blog
15.12.2022

Kompletný radca, ako vybrať posteľ, matrac a rošt

Zdravý spánok súvisí s vašou psychickou aj fyzickou pohodou. Ak ste nedostatočne oddýchnutí, dostaví sa zlá nálada a pocit celkového vyčerpania. Urobte pre seba a svoje zdravie to najlepšie a vybavte si spálňu perfektnou posteľou s kvalitným roštom a matracom. Poradíme vám, ako ich vybrať.

Ako vybrať posteľ?

Čalúnená posteľ je najdôležitejším nábytkom spálne. Väčšina ľudí si pod slovom  „posteľ ” vybaví kompletnú posteľ vrátane matraca a roštu. Lenže pri výbere hrá dôležitú úlohu aj rám postele, do ktorého sa následne vloží rošt a matrac. Kde kúpiť kvalitnú posteľ? Vyberajte si predajcov, ktorí sa špecializujú na výrobu postelí a v tomto odbore majú dlhú tradíciu. Na čo sa zamerať pri výbere rámu postele?

Veľkosť, ktorá zodpovedá rozmerom spálne

Pri výbere rámu postele myslite na veľkosť vašej spálne. Rozostavenie a veľkosť nábytku v miestnosti má svoje ergonomické dôvody. Pamätajte, že po oboch stranách postele budú stáť nočné stolíky. Posteľ by mala byť pohodlne prístupná z oboch strán. Medzi stenou či skriňou a posteľou by mala byť medzera aspoň 50 cm, aby sa okolo postele dalo prechádzať.

Šírka a dĺžka štandardne veľkej manželskej postele je 180 × 200 cm. Predĺžená verzia môže byť dlhá 210–220 cm. Dĺžku vždy vyberajte podľa vyššieho z partnerov a nezabudnite pripočítať 25 cm navyše.

Pre pohodlné vstávanie a líhanie do postele je najlepšie, ak sa ložná plocha nachádza vo výške zhruba 50 cm od zeme. Pre seniorov a ľudí s chorobami pohybového aparátu bude ešte pohodlnejšia výška ložnej plochy 60 cm. Budete chránení pred prievanom, ale aj prachom, ktorý sa usadzuje na zemi. Výšku ložnej plochy ovplyvňuje nielen rám postele, ale aj výška matraca.

Rám postele a dizajnové spracovanie

Rám postele môže byť vyrobený z rôznych materiálov. Najčastejšie sa stretnete s masívom, kovom a laminom. Masív a kov je do spálne najlepšou voľbou. Ide o prírodné materiály, ktoré sú antialergické a v takejto posteli tak môže spať aj alergik. Pri kove je však potrebné pamätať na to, že je studený, čo nemusí každému vyhovovať. Laminátové postele sú obľúbené pre svoj moderný vzhľad a nízku obstarávaciu cenu. U citlivejších osôb a alergikov sa však môže objaviť reakcia na použité lepidlá.

Pri výbere si všímajte kvalitu rámu. Zamerajte sa na pevnosť spojov, ktoré sa podieľajú na životnosti postele. Posteľ by sa nemala kývať ani vŕzgať. Mala by byť pevná a stabilná.

Ak túžite po dizajnovej lahôdke, siahnite po celočalúnenom ráme postele. Čalúnenie látkou sa neodporúča alergikom, pretože sa v ňom drží prach. Ostatní však môžu po čalúnení bez obáv siahnuť. Pokiaľ budete čalúnenie pravidelne vysávať, môžete sa tešiť z perfektnej hygieny lôžka.

Čalúnenie bez látky

Alergikom odporúčame postele čalúnené z materiálov, ktoré sa dobre udržujú, ako je napríklad koženka alebo netextilné materiály všeobecne. Pozrite sa na kompletnú ponuku čalúnených postelí.


Obrázok: Veľkosť rámu vyberajte podľa veľkosti miestnosti.

S úložným priestorom alebo bez neho?

S voľbou rámu súvisí aj možnosť voľby úložného priestoru. Ak ho doma máte dostatok, môžete zvoliť kontinentálnu posteľ so špeciálnym vnútorným pružinovým systémom boxspring, ktorý sa postará o dokonalý odpočinok.

V prípade, že doma bojujete o každý centimeter miesta, doprajte si posteľ s úložným priestorom. Nachádza sa pod ložnou plochou a môže byť prístupný z boku alebo od nôh. Úložný priestor nikdy neplňte až k ložnej ploche. Matrac potrebuje voľný priestor, aby sa dobre odvetrával. Správna cirkulácia vzduchu sa postará o odvod potu a v matraci sa nebudú tvoriť plesne.

Ako vybrať matrac?

Akonáhle si vyberiete rám, na rade je výber matraca, ktorý súvisí aj s výberom roštu. Správna voľba matraca významne ovplyvní kvalitu spánku. Na trhu sú v ponuke výrobky v najrôznejšom prevedení. Narazíte na zdravotné matrace, ktoré spoznáte podľa certifikácie, ale aj na označenie ortopedický matrac. Ortopedické matrace poskytujú prepracovanú podporu kostrovému systému a správne rozloženie váhy.

Pamätajte, že výber matraca je najlepšie vykonávať osobne. Každý má individuálne požiadavky, iné zdravotné obmedzenia, hmotnosť alebo preferovanú spánkovú polohu. Kde kúpiť kvalitný matrac? Vyberte predajcu, ktorý vám bude venovať dostatok času a bude sa zaujímať o dôležité informácie týkajúce sa vášho zdravotného stavu, hmotnosti, spánkovej polohy, roštu atď.

Pri výbere budete stáť pred otázkou, aký zvoliť materiál a pre akú tuhosť a výšku sa rozhodnúť. Ako vybrať matrac, ktorý bude najlepšie zodpovedať vašim požiadavkám?


Obrázok: Matrac sa odporúča vyberať osobne. Každý človek má iné potreby.

Výrobné materiály

Matrace sa vyrábajú z rôznych materiálov, pričom každý má iné vlastnosti. Vyberajte teda podľa svojich potrieb a požiadaviek.

  • Latexové matrace – Ide o mäkké matrace, ktoré sa vyrábajú z prírodného kaučuku. Medzi ich kľúčové vlastnosti patrí prírodný pôvod a vysoká elasticita. Hodia sa na lamelové rošty.
  • Matrace z PUR peny – jedná sa o molitan. Jeho najväčšou výhodou je nízka obstarávacia cena, dobrá pružnosť a tvarová stálosť.
  • Matrace z HR studenej peny – oproti PUR pene má väčšie póry, takže je priedušnejšia. Má lepšiu tvarovú stálosť a vyššiu elasticitu. Pýši sa dobrou priedušnosťou, ktorá eliminuje výskyt roztočov. HR pena sa často kombinuje s PUR penou.
  • Matrace z lenivej peny – svoju tvrdosť mení na základe teploty ľudského tela. Pri kontakte s telom mäkne, a tak sa skvele prispôsobí jeho krivkám. Je optimálnou voľbou pre osoby s bolesťami chrbtice a kĺbov alebo pre tých, ktorí trpia preležaninami. Ak je to váš prípad pozrite sa na antidekubitné, alebo matrac proti preležaninám.
  • Matrace z bio peny – na ich výrobu sa používajú obnoviteľné zdroje v podobe prírodných olejov. Ich produkcia teda nezaťažuje planétu. Matrace sú odolnejšie proti mikróbom a plesniam, preto sú vhodné aj pre alergikov.
  • Pružinové matrace – pýši sa dlhou životnosťou a skvelou priedušnosťou. V ponuke sú matrace s bonellovými alebo taštičkovými pružinami. Nie sú vhodné pre polohovacie rošty.

Môžete sa stretnúť aj s pojmom sendvičové matrace, čo znamená, že sa na ich výrobu používajú rôzne peny s rôznymi tuhosťami. Najlepším podkladom pre penové matrace sú lamelové rošty.

Tvrdosť matraca

Tvrdosť alebo tuhosť matraca sa delí do 4 tried od veľmi mäkkých až po veľmi tvrdé. Voľba tuhosti sa odvíja od vašej hmotnosti. Čím vyššia hmotnosť, tým väčšia tuhosť matraca. S tuhosťou súvisia aj preferencie spánkovej polohy. Na spanie na boku je vhodný veľmi mäkký matrac. Ak polohy striedate, a zároveň spíte aj na boku, zvoľte mäkký matrac. Tvrdý je vhodný na striedanie polôh a spanie na bruchu. Po veľmi tvrdom matraci s nosnosťou až 150 kg by mali siahnuť osoby s hmotnosťou do 150 kg, ktoré spia na chrbte. Existujú aj prakticky nezničiteľné matrace s nosnosťou až 180 kg.

S tuhosťou úzko súvisí pojem zónovanie matraca. Matrac môže mať niekoľko zón, ktoré sa od seba líšia tuhosťou. Tie najlepšie výrobky majú 7 rôznych zón tuhosti, ktoré zodpovedajú určitej časti tela. Napríklad v oblasti hlavy a členkov je matrac mäkší ako v oblasti chrbtice a bedier, kde je tlak na matrac najvyšší.

Správne rozmery matraca

Matrac by mal presne zapadnúť do rámu postele.

  • Dĺžka – pamätajte si, že dĺžka matraca by mala byť zhruba o 25 cm väčšia, než je vaša výška.
  • Výškavýšku matraca voľte podľa toho, ako často budete na matraci spať, aká je vaša hmotnosť, aké zdravotné problémy vás trápia, ale aj podľa roštu. Na občasné spanie môžete siahnuť po matracoch s výškou okolo 16 cm. Ak túžite po zdravom a plnohodnotnom spánku, zvoľte vysoké matrace s výškou atakujúcou hranicu 30 cm.
  • Šírka - šírka matraca zodpovedá tomu, či sa jedná o jednolôžko alebo dvojlôžko. Klasické jednolôžko má šírku 90 cm, dvojlôžko 190–200 cm.

Matrace pre deti

Ak vyberáte matrac pre deti, bude pre vás dôležitým ukazovateľom ich vek. Matrace pre bábätká a novorodencov majú iba jednu zónu a jednu tvrdosť. Ideálne sú tvrdšie matrace s výškou 7–10 cm. Z hľadiska materiálu je vhodná HR alebo PUR pena, kokosové vlákno alebo ekologické biogreen peny.

Matrace pre deti od 3 rokov sú vyrobené z latexu, kokosového vlákna, konských vlákien alebo z iných prírodných materiálov. Matrace pre študentov v dospievajúcom veku sú rovnaké ako pre dospelých. Môžu mať zónovanie a ich tuhosť a výška by mala zodpovedať hmotnosti spiaceho.


Obrázok: Matrac pre bábätká by mal mať len jednu tuhosť.

Doplnky k matracom

Aby ste predĺžili životnosť matraca alebo si urobili spánok ešte pohodlnejší, môžete matrac vybaviť niekoľkými doplnkami.

  • Topper – ide o tenší vrchný matrac, ktorý je súčasťou boxspringových postelí. Zaobstarať si ho však môžete aj k akémukoľvek inému matracu. Vrchný matrac je komfortnou vrstvou medzi telom a matracom. Vyrába sa z rôznych materiálov: pamäťovej, studenej, gélovej peny alebo z latexu. Výška sa obvykle pohybuje medzi 5–7 cm.
  • Chránič matraca – kladie sa na matrac a pripevňuje sa pomocou 4 gumičiek, ktoré sa zachytia za rohy matraca. Obvykle býva prešívaný a nemá výplň. Slúži ako ochrana matraca pred nečistotami. Do detských postieľok a postelí pacientov trpiacich únikom moču sú vhodné chrániče matracov z nepriepustných materiálov.
  • Ochranný obal na matrac – ide v podstate o „obliečky“, do ktorých sa matrac vloží. Je možné ho prať v práčke. Niektoré majú antibakteriálnu úpravu. Chránia matrac, čím predlžujú jeho životnosť a zvyšujú hygienu.

Ako vybrať rošt na posteľ?

Na pohodlie pri spánku má vplyv nielen matrac, ale aj posteľový rošt, ktorý pomáha s optimálnym rozložením vyvíjaného tlaku. Okrem toho sa stará o dostatočné odvetrávanie matraca, ktoré zvyšuje jeho hygienu a eliminuje výskyt baktérií a plesní. Podľa čoho vyberať rošt na posteľ?

Základné faktory výberu

Pri výbere zohráva dôležitú úlohu vaša hmotnosť. Podľa nej vyberajte nosnosť roštu. Dôležitý je aj typ matraca. Nie každý rošt je kompatibilný s každým matracom. Zohľadnite aj zdravotný stav. Ľudia po operácii určite ocenia polohovací rošt. Ak máte v posteli úložný priestor, siahnite po výklopnom rošte.

Polohovanie roštu

Polohovanie roštu vám umožňuje nastavenie optimálnej výšky v oblasti hlavy alebo nôh. Niektoré rošty umožňujú nastavenie oboch. Zvoliť si môžete spôsob polohovania. V ponuke sú rošty polohovateľné manuálne, ale tiež elektricky polohovateľné rošty.


Obrázok: Zvoliť si môžete polohovací alebo statický rošt.

Typy posteľových roštov

Vyberať môžete z 2 základných typov roštov.

  • Latkový posteľový rošt – príliš nepruží, ale zaisťuje skvelú cirkuláciu vzduchu. Je vhodný pre pružinové alebo penové matrace s vyšším jadrom.
  • Lamelový posteľový rošt – kvalitné lamelové rošty majú aspoň 28 lamiel a budú si skvele rozumieť s penovými matracmi.

Správne skombinovanie rámu postele, matraca aj roštu, vám zaistí zdravý a pohodlný spánok.

Publikované 15.12.2022
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace