blog
15.02.2024

Budíte sa spotení? Zistite najdôležitejšie veci o potení počas spánku

Nočné potenie je normálny jav. Ak sa však budíte s mokrým pyžamom, nepríjemným zápachom potu, vlhkými vlasmi, prepotenými vankúšmi a prestieradlami, musíte začať situáciu riešiť. Prečo dochádza k nočnému poteniu? Ako spoznáte hranicu medzi únosnou mierou a nadmerným nočným potením? Odhalíme vám to v článku.

Potenie ako prirodzený proces ľudského tela

Potenie je prirodzené a zdravé. Pomáha udržiavať stabilnú telesnú teplotu, chráni telo pred prehriatím a odstraňuje z tela odpadové látky. Odborne sa potenie nazýva hydróza. Každý človek na svete sa potí, ale každý človek sa potí trochu inak. Na potenie majú vplyv:

  • vek,
  • pohlavie,
  • činnosť, ktorú vykonávate,
  • diéta,
  • životný štýl.

Vedeli ste, že muži sa potia dvakrát viac ako ženy? Potenie sa s vekom znižuje u oboch pohlaví. K poteniu dochádza najčastejšie z nasledujúcich dôvodov:

  1. Termoregulačné potenie - ide o klasické potenie, ktoré ochladzuje telo a orgány. Zvyčajne sa vyskytuje počas fyzickej námahy a pri vysokých teplotách. Termoregulačné potenie sa neobjaví okamžite. Pot sa objaví až po určitom čase.
  2. Emocionálne potenie - nočné studené potenie je dôsledkom strachu, stresu, ale aj radosti. Ak je potenie emocionálneho pôvodu, najčastejšie sa objavuje v podpazuší a na dlaniach. Spotíte sa v priebehu niekoľkých sekúnd. Tento typ potu zvyčajne obsahuje viac látok, ktoré rozkladajú baktérie, a preto môže mať silnejší zápach.

Nadmerné potenie počas spánku

Je normálne, že sa potíte nielen cez deň, ale aj v noci. Za noc sa môže vypotiť 1 až 1,5 litra potu. Ráno sa zobudíte a všimnete si nanajvýš mierne vlhké pyžamo, možno nepríjemný zápach.

Ak sa budíte doslova zaliati potom, ktorý vám zmáča nielen pyžamo, ale aj posteľnú bielizeň a prestieradlá, možno trpíte hyperhidrózou alebo nadmerným potením. Nadmerné potenie je dedičné a objavuje sa už v puberte.

Ľudia, ktorí trpia hyperhidrózou, sa potia až päťkrát viac v porovnaní s tými, ktorí sa potia "normálne". Toto silné potenie v spánku sa nevyhýba deťom, mužom ani ženám. Zhodujú sa na nočnom potení okolo krku, potení hlavy, hrudníka a všeobecne celého tela.

Nanešťastie neexistuje účinná liečba nadmerného potenia v spánku. Môžete ho však zmierniť pomocou chirurgických a nechirurgických zákrokov. Medzi nechirurgické spôsoby liečby patrí používanie antiperspirantov s obsahom hliníkových solí. Tieto soli čiastočne uzatvárajú potný kanálik, čím znižujú množstvo vylučovaného potu.

Ak sa rozhodnete pre operáciu, 60 až 90 % potných žliaz sa odstráni laserom. Druhou možnosťou je aplikácia botulotoxínu, ktorý zabraňuje prenosu vzruchov z nervových vlákien do potných žliaz. Účinnosť druhej metódy je 6 až 12 mesiacov, potom sa musí zopakovať.

Matrac zabraňujúci poteniu
Obrázok: Antiperspiranty môžu pomôcť pri nadmernom potení.

Potenie počas spánku zo zdravotných dôvodov

Nadmerné nočné potenie môže súvisieť s chorobami a celkovým zdravotným stavom. Čo všetko ho môže spôsobiť?

Hormonálne zmeny

Týkajú sa najmä žien. Nočné potenie môže byť odrazom menopauzy, ale aj dospievania, menštruácie, tehotenstva a obdobia po pôrode. Všetky tieto životné etapy sú spojené s hormonálnymi zmenami. Okrem toho môže byť nadmerné nočné potenie spôsobené používaním antikoncepcie. Počas menopauzy, ktorá postihuje ženy vo veku 45+, dochádza k poklesu hladiny ženských pohlavných hormónov, čo sa prejavuje návalmi horúčavy nielen v noci, ale aj počas dňa.

Užívané lieky

Nadmerné nočné potenie počas spánku môžu vyvolať aj lieky. Ak sa problém objaví nejaký čas po tom, ako ste začali užívať nový liek, skontrolujte príbalový leták, či sa v ňom neuvádza možnosť zvýšeného potenia. Nočné potenie môžu spôsobiť ako lieky na predpis, tak aj voľnopredajné lieky (napr. lieky proti bolesti hlavy alebo chrbta). Najčastejšími príčinami nočného potenia sú antidepresíva, lieky proti horúčke a bolesti, lieky na cukrovku, antibiotiká a lieky obsahujúce hormóny (hormonálna antikoncepcia, kortikosteroidy atď.).

Omamné látky

Ak je človek závislý od alkoholu alebo drog, môže sa u neho vyskytnúť aj nadmerné nočné potenie, ktoré tieto látky vyvolávajú. Okrem toho sa môžu vyskytnúť poruchy spánku.

Duševné problémy

Nočné potenie vás s najväčšou pravdepodobnosťou prepadne, ak ste dlhodobo pod stresom. Psychické preťaženie sa u detí prejavuje napríklad nočnými morami a zlými snami, ktoré spôsobujú, že sa v spánku potia. Stres vedie k uvoľňovaniu väčšieho množstva adrenalínu, ktorý stimuluje potné žľazy.

Zdravotné matrace na mieru
Obrázok: Nočné potenie môže byť odrazom stresu.

Choroby

Nadmerné nočné potenie môže byť tiež príznakom infekcie. Ak teplota prekročí 38 °C, mali by ste navštíviť lekára. Okrem toho môže byť nočné potenie prejavom:

  • cukrovky (nočné potenie je viditeľné najmä v oblasti krku),
  • spánkového apnoe (človek na chvíľu prestane dýchať, čo jeho telo vystaví stresu a začne sa viac potiť),
  • rakoviny lymfatického systému,
  • malígnych a benígnych nádorov,
  • ochorení štítnej žľazy,
  • pálenia záhy.

Nočné potenie súvisí aj so životným štýlom a vybavením spálne

Nadmerné nočné potenie nemusí mať vždy závažné príčiny, ktoré si vyžadujú zásah odborníka. Možno postačí úprava životného štýlu alebo spálne.

Premýšľajte o tom, ako žijete

Ak sa cítite dobre, znamená to, že ste duševne a fyzicky v poriadku. Nadmerné nočné potenie môže byť odrazom nadváhy, ale napríklad aj pitia kofeínových nápojov pred spaním, ktoré stimulujú potné žľazy. Nočné potenie môže byť vyvolané aj nadmernou fyzickou aktivitou pred spaním, konzumáciou korenených a vyprážaných jedál.

Prostredie, v ktorom spíte

Potenie môže byť spôsobené vysokou teplotou v miestnosti, ale aj nevhodnými materiálmi posteľnej bielizne a prikrývok. Teplotu v spálni by ste mali udržiavať pod 18 °C. Pred spaním vždy dobre vyvetrajte. Neobliekajte prikrývky a vankúše do syntetických alebo teplých materiálov. Vyhnite sa mikroflísu, flanelu a polyesteru. Namiesto nich siahnite po bavlne, bambuse, hodvábe alebo bavlnenom saténe.

Spite na priedušnom matraci

Možno sa v noci nadmerne potíte, pretože spíte na nesprávnom matraci a máte v posteli nesprávny rošt. Ľudia, ktorí sa v noci nadmerne potia, by nemali spať na doskovom rošte, ktorý neumožňuje matracu dýchať. Neprepúšťa dostatok vzduchu. Takisto neodvádza vlhkosť, čo môže časom spôsobiť vznik plesní v matraci. Preto by ste si mali do postele dať latkový, ideálne však lamelový rošt.

Ktoré matrace sú najlepšie na potenie? Penové matrace s otvorenou bunkovou štruktúrou alebo sendvičové matrace, ktoré kombinujú penu a pružiny. Prečítajte si viac informácií o materiáloch používaných na výrobu matracov.

Pri nadmernom potení odporúčame matrac Magnifico polargel, čo je sendvičový matrac, ktorého vrchnú vrstvu tvorí vzdušná pena Greengel, ktorá zabezpečuje príjemnú sviežosť a eliminuje potenie.

Sendvičový matrac na mieru
Obrázok: Matrac so vzdušnou penou Greengel.

Matrac Herbal Spinal je vyrobený z modernej pamäťovej peny, ktorá sa vyznačuje vzdušnou bunkovou štruktúrou. K dispozícii je aj studená HR pena, ktorá sa môže pochváliť dostatočnou priedušnosťou. Na tomto matraci sa teda nemusíte obávať prehriatia a potenia.

Priedušný matrac na mieru
Obrázok: Matrac z modernej priedušnej pamäťovej peny.

Ďalším matracom pre ľudí, ktorí sa v noci potia, je Natura Oxygen s vynikajúcou priedušnosťou. Stará sa o udržanie tepelného komfortu.

Priedušný matrac
Obrázok: Matrac Natura Oxygen.

Matrac DIPLOMAT kombinuje perforovanú hydrolatexovú penu s taštičkovými pružinami. Táto kombinácia je optimálna pre ľudí s nadmerným potením.

Pružinový matrac zabraňujúci poteniu
Obrázok: Matrac kombinujúci taštičkové pružiny a perforovanú hydrolatexovú penu.

Hygienické návyky, ak sa veľa potíte

Ak sa nadmerne potíte, každé 3 dni si vymeňte posteľnú bielizeň. Častejšie sa umývajte a riadne si osušte pokožku. Nezabudnite používať dezodoranty, ktoré redukujú zápach, alebo antiperspiranty, ktoré znižujú produkciu potu.

Oplatí sa tiež investovať do chráničov matracov. Matrac by mal mať ochranný poťah a topper. Topper je tenký matrac s vlastným poťahom, ktorý sa dá ľahko vyzliecť a vyprať v práčke. S poťahom a topperom zvýšite hygienu postele. Chránite tak matrac nielen pred potom, ale aj pred prachom, vlasmi a mikroskopickými kúskami kože. Všetky tieto nečistoty vytvárajú živnú pôdu pre mikróby.

Trpíte nadmerným potením počas spánku? Najprv skúste upraviť svoj životný štýl a prostredie, v ktorom spíte. Pomôcť môže nielen správna životospráva, ale aj vhodná teplota v miestnosti a vhodný matrac. Ak to vaše problémy nevyrieši, je čas vyhľadať odbornú pomoc.

Publikované 15.02.2024
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace

Taktiež sa Vam môže páčiť

blog 07.10.2024 ⦁ Tvrdosť matraca ⦁ Výber matraca ⦁ Porovnanie matracov Ako vybrať správny matrac