blog
26.04.2021 ⦁ Výber matraca

Prečo by ste v manželskej posteli mali mať partnerské matrace?

Spánok je prirodzený proces, počas ktorého sa naše telo regeneruje. Preto je dôležité, aby bol čo najkvalitnejší. Na kvalite spánku sa okrem iného podpisuje aj matrac. Niekto preferuje spanie na tvrdšom, niekto na mäkšom matraci. Lenže ako vyriešiť spanie v manželskej posteli, keď majú muž aj žena odlišné nároky na tvrdosť matraca?

Partnerský matrac nie je to isté ako manželský matrac

Častým omylom je, že sa pojem partnerský matrac zamieňa s pojmom manželský matrac. Aký je medzi nimi rozdiel?

Manželský matrac

Manželský matrac má zvyčajne rozmery 180 × 200 cm. Jedná sa o celistvý matrac, ktorého plocha rovnakú tuhosť. Práve spomínaná tuhosť však nemusí vyhovovať jednému z nocľažníkov. Matrace sa vyberajú nielen podľa veľkosti postele, ale predovšetkým podľa individuálnych požiadaviek jednotlivca. Je nutné zohľadniť hmotnosť človeka, preferovanú spánkovú polohu, zdravotné ťažkosti aj požadovanú tuhosť. Len zriedkakedy majú manželia rovnakú hmotnosť a zhodnú sa na rovnakej tuhosti. Zvyčajne musí jeden z nich urobiť ústupok. Jedinci, ktorí majú ľahký spánok, pocítia každý pohyb partnera, čo môže narušovať pokojný spánok. Na druhej strane sa jedná o celistvý matrac bez medzery uprostred, čo ocenia partneri, ktorí sa k sebe radi túli alebo spia v posteli s deťmi.

+ bez medzery uprostred
+ pohodlný v prípade, že v posteli s rodičmi spí aj dieťa
- iba jedna tuhosť
- ťažšia manipulácia pri čistení, otáčaní alebo sťahovaní matraca
- pohyb jedného partnera sa prenáša na polovicu toho druhého
- nie je vhodný pre polohovateľné rošty

Partnerský matrac

Partnerské matrace sú charakteristické tým, že majú rovnakú výšku, čo znamená, že ak ich uložíte do rámu postele, vytvoria celistvú plochu, i keď s medzerou uprostred. Výhodou matracov pre pár je dvojaká tuhosť. Každý matrac má jednu stranu tuhšiu a jednu mäkšiu. Muž aj žena si teda môžu vybrať takú tuhosť, ktorá najlepšie zodpovedá ich požiadavkám. Muži všeobecne volia skôr tvrdší matrac ako ženy. Je to dané fyziologicky, stavbou tela, ale aj rozdielnou hmotnosťou či výškou. Pokiaľ u dotyčného dôjde k zmene hmotnosti alebo sa objavia zdravotné problémy, nie je nič jednoduchšie, než matrac otočiť. Matrace pre dvoch sa často ponúkajú za výhodnú cenu, takže sa nemusíte báť, že by ste zaplatili viac ako za jeden veľký matrac.

Obrázok: Matrac s dvojitou tuhosťou.

Medzi ďalšie výhody matracov pre pár patrí ľahšia údržba a manipulácia. Poťah sa väčšinou dá rozdeliť na dve polovice, takže ho bez problémov vyperiete aj v bežnej práčke. Navyše nie je problém matrac vetrať či otáčať, pretože má nižšiu hmotnosť ako jeden veľký. Matrac s rozmermi 90 × 200 cm môže vážiť približne 15-25 kg, zatiaľ čo manželský matrac aj 50 kg. Matrace pre dvoch však nemusíte používať len v manželskej posteli. Svoje miesto si nájdu napríklad v izbe pre hostí. Návšteva si bude môcť zvoliť takú tuhosť, ktorá jej najlepšie vyhovuje. Dvojakú tuhosť ocenia aj deti.

+ rovnaká výška
+ rôzna tuhosť na každej strane
+ každý z partnerov má možnosť voľby
+ uplatnenie nájdu aj v detských posteliach
+ ľahká manipulácia a čistenie
+ použitie i na polohovateľných roštoch
- medzera uprostred

Čo s medzerou medzi matracmi?

Medzi nevýhody dvoch vedľa seba ležiacich matracov patrí medzera, ktorá medzi nimi vzniká. Kvôli tomu môže matrac z postele schádzať. Našťastie má tento problém hneď niekoľko jednoduchých riešení.

  1. Posteľ by mala mať dostatočne vysoké bočnice, do ktorých sa matrac zapustí aspoň z 2/3 svojej výšky. Vďaka tomu sa nebudú matrace rozchádzať.
  2. Cez matrace môžete preložiť veľký penový topper či chránič, ktorý vďaka prichyteniu v rohoch bude matrace držať pri sebe a prekryje medzeru.
  3. Medzi matrace môžete vložiť jednoduché premostenie, ktoré sa väčšinou vyrába z PUR peny, a tak sa prispôsobí každému matracu.
  4. Kúpte si veľký poťah, do ktorého vložíte oba matrace.

Ideálne riešenie pre partnerov s veľkým váhovým rozdielom

Partnerský matrac vyrieši aj problém partnerov, medzi ktorými je veľký váhový rozdiel. Vďaka tomu, že má každá strana matraca inú tuhosť, bude sa dobre spať nielen ťažšiemu, ale aj ľahšiemu partnerovi. Navyše pohyb ťažšieho partnera nebude obťažovať toho druhého. Nešvárom jedného veľkého manželského matraca je predovšetkým to, že prenáša pohyb, čo môže byť pre ľahšieho z dvojice obťažujúce. Navyše je tu veľká pravdepodobnosť, že sa ľahší partner bude "zosúvať" na stranu s vyšším zaťažením.

Obrázok: Veľký váhový rozdiel nebude pri spaní na partnerských matracoch problém.

Časť veľkého spoločného matraca, na ktorej spí osoba s vyššou hmotnosťou, sa navyše rýchlejšie preleží. Preto si budete musieť kúpiť nový matrac, a to aj napriek tomu, že menej zaťažená polovica bude úplne v poriadku. V prípade partnerských matracov stačí vymeniť len jeden matrac alebo ho otočiť na druhú stranu. Dve matrace pre pár tak výrazne ušetria váš rodinný rozpočet.

Spánkom strávite tretinu života. Nerobte v ňom kompromisy a spite na matraci, ktorý bude dokonale zodpovedať vašim požiadavkám.
 

Publikované 26.04.2021
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace