blog
05.11.2022

Ako vybrať obliečky a prestieradlo: rozmery, materiály a zapínanie

Poznáte príslovie: ako si kto ustelie, tak si i ľahne? Rozhodne by ste naň mali pamätať pri výbere posteľnej bielizne a prestieradla. Zamerajte sa na kvalitné materiály, správne rozmery, ale aj na zapínanie, ktoré vám uľahčí výmenu bielizne. Čo všetko sa oplatí pred kúpou vedieť?

Kvalita postele sa odráža na kvalite spánku

Ak si chcete užiť zdravý a regenerujúci spánok, nie je nič dôležitejšie ako výber správnej postele a jej vybavenia. Rám postele je dôležitý kvôli dizajnu, ale ostatné sa odráža na komforte odpočinku. Nesmierne podstatný je správny výber matraca, ktorý sa na kvalite spánku podpisuje najväčšou mierou. Matrac by mal vašej chrbtici poskytovať dostatočnú oporu. Tuhosť vyberajte podľa svojej hmotnosti a preferovanej spánkovej polohy. Na matraci by mal ležať matracový chránič, ktorý zvyšuje hygienickosť lôžka.

Keď si vyberiete vhodný matrac, je potrebné sa zamerať na výber paplónov, vankúšov a ich obliečok. Medzi najobľúbenejšie patria paplóny z dutého vlákna, ktoré sú dokonale priedušné, čo oceníte najmä v lete. V zime dokáže duté vlákno skvele izolovať teplo, takže vám pod paplónom nebude chladno.

Z hľadiska prínosu pre vaše zdravie a kvalitný spánok sa najväčšej obľube tešia anatomické vankúše so špecifickým zakrivením. Vďaka niekoľkým možnostiam prevedenia si môžete vybrať vankúš, ktorý vám bude poskytovať takú oporu, ktorá zodpovedá vašej spánkovej polohe alebo uľavuje problémom s krčnou chrbticou.

Prestieradlo vyberajte podľa veľkosti matraca

Pri výbere prestieradla pamätajte na to, že prichádza do styku s vašou pokožkou. Preto je dôležité, aby vám bolo na dotyk príjemné. Pozornosť by ste mali zamerať aj na jeho kvalitu. Pamätajte, že musí zniesť vaše prevaľovanie a nekvalitné prevedenie by znamenalo rýchle opotrebenie.

Typ prestieradla

Pri výbere prestieradla narazíte na dve prevedenia.

  1. Plachtové – jedná sa o klasické bavlnené prestieradlo, ktoré vyzerá ako plachta. Má dostatočný presah, a tak sa ľahko prehne pod matrac. Nezabudnite však, že sa môže počas spánku zhŕňať.
  2. Napínacie – patrí medzi najobľúbenejšie. Po celom obvode je pružný šev, ktorý sa prirodzene ohýba pod matracom. Napínacie prestieradlo sa na matrac ľahko umiestňuje a vďaka gumovému obvodu nehrozí, že by sa posúvalo alebo krčilo.

Obrázok: Plachtové prestieradlo nemá gumičku, a tak sa môže na matraci zhŕňať.
Obrázok: Plachtové prestieradlo nemá gumičku, a tak sa môže na matraci zhŕňať.

Správna veľkosť prestieradla

Rozmer prestieradla závisí od veľkosti matraca. Okrem šírky a dĺžky je dôležitá aj výška matraca. Zatiaľ čo predtým boli v ponuke len matrace s výškou zhruba 15–20 cm, dnes si môžete vyberať z prevedení s výškou aj cez 30 cm. Ak je váš matrac vyšší ako 20 cm, zvoľte prestieradlo pre vysoké matrace. Zaistíte tým, že bude matrac úplne „obalený“ prestieradlom.

V ponuke sú prestieradlá pre klasické jednolôžka v rozmere 90 × 200 cm, ale aj pre dvojlôžka 180 × 200 cm. Prestieradlá sa vyrábajú v rovnakých veľkostiach ako matrace. Pokiaľ doma máte atypický alebo predĺžený matrac, musíte zvoliť aj správnu veľkosť prestieradla.

Prestieradlá podľa materiálov

Prestieradlá sa vyrábajú z rôznych materiálov:

  • Bavlna – je prírodným materiálom, ktorý znesie pranie aj pri vysokých teplotách, a tak ho môžu používať aj alergici. Bavlna dobre saje pot, v lete chladí a v zime hreje. Je však nutné ju žehliť.
  • Jersey – jedná sa o úplet, ktorý sa skladá z bavlny a elastických vlákien. Materiál je podobný tričkovine. Jersey prestieradlá sa nemusia žehliť a môžu sa používať celoročne.
  • Froté – majú vysoké rohy, a tak sa ľahko prispôsobia aj vyšším matracom. Ide o trojrozmerný materiál, kde tretí rozmer tvoria slučky. Vďaka nim látka na dotyk pripomína mach. Froté sa vyrába z bavlny, je mäkké a hrejivé, preto sa hodí predovšetkým v zime.
  • Flanel – husto tkaná látka, ktorá sa vyrába z bavlny a následne upravuje česaním. Tak vzniká na povrchu mäkký jemný vlas. Flanelové prestieradlá sú príjemné na dotyk a dobre hrejú. Ideálne na zimné večery.
  • Mikrovlákno – jedná sa o 100% polyester, teda umelé vlákno, v ktorom sa nedržia baktérie, a tak je vhodné aj pre alergikov. Ide o hrejivý a hebký materiál, ktorý sa používa predovšetkým v zime.

Pri obliečkach berte do úvahy rozmery, ale aj dizajn

Obliečky sú v spálni dominantným doplnkom. Preto by mali ladiť s celkovým konceptom spálne. Do minimalistických spální sa hodia geometrické a abstraktné tvary. Do vintage alebo dedinského štýlu bude perfektná potlač kvetín, prúžkov alebo kociek. Roztomilo vyzerajú aj bodky. Obliečky by mali ladiť s posteľou. 

Vedeli ste, že v Materasso vyrábame postele na mieru? Môžete si vybrať farbu čalúnenia, náš vzorkovník zahŕňa viac ako 150 odtieňov. V ponuke nájdete aj eko kožu. Okrem farieb si môžete zvoliť prevedenie čela aj nožičiek. Na vlastné oči si môžete naše postele prezrieť u predajcov Materasso.


Obrázok: Obliečky by mali ladiť s prestieradlom aj posteľou.

Obliečky najlepšie vyzerajú v pastelových farbách, žltej, hnedej, oranžovej alebo zelenej. Zvoliť môžete aj krikľavejšie farby. Ak sa vám opozerajú, jednoducho ich vymeníte.

Pre aký materiál sa rozhodnúť?

Rovnako ako prestieradlá, aj obliečky sa vyrábajú z pestrej škály materiálov.

  • Bavlna – ide o klasiku, ktorá sa už dlho teší veľkej obľube. Bavlnené obliečky sú mäkké, priedušné a dobre sajú. Nevýhodou je údržba, ktorá vyžaduje žehlenie.
  • Krep – ide o bavlnu, ktorá je strojovo upravovaná. Striedajú sa tu hladké a nariasené pruhy. Vďaka tomu sa krepové obliečky nežehlia. Nie každému však táto úprava vyhovuje.
  • Mikrovlákno – ide o jemnú tkaninu z umelých vlákien. Najčastejšie sa jedná o 100% polyester. Tieto obliečky sú vhodné pre alergikov, pretože sa v nich nedržia baktérie a roztoče. Látka rýchlo schne a nekrčí sa.
  • Flanel – jedná sa o bavlnu, ktorá je z oboch strán učesaná. Preto je látka jemná na dotyk a hreje. Dobre saje pot a izoluje teplo.
  • Satén – obliečky sa najčastejšie vyrábajú z bavlneného saténu, ktorý je úžasný na dotyk a navyše krásne vyzerá. Jeho výhoda tkvie v tom, že sa nemusí žehliť. Navyše si dlho udržuje farebnú stálosť.

Spôsoby zapínania

Pri výbere obliečok nezabudnite na zapínanie, ktoré ovplyvňuje, ako ľahko sa vám s nimi bude manipulovať.

  • Zips – v dnešnej dobe najobľúbenejší a najmodernejší. So zipsom sa ľahko manipuluje, a tak je výmena obliečok rýchla. Zips by mal byť prekrytý látkou, aby nikde neškriabal.
  • Gombíky – predtým patrili k najpoužívanejšiemu druhu zapínania a ešte aj dnes na ne môžete občas naraziť. Práca s nimi je ale zdĺhavejšia, a tak ich nahrádzajú práve zipsy.

Obrázok: Gombíkové zapínanie nahrádza stále obľúbenejší zips.
Obrázok: Gombíkové zapínanie nahrádza stále obľúbenejší zips.

Veľkosť obliečok

Pri výbere obliečok si dobre zmerajte rozmer prikrývok a vankúšov. Štandardné obliečky pre jeden paplón majú rozmery 140 × 200 cm. V prípade predĺženej verzie 140 × 220 cm. Pre štandardný vankúš sú obliečky s veľkosťou 70 × 90 cm. V prípade francúzskeho paplónu, teda jednej veľkej prikrývky, pod ktorou môžu spať dvaja, je veľkosť 200 × 200 cm alebo 240 × 240 cm.

Správna starostlivosť o obliečky

Posteľnú bielizeň vyberajte tiež s ohľadom na údržbu. Vzhľadom na to, že je posteľ rajom pre roztoče a baktérie, by ste mali posteľnú bielizeň meniť najmenej raz za dva týždne. Aby ste sa zbavili všetkých nečistôt, je potrebné obliečky a prestieradlá prať najmenej na 60 °C. Ide o teplotu, pri ktorej zničíte všetky mikroorganizmy. Pokiaľ netrpíte alergiami, je možné prať aj na 40 °C. Novú posteľnú bielizeň nezabudnite pred prvým použitím vyprať.

Obliečky a prestieradlá prichádzajú do priameho styku s vašou pokožkou, preto si pre ich výber nechajte dostatok času. Pamätajte aj na to, že posteľná bielizeň by mala ladiť s celou spálňou.

Publikované 05.11.2022
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace