blog
19.09.2022

Farby do spálne: ako ich kombinovať a ktorým sa rozhodne vyhnúť?

Farby hrajú v psychológii dôležitú úlohu. Niektoré na vás pôsobia pozitívne, iné negatívne. Najmä v spálni si treba farebnú skladbu starostlivo premyslieť. Zvolené farby vám môžu pomôcť lepšie zaspávať, vstávať s úsmevom, alebo naopak môžu spôsobiť, že budete spať nepokojným spánkom. Aké farby zvoliť do spálne?

Takto farby kombinujú dizajnéri

Skôr, než si vyberiete konkrétne farby, je potrebné vedieť, ako ich medzi sebou kombinovať, aby vznikol harmonický celok a nie farebný chaos. Výber farieb môžete prispôsobiť aktuálnym trendom, ale lepšie je staviť na osobný vkus. Zároveň treba mať na pamäti, aké emócie farby vyvolávajú. V spálni by ste mali cítiť pokoj, harmóniu a vyrovnanosť.

Dizajnéri sa pri kombinovaní farieb držia osvedčeného pravidla 60-30-10. Ide o jednoduchú zásadu dekoru, ktorá vám pomôže vytvoriť optimálnu a príjemnú paletu farieb, ktoré spolu budú v priestore ladiť.

  • 60 – 60 % patrí dominantnej farbe. Jedná sa o hlavnú farbu miestnosti, ktorej sa tiež hovorí farba pozadia. Odporúča sa zvoliť svetlé, neutrálne alebo pastelové tóny. Mala by sa objaviť na stenách a podlahe.
  • 30 – 30 % by mala tvoriť sekundárna farba, ktorá dopĺňa hlavnú farbu. Zároveň by od nej mala byť dostatočne odlišná. Malo by jej byť zhruba polovičné množstvo v porovnaní s hlavnou farbou. Patrí na závesy a väčšie kusy nábytku, medzi ktoré sa radia napríklad postele.
  • 10 – 10 % venujte doplnkovej farbe. Ide o hravý prvok, ktorý obsahuje iba 10% interiéru. Vzhľadom na jej malé množstvo môžete zvoliť výraznejšiu farbu. Objaviť by sa mala na bytovom textile, obliečkach, umeleckých dielach a dekoráciách všeobecne.

Optické a pocitové pôsobenie farieb a vzorov

Farby sú skvelým nástrojom optiky. Spálňu nimi môžete zväčšiť, zmenšiť, rozšíriť alebo zvýšiť.

  • Svetlé farby izbu opticky zväčšia a rozjasnia. Hodia sa predovšetkým do malých spální.
  • Tmavé farby spálňu zmenšia a pridajú na útulnosti. Svoje miesto si nájdu vo veľkých a svetlých spálňach. S tmavou by ste mali šetriť, aby ste sa v izbe necítili ako v jaskyni.
  • Vertikálny vzor – ak sa rozhodnete pre vertikálne pruhy alebo iné vzory, ktoré vedú zdola nahor, spálňu opticky zvýšite.
  • Horizontálny vzor – Ak chcete spálňu rozšíriť, stavte na horizontálne vedené vzory.

Pri dosahovaní požadovaných vzorov, motívov a farieb vo vašej spálni môže byť použitie tapety výborným riešením. V prípade malých spálni sa veľkej obľube tešia 3D tapety, pretože opticky zväčšujú priestor a pridávajú mu vizuálny hĺbkový efekt. Navyše, vďaka tapetám môžete jednoducho experimentovať s rôznymi motívmi, čím vytvoríte unikátny a štýlový dizajn spálne, ktorý zodpovedá vašim estetickým preferenciám.


Obrázok: Horizontálny vzor miestnosť rozšíri.

Výber farieb v spálni prispôsobte aj orientácii na svetové strany.

  • Teplé farby – ak máte spálňu orientovanú severne, je v nej chladnejšie a tma, vyberajte z palety teplých farieb, medzi ktoré patrí žltá, oranžová a červená. Mali by byť v pastelových odtieňoch. V spálni budú evokovať lúče slnka, leto a teplo.
  • Studené farby – južná strana si žiada trošku schladiť. V takej spálni si miesto nájdu studené farby ako zelená, modrá a fialová. Opäť v pastelových odtieňoch. Farby miestnosť pocitovo schladia a navyše evokujú čistotu a sviežosť.

Trendy farby do spálne roku 2022

Správnou farbou do spálne je tá, ktorá evokuje pocit šťastia, pohody a bezpečia. Vždy je potrebné si pamätať, že je lepšie sa vyhnúť krikľavým farbám a zvoliť pastelové alebo tlmené odtiene.

Farebné trendy v spálni pre rok 2022 sú nasledujúce:

  • Modrá – evokuje pokoj a bezpečie. Vzbudzuje vyrovnanosť a pocit dôvery. V spálni by sa modrá farba mala objaviť vo svetlých odtieňoch.
  • Zelená – je vhodná pre všetkých, ktorí majú problémy so zaspávaním. Spája sa s prírodou, ktorá má upokojujúce účinky. Do spálne je najlepší mentolový alebo šalviový odtieň zelenej.
  • Svetlo ružová – je určená ľuďom, ktorí žijú hekticky. Najlepšie sa v spálni bude vynímať vo forme dekorácií a obliečok. Táto farba dokáže odbúrať všetky negatívne pocity.
  • Biela – evokuje pokoj, nádej a vyrovnanosť. Spája sa s čistotou, dokáže izbu opticky zväčšiť a presvetliť. Bielej by nemalo byť veľa, aby spálňa nepôsobila ako nemocnica.
  • Strieborná – obľúbia si ju všetci, ktorí chcú niečo originálne. V prostredí, kde táto farba dominuje, spia ľudia dlho a nerušene. Môže sa objaviť na tapetách, doplnkoch aj posteľnej bielizni.
  • Béžová – najlepšia farba do spálne podľa čínskeho učenia feng shui. Ide o príjemný neutrálny odtieň, ktorý je teplejší a osobnejší ako biela. Má upokojujúce účinky a izbe dodá útulnosť.
  • Šedá – šedá farba v spálni pôsobí pokojne a elegantne. Patrí do skupiny neutrálnych farieb, ktoré si žiadajú spojenie s ďalšími farbami. Ak by bolo šedej veľa, vznikla by zo spálne myšia diera, v ktorej sa budete cítiť beznádejne.
  • Broskyňová - jej teplý a jemný odtieň môže prispieť k vytvoreniu relaxačného prostredia, ideálneho pre spálňu, kde hľadáte oddych a pokoj. Pokiaľ ide o steny, volte jemnejšie odtiene broskyňovej farby. Naopak, pri textile, kobercoch a dekoráciách môžete zvoliť výraznejšie odtiene.


Obrázok: Biela farba sa skvele kombinuje s ďalšími farbami.

Aké farby do spálne nepatria?

Existuje niekoľko farieb, ktoré pôsobia negatívne a nabúravajú pokojný spánok. Ktoré farby by sa v spálni nemali objaviť?

  • Červená – je agresívna, evokuje zlosť a podporuje mozgovú aktivitu.
  • Tmavo fialová – pulzuje energiou a podporuje kreativitu. V spálni prináša príliš živé sny a nočné mory.
  • Tmavo hnedá – vzbudzuje depresívne pocity a skracuje spánok.
  • Čierna – hoci je elegantná, evokuje pocity smútku, hnevu a strachu. Možno ju využiť iba na drobnejších doplnkoch.
  • Oranžová – pôsobí podobne ako červená. Nabije vás energiou, sála z nej nadšenie a určite vám nedá spať.

Farby na stenách, nábytku a doplnkoch

Pri výbere farieb si spálňu rozdeľte na 3 skupiny:

  1. steny a podlaha
  2. nábytok
  3. doplnky

Farby vo všetkých skupinách by spolu mali ladiť. Pre spálne je najlepšie zvoliť ladenie tón v tóne, teda odtiene vybranej farby. Steny a podlaha sú najväčšie plochy, a preto si zaslúžia neutrálnu farbu. Ďalšia farba sa objaví na veľkých kusoch nábytku, ako sú skrine, posteľ alebo kreslá

Postele v Materasso vyrábame na mieru, takže si môžete zvoliť farbu čalúnenia rámu, ale aj čela. Vo vašej réžii bude tiež voľba prevedenia nožičiek. Na výber máme pestrú paletu farieb, ale aj štruktúr poťahových materiálov, takže posteľ jednoducho zladíte s celkovým konceptom spálne. Naše postele je možné vidieť u predajcov po celej Slovenskej republike

Doplnky môžu byť vo výraznej farbe. Akonáhle sa vám opozerá, jednoducho ich vymeníte. Medzi doplnky patria:

  • obliečky
  • dekoračné vankúšiky
  • obrazy
  • vázy, rámčeky obrazov, kusové koberce atď.

Farby obliečky vzhľadom na výmaľbu

Obliečky sú v spálni výrazným doplnkom, a preto by ste pri výbere farieb mali myslieť na dominantnú farbu, ktorá sa objavuje na stenách:

  • Spálňa vo vanilkovej alebo marhuľovej farbe si bude rozumieť s obliečkami vo výraznejších teplých a žltých jesenných odtieňoch.
  • Do bielo vymaľovanej spálne môžete zvoliť obliečky v teplej červenej farbe v kombinácii s lososovou a čokoládovo hnedou. Dobrou voľbou budú aj obliečky vo výraznej modrej.
  • S marhuľovou výmaľbou si porozumejú obliečky v hnedej a béžovej farbe, ktorá miestnosť prehreje a dá jej výraz.
  • Šedé tóny s drevenými prvkami sa skvele kombinujú s jemnou fialovou farbou obliečok.
  • V spálni vo svetlo žltej alebo béžovej sa budú skvele vynímať obliečky v zelených tónoch.

Výber farieb v spálni nepodceňujte. Správna farebná kombinácia vám môže priniesť mier, pohodu a pokojný spánok. Príliš výrazné a energické farby vám však narušia spánok.

Publikované 19.09.2022
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace