blog
30.12.2021 ⦁ Ako vybrať rošt ⦁ Výber matraca

Ako vybrať matrace a rošty pre seniorov

Kvalitný spánok je nevyhnutný na regeneráciu telesných a duševných síl, posilňuje imunitný systém a slúži aj ako prevencia mnohých ochorení. Keďže sa v starobe dĺžka spánku v noci skracuje, je dôležité, aby sa seniori vyspali čo najlepšie. K lepšiemu spánku im môže pomôcť kvalitný matrac a správny výber roštu.

Ako sa mení spánok v starobe?

V strednom veku a v starobe dochádza k skráteniu nočného spánku, naopak častejšie sú denné spánky. Starší ľudia majú na rozdiel od mladších tendenciu zaspávať skôr a skôr sa prebúdzať. V starobe sa tiež znižuje efektivita spánku. Seniori sa počas noci častejšie prebúdzajú a znižuje sa podiel hlbokých štádií spánku. Medzi mužmi a ženami vo vývoji spánku nie je zásadný rozdiel. Seniori v priemere spánkom strávia zhruba 7 až 8 hodín denne.

Najčastejšie poruchy spánku u seniorov

U ľudí v starobe dochádza k fyziologickým zmenám a tiež k spomínaným zmenám v spánku. Tie má na svedomí nielen starnutie riadiacich mozgových štruktúr a ďalších systémov, ale aj kumulácia nepriaznivých vonkajších faktorov a nárast prekonaných a chronických ochorení.

Poruchy spánku sú u seniorov veľmi časté. Medzi najčastejšie poruchy spánku v starobe patria insomnia alebo nespavosť, syndróm nepokojných nôh, ktorý sa objavuje až u 15% seniorov, a tiež periodické pohyby končatinami. Seniori sa často stretávajú aj s poruchami dýchania v spánku, parasomniou, narkolepsiou a kataplexiou.

Ako prispieť k lepšiemu spánku seniorov

Príčin, prečo sa seniorom horšie spí, existuje hneď niekoľko. Niektorí ľudia si počas dňa radi pospia, v noci však nemôžu zaspať alebo sa často prebúdzajú. V tomto prípade sa ponúka riešenie v podobe zvýšenia dennej aktivity, ktorá človeka unaví. 

Dôležité je dbať aj na správnu spánkovú hygienu. Starší ľudia by si mali líhať do postele každý deň v rovnakom čase a pred spaním by nemali piť príliš veľa tekutín a jesť ťažké jedlá. Lepšie sa im bude spať aj v dobre vetranej izbe, v ktorej je tma a ideálna teplota.


Aktívni seniori spia lepšie.

Ako by mala byť vybavená posteľ pre seniorov?

Iná posteľ je vhodná pre malé deti, iná pre mladých ľudí a iná pre seniorov. Pri výbere postele je preto vždy potrebné zohľadniť vek. Posteľ musí byť, samozrejme, stabilná a odolná a mala by sa jednoducho udržiavať.

Pri výbere postele pre seniorov je kľúčová najmä jej výška. Posteľ pre seniorov by totiž mala byť o niečo vyššia ako klasická posteľ, aby sa starším ľuďom do postele pohodlne líhalo a dobre sa im z nej vstávalo. Okrem toho je dôležitá voľba matraca a roštu.

Seniorské matrace

V prípade seniorov je veľmi dôležité, aby sa v noci dobre vyspali a tiež aby si počas spánku uľavili od bolesti kĺbov. Menej pohybliví seniori navyše v posteli trávia viac času, a preto je kvalitný a komfortný matrac, ktorý spĺňa hygienické a zdravotné štandardy, nevyhnutnosťou.

Matrace pre seniorov by mali byť vysoko priedušné a správne tvrdé. Mali by poskytnúť telu úľavu a tiež zamedziť vzniku prípadných preležanín. Seniorom často vyhovujú kvalitné pružinové matrace, ktoré telu poskytujú oporu a zaisťujú ľahšie vstávanie.

Antidekubitný matrac

Pre osoby, ktoré sú dlhodobo pripútané na lôžko, sú určené antidekubitné matrace, čiže matrace proti preležaninám. Antidekubitné matrace nielenže pomáhajú predchádzať vzniku preležanín, ale pomáhajú aj pri ich liečení. Sú totiž navrhnuté tak, aby stimulovali krvný obeh v koži a v hlbokých tkanivách.

K dispozícii sú dva typy antidekubitných matracov, a síce aktívny antidekubitný matrac a pasívny antidekubitný matrac.


Matrac proti preležaninám je ideálnou voľbou pre seniorov.

Rošt

Okrem matraca je veľmi dôležitý aj výber kvalitného roštu, ktorý podporuje správne fungovanie matraca a tiež jeho prevetrávanie. Rošt by ste mali vyberať s ohľadom na hmotnosť človeka, jeho zdravotný stav, spánkové návyky a v neposlednom rade typ matraca. 

Na polohovacie a lamelové rošty sa hodia flexibilné materiály a na pevné rošty prírodné a neohybné materiály. Vhodnou voľbou pre seniorov môže byť elektrický polohovací rošt, vďaka ktorému možno ľahko zmeniť polohu stlačením jediného tlačidla. Polohovací rošt dokáže pomôcť s bolesťami chrbta a zmierniť tvorbu kŕčových žíl. Treba však myslieť na to, že na polohovací rošt nepatrí pružinový matrac.

Matracový chránič

Dlhodobo ležiacim ľuďom a tiež ľuďom s inkontinenciou by nemal chýbať matracový chránič. Ako už jeho názov napovedá, chráni hlavný matrac pred znečistením a navyše umocňuje komfort pri spánku.

Matrac a vankúš vyberajte osobne

Vzhľadom na to, že spánok ovplyvňuje kvalitu života, nemali by ste výber správneho matraca podceňovať. Predovšetkým u staršieho človeka so zdravotnými problémami môže zle zvolené vybavenie ešte viac zhoršiť jeho stav, napríklad v podobe bolestí chrbtice

Matrac a vankúš by ste mali pred tým, než si ich zakúpite, osobne vyskúšať. Matrac vyberajte podľa výšky, hmotnosti, preferovanej spánkovej polohy a zdravotných ťažkostí. Ak hľadáte kvalitný vankúš, rozhodne neurobíte krok vedľa s anatomickým vankúšom, ktorý sa vytvaruje podľa vášho krku a hlavy, aby došlo k dokonalému uvoľneniu svalov.

Aj vzhľadom na to, že seniori často bojujú s nespavosťou alebo prebúdzaním počas noci, je dôležité, aby sa v posteli cítili komfortne. Na mieru potrebám starších ľudí sú vyrobené seniorské matrace a antidekubitné matrace. K lepšiemu spánku seniorov prispieva aj kvalitný rošt a vhodne zvolený vankúš.

Publikované 30.12.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace