blog
29.09.2021 ⦁ Výber matraca

Zistite, čo je to antidekubitný matrac a pre koho je určený

Pri výbere matraca pre osobu, ktorá netrpí vážnymi zdravotnými problémami, alebo nie je dlhodobo pripútaná na lôžko, na antidekubitný matrac pravdepodobne nenarazíte. Ak ale spadáte do vyššie menovanej skupiny, mal by byť antidekubitný matrac, čiže matrac proti preležaninám, v strede vášho hľadáčika. Výrazne sa totiž podieľa na pohodlí v posteli a zdravotnom stave pacienta.


Obrázok: Antidekubitný matrac zabraňuje preležaninám.

Prečo má matrac v názve pojem antidekubitný?

Matrace proti preležaninám, čiže antidekubitné matrace, dostali svoj názov podľa dekubitov, čo v odbornej lekárskej terminológii označuje preležaninu. Preležaniny sú závažným zdravotným problémom, ktorý sa ťažko lieči, a preto je lepšie mu predchádzať. Antidekubitné matrace pomôžu preležaninám predísť, a zároveň pomôžu pri ich liečení. Tieto matrace pôsobia na telo podobne ako masáž, ktorá stimuluje krvný obeh nielen v koži, ale aj v hlbokých tkanivách.

Preležaniny v skratke

Dekubity sú rozsiahle rany, ktoré sa objavujú predovšetkým u osôb, ktoré sú dlhodobo pripútané na lôžko. Nemusí pritom ísť len o staršie osoby, ale napríklad aj o športovcov alebo mladšie osoby po úraze s dlhou dobou rekonvalescencie.

Preležaniny sú reakciou na lokálny tlak na kožu. Zvyčajne sa objavujú v miestach, kde je malá vrstva tukového alebo svalového tkaniva. Tlak, ktorý vzniká medzi kožou a podložkou (posteľou, respektíve matracom), stláča tkanivá. Tie sa prestanú prekrvovať a okysličovať, a tak dochádza k ich odumieraniu čiže nekróze, ktorú ďalej nasleduje infekcia.

Nebezpečnému tlaku sú najviac vystavené tkanivá na kostných výbežkoch. Hovoríme o bedrových kĺboch, sakrálnych výbežkoch, krížovej kosti alebo kostrči. Objaviť sa však môžu aj na:

  • pätách
  • zadnej časti hlavy
  • ramenách
  • na bočnej strane kolien
  • na členkoch
  • okolo lopatiek

Preležaniny sa podľa závažnosti delia na predstupeň, u ktorého je ešte veľká nádej, že sa vzniku bolestivého otlaku podarí zabrániť, a ďalej do 4 stupňov podľa závažnosti. Štvrtý stupeň je pritom najhorší.

Dekubitom je lepšie predchádzať, pomôcť môže aj matrac proti preležaninám

Najjednoduchšou ochranou pred preležaninami je zamedzenie alebo zmiernenie tlaku na najohrozenejšie miesta na tele. Ako na to?

  1. Nevyhnutné je pravidelné polohovanie, teda striedanie polôh ležiaceho pacienta,
  2. používanie antidekubitných matracov spoločne s ďalšími pomôckami (opierky pod päty, lakte, polohovacie kliny, valce atď.),
  3. starostlivá hygiena a krémovanie kože v prípade, že sa už objavili začervenané škvrny,
  4. strava bohatá na kvalitné bielkoviny a dostatočný pitný režim,
  5. konzultácia s lekárom.

2 základné typy matracov proti preležaninám

Na trhu sa môžete stretnúť s dvoma typmi antidekubitných matracov, ktoré sa od seba odlišujú svojím vzhľadom a funkciami.

Obrázok: Antidekubitný matrac so špeciálnou povrchovou úpravou.

1. Aktívne antidekubitné matrace

Jednoducho ich môžeme opísať ako pohyblivé nafukovacie matrace. Tvorí ich niekoľko vzduchových komôr, ktoré sa striedavo nafukujú a vyfukujú. Pohyb vzduchu má na starosti elektrický kompresor. Vďaka striedaniu tlaku na jednotlivé časti tela sa znižuje riziko vzniku dekubitov. Podľa konštrukcie môžete naraziť na:

  • bublinkové a valcové modely bez penovej podložky - kladú sa na existujúci matrac,
  • matrac s penovou podložkou - kladie sa priamo na rošt postele. Spodnú časť tvorí nosná konštrukcia, horná je vybavená nafukovacím systémom.

Niektoré aktívne matrace majú aj doplnkové funkcie, medzi ktoré patria:

  • nastavenie doby cyklu medzi nafukovaním a vyfukovaním
  • samostatný okruh pre vankúš
  • rýchle vyfúknutie a nafúknutie
  • kontrolka tlaku
  • statický režim

2. Pasívne antidekubitné matrace

Pasívne matrace na prvý pohľad pripomínajú klasické matrace a možno ich tak aj používať. Sú vhodné ako pre osoby dlhodobo pripútané na lôžko, tak pre všetkých tých, ktorí si zakladajú na kvalitnom spánku. Zvyčajne sa vyrábajú z kvalitných pien a sú doplnené špeciálnou úpravou. Konštrukcia takéhoto matraca proti preležaninám je rozdelená do anatomických zón a jej vrchná vrstva je priečne i pozdĺžne perforovaná. Tieto zárezy zaisťujú rovnomerné rozloženie váhy, ale aj optimálnu cirkuláciu vzduchu, odvod vlhkosti a správnu termoreguláciu. Niektoré pasívne antidekubitné matrace sú obojstranné, pričom každá strana má inú tvrdosť.

Obrázok: Obojstranný pasívny matrac proti preležaninám.

Matrace proti preležaninám sú obvykle vybavené snímateľným a prateľným poťahom. Zips po obvode môže byť chránený chlopňou, ktorá zabraňuje znečisteniu tekutinou. Niektoré poťahy môžu byť antibakteriálne, paropriepustné alebo mať vodeodolnú povrchovú úpravu.

Matrac si musí rozumieť s roštom

Antidekubitný matrac je zvyčajne možné položiť ako na polohovateľný, tak na klasický rošt. O vhodnom type roštu by vás mal informovať priamo výrobca. Vzhľadom k tomu, že dlhodobo ležiacich pacientov treba polohovať, je vhodné siahnuť po polohovateľnom rošte.

Rošty môžu byť polohovateľné ručne alebo elektricky. Siahnuť môžete po prevedeniach, ktoré umožňujú polohovať iba hlavu alebo nohy, ale aj po takých, ktoré umožňujú väčšiu variabilitu polohovania.

Antidekubitný matrac využijú nielen dlhodobo chorí

Matrac proti preležaninám nie je určený len pre staršie osoby pripútané na lôžko. Odporúča sa tiež pre:

  • rekonvalescentov po úraze
  • ležiacich pacientov s ortopedickými problémami
  • deti so zdravotnými problémami, ktoré obmedzujú ich hybnosť

Aké prínosy tento typ matraca ponúka?

  • pôsobí ako prevencia pred vznikom preležanín
  • dokáže pomôcť pri liečbe vzniknutých dekubitov
  • vďaka masážnemu efektu pomáha prekrveniu ohrozených častí tela

Antidekubitné matrace z ponuky Materasso

Bohatá ponuka matracov Materasso zahŕňa aj matrace proti preležaninám.

Lavender Duo

Matrac Lavender Duo tvorí pena s antibakteriálnou úpravou. Matrac má špeciálny antidekubitný profil, ktorý sa postará o dokonalé rozloženie hmotnosti a vynikajúcu cirkuláciu vzduchu. Disponuje 7 anatomickými zónami tuhosti a špeciálne spevneným bokom pre ľahšie vstávanie z postele. Výška matraca je 24 cm a nosnosť 160 kg. Poťah je možné prať na 60°C.

Antidekubit Fresh 

Antidekubit Fresh je matrac vhodný pre dlhodobo ležiacich pacientov. Pred preležaninami ich chráni špeciálny antidekubitný profil. Obojstranný matrac má jadro vystužené antibakteriálnou penou. Matrac má 7 anatomických zón a výšku 22 cm. Samozrejmosťou je snímateľný poťah, ktorý je možné prať na 60°C.

Swiss magic

Matrac Swiss magic je vyrobený zo studenej peny Avent O2, ktorá je obohatená o prírodné zložky z levandule a liečivých alpských bylín. Samozrejmosťou je antidekubitný prierez, ktorý podporuje šetrné podopretie chrbtice a stará sa o dokonalý odvod prebytkového tepla. Pena sa pýši dlhou životnosťou, materiálovou odolnosťou voči vlhkosti a teplote a tiež funkčnou stálosťou. Disponuje 7 zónami tuhosti, jej nosnosť činí 130 kg a výška 20 cm. Pre zachovanie maximálnej hygieny je poťah matraca snímateľný a dá sa prať na 60°C.

Obrázok: Antidekubitný matrac s výťažkami z bylín.

Matrace proti preležaninám by mali byť nevyhnutnou výbavou osôb so zníženou pohyblivosťou, ale svoje miesto si nájdu aj v posteliach tých, ktorí túžia po zdravom spánku.

Publikované 29.09.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace