blog
09.07.2021 ⦁ Výber matraca

Matrac sa zónami: čo sú zóny a koľko ich môže byť?

Medzi najkvalitnejšie matrace na trhu patria tie, ktoré majú tzv. zónovanie. Vďaka rozdeleniu do určitého počtu zón dokáže matrac dokonale podoprieť každú časť vášho tela tak, aby bola chrbtica v prirodzenej polohe. Spoznajte ďalšie výhody zónových matracov.

Čo znamená, keď sa povie zónový matrac

Zónové matrace sa vyrábajú z niekoľkých materiálov, ktoré majú rôzne tvrdosti. Vďaka tomu má matrac tvrdšie a mäkšie časti. Každá tvrdosť zodpovedá požiadavkám konkrétnej časti tela, ktorou si na matrac líhate. Napríklad bedrá vyžadujú väčšiu oporu než ramená a kolená. Máte teda istotu, že viac exponované miesta sa v mieste väčšej záťaže čoskoro nepreležia.

Zónové matrace sa vyrábajú z rôznych materiálov. Patria medzi ne napríklad latexové, penové, ale tiež sendvičové alebo taštičkové matrace. Nezamieňajte si pružinové a taštičkové matrace, pretože pružinové nie je kvôli ich konštrukcii možné zónovať.

Kto sa na ňom dobre vyspí a kto by na ňom spať nemal

Matrac sa zónami je vhodný pre všetkých, ktorí spia na boku. Takisto ho ocenia všetci, ktorí majú zdravotné problémy a trápia ich bolesti chrbta alebo hlavy. Matrac môže pomôcť od bolesti, a zároveň môže slúžiť ako prevencia proti týmto nepríjemnostiam.

Zónové matrace sa neodporúčajú deťom do 150 cm. Deti totiž ešte nedosahujú potrebnú výšku a zóny by teda nepodopierali správne partie tela. Pre tieto deti sú najlepším riešením jednozónové matrace, teda matrace s jednou tuhosťou po celej ploche.

Koľko zón môže mať matrac?

Všeobecne platí, že čím viac zón matrac má, tým lepšie. Vďaka viacerým zónam dokáže matrac maximálne vyhovieť požiadavkám vášho tela, čo vám prinesie kvalitnejší, zdravší a pohodlnejší spánok. Zóny sú vyjadrením toho, ako matrac kopíruje anatómiu vášho tela. Maximálny počet zón je 7, minimálny 3.

Je dobré vedieť, že najväčšia záťaž je v oblasti bedier. Väčšiu oporu však potrebuje aj šija, chrbát a chodidlá. Naopak mäkší materiál je vhodný pre oblasť ramien a lýtok.

  • Matrac s 3 zónami - 3 zóny znamenajú, že pod ťažiskom tela je matrac najpevnejší, zvyšok je mäkší.
  • Matrac s 5 zónami - tuhšiu časť matraca nájdete nielen v strede tela, ale aj v oblasti ramien a kolien.
  • Matrac so 7 zónami - najkvalitnejšie matrace, ktoré majú ložnú plochu rozdelenú celkovo do 7 zón.

Popis matraca so 7 zónami

Aké zóny nájdete pri najkvalitnejších matracoch?

  • Zóna 1 - podporuje oblasť hlavy a krčnej chrbtice, aby sa predišlo ich bolestiam.
  • Zóna 2 - oblasť ramien je mäkšia, vďaka čomu sa do nej ramená pri spánku na boku príjemne zaboria.
  • Zóna 3 - bedrová oblasť sa významne podieľa na dostatočnej opore chrbtice. Zabraňuje jej prehnutiu, čo by sa inak prejavilo stuhnutosťou a bolesťou. Zhruba 40% telesnej hmotnosti človeka leží počas spánku práve v tejto oblasti. Preto musí byť čo najpevnejšia.
  • Zóna 4 - v oblasti panvy sa boky jemne ponoria do matraca, čím dochádza k uvoľneniu a vyrovnaniu chrbtice.
  • Zóna 5 - zóna kolien má podobnú tuhosť ako bedrová zóna a dokáže zmierniť bolesť kĺbov.
  • Zóna 6 - oblasť spodných nôh, čiže lýtok, má rovnakú tuhosť ako zóna pre oblasť ramien. Poskytuje úľavu unaveným nohám.
  • Zóna 7 - zóna chodidiel a členkov svojou tuhosťou zodpovedá zóne pre oblasť hlavy a krku.


Obrázok: Sedemzónový matrac s poťahom obsahujúcim prírodný bambus.

Aké zónové matrace nájdete v ponuke Materasso?

V našej ponuke nájdete niekoľko matracov so zónami, ktoré disponujú 7 zónami pre maximálne pohodlie. Každý z nich má navyše rôzne vlastnosti, ktoré ho predurčujú napríklad pre alergikov, seniorov a ďalšie skupiny ľudí so špecifickými požiadavkami.

GREENGEL bio-ex

Jedná sa o matrac, ktorého jadro tvoria taštičkové pružiny. Je vhodný pre spáčov s hmotnosťou do 135 kg. Matrac má dve strany, jednu tuhšiu a druhú mäkšiu. Dvojaká tuhosť je dosiahnutá vďaka použitiu dvoch rôznych pien. Mäkšia strana je vyrobená z pien GREENGEL a NIHTFLY, tvrdšia z antibakteriálnej SANITIZED. Vďaka taštičkovým pružinám je zaistená skvelá cirkulácia vzduchu. Tento antialergický matrac je vhodný pre alergikov a osoby, ktoré trápia problémami s bolesťou krížov.


Obrázok: Matrac s dvojitou tuhosťou.

Poťah matraca Algua obsahuje mikrokapsule s výťažkami z morskej riasy spirulina. Riasy sú bohaté na prírodné minerály, vitamíny, aminokyseliny, mastné kyseliny, betakarotén, železo a množstvo antioxidantov a proteínov. Počas spánku sa tieto látky uvoľňujú a blahodárne pôsobia na pokožku.

PRIMÁTOR Bio-ex T3

Jadro matraca PRIMÁTOR BIO-ex T3 tvoria taštičkové pružiny, ktoré poskytujú optimálnu podporu hlave, ramenám, trupu, bokom a nohám. Môžete sa tak spoľahnúť na najvhodnejšiu oporu chrbtice. Vzdušnosť matraca zabezpečuje roznášacia vrstva z prírodného materiálu SEACELL spolu s použitím 7-zónovej dosky z HR studenej peny, ktorá je 4 cm vysoká. Pre svoje vlastnosti je matrac vhodný pre alergikov a ľudí, ktorých trápi potenie či bolesť krížov.

Antialergický matrac obsahuje bambusový poťah Bamboo, ktorý má atraktívny dizajn a je príjemný na dotyk. Spĺňa všetky požiadavky na hygienický a antialergický poťah, ktorý je zároveň ošetrený proti roztočom. Poťah je možné prať na 60 °C. Nosnosť matraca je 110 kg.

GREENGEL Senior

Už podľa názvu spoznáte, že je tento matrac vhodný pre seniorov do hmotnosti 135 kg. Disponuje totiž špeciálne spevneným bokom pre ľahšie vstávanie z postele. Jadro matraca je tvorené taštičkovými pružinami, penovými doskami GREENGEL a NIHTFLY a antibakteriálnou penou SANITIZED. Matrac má dve tuhosti, pričom tuhšia je strana s antibakteriálnou penou. Ocenia ju všetci tí, ktorí majú problémy s bolesťou krížov.


Obrázok: Matrac so zosilneným bokom pre seniorov.

Matrac sa hodí na pevný podklad, ktorým môže byť doska alebo laty. Poťah matraca sa dá vyprať na 60 °C a je obohatený o mikrokapsule obsahujúce výťažky z morskej riasy spirulina. Tieto riasy obsahujú vitamíny, minerály, betakarotén, mastné kyseliny, aminokyseliny, antioxidanty, proteíny a železo, ktoré sa počas spánku uvoľňujú a starajú o pokožku.

Primátor Bio-ex T4

Matrac s nosnosťou do 130 kg a výškou 22 cm je vyrobený z taštičkových pružín, ktoré dopĺňa vrstva komfortnej HR studenej peny s výškou 4 cm. O maximálnu vzdušnosť sa stará kombinácia studenej peny a roznášacej vrstvy z prírodného materiálu SEACELL. Sedem zón poskytuje optimálnu podporu pre hlavu, ramená, trup, boky a nohy. Obľúbia si ho alergici aj tí, ktorí trpia bolesťami  krížov a potením.

Poťah matraca Bamboo obsahuje prímes prírodného bambusového vlákna a spĺňa všetky požiadavky na hygienický a antialergický poťah. Matrac je vďaka ošetreniu poťahu proti roztočom antibakteriálny.

Doprajte si pri spánku to najluxusnejšie. Matrac s dostatočným počtom zón zaistí vašej chrbtici potrebnú oporu a vám kvalitný spánok.
 

Publikované 09.07.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace