blog
27.03.2024

Veľký prehľad najbežnejších typov postelí

Hľadáte novú posteľ? Pravdepodobne zistíte, že nie je posteľ ako posteľ. Čím sa vyznačuje čalúnená posteľ a čo je to americká alebo kontinentálna posteľ? Aké výhody ponúka vyvýšená či polohovateľná posteľ? Prezradíme vám, čo konkrétne pojmy znamenajú, takže výber novej postele bude hračka.

Typ postele: vysoká americká posteľ

Ak si začnete vyberať novú posteľ, pravdepodobne narazíte na pojmy ako:

  • vysoká americká posteľ
  • boxspringová posteľ
  • kontinentálna posteľ

Čím sa tieto postele od seba líšia? Prezradíme, že ničím. Tieto názvy sú v podstate synonymá pre jednu a tú istú posteľ.

Unikátna konštrukcia

Americká, boxspringová alebo kontinentálna posteľ sa vyznačuje jedinečnou konštrukciou, ktorá pozostáva z:

  • rámu
  • pružinovej základne
  • čela

Rám je zvyčajne vyrobený z masívneho dreva. Pri klasických posteliach je do rámu vložený rošt. Pod roštom sa môže nachádzať úložný priestor. Pri posteliach typu boxspring je rám vyplnený pružinami; ide o pružinovú základňu. V angličtine sa nazýva boxspring: box = rám, spring = pružiny.

Pružinová základňa vypĺňa priestor, v ktorom by bežná posteľ mohla mať úložný priestor. Pružiny zároveň nahrádzajú lamelový, latkový alebo doskový rošt. Na pružiny sa kladie matrac na spanie.

Čelo postele je jej dominantným prvkom. Môže byť drevené alebo čalúnené. Čelo má praktickú, ale aj dekoratívnu funkciu. Z praktického hľadiska chráni spiaceho pred chladom prenikajúcim cez stenu. Okrem toho mu dodáva pocit bezpečia. Ak si v posteli radi čítate, pozeráte filmy alebo pracujete, môžete sa o čelo oprieť. Niektoré čelá sú vybavené integrovanými nabíjačkami, elektrickými zásuvkami alebo osvetlením.

Čelá postelí sa vyrábajú v rôznych dizajnoch, takže určujú vzhľad celej postele a výrazne ovplyvňujú atmosféru spálne. Pri čalúnených čelách máte na výber širokú škálu vyhotovení. Môžete sa rozhodnúť pre minimalistické prevedenie, ale aj pre dekoratívne, kedy je čelo ozdobené prešívaním a čalúnnickými ornamentami. Čelo postele môže byť zostavené z jednotlivých dielov, ktoré tvoria obrazce.

Systém trojitého matraca

Systém trojitého matraca je typický pre postele typu boxspring:

  1. Matrac - pozostáva z pružinovej základne z bonellových pružín.
  2. Matrac - hlavný matrac na spanie, ktorý je umiestnený na pružinovej základni. Vyberiete si ho podľa svojich požiadaviek na pohodlný spánok. Jeho výška môže začínať na 15 cm a končiť na viac ako 30 cm.
  3. Matrac - tenký vrchný matrac, nazývaný topper. Hrúbka toppera sa pohybuje v rozmedzí 6 až 8 cm. Zvyčajne je vyrobený z pamäťovej peny. Upravuje tvrdosť hlavného matraca na spanie, a zároveň zvyšuje hygienu postele, pretože chráni hlavný matrac pred prachom a inými nečistotami. Topper je chránený poťahom, ktorý sa dá ľahko vyprať v práčke.

Vysvetlenie pojmu "vysoká posteľ"

Prečo sa táto posteľ nazýva vysoká? Pretože na rozdiel od klasických postelí, ktoré majú bočnice vysoké 35 až 45 cm, vysoké postele majú bočnice vo výške 55 cm od zeme. Ak posteľ vybavíte vysokým matracom (napríklad 30 až 40 cm), ide skutočne o vysokú posteľ. Plocha na spanie tak môže byť až 80 cm alebo viac od zeme. 

Z vysokých postelí sa ľahko vstáva a pohodlne sa do nich líha. Ocenia ich všetci, ktorí chcú šetriť svoje bedrové a kolenné kĺby.

Vysoká čalúnená posteľ
Obrázok: Z vysokého lôžka sa ľahko vstáva.

Typ postele: čalúnená posteľ

Čalúnená posteľ je posteľ, ktorej rám a čelo sú potiahnuté čalúnnickou látkou. Tým sa čalúnené postele líšia od postelí s masívnym rámom a čelom. Rámy postelí, ktoré nie sú čalúnené, sú zvyčajne vyrobené len z jedného druhu materiálu: dreva, kovu, laminátu atď.

Rámy a čelá čalúnených postelí sa zvyčajne tiež vyrábajú z drevených dosiek. Tieto dosky sú však potiahnuté mäkkou penou, ktorá je potom očalúnená poťahovou látkou. Výhodou čalúnenej postele je, že nemá ostré hrany, takže je vhodná nielen pre dospelých, ale aj pre seniorov a deti.

Postele sú čalúnené látkami, ktoré sú odolné voči oderu, žmolkovaniu a vyblednutiu farieb. Niektoré látky majú aj špeciálnu úpravu proti zašpineniu alebo povrchovú úpravu, vďaka ktorej sa čalúnenie ľahko čistí. Údržba čalúnenej postele zvyčajne spočíva vo vysávaní vysávačom so špeciálnym nadstavcom na čalúnenie.

Čalúnnické materiály sú nielen textilné, ale aj netextilné - napríklad koža. Vďaka širokej ponuke môžu v čalúnenej posteli spať aj alergici. Stačí siahnuť po netextilných materiáloch alebo koži. V Materasso vyrábame postele na mieru, takže si môžete vybrať zo stoviek farieb látok a dekorov, ktoré sa hodia do vašej spálne.

Dizajnová čalúnená posteľ
Obrázok: Čalúnená posteľ je posteľ, ktorej rám a čelo sú potiahnuté látkou.

Typ postele: polohovateľná posteľ

Polohovateľná posteľ je posteľ s polohovateľným roštom. To znamená, že rošt umožňuje nastavenie sklonu v oblasti hlavy a nôh. Polohovanie roštu môže byť elektrické alebo manuálne. Pri manuálnom musíte na jeho nastavenie použiť vlastnú silu. Elektricky polohovateľný rošt má elektromotor a elektrické ovládanie, takže si optimálny sklon môžete nastaviť jednoduchým stlačením tlačidla.

Polohovanie v oblasti hlavy oceníte pri čítaní alebo sledovaní filmov pred spaním. Je užitočné aj pre ľudí, ktorí chrápu. Vďaka vyššej polohe hlavy sú dýchacie cesty priechodnejšie. Polohovanie nôh je skvelé pre tých, ktorých trápia:

  • problémy s krvným obehom
  • opuchy nôh
  • kŕčové žily
  • pohyb lymfy atď.

Polohovateľná posteľ je skvelou voľbou pre seniorov, ľudí v rekonvalescencii, pre pracovníkov, ktorí sú celý deň na nohách, ale aj pre všetkých, ktorí chcú mať čo najpohodlnejší spánok.

Typ postele: king size posteľ

Pojem king size bed alebo king size posteľ sa nevzťahuje na typ postele, ale na jej rozmery. Tento názov sa k nám dostal z anglicky hovoriacich krajín. U nás by sa význam dal preložiť ako: manželská posteľ so štandardnými rozmermi. Manželská posteľ má rozmery 180 × 200 cm. Je ideálna najmä do spální s podlahovou plochou približne 12 m². Do väčších spální s rozlohou 14 m² a viac sa ľahko zmestí aj väčšia posteľ, ktorá sa nazýva super king size bed s rozmermi 200 × 200 cm.

Najobľúbenejšie king size postele sú vyrobené v prevedení boxspring s pružinovou základňou, systémom troch matracov a pohodlným čalúneným čelom.

Luxusná posteľ s čalúneným čelom
Obrázok: King size bed je manželská posteľ klasických rozmerov.

Typ postele: poschodová posteľ

Synonymom poschodovej postele je tiež palanda. Sú najčastejšou voľbou pre deti. Detské palandy alebo poschodové postele sú ideálne do malých detských izieb, kde sa doslova bojuje o každý centimeter priestoru.

Detská poschodová posteľ pozostáva z dvoch lôžok umiestnených nad sebou. Ide o klasické jednolôžkové postele so štandardnými rozmermi 90 × 200 cm. Horné lôžko má zvýšenú bočnicu, ktorá chráni dieťa pred pádom. Na horné lôžko sa zvyčajne vystupuje po rebríku alebo schodoch.

Zvyčajne sa kupujú, keď sa dve deti delia o jednu izbu. Detskú poschodovú posteľ však môžete zaobstarať aj jedináčikovi. Druhá posteľ bude určená pre kamarátov alebo návštevy.

Detská poschodová posteľ
Obraz: Čalúnená poschodová posteľ.

Typ postele: posteľ na mieru

Posteľ na mieru znamená, že vám ju výrobca vyrobí presne podľa vašich požiadaviek. K tomuto kroku sa najčastejšie pristupuje vtedy, keď:

  • potrebujete jedinečný dizajn
  • máte atypicky riešenú spálňu, zvyčajne podkrovnú
  • máte príliš málo miesta
  • máte obrovský priestor

Na mieru sa dajú vyrobiť nielen klasické postele, ale aj poschodové postele a matrace.

Čo všetko si môžete nadefinovať pri posteliach na zákazku?

  • rozmery
  • výrobné materiály
  • farba čalúnenia
  • dizajn čela
  • typ rámu (boxspring alebo s úložným priestorom)
  • typ roštu

Čo všetko si môžete nadefinovať pri matracoch vyrobených na mieru?

  • rozmery
  • tvar
  • výrobné materiály (komfortné peny, pružiny, prírodné materiály, kombinácia materiálov)
  • tuhosť
  • nosnosť
  • výška
  • špeciálne úpravy (antibakteriálne, pre alergikov, pre citlivú pokožku, pre ľahké zaspávanie atď.)

Vyberte si posteľ, ktorá vám bude stopercentne vyhovovať. Pri výbere zohľadnite veľkosť svojej spálne alebo detskej izby, ale aj svoje zdravotné obmedzenia. Dôležitý je tiež dizajn. Posteľ je najväčším kusom nábytku v spálni, ktorý priťahuje pozornosť. Často určuje celkový dojem z miestnosti, preto jej výberu venujte dostatok času.

Publikované 27.03.2024
Aj ty sa chceš poriadne vyspať? Pozri naše matrace