blog
18.03.2024

Top farby pre spálňu, ktoré v roku 2024 odporúčajú samotní dizajnéri

Či už sa chystáte kompletne zariaďovať novú spálňu, alebo len hľadáte inšpiráciu na jej oživenie, mali by ste vedieť, aké farby a dizajnové prvky budú v roku 2024 hýbať svetom spální. Nezabudnite však, že najdôležitejšie je, aby vaša spálňa pôsobila príjemne a útulne. Pre zdravý spánok je takáto atmosféra najdôležitejšia.

5 trendových farieb do spálne na tento rok

Hoci dizajnéri určujú, ktoré farby sú v súčasnosti najobľúbenejšie, neoplatí sa slepo riadiť ich odporúčaniami. Nezabúdajte ani na praktickú stránku veci. Výber správnych farieb do spálne sa spája s:

  • s orientáciou spálne na svetovú stranu
  • s dostatkom denného svetla
  • s veľkosťou miestnosti

Aj keď vám dizajnéri budú tvrdiť, že indigová a tmavomodrá sú tou správnou voľbou, je pravdepodobné, že sa tým priestorovo striedma spálňa ešte viac zmenší a stane sa z nej tmavá jaskyňa, v ktorej sa nebudete cítiť príjemne. Nezabudnite, že odporúčané farby sa v spálni nemusia objaviť len ako výmaľba. Používajte ich rozumne, možno na doplnkoch, menších plochách alebo nábytku.

Aká farba do spálne bude trendy v roku 2024? Určite to nebude len jedna. Spoločným menovateľom však budú tlmenejšie farby, nostalgia, spojenie s prírodou.

1. Zelená v dvoch najobľúbenejších odtieňoch

Zelená farba je v spálňach klasikou. Má všetky vlastnosti, ktoré podporujú zdravý odpočinok:

  • vytvára pocit pokoja
  • pomáha pri večernom zaspávaní
  • ráno vás nabije energiou

Tento rok zelenej dominujú 2 odtiene:

  1. Bledozelená - klasická farba, ktorá najviac odkazuje na prírodu. Je to nadčasový a univerzálny odtieň. Má upokojujúci náboj. Dodáva pocit bezpečia a mieru. Pri pohľade na ňu máte pocit, akoby ste boli obklopení nedotknutou prírodou.
  2. Šalviová - odtieň zelenej, ktorý sa spája s pohodlím a pokojom. Prepája interiér a exteriér. Evokuje prítomnosť zdraviu prospešných a liečivých byliniek. Ak je pre vás príliš studená, môže sa objaviť na doplnkoch. Napríklad posteľ čalúnená šalviovým odtieňom vnesie do vašej spálne jedinečnosť. Nájdete ju aj v sortimente Materasso. Šalviová je jemná farba, ktorú možno ľahko zladiť s existujúcimi farbami spálne. Perfektne ju doplní koberec bouclé, vaflový prehoz a ratanový nábytok.

2. Neutrálne tóny

Neutrálne farby sú nadčasové a nikdy nevyjdú z módy. Spálne v neutrálnych tónoch pôsobia jemným a upokojujúcim dojmom. Táto farebná paleta vnáša do interiéru pocit tepla, elegancie a prirodzenosti. Inšpiruje sa prírodou. V popredí sú krémové farby. Nájdete tu napríklad béžovú, ktorá je podľa starého učenia feng-šuej najvhodnejšou farbou do spálne. Je charakteristická pre element zeme, navodzuje pocit stability a je omnoho výraznejšia ako sterilná biela.

Neutrálne tóny sa najlepšie kombinujú s prírodnými prvkami a rôznymi textúrami. Napríklad pod posteľou môže ležať mäkký koberec a okná môžu zdobiť priehľadné závesy. Výborne si rozumejú s dreveným nábytkom, napríklad s nočnými stolíkmi. Ak chcete dosiahnuť kontrast, skombinujte neutrálne odtiene so studenými farbami, akými sú napríklad svetlosivá alebo jemná zelená.

Luxusná posteľ s čalúneným čelom
Obrázok: Béžová je podľa feng šuej najlepšou farbou do spálne.

3. Polnočná modrá

Pokojná tmavomodrá je už roky základom spální a nie je tomu inak ani v roku 2024. Táto farba vás dokáže upokojiť, znížiť srdcovú frekvenciu a pripraviť na spánok.

Polnočná modrá je inšpirovaná hĺbkou oceánov a zamatom nočnej oblohy. Do spálne prináša pokoj a pohodu. Neváhajte a zahalte celú vašu spálňu do polnočnej modrej. Dajte si však pozor, aby nepôsobila depresívnym dojmom. Určite zohľadnite veľkosť spálne, množstvo svetla a orientáciu na svetové strany.

Ak vám nevyhovuje úplne tmavomodrá spálňa, táto farba sa môže objaviť len na čalúnení postele, ktorá je veľkou dominantou tejto miestnosti. Obľúbená je aj na doplnkoch, ako sú vankúše, prehozy, behúne alebo závesy. Kontrastným prvkom k tmavomodrej je biela farba alebo kvetinová tapeta.

4. Pozitívna žltá

Najhorúcejším tohtoročným trendom v spálni je žltá. Pozdvihuje náladu, zahrieva, prináša energiu, sebavedomie a optimizmus, najmä do malých a tmavých spální. Ak je pre vás tento odtieň príliš povzbudzujúci, kombinujte ho s chladnými a upokojujúcimi farbami, medzi ktoré patrí tlmená modrá alebo sivá.

Okrem jasných žltých odtieňov, ktoré zodpovedajú prvosienkovej alebo citrónovej farbe, je ideálnou voľbou tón okrovej. Žltá by mala zvýrazniť ostatné farby, ale rozhodne by nemala prevážiť všetko ostatné. Práca s ňou si vyžaduje sofistikovanosť.

5. Vínovo červená

Tento výber dizajnérov môže mnohých šokovať. Červená sa všeobecne považuje za agresívnu farbu a rozhodne nie za upokojujúcu. Záleží však na odtieni. V malom množstve neohrozí váš pokojný spánok. Je dobrou voľbou pre tých, ktorí vstávajú skoro ráno. Zlepšuje totiž vašu náladu. Červenú môžete do spálne prepašovať napríklad v podobe čalúneného kresla alebo posteľnej bielizne. Do spálne sa najlepšie hodí tmavý odtieň červenej. Ak máte v spálni krb, vyberte si šarlátovo červenú.

Dizajnová čalúnená posteľ
Obrázok: Červená farba dodáva energiu všetkým, ktorí vstávajú skoro ráno.

Pracujte s farbami ako skutočný dizajnéri

Práca s farbami si vyžaduje skúsenosti, zmysel pre detail a vycibrený cit. Našťastie existuje "trik", ktorý vám pomôže správne kombinovať farby. Používajú ho dokonca aj profesionálni dizajnéri. Postupujte podľa schémy 60-30-10. Ako ju chápať?

  • 60 % - najviac priestoru patrí dominantnej farbe. Mala by sa vyskytovať na 60 % plochy miestnosti. Ide o najväčšie povrchy: steny a podlahu. Jedná sa o farby, ktoré sú svetlé, neutrálne a pastelové.
  • 30 % - sekundárna farba by mala tvoriť 30 % farebnej schémy. Jej odtieň by sa mal zhodovať s dominantnou farbou, ale zároveň by sa od nej mal dostatočne odlišovať. Sekundárna farba sa objavuje na väčšom nábytku, ako sú postele a čalúnený nábytok (lavice, podnožky, kreslá).
  • 10 % - doplnková farba má najmenší podiel, pretože je zo všetkých farieb najvýraznejšia. Zvyčajne ide o kontrastný tón, ktorý na seba upozorňuje. Kontrastné farby možno použiť na posteľnej bielizni, prehozoch, vankúšoch, umeleckých dielach, kobercoch a inom nábytku.

Dizajnové trháky pre rok 2024

Chcete svoju spálňu ozvláštniť aj inak ako farbami? Inšpirujte sa dizajnovými novinkami.

Strop ako piata stena

V roku 2024 sa o slovo prihlásia aj stropy, ktoré budú tvoriť piatu stenu. Doteraz boli stropy väčšinou natreté studenou bielou farbou. Tento rok dizajnéri radia, aby ste sa nebáli vymaľovať strop výraznou farbou. Vyberte si napríklad jednu z tých, ktoré odporúčajú v roku 2024. Ak sa bojíte vymaľovať celú miestnosť tmavomodrou farbou, skúste iba strop. Okrem maľovania sa môžete pustiť aj do tapetovania stropu. Trendom sú tapety s kvetinovými a inými nostalgickými motívmi.

Výrazné čelo postele

Čalúnené postele s vysokým čelom sú v posledných rokoch veľmi obľúbené. Patria medzi najpohodlnejšie postele, na ktorých sa dá spať. Tento rok sa do popredia dostanú honosné čelá, ktoré dokážu rozžiariť celú spálňu. Stanú sa ústredným bodom.

Najobľúbenejšie sú kontrastné čalúnené čelá, neobvyklé tvary, ale aj originálne dekorácie. Stavte na geometrické vzory alebo štýl art deco.

Čitateľský kútik

Vďaka čitateľskému kútiku môžete do svojej spálne vniesť ešte viac pohodlia, pokoja a harmónie. Jeho zriadenie je jednoduché. Do rohu miestnosti umiestnite čalúnené kreslo s podnožkou. Do jeho blízkosti postavte konferenčný stolík alebo policu s knihami. Nezabudnite na lampu, aby vás pri čítaní v tmavom kúte neboleli oči.

Čalúnené kreslo s podnožkou
Obrázok: Kútik na čítanie spálňu zútulňuje.

Osvetlenie z prírodných materiálov

V dizajne interiérového osvetlenia budú dominovať prírodné materiály vrátane mušlí, kameňov, alabastru, juty, kože alebo dreva. Prírodné osvetlenie je jedinečným spojením medzi interiérom a harmonickou prírodou.

Vybavenie spálne pod vašou taktovkou

V Materasso vyrábame nábytok do spální na mieru. Vyrobíme vám presne taký nábytok, ktorý bude spĺňať nielen aktuálne dizajnové trendy, ale najmä vaše požiadavky. Pri čalúnenom nábytku si môžete vybrať zo stoviek odtieňov farieb a štruktúr látok.

Ponúkame desiatky čiel postelí, ktoré sa hodia do každého interiéru. Záleží len na vás, či máte spálňu zariadenú, alebo si ju budete zariaďovať v:

  • Industriálnom,
  • vidieckom,
  • škandinávskom,
  • francúzskom,
  • boho,
  • minimalistickom,
  • futuristickom alebo akomkoľvek inom štýle.

Na výrobu nočných stolíkov používame prírodné materiály alebo ich imitácie. Svoju spálňu môžete doplniť masívnym dreveným stolíkom, ale aj čalúneným alebo nočným stolíkom so vzhľadom kameňa alebo betónu. Na výrobu nožičiek nábytku si môžete vyberať z materiálov ako je drevo, kov alebo plast.

Pri zariaďovaní spálne sa spoliehajte najmä na svoje inštinkty. Premýšľajte o tom, v akých farbách a textúrach sa cítite najpohodlnejšie a najbezpečnejšie. Vaša spálňa totiž bude vašou malou oázou pokoja.

Publikované 18.03.2024
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace