blog
30.10.2023

Ktorá posteľ sa stane perlou vašej spálne? Tá s vysokým čelom

Čelo je neoddeliteľnou súčasťou postele už od stredoveku. Kým v dávnych dobách sa čelá postelí vyrábali z dreva a boli len dekoratívnym prvkom, v súčasnosti zvyšujú aj pohodlie pri odpočinku. Nielenže dodávajú posteli luxusný vzhľad, ale umožňujú tiež pohodlné sedenie pri čítaní alebo rozhovore s partnerom. 

Aký je účel vysokého čela postele?

Hlavným poslaním postele bolo, je a bude, poskytnúť človeku pohodlný spánok. Kým v minulosti slúžila posteľ len na spanie alebo intímne radovánky, dnes ľudia v posteli čítajú, lúštia krížovky, pozerajú televíziu a pracujú (hoci odborníci varujú pred elektronikou v spálni).

Práve kvôli rôznym činnostiam, ktorým sa ľudia venujú v posteli, je dnes čelo postele dôležité nielen z hľadiska pohodlia, ale po technickej stránke. Okrem toho, že sa oň možno pohodlne oprieť, môže mať integrované osvetlenie, elektrické zásuvky, nabíjačky elektroniky a ďalšie prvky.

Primárnym poslaním postele s čalúneným čelom však zostáva kvalitný odpočinok a spánok. Okrem matraca a roštu sa o pohodlie stará aj čelo postele. Ako?

  • Chráni spiaceho pred chladom, ktorý preniká cez stenu.
  • Navodzuje pocit tepla, mäkkosti a bezpečia.
  • Poskytuje pohodlnú oporu pri polohe v polosede (pri čítaní knihy, sledovaní filmu alebo rozhovore s partnerom). Je "vytvarované" tak, aby kopírovalo zakrivenie chrbtice a nespôsobovalo bolesť ani pri dlhšom sedení.

Čelá postelí v premenách času

Tak ako neexistuje kreslo bez pohodlného operadla, neexistuje ani pohodlná posteľ bez čela. Napokon, čelá postele zdobia už od nepamäti.

  • Starovek - v prímorských štátoch ľudí v noci často obťažoval hmyz. Posteľ ich mala pred ním chrániť. Stačil baldachýn z jemných tkanín.
  • Stredovek - v stredoveku chránili čelá spiacich pred chladom. Niektoré postele mali kvôli ochrane pred chladom zvýšené okraje bočníc pri čelách.
  • Renesancia - od 16. storočia sa do dizajnu postele premietajú majetkové pomery majiteľa. Čelá postelí sú drevené a bohato zdobené rezbou a maľbou. Pohodlie čiel postelí zabezpečujú nadýchané perové vankúše.
  • Baroko - čelo postele je nosným prvkom baldachýnu a je umiestnené medzi dvoma stĺpmi. Prvýkrát sa používa látkové zdobenie. V podstate ide o prvé pokusy čalúnenia čela postele. V prípade postelí bez baldachýnu sú čelá zdobené reliéfnou rezbou, maľbou, pozlátením alebo intarziou.
  • Rokoko - posteľ už nemá baldachýn. V popredí je záujem o honosne zdobené čelo, ktoré je potiahnuté látkou. Nedochádza však k žiadnemu zmäkčeniu. Látka je natiahnutá na tvrdom podklade.
  • Klasicizmus - posteľ má baldachýn, ktorý však nie je podopretý stĺpikmi pri nohách. Čelá sú čalúnené látkami s kvetinovými vzormi, ale aj látkami bez vzorov.
  • Empír - výška čela nad ložnou plochou bola často menšia ako polovica výšky matraca. Monumentálnosť postele zvýrazňujú baldachýny, ktoré siahajú až po strop miestnosti.
  • Biedermeier - čelá sú vložené medzi bočnice. Na dekoráciu sa používa dyhovanie a lesk.
  • Romantizmus - postele sú zdobené čalúnenými čelami, ktoré sú doplnené prešívanými prvkami. Vďaka prešívaniu začínajú byť čelá omnoho pohodlnejšie.
  • Český kubizmus - čelá postelí v tomto období nepresahovali výšku ložnej plochy. Nachádzali sa v hlavovej a nožnej časti a boli približne rovnako vysoké.
  • Art deco - čelá postelí tvoria rámy, ktoré sú spojené odnímateľným kovaním. Sú pripevnené k bočniciam. Zdobia sa masívnymi lištami a členia sa pomocou rámov a výplní.
  • Funkcionalizmus - čelá sú hladké, zaoblené a vysoko lesklé. Z hľadiska výšky mierne presahujú ložnú plochu.
  • Moderna – postele 20. storočia sa môžu pochváliť mäkkým čalúnením s prešívanými prvkami. Starostlivosť je venovaná vzhľadu čela postele. Niektoré čelá sú široké ako stena izby. Preto sa im hovorí čalúnené steny.

Zdobenie čela robí z postele unikátny kúsok

Vysoké čelo dominuje nielen čalúnenej posteli, ale aj celej spálni. Dodáva jej nádych pohodlia a luxusu. K dispozícii sú manželské postele s vysokým čelom, ktoré sa líšia zdobením a spôsobom spracovania.

Čelo s prešívaním

Prešívanie delí vysoké čelá na menšie segmenty. Je to výrazný spôsob zdobenia, ktorý na posteľ upriamuje všetku pozornosť. Prešívanie môže, ale nemusí byť zdobené čalúnnickými gombíkmi.

Celo postele zdobene presivanim
Obrázok: Čelo zdobené prešívaním. 

Čalúnenie kombinované s drevom

Aby posteľ pôsobila plastickejšie a pestrejšie, kombinujú sa mäkké čalúnnické látky s inými materiálmi. Najčastejšie ide o drevo, ktoré pôsobí ako kontrast k mäkkým častiam.

Celo postele z kombinovanych materialov
Obrázok: Čelo z kombinovaných materiálov.

Čelo zložené z dielov

Niektoré čalúnené postele majú čelá zložené z jednotlivých dielov. Tieto diely môžu mať jednoduché alebo zložité geometrické tvary, ktoré do seba zapadajú. Jednotlivé diely sa dajú skladať na podkladovú dosku. Čelo pôsobí členite a plasticky.

Celo postele zlozene z dielov
Obrázok: Čelo zložené z dielov.

Čelo, ktoré je širšie ako posteľ

Ak je čelo postele širšie ako samotná posteľ, doslova nabáda k integrácii ďalšieho spálňového nábytku. Môžete doň zakomponovať nočné stolíky. Celý "spánkový" sektor tak bude pôsobiť celistvo, čisto a usporiadane.

Calounena postel so sirsim celom
Obrázok: Posteľ so širším čelom.

Z čalúnenej postele sa vám nebude chcieť vstať. Prečo?

Postele s vysokým čelom sú k dispozícii v dvoch verziách. Ako boxspring a ako klasická posteľ s roštom.

Najkomfortnejší odpočinok ponúka boxspringové prevedenie. Jedinečnosť spočíva v konštrukcii postele, ktorá sa skladá z 3 základných častí.

1. Základňa s pružinami

Ide o masívny rám, ktorý je vyplnený pružinovým systémom. Tieto pružiny nahrádzajú rošt a pomáhajú rozložiť tlak, ktorý vyvíja spiaci na matrac. Pružiny sú doplnené o ďalšie komfortné materiály, ktoré zabraňujú ich pretláčaniu.

2. Spací matrac

Je to matrac, na ktorom spíte. Vyberiete si ho podľa vlastných požiadaviek. V spoločnosti Materasso vám ho vyrobíme na mieru. Môžete siahnuť po pružinovom matraci, ale aj po komfortných penových výrobkoch. Vybrať si môžete tiež z matracových chráničov. Matrac je umiestnený na základni s pružinami.

3. Tenký vrchný matrac alebo topper

Topper sa používa na úpravu tvrdosti spacieho matraca. Funguje aj ako ochranná vrstva, ktorá chráni matrac pred preležaním, prachom a nečistotami. Jedná sa o tenký matrac s hrúbkou do 6 cm. Má snímateľný a prateľný poťah, takže zvyšuje hygienu lôžka.

Komfortná výška ložnej plochy

Postele s vysokým čelom majú zvyčajne aj vysoko položenú plochu na spanie. Čo to znamená? Znamená to, že sa do postele ľahko líha a pohodlne sa z nej vstáva. Zbytočne si tak nezaťažujete kolená ani boky. Vysokú posteľ ocenia nielen seniori, ale aj nastávajúce mamičky a všetci tí, ktorým záleží na pohodlí.

Klasické postele majú výšku ložnej plochy približne 40 cm nad zemou. Pri posteliach s vysokým čelom však hovoríme o výške 50 až 60 cm nad zemou. Okrem toho, že je to pohodlná výška na líhanie a vstávanie, chráni vás aj pred prachom víriacim sa pri zemi a pred prievanom.

Doprajte si maximálne pohodlný odpočinok a dizajn, z ktorého nebudete chcieť spustiť oči. Čalúnená posteľ s vysokým čelom vám ponúkne oboje.

Publikované 30.10.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace