala by zodpovedať vašej spánkovej polohe a hmotnosti.
  • Výška – výška kvalitného matraca sa pohybuje od 17 do 22 cm. Pamätajte si, že z vyššieho matraca sa lepšie vstáva. Nižšie matrace nedokážu poskytnúť potrebnú oporu pre chrbát ani dostatočne komfortný odpočinok.
  • Materiál – voľte podľa svojich preferencií, zdravotných obmedzení, spánkovej polohy, ale aj podľa typu roštu.

Výber roštu

Ako správne vyberať rošt?

  • Hmotnosť človeka – rošt by mal svojou nosnosťou presahovať hmotnosť osoby, ktorá na ňom spí o 10 až 15 kg.

  • Typ matraca – flexibilné materiály sa hodia na polohovacie a lamelové rošty, neohybné a prírodné materiály sa kladú na pevné rošty.

  • Zdravotný stav – ľudia so zníženou pohyblivosťou ocenia elektricky polohovateľné rošty.

  • Spánkové návyky – ak v posteli čítate alebo sledujete televíziu, oceníte polohovací rošt.

Ako na správnu kombináciu matraca a roštu

Podkladov alebo posteľových roštov pod matrac existuje niekoľko druhov. Rozhodujte sa podľa toho, na akom matraci spíte. Pri výbere roštov narazíte na 3 základné prevedenia, pričom každé má iné vlastnosti a je vhodné pre iný matrac.

  1. pevný
  2. pružný
  3. polohovací

NÁŠ TIP: Hlavnou funkciou roštu je pomáhať matracu rozkladať tlak, a zároveň ním zabezpečovať správnu cirkuláciu vzduchu. Ak máte posteľ s úložným priestorom, ktorý je zaplnený až po rošt, matrac nemôže správne dýchať, čo vedie k vzniku plesní a množeniu mikroorganizmov.

Pre aké matrace je vhodný pevný rošt

Za pevný rošt sa považuje buď doska, alebo pevný latkový rošt, ktorý nedokáže pružiť. Preto bude spanie na matracoch uložených na pevných roštoch tvrdšie.

Pevná plná doska

Je najlacnejšiem „roštom“. Vzhľadom na to, že nemá žiadne medzery, ktoré by umožňovali správnu cirkuláciu vzduchu v matraci, je tu komplikovanejšia otázka hygieny matraca. Človek za noc vypotí niekoľko decilitrov potu, ktorý čiastočne vsiakne do pyžama, posteľnej bielizne, ale aj do matraca. Aby nezačal matrac plesnivieť, musí z neho byť vlhkosť odvádzaná. Vzhľadom na to, že pevnej doske chýbajú otvory na prúdenie vzduchu a odvádzanie vlhkosti, je možné na ňu položiť iba matrace so špeciálnou konštrukciou, ktorá zaisťuje odvod vlhkosti.

Matrace vhodné na plnú dosku:

  • pružinové či taštičkové matrace, ktoré sú plné vzduchu a dokážu sa lepšie odvetrávať
  • penové matrace so vzduchovými kanálikmi či iným technickým riešením, ktoré zlepšuje odvetrávanie

Nevhodné matrace pre plnú dosku:

  • penové bez technológie odvetrávania - tieto matrace môžu splesnivieť

Pevný latkový rošt

Jedná sa o rošt, ktorý sa skladá z rôzneho počtu pevných latiek. Tie môžu byť upevnené priamo v ráme alebo sú spojené textilnými šnúrkami. Vzhľadom na to, že rošt nepruží, musí to zaistiť matrac. Pre tento typ roštu sa preto nehodia tenké matrace, ktorým pomáhajú pružiť lamelové rošty. Spanie na tenkom matraci s pevným roštom bude tvrdšie.


Obrázok: Pevný rošt je vhodný pre pružné matrace.

Matrace vhodné pre pevný latkový rošt:

  • pružinové a taštičkové matrace
  • penové matrace s dostatočne hrubou penou, ktorá sa postará o odpruženie

Nevhodné matrace pre pevný latkový rošt:

  • tenké matrace, ktoré nepružia (ak nepreferujete spánok na tvrdšom podklade)

Pre aké matrace je vhodný pružný rošt

Pružný rošt sa skladá z pružných lamiel. Vzhľadom na to, že rošt pruží a dokáže matracu s odpružením pomôcť, je ideálny predovšetkým pre materiály, ktorým chýba výrazná pružnosť. Pružný rošt je preto vhodný pre penové matrace alebo matrace z latexu, ktoré síce dokážu perfektne kopírovať tvar tela, ale nie sú tak pružné. Problém s pružnosťou je výraznejší aj pri matracoch s nižšou výškou.

Vďaka pružnosti roštu sa môžete spoľahnúť na predĺženie životnosti matraca. Vzhľadom na to, že lamely dokážu odpružiť časť tlaku, ktorý je na matrac vyvíjaný, je matrac menej zaťažovaný, a preto dlhšie vydrží.


Obrázok: Lamelový rošt pomôže zvýšiť pružnosť matraca.

Matrace vhodné pre pružný rošt:

Pre aké matrace je vhodný polohovací rošt

Polohovacie rošty sú tvorené pružnými lamelami. Polohovanie je možné buď ručne, alebo elektricky, a to v oblasti hlavy a nôh. Elektricky ovládané rošty ocenia predovšetkým starší ľudia alebo osoby po operáciách. Vďaka polohovaniu si môžete nastaviť optimálnu výšku v oblasti hlavy, nôh alebo v oboch častiach.

Polohovateľné rošty sú kompatibilné s matracmi z pružných materiálov, preto sa na ne nemusíte báť položiť latexové matrace, matrace z lenivej alebo studenej peny a ďalších elastických pien. Penové matrace sa na rošte ľahko ohnú a následne opäť vrátia do pôvodnej polohy. Na polohovateľné rošty však nepatria pružinové a taštičkové matrace či matrace s kokosovou doskou, ktoré by sa polohovaním mohli poškodiť.

Obrázok: Polohovacie rošty si rozumejú s flexibilnými penovými materiálmi.

Matrace vhodné pre polohovacie rošty:

  • latexové,
  • z lenivej, studenej či inej elastickej peny.

Nevhodné matrace pre polohovateľné rošty:

  • pružinové a taštičkové matrace,
  • matrace s kokosovou doskou.

Ak chcete naplno využiť všetky anatomické vlastnosti, ktoré váš matrac ponúka, skombinujte ho so správnym roštom. Navyše mu zaistíte aj dlhšiu životnosť.

Publikované 26.10.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace