blog
28.04.2023

Hranie sa s farebnými trendami v spálni

Zariaďujete si spálňu? Výber farby výrazne ovplyvní to, ako sa v nej budete cítiť. Dizajn spálne je síce podstatný, ale dôležitejšie sú pocity, ktoré vo vás spálňa vyvoláva. Táto miestnosť by mala pôsobiť relaxačne a pokojne. Kým kedysi boli spálne plné neutrálnych farieb, v poslednom čase sa do nich dostávajú sýtejšie odtiene. Ktorá farba spálne je pre vás tá pravá?

Radšej harmónia ako divočina

Napriek tomu, že sa v používaní farieb v spálni nemusíte krotiť, je výsostne dôležité s nimi vedieť pracovať. Predsa len, spálňa by mala pôsobiť harmonicky. Pri výbere farieb sa môžete riadiť:

  • vlastným vkusom
  • aktuálnymi trendami
  • všeobecnými odporúčaniami

Naštudujte si, aké emócie vyvolávajú farby. Podľa toho sa rozhodnite pre správny odtieň. Pri kombinovaní farieb sa riaďte odporúčaniami dizajnérov. Pracujú podľa schémy 60-30-10. Vďaka tomuto rozloženiu dosiahnete vyváženú kombináciu farieb. Ako správne pracovať s touto schémou?

  • 60 % – dominantná farba by sa mala objaviť v 60 % miestnosti. Nazýva sa aj farba pozadia. Zvyčajne ide o svetlé, neutrálne alebo pastelové tóny. Jej miesto je na stenách a podlahe.
  • 30 % – sekundárna farba vyplní 30 % miestnosti. Svojím odtieňom dopĺňa dominantnú farbu. Mala by sa však od nej dostatočne odlišovať. Táto farba sa môže objaviť na závesoch a väčších kusoch nábytku, ako napríklad čalúnené postele.
  • 10 % – najmenší podiel v palete farieb má doplnková farba. Keďže sa v interiéri vyskytuje len v malom množstve, môže byť výrazná a kontrastná. Objavuje sa na doplnkoch, medzi ktoré patrí bytový textil, posteľná bielizeň, umelecké diela a drobné dekorácie.

Modrá barva v ložnici
Obrázok: Medzi najobľúbenejšie farby stien spální patrí stále modrá.

Farby, ktoré sú v spálni klasikou

Vyberáte si vhodnú farbu na steny v spálni? Tieto patria medzi nadčasovú klasiku:

  • Modrá – v spálni by sa mala objaviť v jemných až sivých odtieňoch. Farba oblohy a oceánu vás upokojí, zníži vám tep a pripraví vás na spánok. Ak máte radi výraznejšiu a žiarivejšiu modrú, prenechajte ju doplnkom.
  • Zelená – vytvára pocit pokoja. Po prebudení vás nabije optimizmom. Pomáha vám zaspať.
  • Biela – je klasika, s ktorou nič nepokazíte. Pôsobí čisto, ale dávajte si pozor, aby ste to s ňou neprehnali. V spálni by ste sa cítili ako v nemocnici.
  • Béžová – podľa starého čínskeho učenia feng-šuej je najlepšou farbou pre spálňu béžová. Je to farba, ktorá symbolizuje element zeme. Navodzuje pocit stability a je osobitejšia ako neutrálna biela.

Farebné trendy vo výmaľbe spální na rok 2023

Vedeli ste, že výber farieb vo vašej spálni veľa vypovedá o vašom vkuse? Ak túžite po zmene a nepatríte medzi konzervatívcov, ktorí sú už roky spokojní s jednou farebnou schémou, inšpirujte sa farbami a štýlmi zdobenia spálne, ktoré sú tento rok trendy.

Slnko a teplé odtiene

Naplňte svoju spálňu teplom. Inšpirujte sa odtieňmi, ktoré poznáte z praskajúceho ohňa alebo upokojujúceho západu slnka. Takéto farby vytvoria z vašej izby teplé a príjemné útočisko. Teplé odtiene oceníte najmä počas chladných zimných rán, ale aj v spálňach orientovaných na sever.

Skúste napríklad terakotový alebo jantárový odtieň. Hovorí sa, že pohlcuje negativitu a uvoľňuje upokojujúcu energiu.

Zluta barva v loznici
Obrázok: Vpustite do spálne žltú farbu.

Neutrálne farby v teplých podtónoch

Ak nie ste pripravení vymaľovať spálňu odvážnejšími tónmi, vyskúšajte neutrálne farby v teplých podtónoch. Stavte na teplé odtiene bielej, sivej a béžovej. Hoci ide v podstate o neutrálne farby, dodajú miestnosti teplý nádych.

Všetky odtiene hnedej

Nezáleží na tom, či si vyberiete svetlo béžovú farbu, ktorá je farbou piesočnatej pláže, alebo tmavohnedú, ktorá je farbou pôdy vo vašej záhrade. Do interiéru sa hodia všetky odtiene hnedej. Nahrádzajú neutrálnu sivú. Hnedá ukotvuje a obohacuje atmosféru miestnosti.

Zvýraznené stropy a steny

Vybrali ste si výraznú farbu, ale nechcete, aby jej bolo v spálni príliš veľa? Vymaľujte ňou napríklad strop, ktorý vidíte, len keď ležíte v posteli. Ak máte v spálni masívny nábytok, môžete ho tiež "premaľovať" na zvolený odtieň.

Obľúbeným spôsobom, ako do spálne vniesť výraznejšiu farbu, je vymaľovanie steny za posteľou. Keď relaxujete, nevidíte ju, takže sa vám " nepreje".

Bohaté červené a zelené tóny

Počas dňa sa ľudia zdržiavajú vo svetlých miestnostiach. Večer sa radi stiahnu do tmavších priestorov. Preto sa v poslednom čase v spálňach objavujú teplé, zemité odtiene červenej a zelenej. Sú to farby, ktoré sú príjemné a ľahko sa s nimi žije. Naladia vás na odpočinok a dodajú miestnosti intimitu.

Šikovné použitie výrazných farieb

Ak chcete do svojej spálne vniesť výraznú farbu, ale obávate sa, že čoskoro začne pôsobiť nudne, používajte ju striedmo. Podľa najnovších trendov sa výraznejšia farba používa na podlahových lištách alebo ako farebný pás na stene vo výške približne 100 cm od zeme. Nová farba vás bude tešiť, keď si ľahnete. Hneď ako vstanete, bude mimo pozornosti.

Vyrazne barvy v loznici
Obrázok: Výrazná farba môže lemovať spodnú časť stien.

Farby a dizajn postelí podľa najobľúbenejších štýlov spální

Keďže posteľ je dominantným kusom nábytku v spálni, je dôležité, akú farbu pre ňu zvolíte. V Materasso vyrábame postele na mieru, takže si pri výbere lôžka môžete zvoliť nielen farebné prevedenie, ale aj materiál čalúnenia, rozmery postele a prevedenie nožičiek. Jednoducho ju zladíte s dominantnou farbou a dizajnom spálne.

Rozviaty boho štýl

Pre boho štýl je charakteristická voľnosť, neorganizovanosť a uvoľnenosť. Nechýbajú prírodné materiály ako ratan, drevo, vlna, juta alebo ľan. Farebnú paletu tvorí biela a odtiene hnedej. Bytový textil vás bude dráždiť výraznými vzormi. V posteli by malo byť niekoľko vankúšov v rôznych veľkostiach. Postele do boho spální nemajú vysoké nohy, môžete ich doplniť baldachýnom a navrstviť na ne rôzne štruktúry a materiály.

Spálňa v severskom štýle

Prevláda tu monochromatická farebná schéma svetlých tónov, ktorá rozbíja výraznejšie farby doplnkov. Škandinávsky štýl charakterizujú geometrické tvary a prírodné materiály. Ide o drevo, sklo, kameň a kov. Práve z týchto materiálov sa vyrábajú okrem postelí aj nočné stolíky. Severský dizajn najlepšie vynikne v odtieňoch sivej, modrej alebo zelenej. Zjemnenie majú na starosti pastelové farby. Postele sú zvyčajne vyrobené z masívneho dreva, ale môžete siahnuť aj po čalúnenom ráme. Stavte na kovové alebo drevené nôžky a jednoduchý celkový dizajn.

Seda barva v loznici
Obrázok: Aká farba je typická pre dizajn severskej spálne? Sivá.

Decentná minimalistická spálňa

Minimalizmus nikdy nevyjde z módy. Dominujú mu čisté a rovné línie. V takto zariadenej spálni by malo byť minimum nábytku. Minimalizmus si rozumie s neutrálnymi farbami, najmä s bielou. Oživujú ho lesklé a chrómové prvky. Posteľ do minimalistickej spálne by mala mať jednoduché čelo a chrómové nožičky. Ak chcete zdobené čelo, vyberte si také, ktoré má geometrické línie.

Spálňa ako z prázdnin u babičky

Rustikálne zariadená spálňa na vás dýcha spomienkami. Možno ste v nej spali, keď ste boli na prázdninách u babičky. V rustikálnej spálni nechýba drevený nábytok, čalúnené kreslo a veľká a pohodlná posteľ. Pokiaľ ide o farebný koncept, rustikálny štýl sa vyžíva v prírodných a pastelových farbách.

Industriálna spálňa

Industrial zvýrazňuje nedokonalosť. Vzduchotechnické potrubia ponechajte odhalené, do spálne nainštalujte radiátor s rebrovaním a steny obite až na tehlu. Industriálna spálňa nie je miestom pre volániky a romantické dekorácie. Vhodnejšie sú drevené trámy a kovové prvky. Do strohej spálne postavte mimoriadne pohodlnú posteľ s čalúneným čelom a kovovým podnožím.

Farbu spálne už máte, teraz si vyberte nábytok

Dušou každej spálne je nepochybne posteľ. Medzi najobľúbenejšie postele poslednej doby patrí čalúnená posteľ. Rám sa vyrába z kvalitného masívneho dreva. Následne sa zmäkčí komfortnými penami a očalúni látkou. Dominantou čalúnenej postele je vysoké čelo, ktoré je nielen dizajnovým prvkom, ale tiež zvyšuje komfort odpočinku.

Aby ste sa vo svojej posteli dobre vyspali, musíte si vybrať správnu dvojicu pre regeneračný spánok: matrac a rošt. Najpohodlnejšie sa spí na matracoch s výškou 30 až 40 cm. Obľúbené sú ako penové, tak aj pružinové matrace alebo matrace z prírodných materiálov. Záleží na vašich požiadavkách a prípadných zdravotných obmedzeniach. Pre zlepšenie hygieny vybavte matrac chráničom alebo topperom.

Rošty sú v posteli preto, aby správne rozložili tlak, ktorý vyvíjate na matrac. Vďaka správnemu rozloženiu tlaku sa nemusíte v posteli zbytočne otáčať a meniť spánkové polohy. Spíte pokojnejšie a viac si oddýchnete. Pre ľudí, ktorí trpia problémami pohybového aparátu, ale nielen pre nich, sú k dispozícii polohovateľné matrace. Polohovanie je buď manuálne, alebo elektrické. Môžete si nastaviť optimálnu polohu hlavy aj nôh.

Doplnkový nábytok do spálne

Okrem postele môžete spálňu vybaviť aj ďalším nábytkom. Ak túžite po kútiku na čítanie, dajte si do spálne čalúnené kreslo a lampu. Ku kreslu postavte podnožku, nech máte pri čítaní maximálny komfort. Pri nohách postele si svoje miesto nájde čalúnený taburet alebo lavica, kam odložíte župan, posteľný prehoz alebo prikrývku. V spoločnosti Materasso si môžete nechať všetok nábytok očalúniť rovnakou farbou a látkou, čím sa vaša spálňa stane harmonickou miestnosťou.

Spite v dokonale zladenej spálni. Správne zvolené farby, posteľ a doplnkový nábytok sa postarajú o to, aby sa vám zo spálne nechcelo odísť.

Publikované 28.04.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace