blog
31.08.2023

Zistite, prečo americké postele ponúkajú najpohodlnejší odpočinok

Americké postele sa začali vyrábať v Severnej Amerike už v 19. storočí. Do Európy sa dostali o niečo neskôr a okamžite získali status najpohodlnejších postelí. Kým kedysi boli dostupné len pre najluxusnejšie hotely, dnes v nich môžete spať aj vo vlastnej spálni. Zistite, ako konštrukcia americkej postele ovplyvňuje to, ako pohodlne sa vyspíte.

Chcete americkú, kontinentálnu alebo boxspringovú posteľ?

Predtým, ako si prečítate nasledujúce riadky, ktoré vám odhalia špecifické vlastnosti amerických postelí, mali by ste sa oboznámiť s názvoslovím. Aj vy ste sa stretli s pojmami boxspringová alebo kontinentálna posteľ a zaujímalo vás, čím sa od seba líšia? Odpoveď je jednoduchá. Ničím. Pojmy ako boxspringová alebo kontinentálna posteľ sú synonymami pre americkú posteľ.

Americká posteľ sa od klasickej líši svojou jedinečnou konštrukciou

Americké postele sa vyznačujú vysoko položenou plochou na spanie, čo ocenia najmä seniori a ľudia s pohybovými problémami. Samozrejme, môžu ju mať aj klasické postele. Stačí siahnuť po vyššom ráme, ktorý môžete doplniť vyšším matracom. Na prvý pohľad nie je možné rozoznať rozdiel medzi klasickými vysokými posteľami a americkými posteľami. Ak však pôjdete hlbšie a začnete skúmať konštrukciu oboch postelí, zistíte, že vzhľad je azda jediná vec, ktorá spája klasické vysoké postele a americké postele.

Kým pri klasickom ráme postele si musíte vybrať matrac a vhodný rošt, pri boxspringovej posteli si vyberáte len matrac, prípadne vrchný tenký matrac zvaný topper. Zistite, z akých častí sa skladá americká posteľ.

Pružinová základňa

Základňu postele tvorí rám z masívneho dreva, ktorý je vyplnený pružinovou konštrukciou. Najbežnejším typom pružín sú bonellové pružiny, ktoré sú spojené prídavnými špirálami. Tento pružinový základ je náhradou bežného roštu, ktorý nájdete v každej klasickej posteli.

Výhodou pružinového základu je, že spolu s matracom dokáže najpresnejšie reagovať na zaťaženie, ktoré na matrac kladie spiaca osoba. Počas spánku vás nič netlačí, takže nemusíte tak často meniť spánkovú polohu ako pri lamelovom alebo latkovom rošte. Spíte teda pokojnejšie.

Bonellové pružiny sa navyše môžu pochváliť vysokou nosnosťou, takže v luxusnej americkej posteli môžu pokojne spať aj ľudia s vyššou telesnou hmotnosťou. Netreba zabúdať ani na vynikajúcu cirkuláciu vzduchu a účinnú reguláciu vlhkosti, ktorú zabezpečuje pružinový základ. Počas spánku sa neprehrievate a vďaka cirkulácii vzduchu sa vlhkosť odvádza z matraca. Tým sa eliminuje výskyt mikróbov a plesní.

Hlavný matrac na spanie

Na boxspringovej základni je umiestnený matrac na spanie. Tento matrac si vyberáte na základe svojich spánkových návykov a zdravotných problémov. Môžete si zvoliť matrac s taštičkovým pružinovým jadrom alebo uprednostniť matrace z komfortných pien a prírodných materiálov.

Najpohodlnejšie matrace sú takzvané zónové matrace. Matrac je rozdelený na niekoľko zón. Každá zóna má tvrdosť, ktorá zodpovedá určitej časti tela. Napríklad oblasť ramien je mäkšia ako bedrová oblasť. Kombináciou rôznych tvrdostí matrac udržiava vašu chrbticu počas spánku v zdravej polohe.

Dizajnová americká posteľ s čalúneným čelom
Obrázok: Matrac na spanie si vyberáte podľa svojich individuálnych potrieb.

Tenký vrchný matrac alebo topper

Použitie vrchného matraca nie je nevyhnutné, ale ak chcete zažiť naozaj pohodlný spánok, položte ho na hlavný matrac. Topper je 4 až 6 cm vysoký matrac, ktorý môže byť mäkší alebo tvrdší. Dokáže teda upraviť celkovú tvrdosť matraca. Okrem toho, ak máte v americkej boxspringovej posteli dva matrace, topper "preklenie" medzeru medzi nimi, takže celá plocha bude vyzerať ako jeden celok.

Okrem pohodlnejšieho odpočinku v posteli chráni topper matrac pred nečistotami a prachom. Navyše má snímateľný a prateľný poťah, takže zvyšuje hygienu postele.

Hlavné výhody vysokých amerických postelí

Ak stále váhate medzi klasickou a boxspringovou posteľou, zistite, aké výhody vám ponúkne vysoká kontinentálna posteľ.

Trojitý matracový systém dokonale kopíruje vaše telo

Vďaka celkovo 3 matracom v posteli (pružiny v základni, spací matrac a topper) zažijete to najlepšie pohodlie pri spánku a odpočinku. Pružné vrstvy spolupracujú, aby dokonale kopírovali krivky vášho tela. Okrem toho vyrovnávajú tlak vyvíjaný na matrac, takže ráno vstanete bez bolesti chrbta, krčnej chrbtice alebo kĺbov.

Vysoká ložná plocha pre pohodlné vstávanie a líhanie

To, že sa americké postele často označujú ako vysoké, má svoje opodstatnenie. Na rozdiel od tradičných postelí, ktoré majú plochu na spanie približne 50 cm od zeme, luxusné americké postele sa môžu pochváliť ložnou plochou vo výške 60 až 70 cm. Konečná výška je vo vašich rukách, pretože ju ovplyvňuje výška matraca. Prečo je pohodlné mať posteľ s vysokou ložnou plochou?

  • Do postele sa ľahko líha.
  • Z postele sa ľahko vstáva.
  • Ste vysoko od zeme, pri ktorej sa drží a víri prach.
  • Neobťažuje vás prievan od zeme.

Dizajnové čelo vylepšuje atmosféru spálne

Vysoké čalúnené čelo je nepochybne nevyhnutnou súčasťou luxusných amerických postelí. V spoločnosti Materasso vyrábame vysoké americké postele na zákazku, takže si môžete vybrať nielen farbu a typ poťahovej látky a vyhotovenie nožičiek, ale aj spracovanie čela. Posteľ môžete doplniť čelom zdobeným prešívaním, čalúnnickými gombíkmi alebo nitmi. Čelo postele sa dá zostaviť aj z jednotlivých kusov.

Čelo je súčasťou postele nielen z estetických, ale aj z praktických dôvodov. Chráni vás pred chladom od steny, umožňuje vám cítiť sa v posteli bezpečnejšie a predovšetkým slúži ako pohodlná opora pri čítaní knihy, sledovaní filmu alebo rozhovore s partnerom.

Americká posteľ vyrobená na mieru
Obrázok: Vysoké čelo má dizajnovú aj praktickú funkciu.

Nechajte si vyrobiť luxusnú americkú posteľ na mieru

Naša spoločnosť vám vyrobí posteľ presne podľa vašich predstáv. Americké postele vyrábame v klasickom rozmere 180 × 200 cm, ale bez problémov dokážeme vyrobiť aj dlhšie, kratšie, užšie alebo širšie postele.

Vysoké americké postele nemajú úložný priestor. Časť, kde sa v bežných posteliach nachádza úložný priestor, je vyplnená pružinami. My vám však môžeme vyrobiť dizajnovú posteľ na mieru, ktorá spája pohodlie porovnateľné s boxspringom a úložný priestor. Môžete si vybrať, či bude úložný priestor prístupný z bokov alebo od nôh.

Nerobte kompromisy v oblasti spánku. Spite na najpohodlnejších posteliach na súčasnom trhu. Usteľte si na luxusnej americkej posteli.

Publikované 31.08.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace