blog
14.04.2022

5 najobľúbenejších štýlov spální. Ktorý si vyberiete vy?

Aj keď je spálňa súkromným priestorom, ktorý nevystavujete na obdiv ako napríklad obývačku, neznamená to, že budete jej zariaďovaniu venovať menšiu pozornosť. Práve naopak! Spálňa je miestom odpočinku, kde sa máte cítiť čo najpríjemnejšie. Existuje niekoľko spálňových štýlov, ktoré z tejto miestnosti urobia doslova izbu snov. Ktoré to sú?

Usporiadanie spálne je kľúčové

Skôr, než sa dostaneme k samotnému dizajnu, je dôležité vedieť, aké kritériá by mala spálňa spĺňať, aby sa vám v nej dobre spalo a odpočívalo.

  • Spálňa by nemala byť zastavaná nábytkom – bez problémov si vystačíte iba s kvalitnou posteľou, nočnými stolíkmi, komodami alebo šatníkovými skriňami.
  • Umiestnenie postele – podľa tradičného čínskeho učenia feng shui by posteľ nemala stáť priamo oproti dverám, ale zároveň by ste z nej na dvere mali dobre vidieť. Rovnako sa neodporúča umiestnenie postele priamo pod okno. Posteľ by mala byť ukotvená čelom k stene a nikdy by nemala stáť voľne v priestore.
  • Žiadna elektronika – do spálne nepatrí televízor, počítače ani mobily, skrátka žiadna elektronika, ktorá môže rušiť inak pokojný spánok.

Spoznajte bližšie najobľúbenejšie štýly spální

V každom roku sa objavujú odporúčania dizajnérov ohľadom nových trendov, ktoré budú panovať nielen v spálňach, ale aj v celom bytovom dizajne. Aj napriek ich odporúčaniu však existuje niekoľko spálňových štýlov, ktoré sú nadčasové a nepodliehajú vrtochom aktuálnych trendov.

1. Spálňa v boho štýle

Z boho štýlu sála veľmi osobitý a útulný nádych. Spálňa zariadená v tomto štýle sa pre vás stane ideálnym útočiskom a miestom na odpočinok. Preto je pre tento štýl charakteristická:

  • voľnosť
  • neorganizovanosť
  • uvoľnenosť
  • umenie

V takto zariadenej spálni má svoje nespochybniteľné miesto prírodný materiál. Stavte na drevo, ratan, jutu, vlnu alebo ľan. Z hľadiska farieb sa nebojte kombinácií, ale pamätajte, že najlepšie vyzerá biela a odtiene hnedej. Bytový textil, ako závesy, obliečky či koberce, môže niesť výrazné vzory, pokojne aj orientálne.

Posteľ je bez debát stredobodom spálne. Boho štýl si najlepšie rozumie s posteľami, ktoré nemajú vysoké nožičky. Môžu byť pokojne aj nízko pri zemi, ale rozhodne im nesmie chýbať vysoký a pohodlný matrac. Typickým príkladom je posteľ Argentina, ktorá má nízke nožičky a predáva sa v čalúnení prírodnej krémovej farby. Ak máte vysoké stropy, pokojne posteľ doplňte vzdušným baldachýnom. Posteľ by mala vyzerať neupravene, ale tým správnym spôsobom. Preto sa pokojne pustite do vrstvenia textílií, doplnenia mnohých vankúšikov a ustielania bez prehnaného perfekcionizmu.


Inšpirácia: Posteľ s nižšími nožičkami a vysokým matracom je ako stvorená do boho spálne.

2. Škandinávsky štýl spálne

Dizajn typický pre severské krajiny sa na Slovensku teší obľube už niekoľko rokov. Vďaka jeho nadčasovej jednoduchosti sa nepredpokladá, že by mal v budúcnosti ustúpiť iným štýlom.

Jeho prednosťou je dôraz na prírodné materiály, monochrómnu farebnosť svetlých tónov v kontraste s výraznejšími farbami doplnkov a jednoduché línie. Prílišná ozdobnosť tu nemá miesto, ale napriek tomu pôsobí škandinávsky štýl spálne ako celok útulne. Medzi obľúbené materiály patrí:

  • drevo
  • sklo
  • kameň

Z hľadiska farieb prevláda biela, ale nechýbajú ani decentné odtiene šedej, modrej alebo zelenej. Teplejšie odtiene prezentuje béžová a pastelovo oranžová, červená alebo žltá. Pokiaľ chcete škandinávskemu štýlu dodať šmrnc, stavte na metalické doplnkové farby.

Posteľ v škandinávskom štýle by mala byť vyrobená z masívu, ale chybu neurobíte ani s celočalúneným modelom, ktorým je napríklad posteľ Sirius. Vďaka svojim jednoduchým minimalistickým líniám sa perfektne hodí k škandinávskemu štýlu. Navyše stojí na decentných úzkych nôžkach.


Inšpirácia: Minimalistická posteľ na úzkych nôžkach do škandinávsky zariadenej spálne.

V scandi spálni nesmú chýbať geometrické tvary a obrázky v severskom štýle. Atmosféru doladíte sviečkami v decentných sklenených či kovových svietnikoch.

3. Minimalistická spálňa

Minimalizmus je nadčasový design, ktorý nikdy nevyjde z módy. Sú pre neho charakteristické čisté a rovné línie. V spálni by malo byť čo najmenej nábytku a ten, ktorý tu je, by mal byť maximálne funkčný. Minimalizmus sa vyhýba prehnanému zdobeniu.

V minimalisticky zariadenej spálni sa môžete cítiť útulne, ale dajte si pozor na prílišnú strohosť. Jednoducho zariadenej spálni by určite nemali chýbať dekoračné predmety. Stavte napríklad na decentné umelecké diela alebo nábytok, ktorý sa stane solitérom.

Ideálnym solitérnym kusom môže byť posteľ, ktorá by mala mať jednoduchý elegantný vzhľad. Vyhnite sa baldachýnom, nadbytku dekoračných vankúšikov a vrstveniu materiálov. Multifunkčné využitie postele podtrhne úložný prostor. S minimalisticky zariadenými spálňami si bude perfektne rozumieť posteľ Vega, ktorá má jednoduché rovné línie a decentné chrómované nožičky. Nechýba ani úložný priestor.


Obrázok: Ideálna kombinácia bielej farby a chrómových prvkov, ktoré korešpondujú s minimalizmom. 

Minimalizmus si žiada opatrné nakladanie s farbami. Chybu neurobíte, ak stavíte na bielu a ďalšie neutrálne farby v kombinácii s tmavšími odtieňmi. Chýbať by nemali lesklé povrchy a chrómované prvky. Väčší pocit útulnosti získate, ak k posteli vyberiete vhodné kreslo, ktoré môže slúžiť ako odpočinkový čítací kútik.

4. Rustikálne zariadená spálňa

Kto by s láskou nespomínal na prázdniny strávené u babičky? Nadýchané periny, pruhované obliečky, ťažké závesy a drevený nábytok. Tzv. rustikálny štýl stavia na určitej nemennosti a stálosti preverených hodnôt. Spálňa zariadená v rustikálnom štýle dýcha pohodou a pokojom.

V rustikálne zariadenej spálni by nemal chýbať masívny nábytok, ktorý môže byť maľovaný alebo vyrezávaný. Bez obáv môže niesť aj stopy patiny. Posteľ v rustikálnej spálni by už na prvý pohľad mala vyzerať pohodlne a lákať vás k odpočinku. Klasikou je masívny rám, ale nemusí zostať len pri tom. Dokonale pohodlná posteľ môže byť aj celočalúnená. Posteľ Melva už na prvý pohľad zaujme netradične riešeným čelom, ktoré pripomína pohodlné kreslo ušiak, ktoré je do rustikálne ladeného interiéru ako stvorené.


Obrázok: Pohodlná posteľ s čelom odkazujúcim na tradície.

5. Industriálny štýl spálne

Dizajn industriálnych budov stavia na priznaní nedokonalostí. Vôbec nevadí, keď je vidieť potrubie vzduchotechniky, tehlová stena alebo surový betón. Naopak, tieto prvky sú žiaduce. Máte v spálni staré rebrované kúrenie z liatiny? Natrite ho kontrastnou farbou a upozornite naň.

V industriálne zariadenej spálni nie je miesto pre volániky a iné romantické dekorácie. Svoje miesto si tu nájdu drevené trámy alebo odhalené kovové konštrukcie, zvoliť môžete aj dekorácie z kovového šrotu.

Do takto ladenej spálne sa bude hodiť posteľ Industry, ktorá stojí na kovovom podnoží a je čalúnená materiálom, ktorý pripomína kožu. Hoci posteľ na prvý pohľad vyzerá stroho, vďaka vysokému matracu ponúka dokonalé pohodlie.


Inšpirácia: Na prvý pohľad jednoduchá, ale božsky pohodlná posteľ Industry.

Čoraz častejšie sa stretávame s tým, že naši zákazníci si zariaďujú svoje spálne v štýle hotelovej izby a vybavujú ich hotelovým nábytkom.

Pamätajte, že zariadenie spálne nie je všetko. Najdôležitejšia je kvalitná posteľ poskytujúca dokonalý odpočinok. Presne také má v ponuke Materasso. Príďte sa presvedčiť k predajcom, ktorí sú najbližšie k vašej adrese. Pomôžu vám s výberom a zodpovedia všetky vaše otázky.

Publikované 14.04.2022
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace