blog
30.11.2021 ⦁ Výber matraca

Ako by mal prebiehať výber matraca? Online rozhodne nie

Každý človek je jedinečný a má špecifickú stavbu tela. Či už je reč o výške a váhe, type postavy, veku, zdravotnom stave, kondícii alebo pohlaví – všetci máme úplne odlišné fyzické predispozície a tým pádom aj spánkové potreby, ktoré sa navyše vekom výrazne menia. Preto nikdy nemožno jeden matrac odporučiť všetkým, akokoľvek kvalitný a pohodlný by bol. Zabudnite na online nakupovanie a zistite, ako by mal prebiehať výber matraca u skutočných profesionálov.

Prečo sa online nákup matraca neoplatí

Na matraci strávime zhruba tretinu svojho života. Počas spánku dochádza k veľmi dôležitým regeneračným procesom, telo sa potrebuje dostatočne uvoľniť a zároveň mať kvalitnú podporu, ktorá zabráni neprirodzenému prehnutiu chrbtice a protitlakom, ktoré poškodzujú kĺby. Nevhodný matrac vám môže spôsobiť ortopedické problémy, spánkové poruchy a únavu či dokonca zhoršiť krvný obeh a prispieť tak k prehlbovaniu mnohých ďalších zdravotných problémov. Výber matraca je teda vysokoodborný proces, ktorý nie je dobré podceňovať – v stávke je predsa vaše zdravie a fyzická aj psychická kondícia.

Spánok na matraci, ktorý bude vyhovovať presne vašim potrebám, nemožno ničím nahradiť. Ako sme už načrtli v úvode, stavba tela každého človeka je iná. Preto vám ani ten najlepšie hodnotený matrac na internete nemusí vyhovovať. Nenechajte sa zlákať reklamou, hodnotením ani parametrami matraca a zverte výber do rúk odborníkov, ktorí zohľadnia všetky dôležité faktory.


Jeden matrac nemôže vyhovovať všetkým.

Ako spoznať skúseného predajcu matracov

Osobný výber však ešte stále nie je zárukou, že si zaobstaráte vhodný matrac. V praxi môžete naraziť aj na neskúsených predajcov, ktorí vám iba na základe vašej váhy ukážu niekoľko modelov a ďalšie rozhodovanie nechajú na vás. Naozaj kvalifikovaný predajca však bude oveľa starostlivejší, vyhradí si pre vás dostatok času a spýta sa vás na mnoho ďalších faktorov:

  • aká je vaša váha, výška a vek,
  • či máte nejaké zdravotné problémy, najmä ortopedické a kardiovaskulárne,
  • či ste po operácii, prípadne akej,
  • či trpíte bolesťami chrbtice alebo kĺbov,
  • či trpíte nadmerným potením,
  • či trpíte alergiami,  
  • koľko času trávite na lôžku,
  • či nie je v miestnosti, kde bude matrac umiestnený, nadmerná vlhkosť,
  • aký máte typ roštu,
  • či bude na matraci spať aj niekto iný, najmä deti,
  • ďalšie osobné preferencie a spánkové návyky klienta

Na základe získaných informácií vám predajca odporučí cca 3-4 rôzne matrace. Teraz je na vás, aby ste ich správne a pod dohľadom vyskúšali.

Vyberte sa do partnerských predajní Materasso

Firmu Materasso tvorí tím špičkových odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami s výrobou ortopedických matracov podľa individuálnych potrieb zákazníkov. Naše matrace získali mnoho certifikátov a ocenení. Našim cieľom je zaistiť zdravý, pohodlný a regeneračný spánok naozaj všetkým zákazníkom.

Keďže v Materasso naozaj dbáme na individuálny prístup ku klientom, naše matrace nepredávame online. Sme presvedčení, že matrace sa bez vyskúšania kupovať nemajú. Matrac Materasso môžete vyskúšať osobne pod dohľadom odborníka v ktorejkoľvek z partnerských predajní Materasso po celom Slovensku.


Uvoľnite sa a na každom matraci si poležte aspoň 10 minút.

Ako skúšať matrace

Aj správne skúšanie matraca môže byť vcelku umenie. Základom je, aby ste si na každom matraci poležali dostatočne dlhú dobu, a to aspoň 10 minút. Zatvorte oči, zaujmite svoju najobľúbenejšiu spánkovú polohu a cielene uvoľňujte všetky svaly, aby ste čo najpresnejšie dosiahli stav organizmu počas spánku. Uvedomte si, že na matraci budete spať 6-8 hodín v kuse. Rôzne protitlaky či nepohodlie môžete začať cítiť až po nejakej dobe, keď sa telo začne uvoľňovať. Preto je dôležité neponáhľať sa a matrac naozaj vnímať. Na čo presne sa zamerať?

V ľahu na chrbte si starostlivo skontrolujte, či matrac zachováva prirodzené prehnutie chrbtice v bedrovej oblasti. To zistíte tak, že si pod bedrá vložíte dlaň – tá by tam mala tak akurát vkĺznuť. Pokiaľ medzi bedrami a matracom nie je pre dlaň dostatok priestoru, matrac je príliš mäkký. Ak je tam naopak ruka voľne, je príliš tvrdý.

V ľahu na boku skúste vydržať bez pohybu čo najdlhšie a vnímajte protitlaky na bedrový a ramenný kĺb. Hovoríte si, že po 10 minútach vás matrac tlačí len trošku, tak to nevadí? Chyba – po dlhodobom používaní takého matraca bude bolesť časom neznesiteľná a môže viesť aj k poškodeniu kĺbov. Správne by mal matrac v ľahu na boku zachovať vzpriamenú chrbticu bez bočného prehnutia a nevytvárať pritom žiadny tlak na veľké kĺby. Boky aj ramená sa teda musia do matraca primerane zaboriť tak, aby chrbtica bola narovnaná vodorovne s matracom.


Deka X-SENSOR zmeria tlak, ktorý vaše telo vyvíja na jednotlivé časti matraca.

Čo robiť, keď sa nemôžete rozhodnúť?

V prípade, že ste našli hneď niekoľko matracov, ktoré zodpovedajú vašej váhe aj zdravotnému stavu a cítite sa na nich komfortne, môžete vyskúšať rôzne dômyselné pomôcky. Tie sa hodia aj v prípade, že nedokážete subjektívny pocit na matraci dostatočne dobre popísať. Tieto pomôcky obvykle vyhodnocujú tlak, ktorý vaše telo vyvíja na jednotlivé časti matraca.

V Materasso pravidelne poskytujeme záujemcom službu merania vhodnosti matracov dekou X-SENSOR. Nájdite si na našich stránkach termín a miesto, ktoré vám vyhovuje, a príďte zistiť, aký matrac vám odporučí počítač na základe presného merania a výpočtov.

Publikované 30.11.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace