blog
28.03.2022 ⦁ Výber matraca

Chcete sa zbaviť studených nôh počas spánku? Zvoľte kvalitný matrac

Matrac má zásadný vplyv na regeneráciu celého tela vrátane nervovej sústavy. Ak spíte na nekvalitnom matraci, môže dochádzať nielen k bolestiam chrbta a krčnej chrbtice, ale môžete mať aj studené nohy. Ako bojovať proti tomuto nepríjemnému pocitu?

Prečo máte studené nohy?

Studené ruky a nohy sú do istej miery považované za prirodzený jav. Najčastejšie k nemu dochádza počas zimných mesiacov. Možno ste si všimli, že človeku, ktorý sa nachádza v chladnejšom prostredí, nie je ako prvé zima na brucho, hrudník či chrbát, čo môžeme súhrnne označiť stred tela. Zimu najskôr pocíti na rukách a nohách. Dôvodom je obmedzenie prietoku krvi v týchto periférnych častiach tela. Cieľom organizmu je zachovanie optimálnej teploty v telesnom centre hrudníka: srdci, dutine brušnej, obličkách. Ide o normálnu reakciu tela na chlad. V prípade, že vás chladné nohy a všeobecne končatiny trápia po celý deň, treba pátrať po príčine.

Studené nohy ako príznak ochorenia

Ak máte celý deň studené nohy a dôvodom nie je zima alebo chladné počasie, môže sa jednať o príznak choroby. Čo môže stáť za týmto problémom?

Stres a úzkosť

Pri psychickej záťaži sa telo bráni tak, že do krvného riečišťa pumpuje adrenalín. Kvôli nemu dochádza k zúženiu ciev na rukách a nohách, pretože sa tento hormón snaží telu šetriť energiu a pripravuje ho na obrannú reakciu. Riešením teda bude zapracovať na psychickej pohode.

Nedostatočné prekrvenie

Práve slabé prekrvenie je najčastejšou príčinou studených nôh. Dôvodom je obvykle zlý životný štýl a sedavé zamestnanie, kvôli ktorým dochádza k nedostatočnej cirkulácii krvi. Ďalšou príčinou môže byť fajčenie, ale aj vysoká hladina cholesterolu.


Obrázok: Sedavá práca a nezdravý životný štýl sa môžu prejaviť studenými nohami.

Anémia

Anémia je ochorenie, pri ktorom sa tvorí menšie množstvo červených krviniek. Jej spúšťačom môže byť nedostatok železa, vitamínu B12, ale aj chronické ochorenie obličiek. Anémiu je možné riešiť doplnkami stravy a úpravou jedálnička, ktorý by mal obsahovať stravu bohatú na železo.

Cukrovka

Prečo majú ľudia trpiaci cukrovkou studené nohy? Pretože vysoká hladina cukru v krvi vedie k zúženiu tepien a zníženiu krvného zásobenia tkanív. Cukrovkári tiež môžu v nohách pociťovať brnenie, pichanie, pálenie alebo znecitlivenie.

Nervové poruchy

Problémy so studenými nohami sa môžu dostaviť aj pri nervových poruchách. Môže ísť napríklad o traumu alebo zranenie.

Spite na matraci, ktorý dokonale kopíruje vaše telo

Len dokonale oddýchnuté telo dokáže zaistiť, aby ste sa po celý deň cítili sviežo. Preto je dôležité si dopriať dostatok spánku na kvalitnom matraci. Skúste nájsť rovnováhu medzi dĺžkou spánku a jeho pravidelnosťou. Snažte sa každý deň vstávať a líhať si v podobný čas bez ohľadu na to, či je víkend alebo máte dovolenku. Nezabudnite ani na vhodné prostredie. V spálni by mala byť:

  • dokonalá tma
  • ticho
  • teplota okolo 18 °C
  • čerstvý vzduch

Kvalitný matrac San Remo

Pokiaľ budete spať na kvalitnom matraci, nebudete sa budiť kvôli preležanej ruke alebo studeným nohám. Vhodne vybraný matrac by mal podporovať krvný obeh, dokonale rozkladať tlak, ktorý je naň vyvíjaný, a udržiavať chrbticu v optimálnej polohe.


Obrázok: Matrac San Remo, ktorý sa dokonale prispôsobí tvaru ležiaceho tela.

Matrac San Remo je vyrobený z peny NIGHTFLY, čo je materiál, ktorý prekonáva bežný štandard bodovej elasticity. Vďaka tomu sa dokáže dokonale prispôsobiť krivkám vášho tela. Je zaistená optimálna opora chrbtice, ktorá je pre správnu relaxáciu počas spánku nevyhnutná. Matrac je dostupný v 3 tuhostiach:

  • T3
  • T4
  • T5

Na komfortnom spaní sa podpisuje aj poťah prešitý pamäťovou penou, ktorý sa dá ľahko vyprať v práčke. Matrac San Remo je vhodný pre všetkých, ktorí trpia bolesťou krížov, reumou a studenými nohami. Jadro matraca tvorí:

  • 2 cm lenivej peny v poťahu
  • 9 cm peny NIGHTFLY
  • 8 cm peny ELIOCELL

Zdravotné problémy a vhodný matrac

Správne zvolený matrac dokáže pomôcť s bolesťami chrbta. Tie sa dnes objavujú často a bez ohľadu na vek. Ozvať sa môžu nielen v noci, ale aj hneď po prebudení. Matrac vyberajte podľa spánkovej polohy, každá z nich si žiada inú tuhosť matraca. Vďaka správne zvolenému výrobku sa môžete zbaviť aj nepríjemnej bolesti krčnej chrbtice a hlavy či bolestí bedrovej chrbtice.

Pre pacientov dlhodobo pripútaných na lôžko sú v predaji antidekubitné matrace, ktoré pomáhajú predchádzať bolestivým preležaninám. Ocenia ich aj tí, ktorí sa zotavujú po úraze, pacienti s ortopedickými problémami alebo deti, ktoré majú obmedzenú hybnosť.

Bolesti krčnej či bedrovej chrbtice a studené ruky a nohy nemusia byť nutne príznakom závažného ochorenia. Častokrát je na vine nevhodne zvolený matrac. Ste si istí, že spíte na správnom matraci?

Publikované 28.03.2022
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace