blog
25.12.2023

Latexové matrace sú ekologické a vhodné pre alergikov

Latexové matrace si pomaly, ale isto začínajú získavať srdcia mnohých ľudí. Prečo? Pretože pri získavaní a spracovaní kaučuku netrpí naša planéta. Navyše ide o prírodný materiál, ktorý je hypoalergénny, takže je odolný voči plesniam a roztočom. Výhodou latexových matracov v porovnaní s penovými matracmi je ich vyššia odolnosť. Čo by ste ešte mali vedieť o týchto prírodných matracoch?

Odkiaľ pochádza látka nazývaná latex?

Matrace do postele sa vyrábajú z rôznych syntetických a prírodných materiálov. Latex je známy aj pod názvom prírodný kaučuk. Získava sa z kaučukovníka. Je to mliečna látka, nie miazga, ktorá sa získava lúpaním kôry zo stromov. Často sa označuje ako biele zlato. Plantáže kaučukovníkov sa nachádzajú po celom svete. Najviac ich je v Malajzii, Thajsku, Indonézii a Kamerune.

Prírodný kaučuk je obnoviteľná a udržateľná látka. Môže sa opakovane získavať z toho istého stromu. Na jeho získanie nie je potrebné strom vyrúbať, ale, ako sme už napísali, iba olúpať kôru. Tento spôsob "ťažby" kaučuku strom nepoškodzuje. Mliečnu látku možno zo stromu získavať opakovane až 30 rokov.

Vedeli ste, že kaučukovníky používané na získavanie latexu každoročne premenia viac ako 90 miliónov ton oxidu uhličitého na kyslík?

Matrace z prírodných materiálov
Obrázok: Kaučuk zvaný aj ako biele zlato.

Druhy latexu sa delia podľa spôsobu spracovania

Pri výbere matraca do postele sa najčastejšie stretnete len s jednoduchým označením latex. Vedeli ste však, že existuje niekoľko druhov latexu, ktoré sa líšia svojimi vlastnosťami? Vo všeobecnosti možno latex rozdeliť do dvoch kategórií:

  1. prírodný
  2. syntetický

1. Prírodný latex

Prírodný latex sa podľa spracovania delí na 2 najznámejšie druhy, ktoré sa najčastejšie používajú na výrobu matracov:

  1. Dunlop
  2. Talalay

Metóda spracovania označovaná ako Dunlop vznikla koncom 20. rokov 20. storočia. Pena sa zo získaného kaučuku vyrába tak, že sa zmieša s malým množstvom netoxických chemikálií a potom sa vyšľahá na hmotu, ktorá pripomína penové cesto. Toto cesto sa naleje do formy a pečie sa pri teplote 100 °C počas stanoveného času. Takto vznikne pevný blok latexu, ktorý sa vyberie z formy, vyčistí a potom sa znovu upečie, aby sa odstránila vlhkosť z mokrého čistenia.

Metóda spracovania Talalay je o niečo mladšia ako metóda Dunlop. Začala sa používať v 40. rokoch 20. storočia a v porovnaní s metódou Dunlop zahŕňa niekoľko ďalších výrobných krokov. Aj v tomto prípade sa zozbieraný kaučuk zmieša s malým množstvom netoxických látok a naleje sa do formy. Forma však nie je vyplnená úplne, ale len do určitej miery. Forma sa následne vákuovo uzavrie, čo vedie k tvorbe vzduchových bublín. Potom sa forma rýchlo zmrazí na teplotu -28 °C. Vďaka zmrazeniu a vzduchovým bublinám vzniká pena, ktorá je vzdušnejšia ako pena Dunlop. Po zmrazení sa pena pomocou oxidu uhličitého zmení na gél, ktorý sa potom pečie, kým neztuhne.

Talalay latex je vďaka špecifickému výrobnému procesu ľahší, nadýchanejší a má homogénnejšiu štruktúru.

Latex typu Dunlop je pevnejší, a preto je dobrou voľbou pre spáčov s vyššou hmotnosťou alebo pre tých, ktorí radi spia na bruchu. Penu Talalay si vyberajú ľudia s nižšou hmotnosťou a vo všeobecnosti tí, ktorí radšej spia na mäkšom podklade.

Výroba Talalay a Dunlop v kocke

Latex Dunlop sa v skratke pečie, zatiaľ čo latex Talalay sa vákuovo uzavrie, zmrazí a potom sa pečie. Latexy Dunlop aj Talalay obsahujú 95 % prírodného materiálu a len 5 % zvyčajne netoxických chemikálií potrebných na zmenu skupenstva latexu z kvapaliny na pevnú látku.

Matrace pre alergikov
Obrázok: Priedušný matrac z latexu Talalay.

2. Syntetický latex

Na výrobu syntetického latexu sa používajú petrochemické látky, ktoré sa spracúvajú tak, aby napodobňovali pocit prírodného latexu. Je potrebné vziať do úvahy, že syntetický latex nie je taký odolný ako prírodný latex.

Aké sú vlastnosti matracov z prírodného latexu?

Latexový matrac rýchlo reaguje na zmeny polohy počas spánku a je pomerne pružný, avšak stupeň pružnosti závisí od typu latexu a jeho pevnosti. Latexové matrace sú napríklad o niečo tvrdšie ako matrace z pamäťových pien, takže poskytujú telu dostatočnú oporu a dokážu zmierniť tlak. Do latexu sa "nezaboríte" tak ako do pamäťovej peny.

Latex je prirodzene porézny, čiže priedušný materiál. Talalay latex je najpriedušnejší. Matrac tak umožňuje prúdenie vzduchu a odvádza teplo. Počas spánku na latexe sa nebudete potiť.

Vďaka svojmu prírodnému pôvodu sú latexové matrace odolné voči plesniam a roztočom a ľahko sa čistia. Ak chcete mať matrac čo najhygienickejší, nezabudnite ho "obliecť" do matracového poťahu. Môžete ho tiež vybaviť chráničom. Latexové matrace majú dlhú životnosť.

Pre koho je latexový matrac vhodný?

  • pre alergikov
  • pre ľudí, ktorí sa viac potia
  • pre tých, ktorí radšej spia na tvrdšom podklade
  • pre všetkých, ktorým záleží na životnom prostredí

Matrac odolný voči plesniam
Obrázok: Latex je odolný voči roztočom.

Nevýhody latexových matracov

Skôr ako sa rozhodnete pre latexový matrac, oboznámte sa s jeho nevýhodami.

  • Vyššia obstarávacia cena - matrace z prírodného kaučuku sú drahšie ako matrace zo syntetických vlákien. Okrem toho sa pri ich výrobe používajú špecializované stroje a zariadenia, čo zvyšuje cenu matraca.
  • Vyššia hmotnosť - latex je vo všeobecnosti ťažký materiál, takže manipulácia s matracom môže byť ťažšia. Manželské matrace v celku sú obzvlášť ťažké.
  • Zápach gumy - nové matrace sú cítiť za gumou. Tento zápach však nie je škodlivý a za niekoľko dní vyprchá. Predtým, ako matrac uložíte do postele, nechajte ho niekoľko dní vyvetrať.
  • Pocit z matraca - spánok na latexovom matraci nemusí vyhovovať tým, ktorí boli zvyknutí na matrace zo syntetickej peny a pružinové matrace. Keď ležíte na latexovom matraci, máte pocit, že sa vznášate. Do matraca sa "nezaboríte" tak hlboko ako napríklad do matraca z pamäťovej peny.
  • Prenos pohybu – latex vedie pohyb, čo znamená, že ak spíte na jednom veľkom latexovom matraci s rozmermi 180 × 200 cm spolu so svojím partnerom, budete cítiť jeho pohyby. Preto je najlepšie dať si do postele dva samostatné latexové matrace s rozmermi 90 × 200 cm.

Ako je to s alergiou na latex?

Alergia na latex je zriedkavá a postihuje len zanedbateľné percento populácie. Uvádza sa, že je to 1 %. Najčastejšie sa vyskytuje u zdravotníckych pracovníkov, ktorí prichádzajú do kontaktu s latexovými rukavicami a iným latexovým zdravotníckym vybavením.

Mnohí ľudia sa pýtajú, či spanie na latexovom matraci môže spôsobiť alergiu na latex. Ak by ste spali noc čo noc priamo na latexe, ktorý nebol spracovaný podľa odporúčaní pre matrace, potom by zrejme mohla vzniknúť alergia. Vo väčšine prípadov je však tento scenár nepravdepodobný.

Väčšina latexových matracov je vhodná pre alergikov. Alergia na latex je v podstate alergia na bielkoviny, ktoré latex obsahuje. Tieto bielkoviny sa však v latexe používanom na výrobu matracov už nenachádzajú. Počas výrobného procesu, ktorý zahŕňa pranie a pečenie, sa obsah bielkovín v tkanine výrazne eliminuje. Okrem toho latexové matrace obsahujú aj iné výrobné materiály, ako je vlna alebo bavlna, takže so samotným latexom takmer neprichádzate do kontaktu. Ak ale trpíte vážnou alergiou na latex, možno bude pre vás najlepšie siahnuť po inom druhu matraca.

V Materasso vám vyrobíme matrac na mieru. Stačí si vybrať, či chcete latexový matrac s rozmermi 90 × 200, 180 × 200, 160 × 200, 140 × 200 cm alebo iný atypický rozmer. Okrem toho si môžete vybrať aj vhodný poťah matraca s rôznymi úpravami, ktoré vám napríklad pomôžu rýchlejšie zaspať alebo vás ochránia pred roztočmi.

Spite v dokonale hygienickej posteli. Latexový matrac je odolný voči baktériám a roztočom a jeho výroba neznečisťuje planétu.

Publikované 25.12.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace