blog
22.06.2022

Do spálne zariadenej v škandinávskom štýle sa jednoducho zamilujete

Škandinávsky dizajn sa v našich končinách teší obľube už niekoľko rokov. Ako by aj nie, keď dokonale kombinuje minimalizmus s útulnosťou. Zistite, čo by v škandinávsky zariadenej spálni rozhodne nemalo chýbať.

Čo by ste o škandinávskom štýle mali vedieť?

Pred niekoľkými rokmi sa stal severský štýl doslova fenoménom. Dokáže totiž skombinovať prírodné materiály a jednoduchý minimalizmus. Celý koncept je praktický, funkčný a prehľadný. Domácnosti dodáva na vzdušnosti, čo oceníte predovšetkým vo chvíli, keď riešite každý centimeter miesta.

Pre škandinávsky zariadené interiéry je typické minimum nábytku. Ten, ktorý už v miestnosti je, by mal byť predovšetkým praktický, účelný a zároveň dizajnovo príťažlivý. Nečakajte, že bude ozdobný, ale skôr jednoduchý. Pokiaľ túžite po luxusne zariadenej spálni, inšpirujte sa v tomto článku. Rovné línie, geometrické tvary a svetlé farby sú presne to, čo severskému dizajnu pristane. Škandinávsky dizajn patrí k piatim najobľúbenejším štýlom, ktoré sa používajú na zariaďovanie spální.

Základnú paletu tvoria neutrálne farby

Spálňa má byť miestom pokoja a odpočinku, preto by mala byť vzdušná a celkovo zariadená tak, aby podporovala pokojnú atmosféru. Z hľadiska farieb sa sem hodia predovšetkým neutrálne. Oblúkom sa vyhnite agresívnej červenej alebo žltej.

V škandinávsky zariadenej spálni sa môžu objaviť tieto základné farby:

  • biela
  • krémová
  • smotanová

Aby miestnosť nepôsobila nudne, môžete ju oživiť farbami v pastelových tónoch. Stavte na staroružovú, horčicovú alebo zelenú. Akcentová farba, ktorá sa objavuje iba na doplnkoch, môže byť výrazná. Skúste napríklad smaragdovú, svetlejšie odtiene hnedej alebo šedej.

Severský štýl ide ruka v ruke s prírodnými materiálmi

Škandinávsky dizajn je inšpirovaný prírodou, ktorá sa premieta nielen vo farebnej palete, ale aj v materiáloch. V spálni si svoje miesto nájde masívne drevo, kov, sklo, ale aj kameň či umelé kožušiny.

Nábytok môže byť vyrobený z masívu alebo z imitácií, ktoré masív pripomínajú. Stavte na vzhľad dreva alebo nábytok v bielej farbe. Často sa stretnete s rôznymi kombináciami materiálov. Najobľúbenejšia je kombinácia kovu a dreva, teda teplého a studeného materiálu, ktoré si spolu dokonale rozumejú.

Scandi postel

Ako by mala vyzerať posteľ v škandinávskom dizajne? Mala by byť prostá a vzdušná. Zvoliť môžete jednoduchú posteľ s masívnym rámom, ale chybu neurobíte ani s čalúnenou posteľou. Farba čalúnenia by mala zodpovedať požiadavkám škandinávskeho dizajnu.

Perfektným zástupcom škandinávskej postele je Spectra, ktorá vyniká čistými líniami a geometrickými tvarmi. Navyše stojí na nožičkách, ktoré pridávajú na vzdušnosti. Čerešničkou na torte je čalúnenie v krémovej farbe, ktorá zodpovedá severskej farebnej palete.


Obrázok: Čalúnená posteľ Spectra.

Aj posteľ Nobilia spĺňa požiadavky severského štýlu. Decentné šedé čalúnenie dopĺňajú drevené nožičky, ktoré zastupujú prírodný materiál. Celkovú geometrickú jednoduchosť podporuje minimalisticky spracované čelo postele.


Obrázok: Minimalistická posteľ s drevenými nôžkami.

Tretím zástupcom scandi postele z našej ponuky je Bellatrix, ktorá si perfektne rozumie so spálňou ladenou do svetlých farieb. Jej čalúnenie v čokoládovej farbe bude s bielou v dokonalom kontraste. Jednoduché spracovanie podporujú vyššie kovové nožičky.


Obrázok: Vysoké nôžky sú typickým znakom severského nábytku.

Taburety, nočné stolíky a komody

Spálňa by nemala byť príliš preplnená nábytkom, posteliam by však nemali chýbať nočné stolíky so zásuvkami na odloženie potrebných vecí. Oblečenie môžete uložiť do praktickej zásuvkovej komody. Ak nad ňu zavesíte zrkadlo, razom získate aj toaletný stolík. Vzhľadom na to, že by na posteli malo byť množstvo dekoratívnych vankúšikov a príjemných prehozov, budú sa vám hodiť taburety či kreslá, kam tieto doplnky jednoducho odložíte.

Strohosť, ktorú vyvažujú doplnky

Hoci je v základe škandinávsky štýl pomerne strohý, útulnosť mu dodávajú doplnky. V škandinávskej spálni rozhodne nesmú chýbať kusové koberčeky. Na každej strane postele môže ležať umelá kožušina, do ktorej ráno spustíte nohy.

Prírodu do spálne vnesiete kvetinami. Podľa feng-shui by v spálni mali byť predovšetkým izbové rastliny so zelenými a zaoblenými listami. Určite sa sem nehodia izbovky so špicatými listami. Vyberte si také rastliny, ktoré zároveň čistia vzduch.

Pre severský štýl je typické svetlo. V spálni sa odporúča maximálne prítmie, ale náladové osvetlenie a lampičky na čítanie nesmú chýbať. Najviac sa budú hodiť lampičky s drôtenými či kovovými tienidlami. Náladové osvetlenie môže mať podobu LED reťazí alebo svietnikov.

Spálňa zariadená v škandinávskom štýle podporí relaxáciu a pokojný oddych. Len nezabudnite, že by mala byť vzdušná a príliš nábytku a vybavenia jej nepristane.

 

Publikované 22.06.2022
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace