blog
29.09.2023

Kombinácia správneho roštu, matraca a postele boxspring ako liek na nespavosť

Podráždenosť, výkyvy nálad, nesústredenosť... Nespavosť si vyberá mimoriadne krutú daň na vašom zdraví. So správnym matracom, roštom a posteľou môžete dosiahnuť kvalitný spánok, ktorý vaše telo potrebuje na celkovú regeneráciu. Okrem toho môžete pokojný spánok podporiť aj inými metódami. Napríklad medvedím mliekom. Čo ešte funguje?

Čo je nespavosť alebo insomnia?

Insomnia je porucha spánku, ktorá sa prejavuje narušeným zaspávaním alebo priebehom spánku. Zvyčajne nemôžete v noci zaspať a keď zaspíte, predčasne sa zobudíte a nemôžete znova zaspať. Nespavosť sa prejavuje aj častým nočným budením.

Nespavosť nie je len jedna. Vyskytuje sa v troch formách:

  • prechodná - zvyčajne trvá týždeň a je dôsledkom aktuálneho stresu
  • akútna - zvyčajne trvá až mesiac a mala by byť konzultovaná s lekárom
  • chronická - trvá dlhšie ako mesiac a poruchy spánku sa vyskytujú najmenej 3-krát týždenne

Ako ovplyvňuje nedostatok spánku vaše zdravie?

Spánok je mimoriadne dôležitý pre vaše zdravie. Vaše telo sa regeneruje a naberá sily na ďalší deň. Kvalitný spánok má významný vplyv aj na váš duševný stav a je dôležitý pre tvorbu pamäťových stôp, ako aj pre správne fungovanie vášho metabolizmu a imunitného systému.

Nekvalitný spánok sa prejavuje napr:

  • únavou
  • malátnosťou
  • podráždením
  • zhoršenou koncentráciou
  • zlou náladou
  • výkyvmi nálad
  • zdravotnými problémami (napr. zvýšený krvný tlak)
  • predčasným starnutím atď.

3 základné piliere zdravého spánku: posteľ, matrac, rošt

Skôr než začnete hľadať babské rady, ktoré vám pomôžu pri nespavosti, alebo predtým, než navštívite odborníka, zamyslite sa, či máte vhodné prostredie na spánok. Nejde len o teplotu v miestnosti, dokonalú tmu alebo ticho, ale predovšetkým o posteľ, matrac a rošt.

Najpohodlnejšia posteľ typu boxspring

Jednými z najpohodlnejších postelí súčasnosti sú postele typu boxspring. V minulosti ste na nich mohli spať len v najluxusnejších hoteloch. Dnes si ich môžete zaobstarať aj do svojej domácnosti. V čom sú jedinečné?

Základom postele je boxspring. Je to pevný rám vyplnený pružinami. Pružiny fungujú ako rošt a pomáhajú rozložiť tlak pôsobiaci na matrac. Boxspringové postele sú vyššie ako bežné postele, takže sa do nich pohodlne líha, a zároveň sa z nich ľahko vstáva. Výška spacej plochy môže byť až 60 cm nad zemou, čo ocenia nielen seniori. Závisí to od hrúbky matraca.

Keďže hlavný matrac na spanie je umiestnený na pružinovej základni a na ňom je položený ešte tretí tenký matrac alebo topper, boxspringová posteľ sa môže pochváliť systémom 3 matracov, ktoré dokonale kopírujú tvar ľudského tela, poskytujú potrebnú oporu a perfektne rozkladajú tlak. Preto môžete na posteli pokojne spať bez toho, aby ste museli meniť polohy na spanie.

Ďalším prvkom, ktorý prispieva k pohodlnému odpočinku, je vysoké čalúnené čelo. Chráni vás pred chladom prenikajúcim cez stenu za posteľou, dodáva vám pocit bezpečia, a ak si v posteli radi čítate, môžete sa oň pohodlne oprieť.

Dizajnová posteľ boxspring
Obrázok: Posteľ s boxspringovou základňou.

Posteľ vyberajte s ohľadom na veľkosť spálne. Nezabudnite zohľadniť svoj zdravotný stav.

  • Postele s rozmermi 160 × 200 cm sú vhodné do malých spální.
  • Do veľkej spálne umiestnite posteľ typu boxspring s rozmermi 180 × 200 cm, 200 × 200 cm alebo predĺžené postele so šírkou 180 cm a dĺžkou 220 až 230 cm.
  • Starší ľudia a osoby so zdravotnými problémami ocenia posteľ s polohovateľným roštom, ktorý im umožňuje nastaviť sklon v oblasti hlavy a nôh.

Matrac, ktorý spĺňa požiadavky na pohodlný spánok

Spíte nekvalitne? Možno máte zlý matrac. Ak je váš matrac starší ako 7 rokov, má viditeľné poškodenia a je preležaný, je čas siahnuť po novom modeli. Prečítajte si viac informácií o výmene matracov.

Pri výbere matraca zvážte svoje potreby a zdravotné požiadavky. Ak vás bolí chrbát, krčná chrbtica, bedrá alebo máte problémy s chrbticou, vyberte si ortopedický matrac z lenivej alebo pamäťovej peny, ktorý dobre rozkladá tlak a poskytuje úľavu vašim kĺbom. Ideálny zdravotný matrac7 anatomických zón. Tie sa postarajú o to, aby bola vaša chrbtica počas spánku v optimálnej polohe a aby vás po prebudení nič nebolelo.

Zdravotný matrac so siedmimi anatomickými zónami
Obrázok: Zdravotný matrac Eleanor so 7 zónami.

Pri výbere nového matraca sa zamerajte na:

  • Dĺžka - matrac by vás mal presahovať o 25 cm, k dispozícii sú aj matrace s predĺženou dĺžkou 210 až 220 cm.
  • Výška - výška alebo hrúbka matraca ovplyvňuje, ako pohodlne sa vám na ňom bude spať. Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší, tým lepší. Na každodenné spanie sú najlepšie matrace s výškou 20 cm alebo viac.
  • Tvrdosť - vyberte si podľa svojej hmotnosti a zdravotných požiadaviek. Mäkšie matrace sú vhodné pre seniorov a ľudí s hmotnosťou do 70 kg, zatiaľ čo tvrdšie a tuhšie matrace sú vhodné pre ľudí s nadváhou.

Kvalitu spánku ovplyvňuje aj hygiena matraca. Staré matrace, ktoré nie sú pravidelne udržiavané, môžu spôsobiť ochorenia dýchacích ciest.

Veľkou kapitolou je výber výrobného materiálu. Každý materiál má totiž iné vlastnosti, ktoré zodpovedajú vašim zdravotným požiadavkám, ale aj typu roštu.

  • Latex – ide o mäkšiu penu, ktorá je priedušná a prispôsobuje sa tvaru tela. Nie je vhodná pre ľudí, ktorí sa viac potia.
  • PUR pena – penové matrace sú cenovo najdostupnejšie. Vyrábajú sa v rôznych tvrdostiach a často sa kombinujú s inými penami.
  • Studená pena – je priedušnejšia, pružnejšia a rozmerovo stabilnejšia ako PUR pena. Často sa kombinuje s PUR a lenivou penou.
  • Lenivá pena – jej tuhosť sa mení v závislosti od telesnej teploty. Je vhodná pre ľudí, ktorí trpia bolesťami kĺbov a chrbta.
  • Bio peny – sú vyrobené z prírodných olejov, a preto sú odolné voči mikróbom a plesniam. Sú vhodné pre alergikov.
  • Pružinové matrace – jadro matraca pozostáva buď z bonellových pružín, alebo z taštičkových pružín. Taštičkové matrace sú zo sortimentu pružinových matracov najpohodlnejšie. Vo všeobecnosti sú pružinové matrace vhodné pre mladších ľudí a pre osoby s nadváhou. Vďaka svojej dokonalej priedušnosti sú vhodné aj do menej vetraných priestorov.

Ak máte na matrac špecifické požiadavky, môžete si ho nechať vyrobiť na mieru. Stačí kontaktovať našich odborníkov.

Rošt, ktorý si rozumie s matracom

Rošty v posteli neslúžia len na to, aby sa matrac neprepadol na podlahu alebo do úložného priestoru. Pomáhajú matracu rozložiť tlak, ale zároveň k nemu privádzajú dostatok čerstvého vzduchu. To znamená, že sa v matraci netvoria plesne a nerozmnožujú sa roztoče.

Vďaka pružnosti roštu si matrac zachováva anatomický a stabilný povrch. Čím väčšia je pružnosť roštu, tým lepšie je váš matrac chránený.

Rošty sú k dispozícii v niekoľkých prevedeniach:

  • Latkový rošt – je to cenovo najdostupnejší rošt, ktorý je menej pružný. Možno ho kombinovať s vyššími matracmi. Je ideálny pre pružinové matrace.
  • Lamelový rošt – Vyznačuje sa vysokou pružnosťou, takže si poradí aj s tenšími matracmi. Najčastejšie sa používa na penové matrace.
  • Výklopný rošt – inštaluje sa do postelí s úložným priestorom. Môže byť latkový alebo lamelový.
  • Polohovacie rošty – umožňujú nastavenie sklonu v oblasti hlavy a nôh. Nastavenie možno vykonať buď ručne, alebo elektricky. Polohovateľné rošty sú vhodné pre osoby so zníženou pohyblivosťou, ale aj pre všetkých, ktorí túžia po kvalitnom spánku. Ukladajú sa na ne penové matrace. Nie sú kompatibilné s pružinovými matracmi.

Rošt vyberajte podľa:

  • typu matraca - penové matrace sú vhodné pre lamelové a polohovacie rošty, pružinové matrace pre latkové rošty
  • nosnosti - nosnosť matraca by mala byť o 15 kg vyššia ako vaša hmotnosť
  • veľkosti rámu postele - rošt musí do postele dokonale zapadnúť

Chcete si sami vyskúšať postele, matrace a rošty z našej dielne? Pozrite sa, ktorý predajca je najbližšie k vám.

Nastaviteľný elektricky ovládaný rošt
Obrázok: Elektricky polohovateľný rošt. 

5 receptov na nespavosť

Okrem vhodného roštu, matraca a postele môžete podporiť kvalitný spánok niekoľkými osvedčenými receptami.

1. Upokojte sa bylinkovým čajom

Pred spaním si uvarte čaj z harmančeka, medovky, mučenky, šafranu alebo ľubovníka. Tieto bylinky vás upokoja a pripravia na dobrý spánok.

2. Relaxujte v horúcom kúpeli

Pred spaním sa ponorte do horúceho kúpeľa, počúvajte upokojujúce melódie a vytvorte si relaxačnú atmosféru s vhodnou vôňou. Z hľadiska aromaterapie sa na pokojný spánok odporúča levanduľa, šalvia, harmanček alebo rozmarín. Horúca voda uvoľní vaše telo.

3. Vychutnajte si medvedie mlieko

Medvedie mlieko je nápoj, ktorý sa pripravuje z mlieka a medu. Mlieko je zdrojom aminokyseliny tryptofánu, ktorá podporuje tvorbu serotonínu. Med zvyšuje vylučovanie inzulínu, ktorý uvoľňuje tryptofán do mozgu. Serotonín sa s blížiacim večerom mení na spánkový hormón melatonín, ktorý pomáha pri zaspávaní. Pred zaspávaním si dajte medvedie mlieko.

4. Naordinujte si horčík

Nedostatok horčíka sa môže prejaviť nespavosťou. Horčík sa podieľa na uvoľnení tela, relaxácii a pokojnom spánku. Získajte ho z potravín, ako je zelená zelenina, kakao, orechy alebo strukoviny. Môžete tiež užívať doplnky stravy.

5. Vyhnite sa modrému svetlu

Aspoň hodinu pred spaním sa nepozerajte na obrazovky mobilných telefónov, počítačov alebo televízorov. Vyžarujú modré svetlo, ktoré udržuje váš mozog "naštartovaný". Nemôže sa upokojiť a vy nemôžete spať.

Robte to, čo je najlepšie pre vaše zdravie. Spite na pohodlnom matraci, podopretom vhodným roštom, a to všetko orámované krásnou posteľou.

Publikované 29.09.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace

Taktiež sa Vam môže páčiť

blog 07.10.2024 ⦁ Tvrdosť matraca ⦁ Výber matraca ⦁ Porovnanie matracov Ako vybrať správny matrac