blog
25.04.2023

Modernej dizajnovej posteli nechýba štýlové čalúnené čelo

Spálňa by na vás mala pôsobiť ako miesto plné pokoja, pohody a relaxácie. Malo by si tu oddýchnuť nielen vaše telo, ale aj myseľ. Preto je nesmierne dôležité, aké farby, materiály a vybavenie v spálni máte. Dizajn postele má veľký vplyv na vzhľad spálne a na to, ako pohodlne si v nej oddýchnete. Doprajte si dizajnovú posteľ, ktorá poteší telo aj ducha.

Ako vyzerajú dizajnové postele súčasnosti?

V posledných rokoch patria medzi najobľúbenejšie vysoké postele s čalúneným čelom. Jedná sa o king size bed postele s klasickým rozmerom 180 x 200 cm. Môžete si vybrať, či dáte prednosť boxspringovému variantu, alebo klasickému prevedeniu s roštom.

  • Z hľadiska pohodlia sú obľúbené tzv. boxspringové postele, ktoré sa môžu pochváliť unikátnou konštrukciou. V spodnej časti rámu sa nachádza pružinový matrac, ktorý nahrádza rošt. Na ňom leží horný matrac, ktorý si vyberiete podľa svojich požiadaviek. Vrchný matrac môže byť vybavený topperom. Ide o tenký matrac, ktorý zvyšuje pohodlie, ale aj hygienu postele. Posteľ typu boxspring nemá žiadny úložný priestor.
  • K dispozícii sú aj postele bez boxspringovej konštrukcie. V čalúnenom ráme je rošt, na ktorom je umiestnený matrac. Aj tento matrac je možné doplniť topperom. Keďže v spodnej časti nie je pružinový matrac, stále je tu miesto na úložný priestor. 

Predtým ste na tieto dizajnové skvosty mohli naraziť len v najluxusnejších hoteloch. Ich povesť najpohodlnejších a oku lahodiacich postelí sa čoskoro rozšírila, a tak si takúto posteľ môžete dopriať aj u seba doma.

Čalúnený rám

V Materasso vyrábame rámy postelí z kvalitného masívu, ktorý zmäkčíme komfortnými penami a nakoniec očalúnime. Na čalúnenie používame najrôznejšie materiály a štruktúry látky. Pre alergikov sú najvhodnejšie netextilné materiály alebo eko koženky, ktoré sa ľahko udržujú. Na výber sú aj najrôznejšie látky s viditeľným či hladkým rebrovaním. Luxusné dizajnové postele sa čalúnia napríklad aj na dotyk príjemným zamatom. Môžete si vybrať zo širokej škály farieb. Máme paletu s viac ako 150 odtieňmi.

Štýlové vysoké čelo

Dizajnovým posteliam nechýba čalúnené čelo. Posteľ s čalúneným čelom je dominantou spálne. Je to hlavne spomínané čelo, ktoré do izby vnesie určitý štýl. Pokiaľ si u nás necháte vyrobiť posteľ na mieru, môžete si vybrať, aké spracovanie čela bude pre vašu spálňu najvhodnejšie. K dispozícii sú postele s vyšším aj nižším čelom.

Čelá môžu byť rovné, ale aj ergonomicky zahnuté. Obľúbený je minimalistický tvar obdĺžnika. Do rustikálne zariadených spální je vhodné čelo s oblými líniami.

Ergonomicky zahnuté čelo postele
Obrázok: Ergonomicky zahnuté čelo.

Z hľadiska zdobenia sa používa tzv. prešitie čela, ktoré môže, ale nemusia byť doplnené o ozdobné čalúnické gombíky. Vďaka prešitiu sa čelo delí na menšie segmenty a upúta na seba pozornosť.

Čelo postele zdobené vtahy
Obrázok: Čelo zdobené prešívaním.

Plocha čela sa dá rozdeliť aj líniami, ktoré tvoria rôzne geometrické obrazce. Z postele môžu urobiť skvostný art deco kúsok, alebo jednoduchý minimalistický nábytok.

Posteľ s jednoduchým geometricky zdobeným čelom
Obrázok: Posteľ s jednoduchým geometricky zdobeným čelom.

Vysoké čelá môžu byť vybavené čalúnenými vloženými dielmi, ktoré celú plochu efektívne rozčlenia. Najčastejšie majú podobu štvorcov a obdĺžnikov.

Čelo postele s vloženými díly
Obrázok: Čelo s vloženými dielmi.

Šírka čela môže zodpovedať šírke postele, ale môže ju aj presahovať. Ak čelo presahuje posteľ, možno ho doplniť nočnými stolíkmi, takže bude posteľ pôsobiť celistvo.

Postel s přesahujícím čelem
Obrázok: Posteľ s presahujúcim čelom.

Minimalistický doplnok v podobe nožičiek

Aj keď sú nožičky vysoké len niekoľko centimetrov, do určitej miery prispievajú k celkovému vzhľadu postele. Ak si necháte vyrobiť posteľ na mieru, môžete si vybrať, či bude mať posteľ drevené, kovové alebo plastové nohy.

Na výber máte aj tvar nožičiek. Môžete sa rozhodnúť pre jednoduchý geometrický minimalizmus, alebo pre netradičné kónické tvary a ozdobne opracované nohy. Záleží na tom, v akom štýle máte zariadenú spálňu a v akom duchu pojmete svoju posteľ.

Posteľ ako určujúci nábytok spálne

Čalúnená posteľ je dominantným kusom nábytku. Ak spálňu ešte len zariaďujete, bude to práve posteľ, ktorá určí, do akého štýlu by ste mali spálňu ladiť. V prípade, že už máte spálňu zariadenú a potrebujete iba vymeniť posteľ, vyberajte takú, ktorá si bude rozumieť s ďalším vybavením a farebným poňatím tejto miestnosti.

Spálne sa najčastejšie zariaďujú v týchto štýloch:

  • Provence – pre štýl provence je typická biela alebo levanduľová farba, drevené prvky, kvetinové motívy. Ideálna posteľ do Provence spálne by mala mať masívny rám s latkovým čelom. Pri čalúnených posteliach zvoľte čelá so zaoblenými líniami a zdobenie prešívaním.
  • Škandinávsky štýl – sú pre neho príznačné geometrické tvary, jednoduché línie a svetlé farby v kombinácii s výraznou doplnkovou farbou. Posteľ v škandinávskom štýle by mala pôsobiť odľahčene. Zvoľte vyššie kovové nôžky a rovné čelo bez zdobenia, prípadne geometricky prešívané čelo.

Postel ve skandinávském designu
Obrázok: Posteľ v škandinávskom dizajne.

  • Boho štýl – tieto spálne sú vzdušné a plné svetlých farieb. Budú si rozumieť s posteľou čalúnenou bielou alebo krémovou farbou. Čelo nemusí byť prehnane zdobené.
  • Minimalistické a moderné spálne – dominujú tu rovné línie a geometrická usporiadanosť. Všetko je účelne zariadené. Siahnite po bielej posteli s čalúneným čelom zdobeným geometrickými tvarmi. Posteli nesmú chýbať chrómované nožičky.
  • Industriálne spálne – sú pre nich typické prírodné materiály a nedokonalosti. Ideálnou voľbou je kožou či koženkou čalúnená posteľ v hnedých či šedých odtieňoch. Nôžky môžu byť z dreva alebo z kovu.
  • Art deco – výstredný, luxusný a uhrančujúci štýl, ktorý si potrpí na lesku, metalických farbách a originálne zostavených geometrických vzoroch. Art deco posteliam dominujú vysoké čelá so skvostne poskladanými geometrickými obrazmi.

Působivé art deco pojetí postele
Obrázok: Pôsobivé art deco poňatie.

Musia stoly ladiť s modernou dizajnovou posteľou?

V minulosti sa dbalo na to, aby nočné stolíky a postele k sebe ladili. Určite neurobíte chybu, ak sa rovnakým postupom budete riadiť aj dnes. V poslednom čase sa však objavujú spálne, v ktorých sa nočné stolíky a postele k sebe nehodia. Je však dôležité, aby boli oba nočné stolíky rovnaké. Prípadne by nočné stolíky mali mať materiál alebo dekor, ktorý sa objavuje v spálni.

Medzi klasiku v poslednej dobe patrí kombinácia dreva a kovu. Môžete si však vybrať aj imitáciu kameňa alebo betónu a skla. Tieto prírodné materiály si budú rozumieť s každou dizajnovo ladenou spálňou alebo čalúnenou posteľou.

Ďalší nábytok

Aby bola vaša spálňa útulná, nemalo by v nej chýbať kreslo, prípadne taburet alebo lavica. Záleží na priestorových možnostiach. Za najpohodlnejšie kreslo sa považuje tzv. ušiak, ktorého opierka končí kúsok nad vašou hlavou. Môže vám však vyhovovať aj kreslo s operadlom, ktoré končí v polovici chrbta. Dôležité je pohodlné čalúnenie a optimálne pevné polstrovanie. Ku kreslu môžete pridať podnožku. Lavica pri nohách postele poskytne miesto na župan alebo prehoz postele.

V Materasso vám môžeme polstrovaný spálňový nábytok očalúniť rovnakou látkou ako posteľ, aby vaša spálňa pôsobila harmonicky.

Aby ste v posteli spali ako na obláčiku

Okrem dizajnu sú pri výbere postele dôležité aj ďalšie prvky, ktoré sa významnou mierou podieľajú na kvalite odpočinku.

  • Matrac – najluxusnejší odpočinok poskytujú matrace s výškou nad 20 cm. Z hľadiska výrobného materiálu môžete zvoliť peny, ktoré sa od seba líšia svojimi vlastnosťami, ale aj prírodné materiály, ako sú napríklad kokosové dosky alebo latex. Čo sa týka pohodlia a životnosti, obľube sa tešia taštičkové matrace.
  • Rošt – rošt pomáha matracu s rozložením tlaku, ktorý naň spiaci vyvíja pri ležaní. Vďaka správnemu roštu vás nikde nič netlačí a vy môžete nerušene spať. Nemusíte zbytočne často meniť spánkové polohy, ktoré môžu narúšať pokojný spánok.
  • Vankúše a periny – z hľadiska komfortu a hygieny sa odporúčajú prikrývky a vankúše vyplnené dutým vláknom. Ide o hypoalergénny materiál, v ktorom sa nedržia mikróby. Kvalitný a pohodlný odpočinok vám poskytnú vankúše z pamäťovej peny, ktorá sa prispôsobí tvaru vašej krčnej chrbtice. Vďaka tomu ráno vstávate bez stuhnutého a boľavého krku.

Doprajte sebe aj svojej spálni dizajnovú posteľ, ktorá sa stane skvostom miestnosti a zaručí vám ten najpohodlnejší spánok.

Publikované 25.04.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace

Taktiež sa Vam môže páčiť

blog 07.10.2024 ⦁ Tvrdosť matraca ⦁ Výber matraca ⦁ Porovnanie matracov Ako vybrať správny matrac