blog
25.10.2023

Pohodlný spánok v nadrozmernej posteli si užijú nielen vysokí ľudia

Pre koho sú určené extra veľké postele? Pre vysokých jedincov, ale aj pre tých, ktorí sa počas spánku radi rozvaľujú a potrebujú dostatok priestoru. Veľké postele ocenia aj rodiny, ktoré uprednostňujú spoločné spanie. Aké veľké postele sú dostupné na trhu a ako si vybrať tú najvhodnejšiu?

Prečo je dôležitá správna dĺžka postele?

Pár centimetrov telesnej výšky navyše prináša viacero výhod. Pohodlne dosiahnete na hornú poličku, lepšie vidíte na koncerte, keď sú pred vami davy ľudí. Týchto pár centimetrov má však aj svoje nevýhody. Väčšina výrobkov je navrhnutá pre ľudí s priemernou výškou. Tí, ktorí svojou výškou vyčnievajú, musia nájsť spôsob, ako žiť vo svete štandardne vysokých ľudí.

V spoločnosti Materasso vyrábame postele a matrace na mieru. Nezáleží na tom, či ste dlháň alebo trpaslík. Vybavenie z našej dielne vám jednoducho "ľahne". Vedeli ste, že ak vysokí ľudia spia na krátkom matraci, musia sa neustále "krútiť", aby sa prispôsobili jeho nevyhovujúcej dĺžke? Zlá poloha pri spánku pritom môže mať negatívny vplyv na fyzické aj psychické zdravie.

Predĺžené postele a matrace sú približne o 20 až 30 cm dlhšie ako štandardná dĺžka. Preto môžete spať pohodlne a nerušene, aj keď máte viac ako 200 cm.

Nadrozmerné postele nielen pre dlháňov

Chcete sa pohodlne vyspať? V tom prípade potrebujete kvalitný matrac, ale aj dostatočne veľkú posteľ. Zatiaľ čo niektorí ľudia sa radi túlia, iní sa často vrtia a potrebujú dostatok priestoru. Niekto zase meria 180 alebo 190 cm a hrozí mu, že mu budú nohy trčať z postele. Niektoré rodiny chcú mať k sebe čo najbližšie, preto rodičia spia so svojimi deťmi v jednej posteli. Z akých postelí si môžete vybrať?

  • King size bed – 180 × 200 cm, ide o manželskú posteľ klasickej veľkosti.
  • Super king size bed – väčšia ako king size bed s rozmermi približne 200 × 200 cm.
  • Family bed – obrie postele, na ktorých sa pohodlne vyspí celá rodina. Majú rozmery 270 × 230 cm.
  • Predĺžené postele – navrhnuté špeciálne pre osoby s výškou nad 190 cm. Posteľ môže mať predĺženú dĺžku 220 až 230 cm.

Na nadštandardne veľkej posteli sa pohodlne vyspia všetci tí, ktorí v noci často menia spánkovú polohu alebo sa rozťahujú. Zároveň sú tieto postele vhodné aj pre spáčov s vyššou hmotnosťou.

S extra veľkou posteľou do veľkej spálne

Výber veľkosti čalúnenej postele nie je len o výške spiaceho alebo o jeho spánkových návykoch, ale aj o veľkosti spálne. Ak máte malú spálňu, ktorú úplne vyplníte posteľou, budete sa v nej cítiť stiesnene a frustrovane. Navyše nebudete mať miesto na nočné stolíky alebo komodu. Naopak, vo veľkej spálni bude manželská posteľ zbytočne malá a vy sa budete v spálni cítiť stratení.

Akú veľkosť postele zvoliť do väčšej a menšej spálne?

  • Malé spálne - do spální s rozlohou menšou ako 12 m² vyberajte menšie postele. Zvyčajne ide o väčšie jednolôžkové postele s rozmermi 140-160 × 200 cm.
  • Spálne štandardnej veľkosti - podlahová plocha je približne 12 m², čo je tak akurát na posteľ a nočné stolíky. Do takejto spálne umiestnite štandardnú manželskú posteľ s rozmermi 180 × 200 cm.
  • Obrovské luxusné spálne - do spálne s podlahovou plochou väčšou ako 14 m² môžete bez problémov umiestniť nadrozmerné alebo predĺžené postele. Skvelou voľbou je super king size bed s rozmermi 200 × 200 cm a viac, ale aj family bed.

Hoci v našich zemepisných šírkach nie sú obrie family bed až také bežné, ich popularita rastie najmä medzi rodinami s menšími deťmi. Tzv. spoločné spanie je totiž čoraz populárnejšie.

Uprednostňuje sa najmä v rodinách s novým bábätkom. Hovorí sa, že ak mama a dieťa spia spolu, ich spánkové rytmy sa zosúladia. Okrem toho môžu matky dojčiť svoje deti v posteli. Maximálna blízkosť dieťaťa je pre mamičku výhodná aj v tom, že nemusí v noci vstávať, aby plačúce bábätko utíšila. Často stačí len šepot alebo pohladenie a dieťa zaspí.

Veľké dizajnové postele
Obrázok: Vo veľkej posteli matky svoje dieťatko pohodlne nakoja.

Nadštandardne veľké postele by mali mať vyššie položenú ložnú plochu

Okrem dĺžky postele je veľmi dôležitá aj výška ložnej plochy, ktorá sa meria od zeme po vrchnú plochu matraca. Dostatočne vysoká posteľ vám umožní pohodlné vstávanie a líhanie bez zbytočného zaťažovania kolien a bedier.

Ako zistíte potrebnú výšku postele?

  • Sadnite si na okraj postele,
  • spustite nohy dole tak, aby ste mali chodidlá rovno na podlahe,
  • ak je medzi stehennou a lýtkovou kosťou uhol 90°, posteľ má optimálnu výšku.

Okrem pohodlného líhania a vstávania je vysoká ložná plocha výhodná aj v tom, že vás chráni pred prachom víriacim sa pri zemi a pred prievanom. Zatiaľ čo klasické postele majú plochu na spanie 40 cm nad zemou, vysoké postele s čalúnenými čelami majú výšku ložnej plochy 60 až 70 cm. Závisí to od výšky matraca.

Ako by mala vyzerať správna nadrozmerná posteľ?

Okrem potrebných rozmerov zohráva dôležitú úlohu aj odolný materiál, dostatočne veľký matrac a dizajn.

Masívna posteľ je TOP

Pokiaľ ide o výrobné materiály, vo svete postelí nájdete kov, laminát a masívne drevo.

  • Kov - je odolný a má dlhú životnosť. Je však studený a existuje riziko, že spoje začnú časom vŕzgať.
  • Lamino - patrí k lacnejším materiálom a je k dispozícii v rôznych povrchových úpravách vrátane tých, ktoré verne imitujú drevo. V porovnaní s masívnym drevom a kovom má krátku životnosť. Nie je to najkvalitnejší materiál.
  • Masívne drevo - na výrobu postelí je najobľúbenejšie. Je to hypoalergénny materiál, ktorý je vhodný aj pre alergikov. Môže sa pochváliť dlhou životnosťou a odolnosťou.

Dizajnové spracovanie

Z hľadiska dizajnu sú najobľúbenejšie čalúnené postele. V spoločnosti Materasso vyrábame korpus postele z masívneho dreva, ktoré následne potiahneme mäkkou penou a očalúnime látkou. Môžete si vybrať zo stoviek materiálov a tisícov farieb. Posteľ je teda príjemne mäkká a nehrozí riziko zranenia, ak o ňu zakopnete alebo sa o ňu udriete.

Čalúnené postele majú vysoké čelo, ktoré chráni spiaceho pred chladom zo steny, a zároveň mu dodáva pocit bezpečia. Okrem toho je to aj komfortný prvok. O mäkké čalúnené čelo sa môžete oprieť napríklad pri čítaní v posteli, sledovaní televízie, lúštení krížoviek alebo rozhovore s partnerom.

Vysoká posteľ s čalúneným čelom
Obrázok: Vysoká čalúnená posteľ s čelom.

Väčšia posteľ si vyžaduje väčší matrac

Tak ako sa vyrábajú štandardizované postele, vyrábajú sa aj štandardizované matrace, ktoré do nich dokonale pasujú. Ale čo ak je vaša posteľ dlhšia alebo širšia? V našej dielni vám dokážeme vyrobiť matrac na mieru. Neobvyklé rozmery alebo tvary pre nás nie sú prekážkou.

V prípade matraca si môžete vybrať:

  • Výšku – čím vyšší matrac, tým pohodlnejší spánok. Najpohodlnejšie a najvyššie matrace sú vysoké 30 cm.
  • Šírku a dĺžku - nevyrábame len štandardizované matrace 180 × 200 cm, ale aj matrace s väčšou dĺžkou alebo šírkou.
  • Tvrdosť - existujú 4 úrovne tvrdosti, pričom najobľúbenejšie sú stredne tvrdé matrace. Starší ľudia by mali spať na mäkších matracoch. Ľudia s vyššou hmotnosťou na tvrdších matracoch.
  • Výrobný materiál - matrace vyrábame zo širokej škály materiálov. Bonellové a taštičkové matrace sú najvhodnejšie pre osoby s vyššou hmotnosťou. Pre starších ľudí vyrábame špeciálne seniorské matrace so zosilneným okrajom. Latexové matrace a matrace z bio peny ocenia alergici. Pre tých, ktorí majú problémy s kĺbmi, sú najvhodnejšie matrace z lenivej peny. Ponúkame aj matrace zo studenej a PUR peny.

Medzi najpohodlnejšie matrace patria ortopedické zónové matrace. Matrac môže mať až 7 zón. Každá zóna má inú tvrdosť, ktorá zodpovedá konkrétnej časti tela. Vďaka tomu poskytuje dostatočnú podporu opornému systému a udržiava ho počas spánku v zdravej polohe. Zaujali vás tieto matrace? Pozrite si zónové matrace podrobnejšie.

Pre dlhé lôžko s dlhým roštom

V súčasnosti sú obľúbené boxspringové postele bez roštu. Základňu tvoria pružiny, na ktorých je umiestnený hlavný matrac na spanie. Boxspringová základňa v plnej miere nahrádza rošt.

Ak dávate prednosť klasickej posteli s lamelovým roštom, siahnite po rošte, ktorý svojou dĺžkou a šírkou zodpovedá rámu. Pre extra veľkú posteľ vám môžeme vyrobiť rošt na mieru.

V ponuke máme rošty:

  • latkové - ide o pevné rošty, ktoré sú kombinované s pružinovými matracmi
  • lamelové - pružné rošty vhodné pre penové matrace
  • polohovacie - rošty sa dajú polohovať ručne alebo elektricky. Sú vhodné nielen do postelí seniorov, ale aj pre každého, kto túži po čo najpohodlnejšom spánku. Umožňujú nastavenie optimálnej výšky hlavy a dolných končatín

Nekrčte sa v malej posteli. Doprajte si pohodlný a zdravý spánok na lôžku, ktoré vyhovuje vašej výške a požiadavkám na dostatočný priestor pri spaní.

Publikované 25.10.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace