blog
28.02.2023

Vyvýšené lôžko a kvalitné matrace zlepšujú pohodlie spánku seniorov

S pribúdajúcim vekom dochádza k prirodzenej zmene spánkového cyklu. Okrem toho sa môžu pridať rôzne zdravotné komplikácie, ktoré regeneračnému spánku nepridávajú. Aj keď seniori dodržiavajú pravidlá spánkovej hygieny, je potrebné urobiť ešte niečo navyše. Kvalitu spánku podporí vyvýšená posteľ, vhodný matrac a zdravotný vankúš.

Kvalitu spánku seniorov ovplyvňuje viacero faktorov

S pribúdajúcim vekom sa menia nielen fyzické vlastnosti, ale aj spánok. Jeho dĺžka je kratšia a zaspávanie sa presúva na skoršie hodiny. Zároveň sa objavujú poruchy spánku, ktoré súvisia s dýchaním, rôznymi chorobami, biologickými zmenami atď.

  • Kvalitu spánku negatívne ovplyvňuje:
  • syndróm nepokojných nôh     
  • lieky, ktoré seniori užívajú
  • bolesti chrbta, krčnej chrbtice a kĺbov    
  • zmeny životného štýlu (napr. menej fyzickej aktivity atď.)

Nedostatok kvalitného spánku sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi. Medzi najčastejšie patria:

  • zvýšená náladovosť    
  • frontálny syndróm (spomalené myslenie, zhoršená schopnosť plánovania, apatia atď.)     
  • neodbytná ospalosť (mikrospánok, výpadky pozornosti, zaspávanie kvôli nedostatku aktivity)

Niektoré príčiny porúch spánku dokážu riešiť len odborníci. Ostatné môžete vyriešiť aj sami. Ako? Kúpou kvalitnej postele, matraca, topperu a ďalšieho vybavenia, ktoré môže zlepšiť kvalitu vášho spánku.

Aká je najlepšia posteľ pre seniorov? Vyvýšená

Úmerne veku sa u starších ľudí začína prejavovať znížená flexibilita, stuhnutosť svalov a kĺbov, bolesti a ďalšie zdravotné komplikácie, ktoré sťažujú nielen sadanie na stoličku, ale aj líhanie do postele, ranné vstávanie alebo prevracanie sa v posteli.

Pre čo najväčšie pohodlie pri vstávaní a líhaní siahnite po vyvýšenej posteli pre seniorov. Bočnice vyvýšenej postele pre starších ľudí by mali byť aspoň 55 cm nad zemou. Pre porovnanie, výška štandardnej postele je 35 až 45 cm.

Výšku postele pre seniorov môžete ovplyvniť aj výškou matraca, ktorá sa pohybuje od 18 cm do 30 cm. Aby sa zabránilo skĺznutiu matraca z postele, mal by byť aspoň z 1/4 zapustený do rámu. Pozrite si našu ponuku vysokých matracov.

Zapuštěná matrace
Obrázok: Matrac by mal byť z 1/4 zapustený do rámu.

Ako vysoko nad zemou by mala byť plocha na spanie, t. j. vrchná časť matraca? Ak sa senior postaví k posteli, horná časť matraca by mala byť medzi kolenami a bokmi. Obvykle ide o výšku okolo 55 až 65 cm. Závisí to aj od výšky postavy.

Ak bude zdravotný matrac končiť tesne pod pozadím, ľahko sa na posteľ posadíte a ľahnete si do nej. Pri vstávaní však budete musieť trochu skĺznuť dole. Pokiaľ bude matrac nižší a seniorove chodidlá sa budú celou plochou dotýkať podlahy, bude sa z postele jednoducho vstávať, no líhanie bude menej pohodlné.

Ďalšie požiadavky na vysoké lôžko pre seniorov:

  • dbajte na kvalitu spracovania
  • posteľ nesmie vŕzgať ani byť nestabilná     
  • osoby s vyššou hmotnosťou potrebujú posteľ s vyššou nosnosťou

Keďže starší ľudia môžu trpieť zvýšenou tvorbou modrín, posteľ by nemala mať ostré hrany. Ideálne sú zaoblené hrany a mäkký rám postele, ktorý ponúkajú napríklad čalúnené postele.

Nechajte si vyrobiť posteľ na mieru

V spoločnosti Materasso vyrábajú postele na mieru majstri vo svojom odbore. Môžete si vybrať nielen potrebné rozmery, ale aj materiál čalúnenia. Na výber máte z viac ako 150 farieb. Voľba látky je tiež na vás. Kvôli jednoduchej údržbe je najlepšie očalúniť vyvýšenú posteľ pre seniorov ekokožou, koženkou alebo látkou, ktorá sa ľahko udržiava.

Rám postele je vyrobený z kvalitného smrekového dreva, ktoré zmäkčíme penou. Čalúnená posteľ je teda mäkká, takže nehrozí riziko poranenia. Jej súčasťou je vysoké čalúnené čelo, ktoré poskytuje pohodlie, keď si chcete v posteli čítať alebo lúštiť krížovky.

Môžete si tiež vybrať z niekoľkých variantov korpusov postelí. Pre seniorov je ideálny BOXSPRING Mobile, ktorý umožňuje plynulé polohovanie hlavy, chrbta a nôh. Toto polohovateľné lôžko, ktoré ocenia nielen seniori, sa ovláda diaľkovým ovládačom.

Maximálne pohodlie, ktoré ponúka polohovateľné lôžko pre seniorov

Výška postele má vplyv na to, ako pohodlne sa do nej bude líhať a s akou námahou sa z nej bude vstávať. Za pohodlie pri spánku je zodpovedný matrac a rošt.

Vyvýšené lôžko pre seniorov sa oplatí doplniť o polohovateľný rošt. Z klasickej postele sa tak stane polohovateľná posteľ, ktorá je vhodná nielen pre starších ľudí, ale aj pre zdravotne postihnutých, ktorí trávia väčšinu času v posteli. Rošty umožňujú polohovanie v oblasti hlavy a nôh, alebo iba v oblasti hlavy. Záleží teda na tom, akému polohovaciemu roštu dáte prednosť. Polohovateľný rošt môže seniorom uľaviť od bolesti chrbta, kĺbov, svalov a môže zmierniť tvorbu kŕčových žíl.

Typy polohovateľných roštov:

  • Ručne polohovateľný rošt - ak chcete nastaviť optimálnu výšku v oblasti hlavy alebo nôh, musíte to urobiť ručne, čo nemusí byť pre každého seniora jednoduché.
  • Elektrický polohovateľný rošt - v tomto prípade sa o nastavenie stará elektromotor. Výšku možno regulovať pomocou diaľkového ovládania.

Polohovatelný rošt
Obrázok: Elektrický polohovateľný rošt. 

Na čo nezabudnúť pri výbere roštu?

Prečo si pri výbere roštu dávať pozor? Pretože práve rošt pomáha matracu optimálne fungovať, a zároveň umožňuje dostatočné vetranie. Pri výbere matraca zohľadnite nielen pohyblivosť seniora, ale aj jeho hmotnosť.

Zvážte aj typ matraca. Pružinové a taštičkové matrace nie sú vhodné pre polohovateľné rošty. Môžete ich bez obáv umiestniť na pevné (lamelové, latkové) rošty. Polohovateľné rošty sa najlepšie hodia k penovým matracom.

Výber matraca podľa spánkovej polohy a zdravotných komplikácií

Pri výbere matraca pre seniorov je potrebné zvážiť niekoľko dôležitých parametrov:

  • Rozmery - matrac by mal byť o 20-25 cm dlhší ako výška spiaceho.
  • Výška matraca - pre seniorov sú ideálne matrace s výškou 20 cm     alebo viac. Čím vyšší matrac, tým pohodlnejší spánok.
  • Tvrdosť - pre starších ľudí sú vhodnejšie mäkšie matrace. Môžete siahnuť aj po obojstrannom prevedení, kde je jedna strana mäkšia a druhá tvrdšia.   
  • Materiál - vyberajte podľa typu roštu, ale aj s ohľadom na zdravotné komplikácie.    
  • Nosnosť - matrac by mal mať aspoň o 5 kg vyššiu nosnosť, ako je     hmotnosť spiaceho.


Pri výbere matraca pre seniorov je dôležité, aby bol dostatočne priedušný. Fyzioterapeuti odporúčajú vyššie a mäkšie matrace, pretože starší ľudia môžu trpieť rôznymi problémami od bolestí chrbta a kĺbov až po zlý krvný obeh a preležaniny. Preto si matrac vyberajte na základe súčasných, ale aj možných budúcich zdravotných problémov.

Pre starších ľudí sú určené tzv. seniorské matrace, ktoré majú zosilnený okraj. Matrac sa nedeformuje a poskytuje dostatočnú oporu pri ležaní, pretože väčšina starších ľudí si na matrac najprv sadne a až potom si ľahne.

Zpevněný bok matrace
Obrázok: Matrac so spevneným okrajom.

Môžete siahnuť aj po zdravotných matracoch pre seniorov, ktoré sú certifikované ako zdravotnícke pomôcky. Ak je starší človek dlhodobo pripútaný na lôžko, zvoľte antidekubitný matrac, ktorý zabraňuje vzniku preležanín. Podporuje totiž správny krvný obeh nielen v pokožke, ale aj v hlbokých tkanivách.

Materiály na výrobu matracov

Zvýšené lôžko pre seniorov môžete vybaviť rôznymi matracmi, ktorých vlastnosti sa líšia podľa výrobných materiálov. Medzi najvhodnejšie materiály pre starších ľudí patria:

  • Latexové matrace - sú mäkšie a dobre sa prispôsobujú     tvaru tela. Majú nižšiu priedušnosť.    
  • Matrace z lenivej peny - tvrdosť matraca sa prispôsobuje teplote ľudského tela. Najčastejšie si ich vyberajú ľudia, ktorí sú citliví na otlačeniny, preležaniny alebo trpia bolesťami chrbta a kĺbov.
  • Sendvičové matrace - vyrábajú sa z rôznych typov pien, takže si môžete vybrať matrac podľa svojich požiadaviek.
  • Taštičkové matrace - jadro sa skladá zo stoviek menších pružín, ktoré účinne kopírujú tvar tela. Pružinové matrace     sú vhodné pre ľudí s vyššou hmotnosťou.

Matrace pre seniorov by mali mať zónovanie. Matrac je rozdelený do niekoľkých anatomických zón, ktorých tvrdosť zodpovedá konkrétnej časti tela. V bedrovej oblasti, ktorá si vyžaduje stabilnú oporu, je matrac tvrdší ako napríklad v oblasti ramien. Najvyšší počet anatomických zón je 7. V spoločnosti Materasso vyrábame aj matrace na mieru, takže si môžete vybrať prevedenie, ktoré najlepšie vyhovuje vašim požiadavkám. Zistite viac o tvrdosti a tuhosti matracov.

Ak hľadáte matrac do zdravotnej polohovateľnej postele, siahnite po penových výrobkoch. Na druhej strane, pružinové matrace alebo matrace s kokosovou doskou sú úplne nevhodné.

Doplnky do zvýšených seniorských postelí

Okrem matraca, roštu a rámu, môžete posteľ vybaviť ďalšími užitočnými doplnkami. Ktoré to sú?

  • Zdravotný vankúš - zdravotný vankúš poskytuje     dostatočnú oporu krčnej chrbtici. Zvyčajne ide o anatomické vankúše, ktoré sú tvarované tak, aby sa prispôsobili krku a hlave spiaceho. Vďaka tomu poskytujú svalom v tejto oblasti dokonalé uvoľnenie.
  • Prikrývky - z hľadiska hygienických vlastností je najlepšou voľbou     prikrývka z dutého vlákna, v ktorej sa nedržia roztoče a ktorú možno pohodlne vyprať doma.
  • Matracový topper - ide o tenký vrchný matrac, ktorý zvyšuje pohodlie a hygienu postele. Jeho poťah možno ľahko vyprať v práčke. Topper predlžuje životnosť matraca a zároveň     ho zmäkčuje.
  • Chránič matraca - je to tenká podložka, ktorá je k matracu pripevnená praktickými gumičkami. Môže byť vyrobený z nepremokavej tkaniny, ktorá chráni matrac pred vyliatými tekutinami. Ľahko sa perie v práčke. Vhodné sú aj poťahy na matrace.

Z bočnej strany postele by mal byť umiestnený nočný stolík a jeho výška by mala zodpovedať výške ložnej plochy. Pre seniorov sú najvhodnejšie nočné stolíky so zásuvkou, do ktorej si môžu uložiť okuliare, tlakomer alebo lieky.

Kvalitný spánok je dôležitý nielen pre fyzické zdravie, ale aj pre duševnú pohodu. Doprajte si posteľ, v ktorej budete spať zdravým spánkom a ráno sa budete budiť s úsmevom.

Publikované 28.02.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace

Taktiež sa Vam môže páčiť

blog 07.10.2024 ⦁ Tvrdosť matraca ⦁ Výber matraca ⦁ Porovnanie matracov Ako vybrať správny matrac