blog
19.04.2021

Necítite sa po prebudení svieži? Možno máte nevhodne umiestnenú posteľ

Spálňa je miestom, kam sa ukladáte k spánku, kde sa zotavujete a kde máte svoje útočisko. Preto by mala byť zariadená tak, aby ste sa v nej cítili príjemne. Ak sa ráno prebúdzate dolámaní a neodpočinutí, môže byť na vine zlé umiestnenie postele, ale aj celkové zariadenie spálne. Ako váš spánok ovplyvňujú svetové strany a čo o spálni hovorí staré učenie feng-šuej?


Obrázok: Nedostatočný odpočinok môže prameniť zo zle umiestnenej postele.

Spánok a svetové strany

Ak máte problémy so spánkom, môžete vyhľadať pomoc odborníka, používať bylinky alebo nahliadnuť do odporúčania ohľadom umiestnenia postele podľa feng-šuej. Toto učenie hovorí o tom, že orientácia hlavy v posteli je jedným z faktorov, ktorý sa podieľa na kvalite spánku a tiež na rekonvalescencii v prípade, že ste chorí. Čo by ste o svetových stranách mali vedieť?

  • Sever – táto strana je vhodná pre staršie osoby. Podporuje pokoj a môže pomôcť s nespavosťou.
  • Severovýchod – nevhodná orientácia, ktorá môže spôsobovať nočné mory, podporuje totiž až príliš ostrú energiu, ktorá nie je pre spanie vhodná.
  • Východ – strana, ktorá je ideálna najmä pre mladých ľudí. Podporuje profesijný rast, optimizmus a rast detí.
  • Juhovýchod – spánkom na juhovýchodnej strane podporíte dobrú komunikáciu, tvorivosť, aktívny život a rast.
  • Juh – spánok na južnej strane podporuje vášeň, ale na druhej strane tu dochádza k prívalu prudkej energie, ktorá nie je vhodná pre regeneráciu počas spánku.
  • Juhozápad – táto strana podporuje príliš pokojnú energiu, ktorá môže spôsobiť stratu životnej rovnováhy.
  • Západ – západná strana je pre spánok dobrá, navyše údajne pomáha k zlepšeniu finančných príjmov. Na druhej strane však podporuje lenivosť a stratu motivácie.
  • Severozápad – ideálny pre dlhý a hlboký spánok, ocenia ho predovšetkým starší ľudia so skúsenosťami.

Kvalitný spánok podporíte aj tým, že necháte posteľ prístupnú z oboch strán. Podľa feng-šuej tak okolo nej bude môcť prúdiť pozitívna energia čchi. Na každej strane postele by mal byť nočný stolík. Aby ste sa počas spánku cítili pokojní a v bezpečí, mala by byť posteľ ukotvená čelom k stene. Posteľ postavená uprostred miestnosti sa označuje ako "plávajúca posteľ", ktorá vo vás môže vyvolať pocit neistoty a nestability. Pamätajte tiež na postavenie postele vzhľadom ku dverám a oknu. Posteľ by nemala byť v priamej línii s dverami a nemala by byť ani priamo pod oknom.


Obrázok: Posteľ by mala byť prístupná z oboch strán.

Hovorí sa, že pozitívny tok energie by mohol brzdiť úložný priestor pod posteľou. Ak ale doma bojujete s nedostatkom miesta, pokojne siahnite po posteli s úložným priestorom. Dbajte však na to, aby veci v nej boli upratané a usporiadané. Čistota a poriadok je totiž pre harmonickú spálňu základ.

Spánok ovplyvňuje aj poloha tela

Významný vplyv na kvalitu spánku a celkovú regeneráciu tela má aj vaša spánková poloha.

  • Spánok na chrbte – je považovaný za najlepšiu polohu, pretože umožňuje chrbtici zostať v optimálnej polohe. Nedochádza tak k bolestiam chrbta ani k bolestiam krčnej chrbtice.
  • Spánok na boku – je druhou najodporúčanejšou polohou, ale iba v prípade, že budete spať na anatomicky tvarovanom vankúši. Spánok na ľavom boku pomáha pri pálení záhy alebo pri zažívacích problémoch.
  • Spanie na bruchu – táto poloha je diskutabilná, pretože chrbtica nie je v správnej polohe a navyše dochádza k zvýšenému tlaku na kĺby a rôzne skupiny svalov. Spanie na bruchu je ideálne pre tých, ktorí chrápu alebo majú problém s bedrovou chrbticou.
  • Spanie v klbku – jedná sa o tzv. embryonálnu polohu, ktorá však nie je pre telo vôbec vhodná. Dostáva pri nej totiž zabrať chrbát a krk.

7 jednoduchých krokov pre ideálne zariadenie spálne

Aby ste sa v spálni cítili príjemne a chceli v nej tráviť čas, musíte si ju na tieto účely prispôsobiť. Nejedná sa iba o umiestnenie postele, ale aj o farebnú harmóniu a celkové vybavenie.


Obrázok: V spálni by mali dominovať jemné pastelové farby. Sýte farby sú ideálne na doplnkoch.

  1. Matrace a rošty – spite na kvalitnom rošte a dostatočne vysokom matraci, ktorý bude svojou tvrdosťou zodpovedať vašim požiadavkám. Ideálne sú matrace sa zónovaním, vďaka čomu bude mať každá časť vášho tela dostatočnú oporu.
  2. Farby - voľte farby, ktoré podporujú relaxáciu. Typickým príkladom je šedá, béžová, zelená alebo decentné pastelové farby. Sýte farby by mali byť v spálni zastúpené menej. Ideálne sú napríklad na doplnkoch.
  3. Priestor nad posteľou - nad posteľou by nemala byť ťažká polica s knihami alebo skrinky. Strach z ťažkých predmetov bude vaše podvedomie vnímať, aj keď budete spať. Preto sa nebudete po prebudení cítiť odpočinutí.
  4. Zrkadlá - hoci sú moderné vstavané skrine so zrkadlami, pamätajte, že zrkadlo vám berie schopnosť koncentrácie, sústredenia a odvádza vašu pozornosť. Preto by nemalo byť nasmerované na posteľ.
  5. Dekorácie - spálňa je partnerským prostredím, ktoré je potrebné podporovať. Preto by aj dekorácie v spálni mali byť párové. Siahnite po dvoch lampách, dvoch obrázkoch alebo dvoch soškách.
  6. Kvety - aj tie majú v spálni svoje miesto, ale nesmie ich byť mnoho. Maximálne dve až tri a ideálne s oblými listami.
  7. Pracovné veci - zabudnite na elektroniku, žehliacu dosku alebo iné vybavenie, ktoré evokuje prácu. Ak nemáte inú možnosť a musíte mať pracovný kút v spálni, snažte sa ho od zvyšku miestnosti oddeliť napríklad paravánom.

Zdravie nie je len o imunite, ale aj o psychickej pohode. Preto sa snažte, aby vaša spálňa bola oázou pokoja a pohodlia, v ktorej budete schopní načerpať energiu pre nasledujúce dni. Zásadný vplyv na kvalitu spánku má vhodne vybraná posteľ, matrac a rošt presne vám na mieru.

Publikované 19.04.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace