blog
01.06.2023

Viete, čo získavate, keď si kupujete kontinentálnu posteľ?

Ak aj vy túžite po dokonalom regeneračnom spánku, zaobstarajte si posteľ, ktorá poskytne dokonalú oporu vašej chrbtici. Vďaka princípu dvojitého matraca zabezpečujú kontinentálne postele dokonalé rozloženie tlaku, takže sa na posteli nebudete zbytočne prevaľovať a budiť. Aké sú ďalšie výhody týchto luxusných postelí? Môžeme vám prezradiť, že je ich naozaj veľa.

Kontinentálna, boxspring alebo americká posteľ?

Ak si vyberáte novú posteľ, neuspokojte sa s priemerom. Spite na posteliach, ktoré sú v súčasnosti najpohodlnejšie. Ide o postele nazývané boxspring, kontinentálne alebo americké postele. Obľúbené sú najmä v Severnej Amerike, ale aj v škandinávskych krajinách. Preto sa nazývajú americké alebo kontinentálne.

Ich sláva sa už pred časom dostala do Európy. Spočiatku ste mohli spať na kontinentálnych posteliach len v tých najluxusnejších hoteloch. Dnes si ich však môžete zaobstarať aj domov.

Konštrukcia kontinentálnej postele

Prečo sa táto luxusná posteľ označuje aj ako boxspring? Box sa z angličtiny prekladá ako škatuľa. V "posteľovej" terminológii môžeme povedať, že slovo box označuje rám postele. Spring je z angličtiny výraz pre pružinu alebo pero. Základom kontinentálnej postele je teda boxspring alebo rám s pružinovou výplňou.

Z akých častí sa skladá kontinentálna posteľ?

  1. Stabilná základňa - ide o rám postele, ktorý je najčastejšie vyrobený z kvalitného masívneho dreva. V tejto časti sa nachádzajú bonellové pružiny, ktoré plnia funkciu roštu.
  2. Hlavný matrac - matrac, na ktorom spíte, je umiestnený na základni. Výber matraca je len na vás. Môžete sa rozhodnúť pre taštičkový pružinový matrac alebo môžete uprednostniť penové matrace. Vždy si vyberte matrac podľa vlastných požiadaviek na kvalitný spánok.
  3. Topper - je vrchný tenký matrac, ktorý sa umiestňuje na hlavný matrac. Môžete si vybrať medzi tvrdšou a mäkšou verziou. Topper upravuje tvrdosť hlavného matraca. Okrem zlepšenia komfortu spánku topper zlepšuje aj hygienu postele. Matrac, na ktorom spíte, chráni pred znečistením. Jeho súčasťou je snímateľný a prateľný poťah.

Aké sú hlavné výhody luxusnej kontinentálnej postele?

Kontinentálna posteľ by nemala chýbať v spálniach ľudí, ktorí chcú kvalitu a pohodlie.

Princíp dvojitého matraca

Hlavnou výhodou tejto konštrukcie sú dve pružiace vrstvy, ktoré ležia na sebe. Nazýva sa to princíp dvojitého matraca. Vďaka dvojitému pruženiu posteľ lepšie reaguje na pohyb tela a bodové zaťaženie. Pružinová časť a matrac sa navzájom dopĺňajú, čím zabezpečujú najpohodlnejší spánok počas celej noci. Nemusíte zbytočne meniť polohy počas spánku, pretože vás nič netlačí. Ráno vstávate bez bolesti oporného systému, pretože vaša chrbtica je v optimálnej polohe.

Cirkulácia vzduchu a dlhá životnosť

Pružinový základ umožňuje dokonalú cirkuláciu vzduchu. Preto môže hlavný matrac voľne dýchať. Nezadržiava vlhkosť, takže sa nemusíte obávať vzniku plesní a baktérií. Môžete spať s vedomím, že odpočívate na hygienickej posteli.

Bonellové pružiny majú dlhú životnosť a vysokú nosnosť. Preto sa pre kontinentálne postele rozhodujú aj tí, ktorí majú vyššiu hmotnosť. Pružinové jadro dokonale rozkladá aj veľké zaťaženie, čím predlžuje životnosť hlavného matraca.

Výška ložnej plochy

Nespornou výhodou kontinentálnej postele je jej výška. Zatiaľ čo výška ložnej plochy bežnej postele je približne 40 cm od zeme, na americkej posteli spíte vo výške až 60 cm. Výška kontinentálnych postelí je oveľa komfortnejšia. Prečo? Pretože sa do postele ľahko líha a pohodlne sa z nej vstáva. Šetríte si kolená, boky, chrbát a kĺby. To ocenia nielen seniori, ale aj nastávajúce mamičky.

 komfortnej výške postele
Obrázok: Vďaka komfortnej výške sa v posteli pohodlne leží a ľahko sa z nej vstáva.

Výška ložnej plochy je čiastočne ovplyvnená výškou matraca. Ako zistíte, či výška ložnej plochy zodpovedá vašej postave?

  • Sadnite si na okraj postele.
  • Spustite nohy tak, aby ste ich mali rovno na podlahe.
  • Ak sú vaše kolená v pravom uhle, výška postele je rovnaká ako vaša výška.

Aké ďalšie výhody so sebou prináša vysoká posteľ?

  • Vo výške približne 50 cm sa nevíri prach ležiaci pri podlahe.
  • Ste chránení pred prievanom, ktorý je obzvlášť intenzívny v blízkosti podlahy.
  • Podľa fyzikálnych zákonov teplý vzduch stúpa nahor, takže na kontinentálnej posteli nebude zima ani tým najväčším zimomravcom.

Dokonalý dizajn

Ak túžite po luxusnej posteli, kúpte si kontinentálnu posteľ. Nielen celočalúnený dizajn, ale aj vysoké čelo postele jej dodávajú punc exkluzivity. Ak má byť posteľ dominantou spálne, stavte na bohato prešívané čelo. Môžete si vybrať z niekoľkých atraktívnych geometrických vzorov vychádzajúcich napríklad zo štýlu Art Deco. Ak sa dizajn vašej spálne uberá skôr jednoduchým a minimalistickým smerom, vyberte si z ponuky jednoduchých čiel s klasickými geometrickými vzormi. Príkladom je posteľ Argentina alebo Sirius.

Výrazné Art Deco čelo
Obrázok: Výrazné Art Deco čelo.

V spoločnosti Materasso vyrábame postele na mieru, takže si môžete zvoliť typ látky a farbu, ktorou chcete čalúniť rám postele a čelo. Okrem klasických látok si môžete vybrať aj z netextilných materiálov alebo ekokože, čo sú materiály, ktoré ocenia najmä alergici.

Rozmery kontinentálnej postele

Pri výbere rozmerov postele sa riaďte predovšetkým veľkosťou spálne. Hoci je posteľ hlavným kusom nábytku v miestnosti, nemala by ju úplne zahltiť. Potom by ste sa v spálni cítili skôr stiesnene, a to nie je príjemné.

Ak je vaša spálňa menšia, s podlahovou plochou približne 12 m², vyberte si menšiu dvojposteľ. Zvyčajne ide o kontinentálnu posteľ s rozmermi 160 × 200 cm. Kontinentálna posteľ s rozmermi 140 × 200 cm má veľkosť väčšej jednolôžkovej postele, takže sa na nej dve osoby veľmi pohodlne nevyspia.

Ak patríte k tým šťastlivcom, ktorí majú spálňu väčšiu ako 13 m², vybavte ju klasickou king-size kontinentálnou posteľou s rozmermi 180 × 200 cm alebo 200 × 200 cm. Keďže naše postele vyrábame na zákazku, môžeme vám vyrobiť posteľ s rozmermi, aké potrebujete. Na mieru vám vyrobíme aj matrac.

Má kontinentálna posteľ úložný priestor?

Keďže kontinentálne postele majú rám vyplnený pružinovou základňou, nezostáva tu žiadne miesto na úložný priestor.

V našej ponuke však nájdete dizajnové postele, ktoré spĺňajú aj tie najvyššie požiadavky na kvalitu spánku. Postele sú čalúnené, takže majú zmäkčený a štýlový rám. Farba a materiál poťahu sú na vás. Okrem toho si môžete vybrať matrac podľa svojich požiadaviek. Spacia plocha luxusnej postele tak bude vo výške, ktorá vyhovuje vášmu telu. K dispozícii je aj dizajnové čalúnené čelo. Okrem toho nájdete pod spacou plochou veľký úložný priestor.

Dizajnové postele
Obrázok: Dizajnové postele spájajú výhody kontinentálnych postelí, ale navyše majú aj úložný priestor.

Vďaka niekoľkým typom výklopných roštov máte prístup do úložného priestoru buď z boku, alebo od nôh. Záleží na tom, ktorý prístup uprednostňujete. Dizajnová posteľ v sebe spája pohodlie kontinentálnej postele, ale ponúka aj praktický úložný priestor.

Zaobstarajte si posteľ, ktorá poteší nielen vaše zmysly, ale aj vaše telo.

Publikované 01.06.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace