blog
20.01.2023

Kedy dať dieťaťu vankúš a ako vybrať prikrývku a vankúš pre deti?

Naše telo na správne fungovanie potrebuje dostatok spánku. U detí tento fakt platí dvojnásobne. Pokiaľ ich spánok nebude kvalitný, budú unavené, čo sa prejaví predovšetkým na ich nálade. Ak chcete predísť uplakaným dňom, snažte sa pre zdravý spánok detí urobiť maximum. Základom je výber vhodnej prikrývky a vankúša. Ako na to?

Aké kritériá by mali spĺňať lôžkoviny pre deti?

Pri kúpe vankúšika a prikrývky pre bábätko alebo staršie deti by ste mali vedieť, na aké vlastnosti sa zamerať.

  • Vankúše aj prikrývky by sa mali ľahko udržiavať. Určite sa totiž nevyhnete najbežnejším detským nehodám, medzi ktoré patrí zašpinenie od jedla alebo pomočenie. Prikrývka aj vankúš by sa preto mali dať vyprať v práčke.
  • Výdrž a stálosť materiálu. Materiálová výplň by praním nemala strácať svoje vlastnosti, mrviť sa, ani zmenšovať. Preto si radšej priplaťte a siahnite po kvalitných a značkových výrobkoch.

Kedy dať dieťaťu vankúš a pre aký sa rozhodnúť?

Najmä novopečení rodičia budú riešiť otázku, kedy a či dať bábätku vankúš. Spanie bábätka na vankúši pediatri neodporúčajú. U novorodencov totiž existuje riziko, že sa do vankúša zamotajú alebo si ho pretiahnu cez hlavičku a môžu sa udusiť. Namiesto vankúša teda do detské postieľky dajte napríklad čistú bavlnenú plienku.

Vankúšik pod hlavičku bábätka nepatrí aj z ďalších dôvodov. Spanie bez vankúša je dôležité pre správny vývoj detskej chrbtice, ktorá zatiaľ oporu v podobe vankúša nepotrebuje. Z toho dôvodu neodporúčame vankúš ani pre ročné dieťa. Akonáhle si dieťa začne pod hlavu strkať perinku, môžete mu zaobstarať vankúš. 

Aký vankúš je najvhodnejší pre dvojročné dieťa?

Odborníci tvrdia, že vankúš je vhodný až pre batoľatá, teda pre deti zhruba od dvoch rokov. Niektorí dokonca odporúčajú používanie až od troch rokov. Obvykle sa vankúš do postele dáva až vo chvíli, kedy deti menia malú postieľku za veľkú alebo polovičnú posteľ.

Či už tak alebo onak, do postieľky nepatria klasické vankúše pre dospelých. Detský vankúš by mal byť menší, odporúča sa veľkosť 40 × 60 cm. Pamätajte, že by nemal byť príliš vysoký. Vankúš vhodný pre 2-ročné dieťa je skôr nízky, prípadne s možnosťou úpravy obsahu náplne. Staršie deti, ktoré už chodia do školy, môžu mať v posteli klasický vankúš s veľkosťou 50 × 70 cm alebo 70 × 90 cm.

Vankúše do postieľok novorodencov nepatria.
Obrázok: Vankúše do postieľok novorodencov nepatria.

Všeobecne platí, že má vankúš slúžiť iba ako podpora hlavy a krku, preto by mal končiť v oblasti ramien. Ak deti necháte spať na príliš veľkom a vysokom vankúši, môže ich začať bolieť hlava a krčná chrbtica. Zle vybraný vankúš môže byť tiež príčinou nezdravého vývoja tela.

Dobrá rada: Pokiaľ dieťaťu dávate vankúšik do postieľky prvýkrát, počkajte na jeho reakciu. Ak plače, môže mu byť spanie na vankúši nepríjemné. V tom prípade ešte chvíľu počkajte a nechajte dieťatko spať bez vankúša.

Všetko, čo potrebujete vedieť o prikrývke pre bábätko

Rovnako ako vankúš, ani perinka sa nedáva do postieľky novorodenca. Pri mávaní ručičkami a nožičkami by si ju bábätko mohlo pretiahnuť cez hlavu a udusiť sa. Preto sa spočiatku odporúčajú používať skôr zavinovačky alebo spacie vaky.

Akonáhle dieťa odrastie, dajte mu do postieľky detskú prikrývku, ktorá bude priedušná a dieťa sa pod ňou nebude potiť. Prikrývky pre batoľatá a bábätká do postieľky majú najčastejšie rozmer 90 × 130 cm. Pre staršie deti zhruba od 4 rokov sa už používa rovnako veľká perina ako pre dospelých. Najčastejší je rozmer 140 × 200 cm.

Prikrývka pre bábätko by mala byť priedušná.
Obrázok: Prikrývka pre bábätko by mala byť priedušná.

Typy prikrývok pre bábätká

Prikrývky pre bábätká sa rozlišujú podľa toho, či sú vhodné na teplejšie alebo chladnejšie obdobie. Okrem toho zohľadnite aj zimomravosť vášho potomka. Ak sa neustále odkopáva, siahnite po tenšej prikrývke. V opačnom prípade sa oplatí teplejšia prikrývka.

  • Tenšie prikrývky – sú vhodné predovšetkým na letné obdobie. Skvele absorbujú a odvádzajú pot. Sú priedušné a pýšia sa skvelými termoregulačnými vlastnosťami. V lete by prikrývka mala pocitovo chladiť. Rozhodne sa odporúča prevedenie v antibakteriálnej úprave.
  • Stredne hrejivé lôžkoviny – obvykle sa používajú celoročne. V lete dokážu pocitovo schladiť a perfektne odviesť pot, v zime zahrejú. Rovnako ako pri letných prikrývkach, aj tu sa oplatí antibakteriálne prevedenie.
  • Zimné prikrývky – sú ľahučké, ale zároveň mimoriadne hrejú. Majú skvelé tepelnoizolačné vlastnosti, sú vzdušné a nadýchané. Antibakteriálna úprava je samozrejmosťou.

Najpoužívanejšie výplne prikrývok a vankúšov pre deti

Pri výbere prikrývok a vankúšov budete riešiť nielen správnu veľkosť, ale predovšetkým výplň. Vyberať môžete zo syntetických aj prírodných výplní. V prípade, že vaše dieťa trpí alergiou, siahnite po lôžkovinách, ktoré môžete prať najmenej na 60 °C, čo je teplota, pri ktorej sa ničia baktérie. Najobľúbenejšie typy výplní sú:

  • Duté vlákno – používa sa najčastejšie, pretože je vhodné aj pre alergikov. Navyše sa na rozdiel od peria ľahšie udržuje. Duté vlákno je vhodné pre deti, ktoré trpia alergiou na prach.
  • Mikrovlákno – často sa zamieňa s dutým vláknom. Mikrovlákno má však asi 10-krát menší priemer. Pýši sa skvelými termoregulačnými vlastnosťami, odvádza vlhkosť, je priedušné, perie sa na 60 °C a je vhodné aj pre alergikov.
  • Lyocellové vlákno – lyocell je prírodný materiál, ktorý sa vyrába z drevitej buničiny. Je priedušný, a tak sa hodí predovšetkým na letné obdobie a pre všetkých, ktorí sa veľmi potia a majú citlivú pokožku. Lyocellové vlákno je prirodzene antibakteriálne.
  • Perie – siaha sa po ňom najmä v zimnom období, ale aj v domácnostiach, kde je chladnejšie. Je mäkké, nadýchané a skvele sa prispôsobí telu. S perovým vankúšom a perinkou pre bábätká sa musíte zväčša vydať do čistiarne, zatiaľ čo napríklad duté vlákno vyperiete doma v práčke. Niektoré perové výrobky je síce možné prať aj doma, ale hrozí, že ich vyperiete v zlom pracom prostriedku a perie stratí svoju štruktúru. Navyše sa ťažko suší. Nie je vhodné pre alergikov.
  • Vlna – dokáže sa prispôsobiť teplote ľudského tela, takže v lete chladí a v zime hreje. Skvele saje a málo sa špiní. Čistenie sa však vykonáva iba u odborníkov.

Perie nie je vhodné pre alergikov.
Obrázok: Perie nie je vhodné pre alergikov.

Ako vyprať periny a vankúše?

Starostlivosť o lôžkoviny a matrac je kľúčová, ak chcete, aby vaše dieťa žilo v zdravom prostredí. Pri praní a čistení prikrývok a vankúšov pre bábätká a deti je nevyhnutné sa držať rád výrobcu, ktoré nájdete najčastejšie na informačnom štítku.

Ako prať periny a vankúše? Spôsob čistenia sa odvíja od typu materiálu. Vankúše z pamäťovej peny nepatria do práčky ani sušičky. Perú sa ručne za pomoci tekutého pracieho prostriedku. Pokiaľ to výrobca dovoľuje, perové vankúše a prikrývky môžete prať zhruba na 30 °C. Niektoré práčky majú osobitný prací program na to určený. Na pranie sa používajú špeciálne pracie prostriedky, ktoré perie neodmastia.

Ako prať periny a vankúše z dutého vlákna? Duté vlákno sa väčšinou môže prať doma v práčke. Pamätajte, že vlákno sa po namočení dosť nafúkne, preto by mala byť práčka naplnená len do tretiny svojho objemu. Perte v jemnom pracom prostriedku.

Ako vybrať matrac pre bábätko

Kvalitu spánku detí ovplyvňuje nielen prikrývka a vankúš, ale aj matrac. Pri výbere detského matraca hrá najdôležitejšiu úlohu predovšetkým vek. Požiadavky pre bábätkovské matrace sú úplne odlišné od požiadaviek na matrace pre staršie a dospievajúce deti.

Matrac pre bábätká by mal spĺňať tieto kritériá:

  • Tvrdosť – do detskej postieľky patrí matrac s jednou tvrdosťou. Odporúčajú sa skôr tvrdé matrace, ktoré sú vhodné pre správny vývoj detskej chrbtice.
  • Hĺbka – po položení bábätka by sa matrac nemal prehýbať, preto sa odporúča hrúbka okolo 10 cm.
  • Priedušnosť – matrac musí byť dostatočne priedušný a schopný odvádzať vlhkosť. Najlepšie sú matrace z prírodných materiálov.
  • Termoregulácia – na matraci by sa bábätko nemalo zbytočne prehrievať. Správna termoregulácia je dôležitá pre pokojné zaspávanie a pohodlný spánok.
  • Rozmery – matrac musí úplne vyplňovať celú plochu postieľky. Medzi bočnými priečkami a matracom nesmie byť medzera, do ktorej by sa mohla zaseknúť detská nôžka alebo rúčka.
  • Materiál – najlepšie detské matrace sa vyrábajú zo studenej čiže HR peny, PUR peny, kokosového vlákna alebo z prírodnej peny Biogreen.

Matrac pre deti od 3 až 4 rokov by mal spĺňať tieto náležitosti:

  • Zodpovedať veľkosti postele – v tejto dobe už deti spia vo veľkých posteliach, takže pravdepodobne budete vyberať z veľkostí 90×200 cm, prípadne 180×200 cm. Častou voľbou do detskej izby je tiež poschodová posteľ (palanda), ktorá šetrí miesto.
  • Tvrdosť – do postele pre školákov a predškolákov je ideálny tvrdší alebo stredne tvrdý matrac bez zón.
  • Výška – výška matraca by sa mala pohybovať okolo 15 cm.
  • Materiálideálny výrobný materiál je latex, kokosové vlákna, prípadne konské vlásie. Neodporúčajú sa matrace z pamäťových pien.

Ako vyčistiť matrac od najčastejších detských škvŕn?

Matrac je nutné pravidelne čistiť najmä preto, že sa v ňom usadzuje prach, mikroskopické čiastočky kože a pot. To všetko vedie k množeniu baktérií a plesní

U detí patrí medzi najčastejšie nehody pomočenie. Aby ste matrac čo najlepšie ochránili, zaobstarajte si ochranný poťah alebo podložku.

Ak dôjde k premočeniu, vytvorte si čistiacu zmes z týchto ingrediencií:

  • 3 lyžice jedlej sódy
  • 240 ml peroxidu vodíka
  • 2 kvapky prípravku na umývanie riadu

Napriek tomu, že je čistenie moču z matraca náročné, nie je nemožné. Zo všetkých ingrediencií vytvorte zmes, ktorou škvrnu potrite. Znečistenú časť však nedrhnite. Vlhké miesto nechajte uschnúť a máte hotovo.
 

Publikované 20.01.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace