blog
17.03.2023

Ako vybrať čalúnenú dvojlôžkovú posteľ?

Kvalita spánku sa odráža na fyzickom aj psychickom zdraví. Ak dobre spíte, lepšie zvládate stresové situácie a ste všeobecne výkonnejší. Ako si dopomôcť ku kvalitnému a regeneračnému spánku? Výberom správnej čalúnenej postele a vhodného matraca. Na čo sa zamerať?

Prečo je dôležité dbať na správnu veľkosť postele?

Pokiaľ ide o dvojlôžkovú posteľ, musíte sa uistiť, že máte dostatok priestoru na spanie a že posteľ bude svojimi rozmermi zodpovedať miestnosti.

Ak si zvolíte príliš malú posteľ, hrozí, že sa ani jeden z partnerov na dvojlôžku pohodlne nevyspí. Celú noc sa budete prevaľovať a „bojovať“ o svoj „kúsok raja“. Zbytočne veľká posteľ môže naopak viesť k vzájomnému odcudzeniu. Veľkosť ložnej plochy by teda nemala byť ani príliš malá, ani zbytočne veľká.

Pamätajte si, že do malej spálne sa nehodí príliš veľká posteľ. V ideálnom prípade by mal mať každý z partnerov prístup k posteli z boku. Medzi stenou (alebo skriňou) a posteľou by mal byť priechod so šírkou cca 60 cm. Zbytočne veľká dvojlôžková posteľ zaberie väčšinu podlahovej plochy a vy sa tak v spálni budete cítiť stiesnene a nepríjemne.

Postele do malej spálne:

  • Čalúnená posteľ s rozmermi 180 × 200 cm (ide o manželskú posteľ štandardnej veľkosti, často označovanú ako king size posteľ).
  • Čalúnená posteľ s rozmermi 160 × 200 cm (ide o menšie dvojlôžko).
  • Čalúnená posteľ s veľkosťou 140 × 200 cm (tento rozmer zodpovedá väčšiemu jednolôžku a pre dve osoby nemusí byť dostačujúci).

Ak máte to šťastie, že je vaša spálňa dostatočne veľká, môžete si ju vybaviť ako posteľou so štandardnými rozmermi, tak aj väčšou posteľou.

Postele do veľkej spálne:

  • Čalúnené lôžko štandardná veľkosť 180 × 200 cm.
  • Nadštandardne veľká čalúnená posteľ s čelom a rozmermi 200 × 200 cm.
  • Predĺžená posteľ pre osoby, ktoré merajú viac ako 190 cm s rozmermi 180 × 220 až 230 cm.

V Materasso vám vyrobíme posteľ na mieru, ktorá sa bude hodiť do menších aj väčších spální. Rozmery, ale aj dizajn či výber matraca, budú vo vašej réžii.

Posteľ na mieru
Obrázok: Posteľ na mieru veľkým aj malým spálňam.

Výška ložnej plochy

Chcete si do postele pohodlne líhať a bez námahy z nej vstávať? V tom prípade by sa mala ložná plocha nachádzať vo výške medzi 40 až 50 cm od zeme. Staršie osoby ocenia ložnú plochu 60 cm od zeme.

Optimálnu výšku postele k svojej postave zistíte tak, že si sadnete na posteľ a nohy spustíte na zem. Chodidlá sa celou plochou dotýkajú podlahy a medzi lýtkovou a stehennou kosťou je uhol 90°.

Vysoko položená ložná plocha je výhodná aj preto, že ste chránení pred prievanom a prachom, ktorý sa drží blízko pri zemi. Na výšku ložnej plochy má vplyv nielen rám postele dvojlôžka, ale aj výška matraca.

Spracovanie a dizajn postele

Obstaranie dvojlôžkovej postele predstavuje väčšiu investíciu, preto sa oplatí hľadieť nielen na dizajn, ale aj na kvalitu spracovania.

Z hľadiska materiálov si môžete vybrať medzi posteľami:

  • z kovu
  • z masívu
  • z laminátu

Ak sú kovové postele dobre spracované, majú dlhú životnosť. Môžu však vŕzgať. Kov je navyše studeným materiálom, ktorý nemusí byť pre vašu pokožku príjemný. Lamino v dnešnej dobe predstavuje ideálny pomer medzi cenou a vzhľadom. Z praktického hľadiska však musíte počítať s kratšou životnosťou a nižšou odolnosťou v porovnaní s masívom alebo kovom.

V súčasnosti sú najobľúbenejšie celočalúnené postele s masívnym rámom. Masív je prírodný materiál, ktorý neuvoľňuje žiadne chemické látky. Čalúnenie komfortným poťahom a zmäkčenie penami sa postará o to, aby posteľ poskytovala maximálne pohodlie.

Najobľúbenejšie sú čalúnené postele
Obrázok: Najobľúbenejšie sú čalúnené postele.

Aké konštrukčné riešenie vám bude vyhovovať?

Z hľadiska konštrukčného riešenia postele sa stretnete s niekoľkými variantmi.

  • Systém boxspringkontinentálne postele sa pýšia boxspringovým systémom. V ráme postele je uložená pružinová konštrukcia, ktorá nahrádza rošt. Na konštrukciu sa položí hlavný matrac podľa vášho výberu. Táto posteľ ponúka najkomfortnejší odpočinok. Kvôli pružinovej výplni však nemá úložný priestor.
  • Dvojlôžková posteľ s matracom a roštom – kompletná posteľ, vďaka ktorej nemusíte strácať čas s výberom matraca a roštu. Všetko je integrované do rámu postele. Súčasťou postele môže, ale nemusí byť úložný priestor.
  • Iba rám postele – v tomto prípade si vyberiete rám postele, ktorý bude dizajnovo najlepšie zodpovedať zariadeniu spálne. Následne musíte rám vybaviť vhodným roštom a správnym matracom. Aj v tomto prípade máte možnosť voľby ohľadom úložného priestoru.

Vzhľad je čerešnička na torte

Dizajn postele prispôsobte vybaveniu spálne. Medzi najobľúbenejšie štýly spální patrí napríklad jednoduchý škandinávsky dizajn alebo romantický francúzsky štýl. Pri posteliach, ktoré vyrábame na mieru, si vyberáte nielen farbu čalúnenia, ale aj jeho typ. K dispozícii sú látky, ale aj netextilné materiály, koža či koženka. Pre alergikov je najlepšou voľbou koženka alebo netextilné materiály,pretože sa z nich ľahko utiera prach a neusadzujú sa v nich roztoče.

Vo vašej réžii bude aj spracovanie čela. Čalúnené čelo môže mať rovnakú alebo odlišnú farbu ako posteľ. Môžete si zvoliť jednoduché alebo zložité prešívanie, ako aj zdobenie rôznymi prvkami.

K pohodliu prispieva matrac a rošt

Aby ste spali kvalitným regeneračným spánkom, musíte si k posteli vybrať zodpovedajúci matrac a rošt. Práve tieto komponenty určujú, ako sa vám v posteli bude odpočívať a spať.

Výber matraca

Veľkosť matraca musí vždy zodpovedať veľkosti rámu. Dvojlôžkovú posteľ môžete doplniť veľkým manželským matracom, alebo dvoma partnerskými matracmi. Manželský matrac je vhodný najmä pre páry, ktoré majú podobnú hmotnosť. V opačnom prípade sa odporúčajú samostatné partnerské matrace.

V ponuke sú matrace z najrôznejších materiálov. Materiál voľte podľa svojich potrieb a požiadaviek.

  • Latex – prírodný materiál, ktorý je mäkký, ale nie je vhodný pre osoby, ktoré sa veľmi potia.
  • PUR pena – jedná sa o molitan, ktorý patrí medzi najlacnejšie materiály. Matrac z PUR peny je vhodný najmä na občasné prespávanie. Na zlepšenie vlastností sa PUR pena kombinuje s ďalšími penami.
  • HR studená pena – je priedušná, tvarovo stála a eliminuje výskyt roztočov.
  • Lenivá pena – svoju tuhosť upravuje podľa okolitej teploty. Najlepšie sa prispôsobuje ľudskému telu. Je vhodná pre ľudí, ktorí trpia problémami pohybového aparátu.
  • Bio peny – vyrábajú sa z obnoviteľných zdrojov vo forme prírodných olejov. Matrace sú odolnejšie voči plesniam a mikróbom. Sú skvelou voľbou pre alergikov.
  • Pružiny – pružinové matrace sú odolné, priedušné a majú dlhú životnosť. Môžete si vybrať medzi bonellovými a pohodlnejšími taštičkovými pružinami.

Rozhodovať sa budete aj pre tvrdosť matraca, ktorá je rozdelená do 4 tried od veľmi mäkkých až po veľmi tvrdé. Tuhosť voľte podľa svojej hmotnosti. Čím viac vážite, tým tuhší matrac si kúpte. Veľmi tvrdé matrace sú určené pre osoby vážiace okolo 150 kg. Veľmi mäkké sa zas hodia pre seniorov alebo ľudí s hmotnosťou okolo 70 kg.

Nezabúdajte, že čím vyšší matrac, tým pohodlnejší spánok. Matrace s výškou okolo 10 cm sú vhodné len na občasné prespanie. Výška od 20 cm a viac je vhodná na každodenné spanie.

Čím vyšší matrac, tým pohodlnejší spánok
Obrázok: Čím vyšší matrac, tým pohodlnejší spánok.

Hygienu matraca, ktorá je extrémne dôležitá predovšetkým u alergikov, môžete zvýšiť používaním ochranných prostriedkov, medzi ktoré patria ochranné poťahy a podložky alebo toppery. Výhodou matracových chráničov je možnosť prania v práčke.

Výber roštu

Výber roštu úzko súvisí s výberom matraca. V ponuke sú rošty:

  • latkové – nepružia a kombinujú sa s pružinovými alebo vysokými penovými matracmi
  • lamelové – pružia a kladú sa na nich najmä penové matrace.

Okrem toho si môžete zvoliť prevedenie roštu:

  • statický – je rovný a nemožno ho polohovať
  • polohovací – môžete si nastaviť výšku hlavy, nôh alebo oboch. Polohovanie je ručné alebo elektrické.

Ako zútulniť spálňu?

Aby ste sa v spálni cítili príjemne, vybavte ju doplnkovým nábytkom (v prípade, že vám to priestor umožňuje). K posteli si zaobstarajte nočné stolíky, ktoré sú rovnako vysoké ako plocha na spanie. Budú sa vám ľahko obsluhovať. Nočný stolík by mal byť na oboch stranách postele.

V spálni si môžete vytvoriť príjemný relaxačný alebo čítací kútik. Stačí, keď do rohu miestnosti postavíte pohodlné čalúnené kreslo, prípadne boudoir s dostatočne vysokou opierkou. Aby ste mohli mať pri čítaní alebo počúvaní hudby natiahnuté nohy, doplňte kreslo čalúneným taburetom alebo podnožkou.

S výberom manželskej postele sa neponáhľajte. Nechajte si dostatok času na výber postele, ktorá bude príjemná nielen na pohľad, ale aj pre vaše telo.
 

Publikované 17.03.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace