blog
10.03.2023

Ako vybrať pohodlnú prístelku na domáce použitie?

O hotelových prístelkách ste už zrejme počuli. Rieši sa nimi ďalšie miesto na spanie. Vedeli ste, že prístelku si môžete zaobstarať aj do vašej domácnosti? Je to skvelé riešenie na prespanie pre príležitostné návštevy, ale ak siahnete po kvalitnom prevedení, môže spoľahlivo nahradiť aj posteľ na každodenné použitie.

Čo všetko označuje pojem prístelka?

Všeobecne sa prístelka chápe ako skladacie lôžko s matracom. Často sa však týmto pojmom označuje iba matrac. Matracová prístelka je tenký matrac, ktorý sa môže označovať aj ako topper. Výška matracovej prístelky sa pohybuje medzi 4 až 6 cm a obvykle sa kladie na nosný matrac alebo napríklad gauč.

Aké typy prísteliek existujú?

Na trhu je celý rad prísteliek, preto sa môžete rozhodnúť pre variant, ktorý sa vo vašej domácnosti uplatní najlepšie.

  • Skladacia posteľ – klasická hotelová prístelka. Ide o posteľ, ktorá je uprostred rámu vybavená sklopným mechanizmom. Skladá sa „na polovicu“ a pre lepší transport môže mať kolieska. Jej súčasťou je latkový rošt a kvalitný matrac.
  • Rozkladacie pohovky na spanie – tiež sa považujú za prístelky. Keďže nie sú určené na každodenné spanie, nie sú veľmi pohodlné. Otáčaniu počas spánku môže brániť operadlo.
  • Sofabed – špeciálna rozkladacia pohovka určená na každodenné spanie. Jej výhodou je pohodlný matrac, ktorý môže mať výšku až 18 cm. Preto ponúkne rovnako kvalitný odpočinok ako štandardná posteľ. Môže mať veľkosť jedno aj dvojlôžka.
  • Prístelka ako taburet – ide o dômyselné riešenie v prípade, že potrebujete miesto pre občasné prespanie návštev, ale zároveň nemôžete mať posteľ neustále rozloženú. Táto prístelka sa skladá na trikrát. Po zložení a zakrytí sa z prístelky stane štýlový taburet, ktorý poslúži ako ďalšie miesto na sedenie
  • Prístelka ako matrac – môžete ju položiť napríklad na gauč, na podlahu, ale aj na matrac v posteli.

Spanie na gauči
Obrázok: Spanie na gauči nie je najpohodlnejšie.

Na čo sa zamerať pri výbere prístelky?

Okrem samotného typu prístelky sa oplatí sledovať:

  • Konštrukciu – chcite kvalitnú a odolnú konštrukciu, ktorá nevŕzga a je stabilná, aj keď sa vaši hostia na posteli otáčajú. Ak bude vaša prístelka skladacia, je lepšie, ak bude mať kolieska, ktoré uľahčia jej prepravu.
  • Rozmery – Premyslite si, či bude prístelka určená pre jednu alebo dve osoby. Podľa toho zvoľte jej rozmery. Zvážte aj to, či sa posteľ zmestí do miestnosti.
  • Dizajn – je obzvlášť dôležitý, ak sa rozhodnete pre sofabed. Mal by sa hodiť do miestnosti a byť príjemný na pohľad.

Využitie prístelky v domácnosti

Využitie prístelky závisí od toho, pre aké prevedenie sa rozhodnete.

Skladacie prístelky

Obvykle nemajú tak kvalitný matrac ako sofabed. Sú doplnené matracom s výškou do 10 cm, čo ich predurčuje iba pre občasné prespanie. Ak u vás z času na čas prespí návšteva, iste ich prístelka neurazí. Skladacia prístelka v podobe taburetu je skvelým riešením pre byty, v ktorých nie je dostatok skladovacieho priestoru. Prístelku môžete používať aj ako miesto na sedenie. Má teda hneď dve funkcie, a to ako taburet a ako posteľ. Pokiaľ sa rozhodnete pre klasickú skladaciu posteľ, ktorá sa zloží na dve polovice, budete ju musieť niekam odložiť, aby neprekážala. Na rozdiel od taburetu totiž nemá ďalšie využitie.

Sofabed

Rozkladacia pohovka s integrovaným vysokým matracom spoľahlivo nahradí posteľ na každodenné spanie. Je skvelým riešením v prípade, že žijete v garsónke alebo v inom menšom byte, v ktorom by klasická posteľ zaberala zbytočne veľa priestoru. Prístelka sa jednoducho skladá a rozkladá. Ráno ju zložíte, cez deň slúži ako sedačka a večer sa na nej pohodlne vyspíte. Okrem toho sa tento typ hodí aj do detskej izby, obývačky alebo hosťovskej izby.

Rozkladacia pohovka
Obrázok: Rozkladacia pohovka s integrovaným matracom pre každodenné spanie.

Matrac na prístelku

Tenký prístelkový matrac môže byť dočasným riešením, ak je váš starý klasický matrac už preležaný. Skôr než našetríte peniaze na nový, môžete si svoj starý matrac vylepšiť prístelkovým matracom. Využitie nájde aj v prípade, keď sa potrebujete vyspať na gauči, ktorý na spanie nie je príliš pohodlný. Niekomu totiž robí problém spať na delených podsedákoch.

Prístelkový matrac môžete položiť aj na svoj nový matrac. Bude fungovať ako ochrana pred znečistením a zvýši komfort lôžka. Jeho výhodou je snímateľnosť a možnosť prania poťahu. V závislosti od materiálu, z ktorého je prístelkový matrac vyrobený, si svoj hlavný matrac môžete zmäkčiť, prípadne dosiahnuť väčšiu tvrdosť.

Vzhľadom k tomu, že sa prístelkový matrac ľahko skladuje a premiestňuje, môžete si ho so sebou vziať napríklad do stanu, karavanu alebo do auta, v ktorom sa chystáte prespávať. Ak jazdíte na služobné cesty do hotelov, aj tam vám môže robiť spoločnosť. V hotelovej posteli sa vďaka prístelkovému matracu budete cítiť viac ako doma.

Nevyhnutné doplnky pre pohodlný spánok

Či už doma spíte na pohodlnej prístelke, alebo v posteli na klasickom matraci, oplatí sa používať chrániče matracov, ktoré poskytujú ochranu pred prachom, potom a ďalším znečistením. Vďaka poťahu, ktorý sa dá vyprať, zvyšujete hygienickosť lôžka.

Kvalitu spánku okrem matraca ovplyvňujú aj vankúše a prikrývky. Medzi najpohodlnejšie patria vankúše z pamäťovej peny, ktoré sa dokonale prispôsobia vašej krčnej chrbtici. Ako výplň do prikrývok sa v súčasnej dobe v najväčšej miere používa duté vlákno. Má skvelé termoregulačné vlastnosti a vzhľadom na to, že sa jedná o umelé vlákno, nedržia sa v ňom roztoče. To ocenia najmä alergici.

Vďaka starostlivo vybranej prístelke môžete svojim hosťom poskytnúť pohodlné lôžko na občasné prespanie.
 

Publikované 10.03.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace