blog
18.12.2022

Veľký radca, ako vyčistiť matrac a ako prať periny a vankúše

Udržiavať svoje lôžko hygienicky čisté je nesmierne dôležité pre zdravie, ale aj kvalitný spánok. Za noc človek vypotí až 1,5 l vody, ktorá sčasti vsakuje do matraca, obliečky a lôžkovín. Okrem toho v posteli zostávajú mikroskopické čiastočky kože, vlasy a prach. Táto kombinácia je živnou pôdou pre baktérie, plesne a iné neduhy, ktoré vám rozhodne neprospievajú. Ako sa teda postarať o vašu posteľ?

Ako vyčistiť a chrániť matrac?

Matrac sa významne podieľa na kvalite spánku. Aby ste spali zdravým spánkom, počas ktorého v tele prebieha množstvo regeneračných procesov, je potrebné spať vo vyhovujúcom prostredí. Nedostatočný odpočinok sa prejaví na vašom fyzickom aj psychickom rozpoložení. Budete vyčerpaní, unavení, roztržití a môže sa u vás objaviť aj úzkosť. Preto dbajte na to, v čom spíte.

Prečo čistiť matrac a ako často ho meniť?

Zaujíma vás, prečo sa starať o matrac? Najmä preto, že v ňom žijú mikroskopické roztoče, ktoré sa živia predovšetkým šupinkami vašej kože. Ako vyčistiť matrac od roztočov? Úplne sa ich zbaviť nemôžete, ale vďaka pravidelnej údržbe môžete obmedziť ich rozmnožovanie.

Okrem roztočov v matraci svoje útočisko hľadajú aj baktérie a plesne. Podmienky, ktoré matrac ponúka, sú pre nich totiž ideálne. Rozmnožujú sa vo vlhkom a teplom prostredí, kde necirkuluje vzduch. Plesne môžu za vznik respiračných ochorení a alergií. Preto je dôležité matrac pravidelne vetrať, vysávať z neho prach a udržiavať v čistote chránič matraca, topper (vrchný ochranný matrac) alebo obal matraca. Na vetraní matraca sa podieľa aj správne vybraný rošt, ktorý by mal s matracom korešpondovať. Zistite, ako vybrať posteľ, matrac, vankúš a perinu pre alergika.

Ako často meniť matrac

Všeobecne sa odporúča výmena po 7 rokoch používania. Hoci ešte nemusí byť poškodený, ide predovšetkým o hygienickú stránku veci. Po 7 rokoch sa matrace stávajú nehygienickými. Ako spoznáte, že je čas na ich výmenu?

  • Matrac slúži dlhšie ako 7 rokov.
  • Matrac má viditeľné poškodenie: trhá sa alebo má preležané miesta.
  • Cítite, že vás tlačia pružiny alebo sú v matraci hrudky.
  • Počujete, že matrac vŕzga.
  • Ráno sa budíte neodpočinutí a s bolesťami oporného aparátu.

Zásady čistenia matraca

Aké sú všeobecné zásady pre udržiavanie matraca v perfektnom stave?

  1. Matrac pravidelne otáčajte – pri obojstranných matracoch zamieňajte hornú stranu za spodnú a obrátene. Pri matracoch bez zón môžete meniť aj polohu hlavy a nôh. Zabránite tak rýchlemu preležaniu matraca.
  2. Vetranie matraca - vetraním matrac zbavujete vlhkosti, čím eliminujete vznik plesní a množenie baktérií a roztočov. Akonáhle vstanete, nechajte matrac aspoň hodinu odkrytý a nezabudnite v spálni dostatočne vetrať.
  3. Čistenie – matrac vysávajte každých 14 dní pomocou nástavca na čalúnenie. Vzniknuté škvrny sa snažte odstrániť čo najskôr. Spôsob čistenia prispôsobte povahe škvrny.
  4. Riaďte sa pokynmi výrobcu – skôr než sa pustíte do čistenia, vždy si zistite, aké metódy odporúča výrobca a pred akými varuje.
  5. Pozor na vlhkosť – matrac by nemal príliš zvlhnúť. Vyprať môžete iba molitanový matrac. Pri ostatných typoch sa odporúča skôr suché alebo vlhké čistenie pomocou vysávača na mokré čistenie. Najdôležitejšie je potom nechať matrac dokonale preschnúť, aby sa v ňom nezačali tvoriť plesne.
  6. Matrace chráňte – aby ste s údržbou nemuseli strácať príliš veľa času, používajte chrániče a obaly na matrace, ktoré sa dajú bez problémov prať v práčke.


Obrázok: Matrac nechávajte dostatočne vetrať.

Ako z matraca odstrániť najbežnejšie škvrny a ako ho osviežiť?

Najbežnejšie škvrny na matraci sú od krvi a moču.

Ako vyčistiť z matraca krv?

Pri všetkých škvrnách sa všeobecne odporúča vyčistiť ich čo najskôr a pri krvi to platí obzvlášť. Pokiaľ je škvrna od krvi čerstvá, vystačíte si so studenou vodou a jemným trením čistou handričkou. V prípade, že škvrna nezmizne, posypte ju soľou, ktorú necháte 30 minút pôsobiť. Následne všetko opláchnite.

Ako odstrániť z matraca zaschnutú krv?

Na odstránenie zaschnutej krvi z matraca vyskúšajte tzv. suchú cestu. Na fľak nasypte sódu, ktorú do matraca jemne votrite a necháte ju pôsobiť viac ako 10 hodín. Následne prášok vysajte vysávačom. Škvrnu síce neodstránite úplne, ale matrac nepoškodíte.

Ako vyčistiť matrac od moču?

Odstránenie moču je zložité, ale nie nemožné. Aby matrac nepáchol, je potrebné použiť 3 lyžice jedlej sódy, 240 ml peroxidu vodíka a 2 kvapky prípravku na umývanie riadu. Škvrnu touto zmesou potrite, ale nedrhnite ju. Vlhké miesto nechajte uschnúť.

Osvieženie a vysávanie matraca

Vysávanie vykonávajte vždy so špeciálnym nástavcom na čalúnenie. Vysajte nielen ložnú a spodnú plochu, ale aj boky matraca. Nezabudnite sa starostlivo venovať záhybom. Po vysatí na matrac pomocou sitka rozsypte jedlú soľ. Vrstva jedlej soli môže byť pokojne vyššia.

Pomocou kefy zapracujte jedlú soľ do matraca. Drhnutie vykonávajte tak, ako by ste čistili podlahu. Sóda sa tak dostane až hlboko do matraca. Sódu môžete nechať pôsobiť pokojne celý deň. Ak chcete, aby matrac príjemne voňal, pridajte do sódy niekoľko kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja. Následne sódu vysajte. Sóda do seba dokáže vstrebať vlhkosť, pach aj maz.


Obrázok: Matrac pravidelne vysávajte.

Doplnky na ochranu matraca

Ak chcete svoj matrac chrániť pred znečistením tekutinami, močom, prachom a ďalšími nečistotami, môžete použiť topper, ochrannú podložku alebo poťah.

  • Topper je tenký ochranný vrchný matrac, ktorý umocní pohodlný spánok a zároveň chráni matrac.
  • Ochranná podložka matraca – môže byť textilná, ale aj z nepriepustných materiálov, takže chráni pred znečistením tekutinami. Na matrac sa pripevní pomocou gumičiek.
  • Poťah – ide o ochranu matraca, ktorá vyzerá ako obliečka. Matrac sa do poťahu jednoducho vloží. Aj poťah môže mať nepriepustnú úpravu.

Ako prať periny, vankúše a obliečky?

Na čistote lôžka sa podieľa nielen správna starostlivosť o matrac, ale aj o lôžkoviny. Pri praní obliečok, prikrývok a vankúšov je dôležité riadiť sa predovšetkým radami výrobcu.

Ako prať periny a vankúše?

Je rozdiel, či periete periny a vankúše z peria, alebo prikrývky a vankúše z dutého vlákna. Inak sa pristupuje aj k praniu pamäťovej peny.

Ako prať perový vankúš a periny? Pokiaľ výrobca pranie nezakazuje, periny a vankúše z peria sa perú na 30 °C. Možno má vaša práčka aj špeciálny program na pranie peria. Používajte iba prípravky určené na perie. Vyhnite sa pracím prostriedkom s enzýmami, pretože tie môžu perie odmastiť. Sušte buď vonku, ale nie na priamom slnku, alebo v sušičke.


Obrázok: Perie perte v pracom prostriedku bez enzýmov.

Ako prať periny z dutého vlákna?

Prikrývky a vankúše z dutého vlákna sa perú lepšie ako perové. Väčšina výrobkov z dutého vlákna sa môže prať v práčke. Vzhľadom na to, že umelé vlákno dosť zväčší svoj objem, postrážte si, aby bola práčka zaplnená len do tretiny svojho objemu. Na pranie používajte jemný prací prostriedok a perte maximálne na 40 °C. Duté vlákno je možné sušiť v sušičke.

Ako prať vankúš z pamäťovej peny?

Pamätajte, že pamäťová pena nepatrí do práčky ani do sušičky. Musí sa teda prať ručne s pomocou tekutého pracieho prostriedku. Po dôkladnom vypláchaní nechajte vankúš voľne sušiť.

Ako prať obliečky?

Pri výbere prestieradla a obliečky dbajte nielen na estetický vzhľad, ale aj na jednoduchosť údržby. Obliečky by ste mali meniť a prať najmenej 1krát za 14 dní. Všeobecne sa odporúča pranie na 40 °C, pretože vyššia teplota môže viesť k vyblednutiu farieb. Pri ľahkých materiáloch, medzi ktoré sa radí mikrovlákno a satén, je lepšie prať iba na 30 °C. Obliečky sa oplatí prať obrátené naruby.

Dajte na naše rady a užite si kvalitný spánok v dokonale čistej posteli.

Publikované 18.12.2022
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace