blog
17.11.2023

Chcete sa kvalitne vyspať a poriadne si oddýchnuť? Kúpte si vysokú posteľ

Vysoká posteľ je znakom luxusu. Nielenže dobre vyzerá, ale navyše sa na nej pohodlne spí. Nebude vás obťažovať prach ani prievan pri podlahe. Do postele sa ľahko líha a pohodlne sa z nej vstáva. Zistite o vysokých posteliach viac.

Čo to znamená, keď sa povie vyvýšená posteľ?

Vyvýšená alebo vysoká posteľ znamená, že jej plocha na spanie je položená vyššie ako pri klasickej posteli. Výška postele závisí nielen od spracovania rámu postele, ale aj od výšky matraca.

Obyčajné postele majú zvyčajne výšku bočníc od 35 do 45 cm. V prípade vyvýšenej postele môžu byť bočnice až 55 cm nad zemou. Záleží na konštrukcii. Pri matracoch máte na výber zo skutočne širokej škály výšok. V spoločnosti Materasso vyrábame na mieru nielen postele, ale aj matrace s hrúbkou od 16 do 41 cm.

V kombinácii so zvýšenými bočnicami a vysokým matracom môže byť plocha na spanie naozaj vysoko. Za komfortnú výšku sa považuje plocha na spanie 50 až 60 cm nad zemou.

Ako zistíte optimálnu výšku ložnej plochy pre vašu výšku?

Výšku ložnej plochy môžete zmeniť pomocou matraca. Ako dosiahnuť, aby posteľ nebola príliš vysoká, ale ani príliš nízka?

  • Posaďte sa na okraj matraca.
  • Spustite nohy na zem tak, aby ste mali chodidlá rovno na podlahe.
  • Ak sú vaše kolená v pravom uhle, posteľ je v optimálnej výške.

Ak vám matrac končí tesne pod zadkom, môžete si na posteľ ľahko sadnúť a potom si ľahnúť. Pri vstávaní sa však budete musieť mierne "zošmyknúť" nadol.

Aké sú výhody vyvýšenej postele?

Výhody vysokého lôžka sú nasledovné:

  • Do postele sa ľahko líha a pohodlne sa z nej vstáva, takže si zbytočne nezaťažujete kĺby.
  • Ak spíte aspoň 50 cm nad zemou, ste chránení pred prachom, ktorý sa víri pri zemi. To ocenia najmä alergici.
  • Vďaka vysoko položenej ložnej ploche sa nemusíte obávať prechladnutia alebo stuhnutých svalov v dôsledku prievanu, ktorý vzniká pri zemi.
  • Teplo stúpa nahor, takže spánok na vysokej posteli si užijú aj veční zimomravci.

Vysoká čalúnená posteľ
Obrázok: Nenamáhajte zbytočne svoje kĺby.

Vysoká posteľ + polohovateľný rošt = najpohodlnejší odpočinok

Pohodlie nie je len o vysoko položenej ploche na spanie. Vysokú posteľ si totiž môžete doplniť o polohovateľný rošt. Vďaka tomu môžete svoju klasickú posteľ ľahko premeniť na polohovateľné lôžko. Vyvoláva vo vás slovné spojenie polohovateľná posteľ predstavu zariadenia, ktoré je vhodné len pre seniorov?

Áno, posteľ s polohovateľným roštom je vhodná pre seniorov, ale aj pre všetkých, ktorým záleží na kvalitnom spánku a odpočinku. Ocenia ju napríklad ľudia, ktorí sú v práci celý deň na nohách, majú problémy s krvným obehom, trpia upchatými dutinami alebo kŕčovými žilami. Zdravotné polohovateľné postele sú vhodné aj pre pacientov v rekonvalescencii alebo pre tých, ktorí sú dlhodobo pripútaní na lôžko. Polohovateľnú posteľ si však môžu dopriať aj úplne zdraví ľudia.

Typy polohovacích roštov

Polohovacie rošty možno ovládať ručne alebo elektricky pomocou diaľkového ovládania. Manuálne ovládanie vyžaduje, aby ste vstali z postele a nastavili oblasť hlavy a nôh ručne. Pri elektrickom polohovacom rošte túto prácu za vás urobí elektromotor. Polohovateľná posteľ je vybavená elektrickým ovládaním, ktoré vám umožňuje jednoducho a pohodlne nastaviť sklon hlavovej časti a dolných končatín pomocou tlačidiel.

Matrace pre polohovateľné postele

Ak sa rozhodnete pre posteľ s polohovateľným roštom, mali by ste vedieť, že si k nemu musíte vybrať vhodný matrac. Nie je totiž kompatibilný s každým typom. Pružinové matrace na polohovateľný rošt nepatria. Naopak, rozumie si s penovými matracmi.

Ako si vybrať nielen správnu výšku matraca?

Pri výbere nového matraca je potrebné sledovať základné parametre:

  • Dĺžka matraca by mala presahovať vašu výšku o 20 až 25 cm.
  • Nosnosť matraca by mala byť približne o 5 kg vyššia ako vaša hmotnosť.
  • Tvrdosť zodpovedá vašej polohe pri spánku, vašej hmotnosti a zdravotným obmedzeniam.
  • Materiál vyberajte podľa svojich požiadaviek a zdravotných problémov.

Samostatnou kapitolou je výška matraca. Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší matrac, tým pohodlnejší spánok. Výšku matraca vyberajte podľa toho, ako často na ňom spíte, ale aj podľa svojej hmotnosti. Rozhodujúcim faktorom môže byť aj to, o koľko potrebujete posteľ "zvýšiť".

Matrace s výškou 6 až 8 cm sú určené do detských postieľok. Ak sa na matraci nechystáte spať každý deň, ale napríklad len cez víkend na chate, postačí vám matrac s výškou 10 cm. Na pohodlné každodenné spanie sa odporúčajú matrace s výškou 14 cm a viac. Ako sme písali, čím vyšší, tým pohodlnejší spánok. Oddýchnuť si môžete aj na matraci s výškou 40 cm.

Vysoký zdravotný matrac
Obrázok: Matrac s výškou 41 cm.

Výška matraca závisí aj od vašej hmotnosti. Jednoduché pravidlo hovorí, že čím vyššia hmotnosť, tým vyšší matrac. Ak máte problémy s pohybovým aparátom, siahnite po matraci, ktorý je vyšší ako 20 cm.

Hoci vysoké matrace poskytujú najpohodlnejší odpočinok, myslite na to, aby sa z postele nešmýkali. Mali by byť buď aspoň z ¼ zapustené do rámu, alebo ak sú dva a ležia na posteli bez bočníc, mali by byť vybavené spojovacím prvkom.

Zdravotné matrace

Na trhu sú k dispozícii aj zdravotné matrace. Označujú sa tak všetky tie, ktoré majú prínos pre zdravie. Napríklad ortopedické matrace pomáhajú pri bolestiach kĺbov, chrbta a krčnej chrbtice. Antialergické matrace sú vyrobené z materiálov, ktoré zabraňujú množeniu baktérií a plesní spôsobujúcich alergie. Antidekubitné matrace sú určené pre ľudí, ktorí sú dlhodobo pripútaní na lôžko. Ak hľadáte zdravotný matrac, ktorý je zdravotníckou pomôckou, musí mať príslušný certifikát.

Ako si poradiť s nespavosťou?

Ak trpíte poruchami spánku alebo sa ráno budíte nevyspatí, môže byť na vine vaša stará posteľ a jej vybavenie. Spíte na matraci, ktorý je starší ako 7 rokov? Je rošt kompatibilný s vaším matracom? Nie je vaša posteľ rozvŕzganá?

Kvalitný spánok si vyžaduje aj kvalitné vybavenie. Z hygienických dôvodov by ste mali matrac meniť každých 7 rokov. Ak je preležaný, môžete ho vymeniť aj skôr. Nerovný povrch a hrče môžu spôsobiť, že sa budete v noci často budiť a ráno vstávať so stuhnutými svalmi.

Rošt pomáha matracu rozložiť tlak. Pružinový matrac alebo matrac s vyššou výškou je vhodný pre pevný latkový rošt. Na pružný lamelový rošt môžete bez obáv umiestniť aj tenší matrac. Vďaka pružným lamelám rošt udrží celú záťaž a v noci vás nebude nič tlačiť.

Ak pri každej zmene spánkovej polohy počujete vŕzganie alebo sa posteľ kýve, je čas zaobstarať si nový rám alebo celú posteľ.

Približne tretinu svojho života prespíte. A to je dosť na to, aby ste spali na tom najpohodlnejšom, čo vám trh s nábytkom do spálne ponúka.

Publikované 17.11.2023
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace