blog
25.07.2023

Ako vybrať detskú postieľku a matrac? Poradíme vám

Vedeli ste, že deti sa vyvíjajú aj počas spánku? Aby správne rástli a nemali problémy s chrbticou, je nevyhnutné, aby spali vo vhodnej posteli s matracom, ktorý spĺňa požiadavky pre ich zdravý rast. Ako svojim deťom zabezpečíte zdravý spánok?

Čo všetko by ste mali vedieť o výbere detskej postele?

Pred samotným výberom postele si musíte ujasniť, ako starému dieťaťu posteľ kupujete. Na posteľ pre bábätká budete mať iné požiadavky ako na posteľ pre batoľatá. Ktorý je váš prípad?

Posteľ pre novorodenca

Posteľ pre bábätká musí spĺňať bezpečnostné normy a zároveň musí mať dômyselnú konštrukciu, ktorá matkám uľahčuje "obsluhu" dieťaťa. Na čo sa teda zamerať pri výbere detskej postieľky?

  • Kvalitný výrobný materiál - pre novorodencov sú najlepšie postieľky z masívneho dreva. K dispozícii sú postieľky zo smreka, buka, brezy alebo borovice. Drevo je prírodný materiál, takže je prirodzene hypoalergénne a nespôsobí vášmu dieťaťu žiadne alergické reakcie. Okrem toho je odolné, takže vydrží "nápor" rastúceho batoľaťa dožadujúceho sa vašej pozornosti.
  • Bezpečnostné certifikáty - detská postieľka by mala mať bezpečnostný certifikát nielen na hrubý materiál, ale aj na povrchovú úpravu. Keď deti objavujú svet, zapájajú všetky zmysly vrátane chuti. Hryzenie a olizovanie postieľky bude na dennom poriadku.
  • Polohovateľný rošt - praktická, ale aj bezpečnostná pomôcka, ktorú ocení každá matka. Keď sa novorodenec narodí, rošt je zvyčajne v najvyššej polohe. Tým sa šetrí chrbát matky, keď sa skláňa k dieťaťu. Akonáhle bábätko začne kľačať, nastavíte rošt do strednej polohy. Keď bábätko vstane, oceníte najnižšiu polohu, takže sa nemusíte báť, že bábätko prelezie alebo vypadne z postieľky.
  • Vzdialenosť medzi priečkami - medzi priečkami by mala byť medzera s veľkosťou maximálne 6 až 8 cm. Ak je medzera väčšia, hrozí, že si v nej dieťa zasekne hlavičku.
  • Praktické funkcie bočných stien - bočnice môžu byť výsuvné alebo mať 3 až 4 odnímateľné priečky. Vďaka tomu môže vaše dieťa z postieľky vyliezť a opäť sa do nej vrátiť. Z hľadiska bezpečnosti sú lepšie odnímateľné priečky, pretože sa nemusí sťahovať celá bočnica. Dieťa tak nemôže počas spánku z postieľky vypadnúť.

Detské postieľky sú najčastejšie dostupné v dvoch veľkostiach, 120 × 60 cm alebo 140 × 70 cm. Niektoré postieľky sú takzvané rastúce. To znamená, že umožňujú premenu malej postieľky na väčšiu posteľ pre staršie deti. Zvyčajne sa priečky nahradia klasickými bočnicami a z postieľky sa stane stredne veľká posteľ, ktorá je medzistupňom medzi detskou postieľkou a klasickou posteľou pre dospelých.

Bezpečná detská posteľ z masívu
Obrázok: Najlepšie detské postieľky sú vyrobené z masívneho dreva.

Posteľ pre batoľatá a väčšie deti

Kedy je najvhodnejší čas na výmenu detskej postele za veľkú posteľ? Čas prechodu je individuálny a líši sa u každého dieťaťa. Niektoré sú na prechod pripravené pred dovŕšením 3 rokov, iným to môže trvať dlhšie. Najlepšie je, ak dieťa dokáže: 

  • samo zaspávať
  • vyliezť z postieľky
  • bezpečne sa vrátiť do postieľky bez vašej pomoci

Aká by mala byť posteľ pre väčšie deti?

  • Bezpečná - posteli by nemali chýbať bočnice. Batoľatá sú aktívni spáči, ktorí sa v spánku otáčajú ako hodinové ručičky. Bočné zábrany zabezpečia, aby vaše dieťa v noci nevypadlo z postele. Dôležitá je aj zdravotná nezávadnosť, zaoblené rohy a žiadne vyčnievajúce skrutky.
  • Primerane vysoká - v ponuke sú nízke postele, ktoré sú vhodné práve pre batoľatá. Ich výška od zeme je približne 20 cm, takže deti nepotrebujú vašu pomoc pri vstávaní alebo líhaní. Väčšie deti sa zaobídu bez vašej pomoci aj s posteľou s klasickou výškou okolo 45 cm.
  • Rozmery postele - pre svoje batoľa môžete zadovážiť buď klasickú posteľ, alebo tzv. polovičnú posteľ. Klasická jednolôžková posteľ má rozmery 90 × 200 cm. Dĺžka polovičnej postele je 140 až 160 cm.

Poschodová posteľ šetrí miesto
Obrázok: Poschodová posteľ šetrí miesto.

Približne od 4 rokov môžu deti spať na štandardnej posteli pre dospelých. K dispozícii sú pohodlné detské postele s matracom a roštom alebo rámy, do ktorých si môžete vybrať matrac a rošt podľa svojich želaní a potrieb dieťaťa. Detskú postieľku, posteľ a matrac si môžete nechať vyrobiť aj na mieru. Sú vhodné najmä vtedy, ak máte atypicky riešenú detskú izbu.

Poschodové postele sú ideálnou voľbou do malých detských izieb. Takáto poschodová posteľ sa hodí ako do izby pre jedináčika, ktorý si domov privedie kamarátov na prespanie, tak aj do izby zdieľanej dvoma súrodencami. Palanda šetrí miesto, takže do izby môžete umiestniť aj ďalší potrebný nábytok. Väčšie deti môžu spať v mäkučkých posteliach, ktoré sú čalúnené netextilnými materiálmi, ktoré sa ľahko udržiavajú.

Ako vybrať matrac nielen do detskej postieľky?

Každá mamička sníva o tom, že jej dieťa bude dobre spať. Ako podporíte pokojný spánok svojho dieťaťa? Možno tým, že mu zaobstaráte kvalitný detský matrac, ktorý podporuje aj zdravý vývoj detskej chrbtice. Podobne ako pri postieľkach, aj detské matrace si môžete nechať vyrobiť na mieru. Výber matraca závisí od veku dieťaťa.

Detský matrac do postieľky

Najlepší matrac do detskej postieľky by mal spĺňať tieto požiadavky.

  • Rozmery - je dôležité, aby matrac vypĺňal celú plochu postieľky. Medzi konštrukciou postieľky a matracom by nemal byť priestor, do ktorého by si dieťa mohlo zakliesniť prsty. Veľkosť matraca voľte podľa veľkosti postieľky.
  • Hrúbka matraca - matrace, ktoré sú vhodné pre najmenšie deti, by mali mať výšku 7 až 10 cm. Pod takýto matrac môžete umiestniť aj monitor dychu a spoľahnúť sa na to, že bude správne fungovať.
  • Jedna tvrdosť - do detskej postieľky je určite vhodný matrac s jednou tvrdosťou. Jeho povrch by mal byť stredne tvrdý. Takýto matrac pomáha rozvíjať motoriku a pohyb a eliminuje vývojové vady.
  • Nepreleží sa - dieťa spí až 16 hodín denne. Počas tohto času sa nielen regeneruje, ale aj vyvíja. Aby sa vyvíjalo správne, doprajte mu nový matrac. Nepoužívajte matrac z druhej ruky, aj keď vyzerá ako nový. Aj drobné preležaniny môžu nepriaznivo ovplyvniť vývoj vášho dieťatka.
  • Pružnosť a vzdušnosť - či má matrac správnu pružnosť, zistíte podľa toho, ako dobre sa prispôsobí ležiacemu telu. Po zdvihnutí dieťaťa sa vráti do pôvodného tvaru. Dôležitá je aj dostatočná priedušnosť matraca, aby sa z neho odparovala vlhkosť a dieťa sa na ňom neprehrievalo.
  • Bez lepidiel - detský matrac by nemal obsahovať žiadne lepidlá. Ak výrobca používa lepidlo, malo by byť ekologické a na báze vody.

Kvalitný matrac do detskej postele
Obrázok: Detský matrac musí mať len jednu tvrdosť.

Najlepšie matrace do detských postieľok sú vyrobené z týchto materiálov:

  • Studená pena - je dostatočne priedušná a podporuje zdravý vývoj chrbtice.
  • PUR pena – jedná sa o pevný, ľahký a priedušný materiál, ktorý ponúka optimálnu podporu pre svalstvo bábätka.
  • Kokosové vlákno – prírodný materiál s perfektnými ortopedickými vlastnosťami, zodpovedajúcou tuhosťou a dostatočnou priedušnosťou.
  • Bio materiály – obsahujú prírodné oleje, vďaka ktorým je matrac hygienický, elastický, tvarovo stály a priedušný. Ide napríklad o prírodnú penu Biogreen, ktorá sa vyrába z ricínového oleja.

Aký matrac je vhodný pre väčšie deti?

Aj keď deti už vyrástli z postieľky, stále sa vyvíjajú a potrebujú kvalitný matrac, ktorý im umožní zdravý rast.

  • Deti staršie ako 3 až 4 roky - matrac by mal byť stredne tvrdý. Pre batoľatá je najlepšie matrac vybaviť chráničom alebo poťahom, ktorý ho chráni pred tekutinami a inými nečistotami. Zistite, ako sa starať nielen o matrace pre deti. Z hľadiska materiálov sú najlepšie latex, kokosové vlákno alebo konské vlásie a iné prírodné materiály. Opäť sa odporúča matrac bez zón, t. j. len s jednou tvrdosťou. Do veku 12 rokov by deti nemali spať na matraci z pamäťovej peny. Od veku 12 rokov je možné použiť stredne tvrdý matrac s maximálne 2 cm vrstvou pamäťovej peny.
  • Tínedžeri - vzhľadom na rôzne hormonálne zmeny, ktorými prechádza telo dospievajúcich, je dôležité, aby bol matrac priedušný, ale aj elastický. Deti sa stále vyvíjajú, preto potrebujú maximálnu podporu pre svoj oporný systém. Medzi najvhodnejšie materiály patria peny, latex a matrace s pružinovým jadrom.
  • Študenti - pre dospievajúcich, ktorí dosiahli vek 18 rokov, sú vhodné rovnaké matrace ako pre dospelých. Neváhajte a siahnite po matraci so zónovaním alebo po matraci z pamäťovej peny.

Maličkosti, ktoré významne prispievajú ku kvalite spánku detí

Ak chcete svojim deťom dopriať kvalitný a regeneračný spánok, nemyslite len na to, aký matrac im obstaráte alebo aký rám postele je najlepší. Premýšľajte aj o detských vankúšoch a perinách pre deti.

  • Patrí detský vankúš do postieľky? Pre bábätká je vankúš úplne nevhodný. Do postieľky nepatrí z dvoch hlavných dôvodov. Prvým je bezpečnosť. Bábätká si ho môžu pretiahnuť cez hlavu a udusiť sa. Druhým je negatívny vplyv na vývoj chrbtice.
  • Ako by mal vyzerať vankúš pre deti od dvoch rokov? Približne od 2 do 3 rokov môžu mať deti v posteli vankúš. Nedávajte im však klasické vankúše pre dospelých (50 × 70 cm alebo 70 × 90 cm). Zvoľte menší detský vankúš s rozmermi 40 × 60 cm.
  • Ako vybrať periny a prikrývky pre deti? Dajte ich deťom do postele, keď sú trochu staršie. Spočiatku používajte zavinovačku alebo spací vak. Ako výplň detských prikrývok a vankúšov sa najčastejšie používa duté vlákno a mikrovlákno, ktoré sú vhodné aj pre alergikov. Ľahko ich vyperiete v práčke. Ide o syntetické materiály. Medzi prírodné materiály patrí lyocelové vlákno z drevnej buničiny, ktoré je antibakteriálne a vhodné pre citlivú pokožku. Ďalším prírodným materiálom je perie, ktoré sa používa najmä v zime, pretože udržiava teplo. Jeho údržba je však náročná a často ju musia vykonávať odborníci. Perie nie je vhodné pre alergikov.

Urobte to najlepšie pre zdravie svojich detí. Uložte ich do bezpečných postelí so správnymi matracmi.

Publikované 25.07.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace