blog
26.07.2021 ⦁ Tvrdosť matraca

Pre koho je vhodný tvrdý matrac?

Iste nám dáte za pravdu, že na kvalitný spánok má do značnej miery vplyv správny výber matraca, ktorý sa vášmu telu dokáže dostatočne prispôsobiť a poskytne vám komfort pri spánku. Základom je zvoliť matrac so správnou tuhosťou. V tomto článku sa zameriame na tvrdé matrace. Zistite, pre koho sú tvrdé matrace vhodné a objavte aj niekoľko tipov na kvalitné tvrdé matrace Materasso.

Stupne tvrdosti matraca

Spravidla sa môžete stretnúť so štyrmi tvrdosťami matraca. Na označenie tvrdosti matraca sa používa symbol T, prípadne H. Najčastejšie sa tak stretnete s označením T1 pre mäkký matrac, T2 pre stredne mäkký matrac, T3 pre stredne tvrdý matrac a T4 pre tvrdý matrac. Niekedy je stupňov tvrdosti päť, tvrdé matrace sú tak označené ako T4 a T5, stretnúť sa však môžete aj so siedmimi stupňami tvrdosti. Viac o tvrdosti matracov sa dozviete v tomto článku.

Pre koho sa hodí tvrdý matrac?

Možno ste sa už niekedy stretli s tvrdením, že čím je matrac tvrdší, tým lepšie. Nie je to však celkom pravda. Iný matrac totiž potrebuje človek, ktorý váži 50 kg a iný človek vážiaci 150 kg. Tvrdý matrac je vhodný najmä pre osoby s nadváhou a tiež pre ľudí trpiacich zdravotnými problémami s chrbticou.

Na trhu sú k dispozícii matrace s vysokou nosnosťou, ktoré sú určené aj pre osoby s váhou od 150 kg až po 200 kg. Pre ľudí do 150 kg je ideálny tvrdý matrac s označením T4 a pre osoby nad 150 kg veľmi tvrdý matrac označený ako T5. Odborníci odporúčajú zvoliť matrac s nosnosťou, ktorá telesnú hmotnosť presahuje aspoň o 5 kg. Matrac s nižšou nosnosťou by vášmu telu neposkytoval dostatočnú oporu a navyše by sa čoskoro preležal.


Nesprávne zvolená tvrdosť matraca spôsobuje bolesti chrbtice a kĺbov i nespavosť.

Ako spoznať, že je matrac príliš tvrdý?

Pýtate sa, ako spoznať, že ste zvolili správnu tvrdosť matraca? Ľahnite si na matrac na chrbát a skúste vsunúť dlaň do medzery, ktorá vznikla medzi matracom a vašou chrbticou v oblasti krížov. V prípade, že je medzera tak veľká, že sa do nej zmestí celá dlaň a medzi matracom a chrbtom zostane ešte voľný priestor, je matrac príliš tvrdý. Mäkký matrac zase spoznáte tak, že sa dlaň do medzery nevojde vôbec.

Čo môže spôsobiť nesprávne zvolený tvrdý matrac

V prípade, že bude vami zvolený matrac príliš tvrdý, bude na kĺby, chrbticu i končatiny vyvíjaný nadmerný tlak, ktorý môže spôsobovať poruchy krvného obehu. Kvôli príliš tvrdému matracu môžete ráno vstávať s bolesťami chrbta a krčnej chrbtice a môžete tiež bojovať s mravenčením či znecitlivením končatín. V polohe na boku navyše tvrdý matrac neumožňuje širokým ramenám a bokom, aby sa do matraca prirodzene zaborili a chrbtica tak pri spánku nemá dostatočnú podporu. Nekvalitný spánok na zle zvolenom matraci môže viesť aj k výkyvom nálad, podráždenosti a nervozite.

Tvrdé matrace od Materasso

Kvalitné tvrdé matrace ponúka aj naša firma Materasso, ktorá má dlhoročné skúsenosti v oblasti výroby ortopedických matracov a postelí. Firma každoročne v obci Oravské Veselé vyrobí viac ako 300 000 matracov, ktoré vynikajú kvalitou, odolnosťou aj vysokým komfortom. Máme pre vás tri tipy na tvrdé matrace Materasso.


Kvalitný tvrdý matrac Polargel Superior od Materasso.

Matrac Prezident Polargel

Matrac Prezident Polargel s nosnosťou 160 kg je navrhnutý tak, aby poskytoval bezproblémovú podporu ľuďom s vyššou váhou. Vrchná časť matraca je tvorená chladivou penou Polargel, ktorá je komfortná, vysoko elastická a priedušná.

Matrac Biogreen Maxi

Matrac Biogreen Maxi sa vyznačuje tvrdosťou T5 a nosnosťou 170 kg. Je vyrobený z prírodnej peny Biogreen, ktorá je obľúbená pre svoju dlhú životnosť a zaťažiteľnosť. Matrac vyniká aj poťahom Olivoil, ktorý obsahuje blahodarný olivový olej v mikrokapsulách.

Matrac Natura New

Naším tretím tipom pre tých, ktorí hľadajú tvrdý, odolný a komfortný matrac, je matrac Natura New, ktorý je unikátny tým, že bude vyhovovať ľuďom od 40 kg až po 190 kg. Matrac sa pýši vysokým podielom prírodných materiálov a ponúka maximálny komfort pri spánku.
 

Publikované 26.07.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace