blog
30.11.2023

Ktorý matrac si vyberiete: pružinový alebo penový?

To, či uprednostníte pružinový alebo penový matrac, závisí od mnohých faktorov. Pri výbere musíte zohľadniť svoju telesnú hmotnosť a zdravotné obmedzenia, ale napríklad aj rošt postele. Ak je miestnosť zle vetraná alebo sa počas spánku často potíte, potrebujete matrac, ktorý je čo najviac priedušný. Zistite, ako si správne vybrať.

V zásade si vyberáte medzi pružinovým a penovým matracom

Ak nastal čas na výmenu matraca, na trhu sú dve základné prevedenia. Buď komfortný penový matrac, alebo matrac s pružinovým jadrom. Každý matrac má svoje výhody a nevýhody. Správny matrac si vždy vyberajte podľa:

  • svojich požiadaviek na kvalitný spánok
  • vašej hmotnosti
  • svojich zdravotných problémov
  • roštu, ktorý máte vo svojej posteli

Matrac si môžete nechať vyrobiť aj na mieru.

Prelet svetom pružinových a penových matracov

Pri rozhodovaní, či si hneď na začiatku vybrať pružinový alebo penový matrac, vám pomôže niekoľko všeobecne platných faktov.

Pružinové matrace:

  • sú k dispozícii len v dvoch variantoch
  • majú vyššiu nosnosť, takže sa na nich vyspia aj ťažšie osoby
  • sú priedušné
  • sú kompatibilné s akýmkoľvek roštom okrem polohovateľného
  • nie všetky matrace umožňujú zónovanie

Penové matrace:

  • v porovnaní s pružinovými sú ľahšie
  • vzhľadom na ich nižšiu priedušnosť a pružnosť nie sú vhodné pre doskový rošt
  • môžu na nich spať osoby všetkých generácií
  • môžu byť mäkšie, takže ich ocenia aj ľudia s bolesťami kĺbov
  • sú vyrobené z rôznych pien, ktoré im dodávajú rôzne vlastnosti

Keď si vyberáte v kategórii pružinových matracov

Ak ste sa rozhodli pre pružinové jadro, budete si vyberať medzi dvoma typmi matracov:

  1. bonellové
  2. taštičkové

Pružinové matrace prešli impozantným vývojom. Vďaka novým materiálom a novým technológiám používaným pri výrobe sa už nemusíte obávať, že by vás pružiny časom tlačili do chrbta, vystreľovali alebo sa pretláčali cez ložnú plochu. Pružiny sa totiž kombinujú s ďalšími materiálmi, najmä s komfortnými penami, ale aj s prírodnými materiálmi (kokosové dosky, latexová pena, konské vlásie), ktoré zaručujú pohodlný spánok po mnoho rokov.

Pružiny sú vyrobené z oceľových alebo kovových drôtov rôznych hrúbok. Podľa typu pružín sa matrace delia na bonellové a taštičkové.

Bonellové a taštičkové matrace
Obrázok: Pružiny sa vyrábajú z oceľových a kovových drôtov.

Čo sú to bonellové matrace a kedy sa pre ne rozhodnúť?

Ak niekto hovorí o pružinovom matraci, ide pravdepodobne o bonellový matrac. Jeho názov je odvodený od pružín, ktoré sa nazývajú bonellové. Sú vyrobené z drôtu jednej hrúbky a vyzerajú ako presýpacie hodiny.

V jednom matraci môže byť 100 až 200 pružín a platí, že čím viac pružín, tým pohodlnejší spánok. Pružiny sú navzájom spojené drôtom a vytvárajú kompaktnú a pevnú plochu. Keďže pružiny sú navzájom prepojené, prenášajú pohyb. Predstavte si, že máte v posteli veľký manželský bonellový matrac. Ak sa jeden z partnerov otočí, vďaka vzájomnému prepojeniu pružín bude ten druhý cítiť pohyb. To nie je veľmi lákavá predstava, však? Preto sa do manželských postelí odporúča dať dva samostatné matrace.

Vzhľadom na vzájomné prepojenie pružín síce matrace prenášajú pohyb, čo je nevýhoda, ale na druhej strane sa môžete spoľahnúť, že tuhosť zostane rovnaká počas celej životnosti matraca.

Bonellové matrace majú nosnosť približne 130 kg, takže na nich môžu spať aj "ťažšie váhy". Ich výhodou je dokonalá priedušnosť. Matrace nedržia vlhkosť, takže ich môžete používať aj v miestnostiach s vyššou vlhkosťou alebo tam, kde je nepravidelné vetranie, napríklad na chatách. Dokonalá cirkulácia vzduchu eliminuje riziko vzniku plesní. Bonellové matrace patria medzi tvrdšie a nedajú sa zónovať, preto nie sú najlepšou voľbou pre ľudí, ktorí trpia bolesťami kĺbov a pohybového aparátu.

Bonellové matrace patria na boxspring, doskové, lamelové a latkové rošty. Rozhodne sa nesmú klásť na polohovateľné rošty. Polohovanie by mohlo spôsobiť deformáciu pružín.

Čo sú to taštičkové matrace a pre koho sú vhodné?.

Taštičkové matrace sú mladšou a modernejšou verziou klasických pružinových matracov. Od bonellových matracov sa líšia najmä veľkosťou pružín. Sú menšie a v jednom matraci ich môžu byť stovky až tisíce. Okrem toho nie sú navzájom spojené. Každá pružina je ukrytá v textilnej taštičke. Navzájom sú spojené len taštičky, takže tento matrac neprenáša pohyb. Keď si ľahnete alebo sadnete, stlačia sa len tie pružiny, na ktoré je vyvíjaný tlak. Ostatné zostávajú bez zmeny.

Taštičkové matrace
Obrázok: Taštičkové matrace neprenášajú pohyb.

Pružiny môžu byť vyrobené z drôtov rôznej hrúbky, preto sa tieto matrace dajú zónovať. Zónovanie znamená, že každá časť matraca má inú tvrdosť. Táto tuhosť zodpovedá zaťaženiu, ktoré vzniká na konkrétnej časti tela. Napríklad boky a ramená sú zaťažené najviac, preto je tam matrac tuhší. V oblasti členkov a hlavy je tlak menší, preto je matrac v týchto oblastiach mäkší. Vďaka rôznym tvrdostiam dokáže matrac počas spánku udržať vašu chrbticu v zdravej polohe, takže sa ráno nezobudíte s bolesťami chrbta alebo stuhnutou krčnou chrbticou.

Taštičkové matrace sú vhodné pre všetky generácie. Ich nosnosť je vyššia ako pri bonellových pružinách. Môžu na nich spať osoby s hmotnosťou do 150 kg.

Rovnako ako bonellové matrace, aj taštičkové sú dokonale priedušné, takže ich môžete používať aj v menej vetraných priestoroch. Sú kompatibilné so všetkými typmi roštov vrátane boxspringov, s výnimkou polohovateľných matracov.

Porovnanie bonellových a taštičkových matracov

V čom sa od seba líšia a v čom sú rovnaké?

Pružinové matrace

Rozhodli ste sa pre penový matrac?

Pri penových matracoch máte možnosť väčšieho výberu. Zatiaľ čo v prípade pružinových sú v ponuke len bonellové a taštičkové, penové matrace ponúkajú oveľa širší sortiment.

K dispozícii sú jednodruhové matrace, čo znamená, že sú vyrobené len z jedného typu peny. Môžete sa však rozhodnúť aj pre tzv. sendvičové matrace, ktoré pozostávajú z viacerých druhov pien. Každá pena má iné vlastnosti, takže matrac bude presne zodpovedať vašim požiadavkám. Okrem toho sa z pien vyrábajú aj zdravotné matrace.

V spoločnosti Materasso vyrábame nielen postele, ale aj matrace na mieru. Na výrobu používame peny aj pružiny. Je len na vás, aký matrac si vyberiete. Môžeme vám vyrobiť mäkší alebo tvrdší matrac, matrac s protialergickou úpravou alebo matrac, ktorý je maximálne priedušný. Okrem toho si môžete vybrať aj rozmer alebo tvar. Okrem štandardných rozmerov vyrábame aj matrace v predĺžených alebo atypických dĺžkach.
Zatiaľ čo kedysi sa vyrábali prevažne molitanové matrace, dnes je ponuka oveľa širšia. V spoločnosti Materasso vyrábame matrace z:

  • Latexovej peny – latex je prírodný materiál. Pena je mäkká a dobre sa prispôsobuje tvaru tela. Je menej priedušná, preto nie je vhodná pre ľudí, ktorí sa veľa potia. Nehodí sa ani do vlhkého prostredia. Vďaka svojmu prírodnému pôvodu je vhodná pre alergikov.
  • PUR peny –PUR pena je molitan. Používame len najkvalitnejšiu penu s vysokou hustotou, ktorá zaručuje dlhú životnosť, dobrú pružnosť a rozmerovú stálosť matraca.
  • HR peny – ide o studenú penu, ktorá je priedušnejšia ako PUR pena. Má vyššiu elasticitu a lepšiu rozmerovú stálosť.
  • Lenivej peny – lenivá pena prispôsobuje svoju tuhosť telesnej teplote. Preto je najlepším riešením pre ľudí, ktorí majú bolesti kĺbov. Lenivá pena sa nazýva aj pamäťová pena. Z pamäťovej peny sa vyrábajú nielen klasické matrace na spanie, ale aj tenké vrchné matrace nazývané toppery. Umiestňujú sa na vrchnú časť matraca na spanie.
  • Bio peny – na výrobu bio peny sa používajú prírodné oleje. Vďaka tomu sú matrace odolnejšie voči mikróbom, plesniam a hubám. Ideálna voľba pre alergikov.

Pokiaľ ide o peny, aj tie boli, rovnako ako pružiny, zmodernizované. Kým kedysi spôsobovali prehrievanie a potenie, dnes sa peny vyrábajú tak, aby mali čo najotvorenejšiu štruktúru a umožňovali maximálnu cirkuláciu vzduchu.

Penové matrace sa dajú zónovať, aby udržali chrbticu v zdravej polohe. Hodia sa na väčšinu roštov vrátane boxspring a polohovateľných roštov. Nie sú vhodné na doskové rošty, pretože v porovnaní s pružinovými matracmi nie sú tak priedušné a pružné.

Porovnanie matracov: pružinový vs. penový

Pozrite si rýchle porovnanie najdôležitejších vlastností pružinových a penových matracov.

Pruřinové a penové matrace

Vyberte si matrac, ktorý bude najlepšie vyhovovať vašim požiadavkám. Nezabudnite tiež zohľadniť typ roštu alebo vlhkosť a vetranie miestnosti.

Publikované 30.11.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace