blog
24.08.2022

Máte nespútanú dušu? V tom prípade si zariaďte spálňu v boho štýle

Už ste počuli pojem boho dizajn? Názov je odvodený od termínu boho. Pochádza z Francúzska a jeho korene siahajú až do 19. storočia. Či už sa interiéry označujú ako boho, bohemia alebo bohémske, vždy ide o jeden a ten istý štýl. Jeho kľúčovými prvkami sú nespútanosť, nevšednosť a divokosť. Je plný textúr, farieb a dekorácií. Pokiaľ patríte ku kreatívnym ľuďom s nespútanou dušou, stane sa pre vás spálňa v boho štýle tou pravou.

Ako charakterizovať boho štýl?

Boho je v podstate moderná verzia hippie štýlu. Slovo „boho“ je odvodené od francúzskeho slova „bohème“, ktorým sa označovala neorganizovaná skupina umelcov bojujúcich proti buržoáznemu nastaveniu sveta.

Práve preto je pre boho interiér typická:

  • voľnosť
  • neorganizovanosť
  • uvoľnenosť
  • umelecké poňatie

Vzhľadom na to, že tu pravidlá rozhodne nemajú svoje miesto, otvára sa priestor pre náhodnosť a nesúrodosť. Pokojne sa pustite do kombinácie zdanlivo nekombinovateľného. Obľúbené sú rôzne etnické prvky, napríklad indické, marocké alebo indiánske. Priestor má vyjadrovať stav vašej duše.


Obrázok: Boho-chic je jedným z piatich najobľúbenejších štýlov pre spálne.

Hippy-boho, nebo boho-chic?

Existujú dva bohémske štýly, ktoré sa od seba výrazne líšia. Preto si treba ujasniť, ku ktorému inklinujete viac.

  1. Hippy-boho – v tomto poňatí pravidlá neexistujú. Pokojne sa pustite do kontrastných kombinácií. Steny vymaľujte napríklad na modro a posteľ zakryte červenými obliečkami. Miešajte všetky farby a vyjadrite svoju osobnosť pomocou dizajnu.
  2. Boho-chic – pri ladení farieb vychádza skôr zo svetlých tónov a jemnosti. Je ideálny najmä do spálne, ktorá má byť miestnosťou odpočinku a harmónie.

Zariaďte si spálňu v boho-chic štýle

Spálňa v boho-chic štýle je umiernená, ale zároveň dáva priestor vašej kreativite. Prednosť majú tóny hnedej, béžovej a krémovej farby. Tie sa budú skvele kombinovať s výraznejšími farbami, ako je bordová, horčicová, smaragdovo zelená alebo modrá. Boho je jedným z piatich najobľúbenejších štýlov pre spálne.


Obrázok: Stavte na prírodné tóny farieb a materiály.

Hlavné atribúty:

  • Prírodné materiály – do boho spálne sa skvele hodí drevo, ratan, ľan, juta, vlna a všetko, čo je z týchto materiálov vyrobené.
  • Suveníry z ciest – vystavte si suveníry, ktoré ste si priniesli z dovolenky. Stavte na sošky, vázy, ale aj obrazy alebo kamene.
  • Vintage – nebojte sa kombinovať starý a nový nábytok. Poobzerajte sa v bazároch po nábytku a doplnkoch z minulého storočia.
  • Umenie – ako dekorácie zvoľte obrazy, hudobné nástroje, knihy alebo vinylové platne.
  • Ručne vyrobené dekorácie – boho interiér si skvele porozumie s macrame doplnkami alebo indiánskymi lapačmi snov, ktoré si ľahko vyrobíte doma.
  • Izbové rastliny – vnesú do spálne kus prírody a prvok života. Pokojne použite exotické rastliny, ako sú pomarančovníky a citrónovníky.

Nábytok do bohémskej spálne

Do spálne zariadenej v boho štýle vyberte posteľ z dreva či ratanu. Chybu neurobíte ani s paletovou posteľou. Boho postele sú obvykle blízko pri zemi, prípadne stoja na kónických nôžkach.

V Materasso si môžete nechať vyrobiť posteľ na mieru. Voľba nožičiek, korpusu aj čela, je úplne vo vašej réžii. Na vašom vkuse je tiež výber farby a materiálu čalúnenia, ktoré budú dokonale zodpovedať vašim predstavám.


Obrázok: Posteľ Bella na nízkych nožičkách. 

Ak máte spálňu s vysokými stropmi, môžete posteľ doplniť o baldachýn s hodvábne jemným prehozom. Vzhľadom k tomu, že sa boho inšpiruje v prírode, mali by byť aj obliečky ušité z prírodných materiálov. Zvoľte čistú bavlnu alebo bavlnený satén. Výhodou bavlneného saténu je, že sa nekrčí. Bavlna dokáže v lete skvele odvádzať pot a v zime zahreje.

Z každej strany postele by mali byť nočné stolíky. Nemusíte však vyberať rovnaké. Rozšafnosť bohémskeho štýlu umožňuje kombináciu dvoch úplne odlišných kúskov. Zájdite napríklad do bazáru alebo na blší trh. Vôbec nevadí sem tam nejaký šrám. Nábytok jednoducho natrite alebo ho nechajte tak.

Dekorácia v boho štýle

Boho doplnkov do bytu je celý rad. V spálni je pre nich priestor najmä na posteli, ale nielen tam. Posteľ doplňte množstvom dekoračných vankúšikov, ktoré môžu mať bavlnenú alebo pletenú obliečku so strapcami, flitrami alebo ozdobnými kamienkami. Chybu neurobíte ani s čipkou.

Cez posteľ prehoďte prehoz. Siahnuť môžete po háčkovanom alebo pletenom. Aj ten môže byť zdobený strapcami alebo ornamentami. Nezabudnite vrstviť. Prehozov dajte na posteľ pokojne viac. Len si postrážte, nech majú rozdielne rozmery a vrstvenie dobre vynikne. Posteľ ustieľajte len ledabolo, pretože to zodpovedá bohémskemu životu.


Obrázok: Indiánsky lapač snov nesmie v boho spálni chýbať.

Na steny zaveste veľké indiánske lapače snov. Kvetináče s kvetmi zaveste do drhaných macrame závesov. Na stene môže visieť aj koberček. Na police a komody položte vázy so sušenými kvetmi. Najlepšie budú vyzerať vázy z keramiky. Rozhodnúť sa môžete aj pre zlaté či bronzové doplnky, ktoré dodajú boho spální šmrnc.

Ikonickým bohémskym doplnkom je jednoznačne koberec. Skvele sa bude vynímať najmä na drevenej podlahe. Najobľúbenejšie sú ručne tkané turecké koberce, tzv. kelímy, ktoré sú najčastejšie ladené do tmavočervenej alebo vínovej farby. Chybu neurobíte ani s pestrofarebnými kobercami. Na podlahu môžete položiť vlnený biely koberec s geometrickými tvarmi. Aj pri kobercoch môžete zvoliť princíp vrstvenia a jednotlivé koberce naukladať cez seba. Ak nie ste ich priaznivcom, nahraďte ich umelou kožušinou.

Skutočnou čerešničkou na torte je zdobenie trofejami. Najčastejšie sa jedná o parožie alebo zvieraciu lebku. Pokiaľ je to pre vás príliš morbídne, zvoľte plagát s touto tematikou.

Osvetlenie

V boho spálni hrá výraznú úlohu osvetlenie. Pokiaľ vám to miestnosť dovoľuje, siahnite po závesných lustroch. V prípade nízkych stropov zvoľte prisadené lustre, ktoré nezasahujú do priestoru tak výrazne ako závesné. Ideálne budú lustre s kovovým metalickým tienidlom, ale aj s látkovým alebo lykom vypletaným tienidlom. Staviť môžete aj na ornamenty a zdobenie korálkami.

Pokojnú atmosféru dosiahnete náladovým a doplnkovým osvetlením v podobe najrôznejších lampičiek z prírodných materiálov. Chýbať by nemali ani svietniky s čajovými, ale aj klasickými dlhými sviečkami.

Dajte svojej spálni dušu a zariaďte si ju v bohémskom štýle. Garantujeme vám, že sa do takej spálne budete vždy tešiť.

Publikované 24.08.2022
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace