blog
27.01.2023

Pre akú posteľ sa rozhodnúť: masívnu alebo čalúnenú?

Spálňa je miestom odpočinku a nerušeného spánku, ktorý si žiada správne zaobchádzanie s farbami a uváženú voľbu nábytku. Najdôležitejším vybavením spálne je bezpochyby posteľ. V súčasnosti patria medzi najobľúbenejšie manželské postele buď masívne, alebo čalúnené. Pre ktoré prevedenie sa rozhodnúť?

Čo všetko by mala spĺňať kvalitná posteľ?

Skôr než sa budete rozhodovať o prevedení postele, mali by ste vedieť, aké základné parametre sa oplatí pri výbere sledovať.

Veľkosť postele

Veľkosť postele vyberajte nielen podľa výšky spiaceho, ale aj podľa priestoru. Ak máte malú spálňu, bude v nej zbytočne veľká posteľ zaberať všetok priestor. Spálňa bude pôsobiť stiesnene, nebude tu miesto na ďalší nábytok a možno sa vám v nej bude zle pohybovať. Veľkosť postele by teda vždy mala zodpovedať veľkosti priestoru. Ak naopak siahnete po príliš malej posteli, môže sa stať, že sa ani jeden z partnerov pohodlne nevyspí, pretože bude celú noc dochádzať k „boju“ o miesto na spanie.

Okolo postele by mal byť dostatočný priestor na pohodlné prechádzanie. Navyše sa odporúča, aby po oboch stranách stál nočný stolík na odkladanie nevyhnutností. Všeobecne je dobré nechať mať medzi stenou alebo skriňou a posteľou aspoň 50 cm voľného priestoru.

Štandardná manželská posteľ, bez ohľadu na to, či je čalúnená alebo masívna, má šírku a dĺžku 180 × 200 cm. Ak je jeden z partnerov vyšší, môžete si nechať zhotoviť predĺženú verziu. V tom prípade bude mať posteľ rozmery 180 × 210–220 cm. Dĺžku postele voľte podľa vyššieho z partnerov a nezabudnite pripočítať 25 cm navyše. Pri šírke berte do úvahy rozmery spacej plochy, nie šírku rámu.

Optimálnu výšku postele zistíte tak, že si sadnete na jej okraj a chodidlá spustíte na zem. Medzi lýtkovou a stehennou kosťou by mal vzniknúť uhol 90°. Vzhľadom na pohodlie a hygienu sa odporúča, aby sa výška ložnej plochy nachádzala 40–50 cm nad zemou. Ak je ložná plocha príliš nízko, môže vás obťažovať prach, ktorý sa drží pri podlahe. Výšku ložnej plochy môžete ovplyvniť výškou matraca.

Úložný priestor

Pri výbere postele budete stáť pred otázkou, či si zaobstarať čalúnenú alebo drevenú posteľ, s úložným priestorom alebo bez neho. Ak doma bojujete s každým kúskom miesta, siahnite po posteli s úložným priestorom. Ten môže byť prístupný po odklopení roštov alebo po vysunutí zásuvky.

Uložný priestor postele
Obrázok: Úložný priestor v ráme postele.

V prípade, že ďalší priestor na odkladanie vecí nepotrebujete, siahnite po posteli bez úložného priestoru. Najideálnejšie sú v tomto prípade celočalúnené kontinentálne postele s boxspringovým jadrom, ktoré poskytujú najluxusnejší odpočinok.

Kvalitný matrac

Na pohodlnom a zdravom spánku sa najväčšou mierou podieľa matrac na mieru. Výber matraca je najlepšie vykonávať osobne na predajni. K dispozícii máte matrace z najrôznejších materiálov a tvrdostí. Najčastejšie sa stretnete s matracmi z:

V ponuke sú aj tzv. sendvičové matrace, ktoré kombinujú niekoľko materiálov. Vďaka tomu si môžete vybrať taký matrac, ktorý bude najlepšie zodpovedať vašim požiadavkám.

Pamätajte, že matrac by mal byť o 25 cm dlhší, než je vaše výška. Výška matraca by mala byť 16 cm a viac. Čím vyšší matrac, tým kvalitnejší spánok. Šírku matraca vyberajte podľa veľkosti lôžka. Nosnosť matraca by mala byť zhruba o 5 kg väčšia, než je vaša hmotnosť.

Taštičkový pružinový matrac
Obrázok: Taštičkový pružinový matrac.

Rošt postele

Spoločne s matracom kvalitu spánku ovplyvňuje aj posteľový rošt. Rošt pomáha matracu s optimálnym rozložením vyvíjaného tlaku. Rovnako sa stará o dostatočné odvetrávanie matraca. 

Zvoliť môžete latkový rošt, ktorý nepruží, alebo pružný lamelový rošt. Vo vašej réžii bude aj to, či siahnete po pevnom alebo polohovacom rošte. Ak máte posteľ s úložným priestorom v ráme postele, doplňte ju o výklopný rošt. Posteľové rošty môžu byť polohovateľné ručne alebo elektricky.

Rám postele: čalúnený alebo drevený?

Akonáhle sa zoznámite so základnými parametrami, príde na rad rám postele, ktorý určuje jej dizajn. Vždy hľadajte takú posteľ, ktorá sa bude najlepšie hodiť k vybranému interiérovému štýlu. V súčasnej dobe môžete vyberať z rámov:

  • čalúnených
  • masívnych
  • kovových
  • laminátových

Laminátové rámy sú doménou skôr lacnejších a menej kvalitných postelí. Kovové postele sú veľmi špecifické a v spálňach sa objavujú výrazne menej ako čalúnené a masívne.

Výhody a nevýhody čalúnených postelí

Čalúnené postele sa predávajú vo variante s roštom a matracom alebo iba ako rám, do ktorého si doplnky vyberáte podľa svojich požiadaviek. Pri kompletných posteliach vám odpadnú starosti s výberom roštu a matraca. Záleží teda, čomu dávate prednosť.

Keďže spánkom strávite zhruba tretinu dňa, odporúčame si zostaviť kompletnú posteľ priamo na mieru.

Čalúnené čelo

Najväčšou prednosťou týchto postelí je predovšetkým pohodlie. Posteľ s čalúneným čelom je jasnou voľbou pre všetkých, ktorí si v posteli radi čítajú, rozprávajú sa alebo počúvajú audioknihy. Mäkučké čalúnené čelo totiž ponúka pohodlné opretie bez toho, aby ste si museli neustále upravovať vankúš alebo mali otlačený chrbát. 

Páčia sa vám skutočne vysoké čelá postelí? Pozrite sa na našu ponuku čiel postelí na celú stenu.


Obrázok: Pohodlné čalúnené čelo.

Žiadne ostré hrany

Rám postele sa obvykle vyrába z masívneho dreva, ktoré sa čalúni mäkkými penami a poťahuje príjemnými látkami. Posteľ je teda ťažšia, ale môžete sa tešiť na jej dlhú životnosť. Okrem toho je celá posteľ úžasne mäkká. Nemá žiadne ostré hrany a rohy. Ocenia to nielen dospelí, ale aj rodičia menších detí. 

Vzhľadom k tomu, že deti v noci po posteli „putujú“ a cez deň ju používajú pri hraní, rodičia sa nemusia obávať, že by sa zranili. Celočalúnená posteľ je preto vhodná aj do detskej izbičky. V Materasso vyrábame čalúnené postele na mieru, a tak si môžete nechať zhotoviť väčšie detské jednolôžko s veľkosťou 120 alebo 140 cm × 200 cm. Menšia čalúnená manželská posteľ 160 × 200 cm je ideálna aj do menších spální. Pri čalúnených posteliach sa nemusíte báť triesok, ktoré môžu vzniknúť poškodením dreva.

Dizajn podľa vášho gusta

Z hľadiska dizajnu ponúkajú čalúnené postele oveľa viac variácií ako masívne postele. Posteľ môže byť čalúnená látkou v akejkoľvek farbe. Zvoľte takú, ktorá bude ladiť s ostatnými farbami v spálni. Okrem farby si môžete vybrať aj štruktúru. Dáte prednosť zamatu, eko koži, pravej koži alebo látke? Vďaka bohatej ponuke posteľ jednoducho prispôsobíte akémukoľvek vybaveniu izby. Do škandinávskej spálne sa bude perfektne hodiť biele alebo šedé čalúnenie. Farba lila si bude skvele rozumieť so spálňou v štýle francúzskeho vidieka.

Čelo postele je samo o sebe dizajnovým prvkom. Môže byť minimalistické, ale aj výrazné. Obľúbené je prešívanie, zdobenie gombíkmi alebo geometrické tvary.

Ak zariaďujete izbu pre alergika, možno ste sa dočítali, že čalúnená posteľ do takej spálne nepatrí. Ak ale zvolíte čalúnenie eko kožou alebo netextilnou látkou, môže v takejto posteli bez obáv spať aj osoba s respiračným ochorením. Rám postele sa totiž udržuje rovnako ľahko ako drevený rám. Vystačíte si s prachovkou.

Údržba

Mnoho ľudí pri výbere medzi masívom a čalúnením váha kvôli údržbe. Vedeli ste, že aj čalúnenie sa dá ľahko udržiavať? Ak siahnete po koženke, vystačíte si len s prachovkou. Pri textilných poťahoch je však nutné počítať s pravidelným vysávaním. Na rozdiel od masívu však nemusíte posteľ ošetrovať žiadnymi olejmi ani inými vyživujúcimi látkami, ktoré si drevo z času na čas žiada.

Výhody a nevýhody masívnych postelí

Masívne postele sú obľúbené pre svoj prírodný pôvod. Ide o nadčasové kúsky, ktoré sú vhodné aj pre alergikov. Hoci si rozumejú s rôznymi interiérovými dizajnami, nie sú vhodnou voľbou pre všetkých. Nehodia sa napríklad do strohého minimalizmu, modernizmu alebo futurizmu.

Z hľadiska pohodlia nemôžu čalúneným posteliam konkurovať. Napriek tomu, že aj drevené postele sa predávajú s čelom, ide o tvrdý materiál, o ktorý nevydržíte byť dlho opretý. 

Postel z masivu
Obrázok: Postele z masívu patria medzi klasiku.

Aby bola masívna posteľ skutočne kvalitná, je potrebné siahnuť po odolnom dreve. Postele zo smreka a borovice nemajú takú dlhú životnosť ako postele z buku a duba. Bukové a dubové postele bývajú spravidla drahšie. Pri drevených posteliach je potrebné dbať na kvalitnú konštrukciu, aby nábytok nezačal časom vŕzgať.

Starostlivosť o masívnu posteľ je pri veľkej údržbe náročnejšia ako pri čalúnenej posteli. Zatiaľ čo posteľ čalúnenou látkou stačí pri veľkom upratovaní povysávať, masívna posteľ si z času na čas žiada starostlivosť v podobe olejov či vosku. Záleží na povrchovej úprave.

Drevo je citlivé na vlhkosť vzduchu. Pokiaľ je vzduch príliš vlhký, drevo môže napučať, pri suchom vzduchu sa naopak drevo vysúša a zmenšuje, čo môže viesť k problémom s vŕzganím. Postupom času môže pri masíve dochádzať k zmenám farby. Tohto nešváru sa pri čalúnených posteliach báť nemusíte.

V spálni by mala panovať striedmosť

To, že by v spálni mal byť len nevyhnutný nábytok, neznamená, že spálňa bude neosobná a neútulná. Pohodlie a štýl do spálne vnesiete čalúneným nábytkom. K posteli si môžete zaobstarať aj pohodlné čalúnené kreslo. Vďaka nemu môže v spálni vzniknúť útulný čítací kútik. Ak si pri čítaní radi natiahnete nohy, kúpte ku kreslu aj pohodlnú podnožku

Po stranách čalúnenej postele, samozrejme, nesmú chýbať nočné stolíky, ktoré by mali byť vzhľadom k „masívnosti“ postele skôr subtílnejšie. Stavte na jednoduchú kombináciu masívu a kovu. Ak máte väčšiu spálňu, veľmi praktickým doplnkom je podlhovastý čalúnený taburet v podobe truhlice alebo lavice.

Ak si chcete užívať skutočne pohodlný spánok a odpočinok, siahnite po mäkkej čalúnenej posteli, ktorá vašej spálni dodá štýl.

Publikované 27.01.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace