blog
19.05.2023

Zaspávate v spálni pri televízore? Zistite, ako to ovplyvňuje spánkovú hygienu

"Mám si dať do spálne televízor?" Otázka, ktorá rozdeľuje ľudí na dva tábory. Kým jeden by bez televízora v spálni nevydržal ani deň, druhý hovorí o vplyve modrého svetla na kvalitu spánku. Čo by ste mali vedieť, kým sa rozhodnete, či si spálňu vybavíte televízorom?

Spálňa je miestom na relaxáciu

Aký je rozdiel medzi spálňou a obývacou izbou? Obývacia izba je miestnosť určená na stretávanie a zábavu. Spálňa je súkromný intímny priestor, v ktorom sa máte cítiť uvoľnene a bezpečne. Je to miesto, kde si máte oddýchnuť, upokojiť sa a relaxovať. A to sa vám určite nepodarí pri modrom svetle, ktoré vyžaruje televízna obrazovka.

Existujú dôvody prečo mať v spálni televízor?

Ak budete dlho premýšľať, určite prídete na niekoľko dôvodov, prečo je dobré mať v spálni televízor. Jedným z nich je pohodlie. Je oveľa príjemnejšie sledovať obľúbený program z mäkkej vyhriatej postele ako z gauča v obývačke. Navyše, ak pri sledovaní televízie z postele zaspíte, nemusíte sa presúvať z obývačky do spálne.

Vďaka televízoru si môžete v spálni vyčarovať originálnu atmosféru. Pustite si praskajúci oheň v krbe, zurčiaci potôčik, šum mora alebo štebot vtákov v lese. Tieto programy sú ideálne na navodenie atmosféry. Hoci má televízor v spálni niekoľko výhod, má aj nevýhody. A je ich oveľa viac.

8 dôvodov, prečo sa televízor v spálni neodporúča

Televízor je rušivý element, ktorý v spálni viac škodí ako pomáha. Aké sú hlavné nevýhody televízora v miestnosti, kde by ste mali predovšetkým relaxovať?

1. Modré svetlo a jeho vplyv na spánok

Samotný televízor ako zariadenie nemá vplyv na váš spánok. Ovplyvňuje ho modré svetlo vyžarované televíznou obrazovkou. Modré svetlo najmä večer potláča produkciu melatonínu. To je hormón, ktorý nášmu telu oznamuje, že sa cíti unavené a malo by ísť spať.

Keď sa večer vystavíte modrému svetlu z obrazoviek tabletov, mobilov a televízorov, váš mozog dostane signál, že je ešte deň. Vo vašom mozgu stále pracuje melanopsín, fotopigment, ktorý vášmu telu hovorí, aby prestalo produkovať melatonín.

Tým sa narúša prirodzený cirkadiánny rytmus alebo vnútorné hodiny, ktoré sa riadia striedaním dňa a noci. To môže mať za následok poruchy spánku, problémy s imunitou a náchylnosť na častejšie zápaly v tele.

Hoci modré svetlo môžete odfiltrovať špeciálnymi okuliarmi, najmenej 90 minút pred spaním by ste sa nemali pozerať na svetelné obrazovky.

modré světlo před spaním
Obrázok: Modré svetlo narúša spánok

2. Televízia nedáva priestor na komunikáciu medzi partnermi

Nielen pároví terapeuti vedia, že komunikácia medzi partnermi je kľúčová. Ak pred spaním pozeráte televíziu, nemáte chuť rozprávať sa s partnerom alebo rodinou. Radšej sa oddávate sledovaniu programov. Nezabúdajte však, že počas dňa ste zvyčajne takí zaneprázdnení, že nemáte čas na príjemný rozhovor.

Večer teda radšej strávite rozhovorom s partnerom, priateľmi alebo rodinou. Spýtajte sa, aký mali deň, čo sa im podarilo alebo čo ich čaká zajtra. Hovorte o všetkom, čo vám príde na um. Prejavte záujem o svoje okolie. Prinesie vám to oveľa viac ako bezmyšlienkovité sledovanie televízie.

3. Menej milostného dobrodružstva

Spálňa je miestom, v ktorom máte relaxovať, a zároveň ho zdieľať so svojím partnerom. Televízor je rušivým prvkom, ktorý môže odvádzať pozornosť od potreby byť nablízku svojmu partnerovi. Intimita sa môže začať postupne vytrácať, čo pre vzťah vôbec nie je dobré.

4. Nemáte čas na rekapituláciu dňa

Televízia vás zapĺňa informáciami, ktoré sa valia z každého kanála. Nezáleží na tom, či ide o reklamy, dokumentárne seriály, vzdelávacie relácie alebo hrané filmy. Váš mozog je v neustálom pohybe. Permanentne prijíma a spracováva nové informácie.

Vedeli ste, že to, na čo myslíte pred spaním, do istej miery ovplyvňuje, ako sa budete cítiť nasledujúci deň? Pred zaspávaním by ste mali zhodnotiť, ako prebehol váš deň. Napíšte si do diára, na čo nesmiete nasledujúci deň zabudnúť.

Nájdite si čas na meditáciu a zamyslite sa nad tým, čo ste dnes urobili dobre a za čo ste vďační. Ak namiesto toho budete pozerať televíziu, prídete o túto vzácnu reflexiu.

meditace před spaním
Obrázok: Pred spaním radšej meditujte.

5. Málo času na čítanie

Mnohí ľudia nemajú kvôli sledovaniu televízie čas na čítanie svojej obľúbenej knihy alebo časopisu. Čítanie je činnosť, ktorá sa pred spaním odporúča. Nie je to pasívne, ale aktívne vstrebávanie informácií, pri ktorom sa zapája aj vaša predstavivosť. Výhodou je, že si nenamáhate oči ako pri sledovaní televízie alebo iných obrazoviek.

6. Zvýšenie elektromagnetického smogu

Všetka elektronika vyžaruje elektromagnetický smog, a to aj keď je vypnutá. Stačí, že je zapojená v zásuvke. U citlivých osôb môže tento smog spôsobiť:

  • bolesti hlavy
  • migrény
  • poruchy spánku
  • psychické ťažkosti
  • srdcové a nervové problémy

Preto sa odporúča obmedziť používanie elektroniky v spálni na minimum a na noc ju odpojiť zo zásuvky.

elektronika v ložnici
Obrázok: Elektronika vytvára elektromagnetický smog.

7. Vyššia spotreba elektrickej energie

Sledovanie televízie sa odrazí na vašom účte za elektrinu. Vedeli ste, že čím väčšia je obrazovka, tým viac "žerie"? Pri rastúcich cenách elektriny sa oplatí pred spaním radšej rozprávať alebo si čítať. Tieto činnosti sú totiž dobré aj pre vašu duševnú pohodu.

8. Sledovanie televízie vám kazí zrak

Večer sa televízia zvyčajne sleduje v tme. A práve kontrast medzi tmou v miestnosti a jasnou obrazovkou škodí vašim očiam. Takýto spôsob sledovania vedie k únave očí, ale aj k bolestiam hlavy alebo migrénam.

Kvalitu spánku ovplyvňuje nielen modré svetlo, ale aj matrac a rošt.

Vedeli ste, že aj keď sa vám pri sledovaní televízie dobre zaspáva, spánok nie je tak kvalitný ako v tichu? Vaša myseľ a telo si totiž nedokážu dostatočne oddýchnuť. Napokon, jedno z pravidiel spánkovej hygieny hovorí, že by ste mali spať v maximálnej tme a tichu.

Ak v spálni nemáte televízor a napriek tomu sa vám nedarí dobre spať, na vine môže byť zlý matrac alebo celkový dizajn vašej spálne.

Relaxujte na kvalitnom matraci

Ako zistíte, že je potrebné vymeniť matrac

  • je starší ako 7 rokov
  • ráno sa budíte nevyspatí, pretože sa musíte neustále prevracať a meniť polohu spánku
  • matrac je preležaný
  • pri pružinových matracoch vás pružiny tlačia a vŕzgajú
  • matrac má roztrhnutý poťah a pri dotyku na ňom cítiť priehlbiny

Spánok na nekvalitnom matraci môže spôsobiť bolesti hlavy, krku, bedier, platničiek atď.

kvalitní matrace
Obrázok: Spánok ovplyvňuje kvalita matraca a roštu.

Vyberte si nový matrac a vhodný rošt

Ak si chcete užiť ten najkvalitnejší spánok, doprajte si novú posteľ s dokonalým matracom a vhodným roštom. Rošt totiž pomáha rozložiť tlak, ktorý na matrac vyvíjate počas spánku. Na aké faktory sa zamerať pri výbere matraca a roštu?

Pri výbere matraca sa zamerajte na:

  • Dĺžku - mala by byť o 25 cm väčšia ako vaša výška.
  • Výšku matraca - najpohodlnejší spánok ponúkajú matrace s výškou 20 cm a viac.
  • Nosnosť - hľadajte matrac, ktorý má približne o 5 kg vyššiu nosnosť, ako je vaša hmotnosť.
  • Výrobné materiály - vyberajte podľa svojich požiadaviek na spánok a zdravotných problémov.

Pri výbere roštu si premyslite, či chcete model s možnosťou polohovania, alebo bez neho. Polohovacie rošty sú vhodné len pre penové matrace. Nehodia sa pre pružinové matrace. Tieto matrace umožňujú polohovanie v oblasti hlavy a dolných končatín. Polohovanie môže byť buď manuálne, alebo elektrické.

Na aké parametre sa zamerať pri výbere roštu?

  • Nosnosť - nosnosť roštu by mala byť o 10 kg vyššia ako vaša hmotnosť.
  • Polohovanie - rozhodnite sa, či chcete model bez polohovania alebo s polohovaním.
  • Prevedenie - máte na výber buď latkový, alebo lamelový rošt. Latkové rošty sú vhodnejšie pre vyššie a pružinové matrace, pretože tieto rošty nie sú pružné. Lamelové rošty sú pružné, takže na ne môžete položiť aj tenší matrac.

Premyslený dizajn spálne

Aby ste sa v spálni cítili čo najpríjemnejšie, mali by ste s nábytkom a farebnou schémou pracovať striedmo. Do spálne sa najviac hodí:

  • modrá
  • zelená
  • svetloružová
  • biela
  • béžová
  • šedá

Medzi nevhodné farby patrí:

  • červená
  • tmavofialová
  • tmavohnedá
  • čierna
  • oranžová

Dominantným nábytkom je vždy posteľ. Najpohodlnejší odpočinok a najluxusnejší vzhľad ponúkajú vysoké čalúnené postele s čelom. Pri zariaďovaní nábytkom nezabudnite na vzdušnosť. Spálňa by mala pôsobiť voľne a nie stiesnene.

Spite v spálni, ktorá je harmonická, bez elektromagnetického smogu a bez zbytočného modrého svetla.

Publikované 19.05.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace