blog
21.04.2022

Podrobný sprievodca výberom postele, matraca a lôžkovín pre alergika

Posteľ je najdôležitejším nábytkom v spálni. Musí byť odolná a poskytovať kvalitný odpočinok. U alergikov sa navyše kladie dôraz na to, aby sa v nej nedržali roztoče, baktérie a ďalšie alergény. Z čoho by mala byť posteľ vyrobená a aký matrac a obliečky sú pre alergikov najvhodnejšie?

S jarou štartuje peľová sezóna

Za peľovú sezónu sa označuje obdobie, v ktorom sa v ovzduší vyskytujú pele. Trvá až 10 mesiacov a delí sa do troch časových intervalov, pričom pre každý z nich je typická iná skupina alergénov:

  • začiatok jarného obdobia – vo vzduchu sa vyskytujú pele drevín, teda stromov a kríkov
  • 2. polovica jari až 2. polovica leta – v tomto období je vzduch plný peľov tráv a obilnín
  • vrcholiace leto a nadchádzajúca jeseň – alergikov najviac potrápia alergény bylín, ale aj spóry plesní

Špeciálne pre alergikov je preto dostupný peľový kalendár, v ktorom môžu sledovať, ktoré pele sú práve „aktívne“. Kalendár je však iba orientačný, pretože peľová sezóna sa riadi počasím.

Zle spíte? Možno je na vine prostredie vašej spálne

Ak v noci zle spíte, máte upchaté dýchacie cesty, ráno sa budíte so suchými sliznicami a podráždenými očami, pravdepodobne máte v spálni alergén, na ktorý vaše telo reaguje. Medzi najčastejšie spúšťače alergických reakcií patria:

  • prachové roztoče – človek, ktorý trpí alergiou na prach, je v skutočnosti alergický na výtrusy prachových roztočov. Tým sa najlepšie darí v posteľnej bielizni, matracoch, ale aj v záclonách, závesoch a kobercoch.
  • Plesne – vznikajú vo vlhkom, teplom, tmavom a nedostatočne vetranom prostredí. Môžete ich nájsť v skrini a dokonca aj v matraci. Do matraca každú noc vypotíte až 1,5 l potu a ak sa k nemu nedostáva dostatok čerstvého vzduchu, vlhkosť nemá kam odchádzať, čo vytvára živnú pôdu pre vznik plesní.
  • Pele – najväčšia koncentrácia peľov v ovzduší sa objavuje na jar a na jeseň. Do spálne sa pele dostanú pri vetraní otvoreným oknom, preto je vhodné ho opatriť ochrannou okennou sieťkou proti peľom. Pele si do spálne môžete doniesť aj zvonku na oblečení a vlasoch, preto sa vyzliekajte a oblečenie nechávajte ideálne v predsieni. Pred spaním si tiež umývajte vlasy.
  • Alergény domácich maznáčikov – mnoho ľudí trápi alergia na zvieratá. Alergény sa najčastejšie nachádzajú v zvieracej srsti, ale aj v ich slinách. Ak so svojim miláčikom spíte v posteli, usadzujú sa alergény v matraci aj na obliečkach. Okrem toho majú tendenciu poletovať vzduchom, takže sa v spálni môžu držať aj niekoľko hodín.

Aby ste si v spálni kvalitne oddýchli, je potrebné zaistiť zdravé prostredie. Nezabudnite teda pravidelne vetrať, utierať prach, vysávať a umývať podlahu a udržiavať spálňu v čistote. Okrem toho používajte obliečky, matrace, vankúše a prikrývky z hypoalergenních materiálov.

Posteľ pre alergika by mala byť z masívu

Posteľ je kráľovnou spálne. Okrem toho, že musí byť dostatočne veľká a odolná, je v prípade alergikov dôležitý aj výrobný materiál. Ľudia s respiračným ochorením by sa mali vyhýbať celočalúneným rámom, pretože sa v nich držia roztoče. Ich eliminácia je možná pravidelnou údržbou, ktorá však zaberie veľa času a aj tak nebude 100%. Ďalším variantom je posteľ z lamina, ale u tej hrozí alergia na lepidlá.

Pre alergikov je najvhodnejšia posteľ z prírodných materiálov, ideálne z masívu v jednoduchom prevedení. Drevo je prírodný a 100% hypoalergénny materiál. Takáto posteľ sa navyše ľahko udržuje. Stačí ju pravidelne utierať od prachu. Vzhľadom na údržbu je vhodné, aby bol rám jednoduchý bez zbytočného zdobenia a frézovania, v ktorom by sa mohol držať prach.


Obrázok: Podlaha pod posteľou by sa mala ľahko udržiavať.

Alergici by si mali zvoliť posteľ, ktorá je bez úložného priestoru. Ten často zabraňuje správnej cirkulácii vzduchu v matraci, v ktorom sa môžu začať tvoriť plesne. Okrem toho sa v ňom drží prach, čo je jeden z najdráždivejších alergénov. Najlepšou voľbou sú preto postele bez úložného priestoru, pod ktorými sa ľahko vysáva a upratuje.

Sladký spánok na antialergickom matraci

Okrem postele má na kvalitu spánku alergikov vplyv aj matrac. Špeciálne pre osoby, ktoré trpia dýchacím ochorením, existujú matrace, ktoré zabraňujú alergickým reakciám. Sú totiž vyrobené zo špeciálnych vysoko hygienických materiálov, vďaka ktorým sa v matracoch nedržia baktérie a roztoče, ktoré môžu spôsobovať alergické reakcie.

Matrace pre alergikov sa vyrábajú zo špeciálnych látok, v ktorých nedochádza k vzniku plesní ani k množeniu baktérií. Obvykle sa jedná o priedušné peny či prírodné materiály. Okrem toho je možné matrac opatriť ochranným poťahom obohateným o látky, ktoré eliminujú alergické prejavy. Poťahy sa obvykle dajú prať na vysokú teplotu, vďaka ktorej sa všetky alergény odstránia.

Typickým zástupcom antialergického matraca je NEROLI, ktorý je tvorený z komfortných pien. Stred jadra je doplnený o antibakteriálnu penu s úpravou SANITIZED, ktorá poskytuje ochranu proti baktériám, roztočom a plesniam. Súčasťou matraca je poťah, ktorý je možné prať na 60°C, čo je optimálna teplota pre zničenie všetkých baktérií a alergénov.


Obrázok: Matrac s jadrom z antialergickej peny.

Lôžkoviny a posteľná bielizeň, v ktorých si alergény neškrtnú

Zdravý spánok podporíte nielen matracom vhodným pre alergikov, ale aj správnym výberom lôžkovín a obliečok.

Lôžkoviny pre alergikov

Prejavov alergie sa zbavíte, ak zvolíte lôžkoviny vyplnené dutým vláknom. Rovnako je vhodné, aby ich bolo možné prať. Rozhodne by ste sa mali vyhnúť organickej výplni, ktorou je perie alebo ovčie rúno.

Do čoho obliecť  lôžkoviny?

Pri výbere obliečok sa zamerajte na materiál, ale aj kvalitu prevedenia. Posteľnú bielizeň by ste totiž mali prať najmenej 1krát za 2 týždne, a to na 60°C, ideálne na 95°C. Maximálnu teplotu prania nájdete na štítku. Už pri teplote 60°C sa zbavíte všetkých alergénov. Sušenie sa kvôli šíreniu alergénov vzduchom neodporúča vonku, ale skôr v sušičke.

Najlepším materiálom je bavlna, ktorá znesie vysoké teploty prania, je príjemná, priedušná a absorbuje pot. Ďalšou možnosťou je mikrovlákno. To síce nemá prírodný pôvod, ale neusadzujú sa v ňom roztoče. Siahnuť môžete aj po bambuse, ktorý skvele odvádza pot z pokožky.

Doprajte si pokojný spánok bez svrbenia, škrabania a smrkania. Antibakteriálny matrac si môžete zaobstarať u vybraných predajcov, ktorí ponúkajú produkty Materasso.

Publikované 21.04.2022
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace