blog
10.02.2023

Prečo sa rozhodnúť pre matrac na mieru?

Kvalita matraca významne prispieva k pohodlnému spánku. Výber nového matraca je individuálna záležitosť, pretože každý človek má na matrac špecifické požiadavky. Ak si nemôžete vybrať z bežne dostupných modelov, môžete si nechať vyrobiť matrac na mieru. Takto získate výrobok, ktorý bude dokonale spĺňať všetky vaše požiadavky.

V Materasso vyrábame matrace a postele na mieru

Kedy si nechať vyrobiť matrac na mieru? Najčastejšie ide o prípad, kedy si zaobstaráte atypicky riešenú posteľ, ktorá má netradičnú dĺžku, šírku alebo napríklad tvar. Nemusí ísť pritom len o postele pre dospelých a dospievajúcich. Aj detské postieľky môžu byť atypicky riešené a bude potrebné ich vybaviť zodpovedajúcim matracom na mieru.

Okrem atypicky riešených postelí môžu byť ďalším dôvodom individuálne požiadavky z hľadiska zdravia a pohodlia. Matrace dokážu svojím zložením spĺňať špecifické požiadavky na tvrdosť, spánkovú polohu či zdravotné obmedzenia. Medzi najčastejšie zdravotné komplikácie patria:

  • bolesti chrbta a kĺbov
  • respiračné ochorenia
  • obezita
  • nedostatočné prekrvovanie končatín
  • dlhodobé pripútanie na lôžko

V Materasso vám vyrobíme nadštandardne dlhé a široké, ale aj úzke a krátke matrace. Rovnako si môžete vybrať z materiálov, ktoré budú najlepšie zodpovedať vašim požiadavkám na kvalitný spánok.

V našej spoločnosti pracujú odborníci, ktorí sa zaoberajú vývojom, výrobou a expedíciou matracov. Môžete sa spoľahnúť, že matrac bol u nás vyrobený od A do Z. Ponuka produktov je natoľko pestrá, že si z nej vyberú aj tí najnáročnejší zákazníci. Matrace vyrábame od roku 1995, takže v tejto oblasti máme skutočne bohaté skúsenosti. Nechýbajú nám ani certifikáty, ktoré dokazujú vysokú kvalitu našich matracov a ďalších výrobkov.

Aby ste mali istotu, že bude matrac skutočne zodpovedať vašim požiadavkám, poraďte sa s našimi odborníkmi, ktorí vám pomôžu s výberom.

Aké matrace máme v ponuke?

Nájdete u nás aj matrace s vysokou nosnosťou. Podľa svojich predstáv si môžete vybrať aj poťah matraca so špeciálnou úpravou (napríklad antibakteriálny, pre alergikov, pre príjemné zaspávanie atď.).

Vyrábame tiež postele a ďalší spálňový nábytok

Okrem matracov sme pre vás schopní vyrobiť aj postele a nočné stolíky na mieru. Vo svojej spálni tak budete mať nábytok, ktorý zodpovedá nielen dizajnovej línii, ale najmä priestorovým možnostiam izby.

Pri posteliach si môžete zvoliť nielen rozmery a typ rámu, ale aj:

  • materiál a spracovanie nožičiek
  • materiál čalúnenia
  • výšku a dizajnové spracovanie čela
  • typ matraca

Postele v rámci detského a teenager programu vyrábame už od šírky 90 cm. Čo sa týka korpusu postele, môžete si vybrať, či chcete mať úložný priestor, či bude posteľ vybavená výklopnými roštami a či bude určená na vloženie jedného veľkého manželského matraca, alebo bude vhodná pre dva oddelené matrace.

Z hľadiska dizajnu máte vo svojej réžii farbu a materiál, ktorým si necháte posteľ očalúniť. Môžete si zvoliť textilné alebo koženkové prevedenie. Na výber máte viac ako 150 farebných odtieňov od celosvetovo najuznávanejších výrobcov poťahových látok.

K posteli si tiež môžete nechať vyrobiť nočné stolíky, ktoré budú ladiť s dizajnom lôžka. Naša ponuka nábytku do spálne zahŕňa aj taburety, kreslá, lavice a podnožky ku kreslám. Ich čalúnenie môžete prispôsobiť čalúneniu postele.

Nočný stolík ladí s dizajnom postele
Obrázok: Nočný stolík ladí s dizajnom postele.

Čo všetko sa pri výrobe matraca na mieru prispôsobí vašim požiadavkám?

Výhodou výroby matraca na mieru je, že si všetky jeho parametre môžete prispôsobiť svojim individuálnym požiadavkám. Pod vašou taktovkou bude voľba rozmerov, výšky, výrobného materiálu, tuhosti a ďalších premenných.

Rozmery a nosnosť matraca

Pamätajte si, že dĺžka matraca by mala presahovať výšku spiaceho aspoň o 20–25 cm. Klasický rozmer matraca pre jednolôžko je 90 × 200 cm. Predĺžená verzia je 210–220 cm. Pri matraci do detskej postieľky hovoríme o rozmeroch 60 × 120 cm. Detské matrace na mieru sa hodia do netradičných postieľok, napríklad do prútených.

Nosnosť matraca by mala byť aspoň o 5 kg vyššia, než je vaša hmotnosť.

Výška matraca

Matrace sa vyrábajú v rôznych výškach, aby zodpovedali veku a hmotnosti človeka. Obvykle sa predávajú matrace s výškou od 15 až do približne 30 cm. Nižšie matrace sú buď detské, alebo vhodné len na občasné prespanie. Vysoké matrace ocenia seniori, ľudia s vyššou hmotnosťou a všetci tí, ktorí dbajú na kvalitný spánok.

  • 6–10 cmmatrace do detskej postieľky
  • do 10 cm – nie príliš kvalitné matrace, nie sú vhodné pre každodenný spánok
  • nad 10 cm – matrac je vhodný pre každodenný spánok
  • 14–20 cm – pohodlný matrac, ktorého jadro sa skladá z niekoľkých vrstiev, čím sa dokonale prispôsobí požiadavkám tela
  • nad 20 cmvysoké matrace s výškou od 20 do 40 cm patria medzi najpohodlnejšie, ocenia ich všetci, ktorí chcú spať kvalitne

Výšku matraca voľte podľa toho, ako často na ňom budete spať. Na každodenné spanie sa odporúča výška nad 14 cm. Zohľadnite aj svoju hmotnosť. Ľudia s vyššou hmotnosťou by mali siahnuť po vyššom matraci. Pre osoby s váhou do 100 kg je vhodná výška medzi 15 a 17 cm.

Vyšší matrac zajistí pohodlnejší spánok
Obrázok: Čím vyšší matrac, tým pohodlnejší spánok.

Tuhosť matraca

Tuhosť alebo tvrdosť matraca by mala zodpovedať vašej spánkovej polohe, ale aj hmotnosti. Najčastejšie sa na označenie tuhosti používajú čísla 1 až 4, pričom 4 je veľmi tvrdý.

  1. Veľmi mäkké matrace – pre osoby do 70 kg, ktoré spia na boku. Ideálne pre ženy a seniorov.
  2. Mäkké matrace – pre osoby s hmotnosťou medzi 70 až 100 kg, ktoré striedajú spánkové polohy alebo spia na boku. Matrace sú vhodné pre ženy.
  3. Tvrdé matrace – sú určené ľuďom do 120 kg, ktorí počas spánku striedajú polohy alebo spia na bruchu. Zvyčajne po nich siahajú mladší ľudia a muži.
  4. Veľmi tvrdé matrace - sú určené pre osoby do 150 kg, ktoré spia na chrbte. Najčastejšie na nich spia muži.

S tuhosťou sa spája aj pojem zónovanie. Najčastejšie sa predávajú matrace s 5 až 7 zónami. Každá zóna má inú tuhosť, ktorá zodpovedá konkrétnej časti tela. Napríklad oblasť ramien je mäkšia ako oblasť bedier, ktorá vyžaduje väčšiu oporu. Matrace so zónami nie sú vhodné pre deti a mládež do 18 rokov. Ich telo sa až do osemnásteho roku života vyvíja a matrac by im neposkytol potrebnú oporu.

Na trhu sú k dispozícii aj obojstranné matrace, pričom každá strana môže mať inú tuhosť.

Výrobné materiály matracov

Pri zostavovaní atypického matraca na mieru, a to aj vrchného matraca alebo toppera, si môžete vybrať z niekoľkých materiálov. Každý z nich má iné vlastnosti.

  • Latexové matrace – sú mäkšie a dobre sa prispôsobujú tvaru tela. Sú menej priedušné, preto sa neodporúčajú do vlhkého prostredia alebo osobám, ktoré sa viac potia. Ako podklad je ideálny lamelový rošt.
  • Matrace z PUR peny – ide o molitan, ktorý sa tiež používa na výrobu matracov na mieru. Jeho prednosťou je dobrá pružnosť a tvarová stálosť. Ponúka rôzne stupne tvrdosti.
  • Matrace z HR studenej peny – sú priedušnejšie ako matrace z PUR peny, majú vyššiu elasticitu a lepšiu tvarovú stálosť. Najčastejšie sa kombinujú s PUR alebo lenivou penou.
  • Matrace z lenivej peny – tvrdosť sa prispôsobí teplote tela. Pri kontakte s ľudským telom lenivá pena zmäkne, takže sa dokonale prispôsobí jeho krivkám. Sú ideálne pre osoby, ktoré trpia bolesťou chrbtice a kĺbov.
  • Matrace z bio peny – pena sa vyrába z prírodných olejov, vďaka čomu je odolnejšia voči mikróbom, plesniam a hubám. Je vhodná aj pre alergikov.

V ponuke sú aj sendvičové matrace, ktoré sa skladajú z niekoľkých vrstiev rôznych pien. Nechýbajú ani pružinové matrace. Tie sú vhodné predovšetkým pre osoby s vyššou hmotnosťou.

Pružinové matrace sa vyrábajú v dvoch prevedeniach:

  1. Matrace s bonellovými pružinami – na ich výrobu sa používa oceľový drôt. Majú iba jednu tuhosť a sú vhodné na príležitostné prespávanie.
  2. Taštičkové matrace – moderné pružinové matrace, ktoré je možné zónovať. Pružinky sú všité v textilných puzdrách, takže každá pružinka dokáže reagovať na stlačenie zvlášť. Sú vhodné na každodenné spanie a pre osoby s hmotnosťou až 150 kg.

Aby vás pružiny netlačili, matrace sa skladajú z niekoľkých vrstiev. Okrem pružín v nich nájdete aj najrôznejšie peny, ktoré ovplyvňujú tvrdosť. Pružinové matrace sú vhodné pre latkové alebo lamelové rošty. Nehodia sa pre polohovacie rošty.

Aké doplnky by nemali chýbať vašej posteli?

Aby ste zvýšili hygienickosť matraca vyrobeného na mieru, môžete ho vybaviť chráničom matraca. Dostupné sú aj chrániče s nepriepustnou vrstvou, ktoré matrac ochránia od tekutých látok. Jednoducho ich vyperiete v práčke. O zvýšenie komfortu sa postará horný tenký matrac alebo topper. Okrem pohodlia sa stará aj o lepšiu hygienu lôžka.

Chránič proti znečistení
Obrázok: Chránič ochráni matrac pred znečistením.

Na kvalite spánku sa podpisujú aj prikrývky a vankúše. Medzi najpohodlnejšie vankúše patria anatomické, ktoré sa vyrábajú z pamäťovej peny. Vašej krčnej chrbtici poskytujú dokonalú oporu.

Pri prikrývkach budete riešiť otázku výplne. V súčasnej dobe sú najobľúbenejšie prikrývky z dutého vlákna, v ktorých sa nemnožia mikróby, takže sú vhodné aj pre alergikov. Obľúbená je tiež perová výplň prikrývok a vankúšov, ktorú oceníte najmä v zime.

Chcete zažiť skutočne kvalitný spánok? Nechajte si vyrobiť matrac na mieru, ktorý bude spĺňať všetky vaše požiadavky.
 

Publikované 10.02.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace