blog
20.06.2023

Zistite, ako sa vyrábajú matrace na mieru od spoločnosti Materasso

Chcete si nechať vyrobiť matrac na mieru? Zverte to do rúk profesionálom. V  Materasso vyrábame matrace a ďalšie doplnky pre kvalitný spánok už od roku 1995. Máme množstvo certifikátov a tím na slovo vzatých odborníkov. Zistite, ako vyrábame matrace.

Kedy je matrac na mieru to najlepšie rozhodnutie?

Ľudia sa zvyčajne rozhodujú pre matrac na mieru v situáciách, keď majú atypicky riešenú posteľ. Nemusí ísť pritom len o posteľ pre dospelých a dospievajúcich, ale aj o detskú postieľku. Posteľ môže byť dlhšia alebo napríklad kratšia ako štandardné sériovo vyrábané postele.

Tvrdíme, že matrac na mieru je najlepším riešením pre tých, ktorí majú vysoké nároky na kvalitu spánku. Ďalšou skupinou sú ľudia, ktorí majú špecifické zdravotné problémy. Matrace na mieru patria do postelí osôb, ktoré:

Roky skúseností sa odrážajú v kvalite výroby atypického matraca na mieru

Ak ste sa po zvážení všetkých výhod rozhodli nechať si vyrobiť luxusný matrac na mieru, musíte túto úlohu zveriť skutočným odborníkom v tejto oblasti.

Naša spoločnosť Materasso vyrába zdravotné a ortopedické matrace od roku 1995. Zamestnávame odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami vo výrobe ortopedických matracov a postelí. Hlavnými piliermi našich hodnôt sú kvalita spracovania a kvalita použitých materiálov.

Vieme, že zákazníkov pri výbere zaujímajú aj celkové detaily, preto spolupracujeme s dizajnérmi a konštruktérmi, ktorí sledujú a uplatňujú všetky nové trendy. To nám umožňuje splniť vaše vysoké očakávania a individuálne potreby.

Okrem matracov vyrábame na mieru aj rošty, postele a iný spálňový nábytok. Ročne z nášho závodu expedujeme 300 000 matracov a viac ako 70 000 lamelových roštov. Celá výroba prebieha na Slovensku, konkrétne v obci Oravské Veselé. Zaujíma vás, ako vyzerajú naše výrobné priestory? Sledujte náš kanál Matra Centrum na Youtube.com.

Kvalitná vysoká posteľ s čalúneným čelom.
Obrázok: Materasso vyrába aj postele a nábytok do spálne.

Kvalita overená certifikátmi

Sme si vedomí, že ľudia sú vystavení mnohým nepriaznivým vplyvom. Medzi ne patrí najmä nesprávne sedenie alebo nedostatok pohybu. Preto chceme, aby všetky naše výrobky podporovali kvalitný odpočinok, relaxáciu a regeneráciu.

Dbáme na vysokú kvalitu našich výrobkov, ktorá je deklarovaná najrôznejšími certifikátmi.

  • Naša spoločnosť sa riadi certifikovaným systémom riadenia kvality, ktorý je definovaný normou STN EN ISO 9001:2015.
  • Na lepenie používame zdravotne nezávadné lepidlo SIMALFA zo Švajčiarska. Ide o ekologický výrobok, ktorý spĺňa najprísnejšie normy zdravotnej nezávadnosti.
  • Vďaka certifikácii FSC si môžete byť istí, že používame len drevo, ktoré pochádza z šetrne obhospodarovaných lesov.
  • Vybrané matrace sú na zozname registrovaných zdravotníckych pomôcok na Slovensku, ktorý zostavuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv.
  • Všetky naše poťahové látky spĺňajú požiadavky medzinárodného systému testovania a certifikácie textílií Öko-Tex Standard 100.

Z akých častí sa skladá matrac?

Matrac sa skladá z 3 základných častí:

  1. jadro
  2. komfortné vrstvy
  3. poťahová tkanina

Matrace Materasso sa kompletne vyrábajú v našej dielni. Máme k dispozícii špecializované stroje na rezanie peny, nanášanie lepidla, šitie poťahov atď. Veľká časť práce je ponechaná na ľudský faktor. Na rozdiel od našich konkurentov dokončujeme mnohé detaily ručne. Stroje síce odvádzajú perfektnú prácu, ale nedokážu urobiť všetko, nie sú také "puntičkárske" a nedokážu zvládnuť tie najjemnejšie detaily. Vieme, že práve tie sú jedným z ukazovateľov kvality výrobku. Pozrite si video z našej výroby.

Keď je matrac vyrobený, zabalíme ho a uskladníme. Matrace dodávame zrolované alebo nezrolované. V zrolovanom stave s "vysatým" vzduchom ich odporúčame ponechať maximálne 2 mesiace. Ak budete matrac používať neskôr, stačí do plastového obalu opatrne urobiť otvor a nechať matrac, nech sa "nafúkne".

Kvalitný matrac zložený z niekoľkých vrstiev.
Obrázok: Matrac sa skladá z niekoľkých vrstiev.

Jadro: srdce matraca

Srdcom matraca je jadro, ktoré pozostáva buď z pružín, alebo z peny. Pružiny sú obľúbené pre svoju dlhú životnosť, vysokú nosnosť a dokonalú cirkuláciu vzduchu. Typ peny určuje, aké vlastnosti bude matrac mať.

Komfortné vrstvy: starajú sa o pohodlie

Ide o časť, ktorá je umiestnená na jadre matraca. Zvyšujú komfort odpočinku a dodávajú matracu požadované vlastnosti. Komfortné vrstvy sú bližšie k telu a zabezpečujú rovnomerné rozloženie hmotnosti. Reagujú na pohyby počas spánku.

Poťahová tkanina: komfort a hygiena

Je to v podstate obal na matrac, ktorý chráni matrac pred poškodením, ale aj pred znečistením. Skladá sa z podšívky, výplne a dizajnovej látky. Poťah je možné prať v práčke, čím sa zlepšuje hygiena matraca.

Ako sa vyrábajú matrace na mieru?

Ak sa rozhodnete nechať si vyrobiť luxusný matrac na mieru, môžete si u nás vybrať:

  • výrobný materiál
  • rozmery
  • nosnosť
  • tuhosť
  • iné vlastnosti

Výrobné materiály

Matrace vyrábame z:

  • Latexu - sú mäkšie a dobre sa prispôsobujú tvaru tela. Vzhľadom na ich nižšiu priedušnosť nie sú vhodné pre ľudí, ktorí sa viac potia.
  • PUR peny - pod týmto označením sa skrýva molitan. Molitanové matrace na mieru majú rôznu tvrdosť. Ich výhodou je dobrá pružnosť a tvarová stálosť.
  • HR studenej peny - na rozdiel od PUR pien majú HR peny vyššiu pružnosť a tvarovú stálosť. Sú priedušnejšie. Kombinujú sa s PUR alebo lenivými penami.
  • Lenivej peny - ich tuhosť sa mení v závislosti od teploty ľudského tela. Dokonale sa prispôsobujú ľudským krivkám. Sú vhodné pre ľudí s bolesťami kĺbov.
  • Bio peny - vyrábajú sa z prírodných olejov. Sú odolnejšie voči mikróbom, plesniam a hubám. Ideálna voľba pre alergikov.
  • Pružín - v súčasnosti sú najobľúbenejšie a najpohodlnejšie taštičkové pružiny, ktoré sú vhodné na každodenné spanie. Bonellové pružiny sa používajú v matracoch na príležitostné prespanie, napríklad na chate.

Matrac vám na mieru vyrobia odborníci v tejto oblasti.
Obrázok: Penový matrac s bylinnými výťažkami.

Pri výbere materiálu nezabudnite zohľadniť konštrukciu roštu. Pre penové matrace sú vhodné lamelové statické aj polohovateľné rošty. Pre pružinové matrace pevný latkový rošt.

Rozmery matraca

Dokážeme vám vyrobiť širší, užší, dlhší, kratší alebo dokonca okrúhly matrac. Záleží na vašich požiadavkách. Najobľúbenejšie sú predĺžené matrace s dĺžkou od 210 do 220 cm. Nezabudnite, že matrac by mal byť približne o 20 až 25 cm dlhší ako vaša výška. Nosnosť matraca by mala byť o 5 kg vyššia ako vaša hmotnosť.

Z hľadiska výšky sú najpohodlnejšie matrace s výškou približne 30 cm. Matrace nižšie ako 15 cm sú vhodné len na príležitostné spanie. Do detských postelí sú vhodné matrace s jednotnou tvrdosťou a výškou 6 až 10 cm.

Tuhosť matraca

Tuhosť si vyberte podľa spánkovej polohy, hmotnosti alebo zdravotných problémov.

  • Veľmi mäkké matrace - pre starších ľudí alebo osoby spiace na boku. Maximálna hmotnosť 70 kg.
  • Mäkké matrace - pre osoby s hmotnosťou od 70 do 100 kg. Pre ľudí, ktorí striedajú polohy alebo spia na boku.
  • Tvrdé matrace - vhodné pre osoby s hmotnosťou do 120 kg, ktoré spia na bruchu alebo striedajú polohy. Vhodné pre mladších ľudí.
  • Veľmi tvrdé matrace - pre osoby s hmotnosťou do 150 kg, ktoré spia na chrbte.

Ďalšie vlastnosti

Vyrobíme vám aj matrac podľa vašich zdravotných obmedzení.

  • Bolesti pohybového aparátu - ideálne sú ortopedické zónové matrace, ktoré udržia vašu chrbticu v optimálnej polohe. Každá zóna matraca má inú tuhosť, aby dokonale vyrovnala tlak, ktorý na ňu vaše telo vyvíja.
  • Matrace proti preležaninám - nazývajú sa aj antidekubitné matrace. Sú určené najmä pre ľudí, ktorí sú dlhodobo pripútaní na lôžko. Zabraňujú vzniku preležanín. Zvyčajne ich nájdete v posteliach starších ľudí, ale sú vhodné napríklad aj pre ľudí v rekonvalescencii alebo pre každého, komu záleží na kvalitnom spánku.
  • Matrace pre alergikov - sú vyrobené zo špeciálnych materiálov s hypoalergénnou úpravou.

Prečo sa neoplatí podceňovať výber matraca?

V posteli strávite takmer tretinu svojho života, a to je dlhý čas. Mali by ste si preto dopriať čo najkvalitnejší matrac a rošt, ktoré výrazne ovplyvňujú kvalitu vášho odpočinku. Nezabudnite na luxusné prikrývky a vhodný vankúš.

Ak spíte na nekvalitnom matraci, môžete trpieť bolesťami kĺbov, krčnej chrbtice, nedostatočným prekrvením končatín a ďalšími komplikáciami. Riskujete tak dlhodobé problémy.

Vedeli ste, že nekvalitný spánok negatívne ovplyvňuje nielen vaše fyzické, ale aj duševné zdravie?

  • Ťažšie sa sústredíte,
  • ste nepozorní,
  • máte zlú náladu,
  • cítite úzkosť,
  • ste podráždení,
  • nepodávate dobré výkony v práci, škole, športe atď.

Vďaka kvalitnému matracu môžete eliminovať mnohé problémy a predchádzať im. Nie sú to len spánkové poruchy, ale napríklad aj bolesti kĺbov a svalov.

Doprajte si naozaj kvalitný nočný odpočinok. Vyrobíme vám matrac, na ktorom sa vám bude spať ako na obláčiku.

Publikované 20.06.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace